Brandweerforum

Regionaal => Veiligheidsregio 02: Fryslan (VRF) => Topic gestart door: MiKo op 16 november 2008, 16:56:29

Titel: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: MiKo op 16 november 2008, 16:56:29
Plaats hier in dit topic korte (media-) berichten uit de regio Friesland.

Geen p2000 meldingen, maar uitsluitend persberichten!
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: jurjen op 25 november 2008, 16:40:56
Man overleeft brand in slaapkamer

Drachten - Een 57-jarige man overleefde dinsdagochtend een brand in zijn slaapkamer. Hierbij moest de brandweer te pas komen, die de man naar beneden heeft gehaald. De 56-jarige vrouw van de man was beneden, en kon door de hevige rookontwikkeling niet naar boven komen. De man is met ademhalingsproblemen per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht.

Blikop112.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: fotojbz op 17 maart 2009, 22:40:42
Man overlijdt in lege giertank
Uitgegeven: 17 maart 2009 11:25
Laatst gewijzigd: 17 maart 2009 14:56

WARNS - Een 23-jarige man uit het Friese dorpje Warns is maandagavond overleden, nadat hij in een lege giertank was geklommen.
 
Dat meldt de politie dinsdag. De 47-jarige vader raakte buiten bewustzijn toen hij zijn zoon probeerde te redden. De vader overleefde het ongeval wel.

De jongen ontdekte een kapotte klep in de giertank tijdens het bemesten van zijn land en wilde de klep repareren.

Toen hij in de tank klom raakte hij vrijwel direct bewusteloos. De vader klom ook in de tank om zijn zoon daaruit te halen en raakte ook bewusteloos.

Een buurman heeft de vader, met behulp van de brandweer, met een haak uit de tank getrokken.

http://www.nu.nl/algemeen/1933902/man-overlijdt-in-lege-giertank.html

Oja...ze hebben m'n foto van de bosbrandoefening erbij gezet als plaatje, toch nog ergens goed voor... :)
Voor de rest natuurlijk een treurig verhaal, gebeurt niet vaak meer, maar de gevaren van ammoniak worden kennelijk soms nog wel eens onderschat :-\
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: jurjen op 16 juli 2009, 12:01:05
Brug eruit: brandweerpost in Sumar

De Burgumer brandweer is er helemaal klaar voor. Tijdens de tiendaagse stremming van de brug zal de veiligheid van de inwoners van Sumar, Garyp, Earnewâld en Eastermar niet in het geding komen. Tijdens het brug-onderhoud zal er namelijk tijdelijk een brandweerauto in Sumar worden gestationeerd. De tankautospuit (TS2) zal tien dagen lang een plekje krijgen bij Smederij Wobma.

Uitruk aan zuidzijde
Zodra er een inzet is waarbij de brug moet worden gebruikt, zal een chauffeur uit Sumar de brandweerauto vanaf Wobma naar de brug rijden. Op datzelfde moment spoeden de Burgumer brandweerlieden zich naar de kazerne waar de pakken worden aangedaan. Vervolgens rijden ze in een personeelsbus (PM) de brug op. Op de brug zelf zal men te voet moeten oversteken waarna de brandweermensen in de brandweerauto springen om door te rijden naar de calamiteit.

Brandweerscooters
Ook heeft brandweercommandant Marinus van der Velde ervoor gezorgd dat er tijdelijk twee brandweerscooters klaar staan. Met de scooters kunnen brandweermensen uit Sumar de oversteek maken naar Burgum zodra er een uitruk is aan de Burgumer zijde. De brug is namelijk wel te gebruiken voor voetgangers, fietsers en scooterrijders. De twee scooters worden tijdelijk geleend van de brandweer in Drachten.

Door de bouwvak zijn er veel brandweervrijwilligers op vakantie waardoor er minder mensen inzetbaar zijn. "De spoeling is dun waardoor nu ook iedereen opgepiept wordt zodra er een melding is" aldus Van der Velde. Bij grotere calamiteiten aan de Burgumer zijde zal het afwegen worden hoe de inzet zal verlopen. Zo kan de brandweerauto van Sumar omrijden via Jistrum en staan de ploegen uit Gytsjerk en De Westereen klaar om hun steentje bij te dragen.

nu.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: jurjen op 16 augustus 2009, 23:53:13
Vijf auto's in Drachten door brand verwoest

Drachten -
De politie onderzoekt de branden in vijf geparkeerde auto's in de Eibertsbek. In de nacht van zaterdag op zondag kregen surveillerende agenten een melding van een autobrand. Eenmaal ter plaatse bleken er meerdere auto's in brand te staan.

De agenten probeerden nog met een aantal poederblussers het vuur te blussen. Dit slaagde echter niet. De brandweer was snel ter plaatse en nam de bluswerkzaamheden over. De vijf auto's liepen grote schade op. De technische recherche stelt een nader onderzoek in. De eigenaren moeten nog aangifte doen.

De politie onderzoekt ook de brand in een container in de hal van een flat aan de Melkkelder. In de nacht zaterdag op zondag werd vermoedelijk brand gesticht in de container. De brandweer kwam ter plaatse en doofde de vlammen. Namens de woningbouwstichting moet nog aangifte worden gedaan.

Blikop112.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: SvenV op 16 oktober 2009, 19:18:14
Brandweer rukt uit voor vergeten handrem.(Foto)

Drachten - Vrijdagmiddag werdt even na drie uur de hulpdiensten opgeroepen voor een voertuig te water. De hulpdiensten moesten even zoeken voordat men de auto gevonden had. Nadat men de plaats gevonden had, bleek er inderdaad een auto in het water te liggen, alleen de inzittenden waren er niet.

Het bleek gelukkig mee te vallen. Een uur eerder was de eigenaar van de auto vergeten de auto op de handrem te zetten, waardoor de auto van een oprit afrolde en zo het water in reed.

Foto Marc Stijger

http://www.flitsnieuws.nl (http://www.flitsnieuws.nl)
visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: SvenV op 31 oktober 2009, 16:26:36
Auto over de kop geslagen te Leeuwarden

LEEUWARDEN – Op de Anne Vondelingweg is een automobilist gewond geraakt nadat hij door nog onbekende oorzaak over de kop is geslagen. Het ongeval vond plaats ter hoogte van de afslag Camminghaburen / Kalverdijkje. De automobilist is vermoedelijk de macht over het stuur verloren en vervolgens tegen een lantaarnpaal in de middenberm aangebotst waarna hij over de kop sloeg.

Ambulancepersoneel heeft de bestuurder onderzocht en met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis. In eerste instantie werd ook de brandweer gealarmeerd voor een aanrijding beknelling, zij bleken achteraf niet nodig en keerden daarom weer retour. Tijdens het ongeval heeft de politie een deel van de Anne Vondelingweg afgesloten, aan de andere kant van de weg werd ook een rijbaan afgesloten omdat daar de lantaarnpaal terecht was gekomen.
De verkeersongevallen analyse die met twee voertuigen ter plaatse kwam, doet onderzoek naar de exacte oorzaak van het ongeval. Theo Faber heeft de auto afgesleept en Enexis heeft ervoor gezorgd dat de stroom van de lantaarnpaal werd afgesloten. (Bron: Radio Noordoost Friesland)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: SvenV op 02 november 2009, 15:27:37
Dode man in jachthaven Stavoren

STAVOREN – In het water van de jachthaven in Stavoren is maandagmorgen het lichaam van een Duitse man gevonden. Een voorbijganger zag het stoffelijk overschot drijven en waarschuwde de hulpdiensten. De brandweer heeft de Duitser uit het water gehaald. Dankzij paspoortgegevens kon de identiteit van het slachtoffer vastgesteld worden. De doodsoorzaak is nog niet bekend. De politie is een onderzoek gestart. Bron: Leeuwarder Courant
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: SvenV op 04 november 2009, 14:36:42
Kleine binnenbrand in woning Joure.

Joure - In een woning aan de Dr. G. A. Wumkesstraat in Joure heeft woensdagmiddag een kleine brand gewoed. De brand ontstond een een stapel kranten, welke op de vloer lagen. De oorzaak van de brand is niet bekend en wordt onderzocht door de politie.

De brandweer van Joure die met 2 bluswagens naar het adres kwam had de brand snel onder controle. De woning liep lichte brandschade op aan het laminaat, waar de kranten oplagen.
http://www.flitsnieuws.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: SvenV op 04 november 2009, 15:20:56
Veel schade in woning door brand in stekkerdoos

HALLUM - Woensdagmiddag is in een woning aan de Memerdastate in Hallum grote schade ontstaan door een korte, maar felle brand. De bewoners waren ten tijde van de brand niet thuis. De overbuurman bemerkte op, dat er rook onder de dakpannen vandaan kwam. Hierop alarmeerde hij de brandweer.

De brandweer van Hallum was snel ter plaatse maar had moeite met het betreden van de afgesloten woning. Uiteindelijk kon een brandweerman via een nog openstaand raampje in de woning komen. Een boekenkast bleek volledig in brand te staan. Door kordaat optreden van de brandweer bleef de woning gespaard. Wel was er veel rook en waterschade.

Vermoedelijk was het vuur ontstaan door kortsluiting in een stekkerdoos welke naast de kast lag. De blusgroep van Ferwerd kwam ook nog ter plaatse maar behoefde geen assistentie meer te verlenen.
http://www.radionof.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Peter op 08 november 2009, 11:23:26
Training voor Friese brandweer op moderne auto's

Friese brandweermensen krijgen een training over het veilig omgaan met veiligheidstechnieken in moderne auto's. Het doel van deze training is om kennis en inzicht te krijgen om veiliger en sneller te kunnen werken bij een hulpverleningsinzet. Tijdens een hulpverleningsinzet krijgt de brandweer de laatste jaren te maken met veiligheidstechnieken die de auto-industrie heeft doorgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn het automatisch afremmen, kreukelzones, verstevigde kooiconstructies en airbags. De training bestaat uit een theoriegedeelte en een demonstratie.

Totaal worden over 3 zaterdagen zo'n 130 brandweermensen over alle Friese brandweerkorpsen getraind. Ook 25 ambulancemedewerkers zijn aanwezig, bij een hulpverleningsinzet wordt hiermee nauw samengewerkt.

De brandweer oefent meestal op gedateerde sloopauto's waarbij de veiligheidstechnieken verouderd zijn. Deze training speelt in op de situatie die brandweermensen tijdens een incident tegenkomen.

De drie moderne voertuigen die gebruikt worden in de demonstratie worden beschikbaar gesteld door een verzekeraar.

Brandweer.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: SvenV op 08 november 2009, 15:31:59
Speeltoestel school in brand Oppenhuizen.

Oppenhuizen: De politie onderzoekt het in brand steken van een speeltoestel bij een school aan de P. Walmastrjitte. Surveillerende agenten kregen zaterdagmiddag een melding dat er bij de school een brand zou zijn. Aanrijdenden zagen de agenten al grote zwarte rookwolken boven het dorp.

Op het schoolplein stond een speeltoestel in de brand. De brandweer kwam ter plaatse en bluste het vuur. Namens de school moet nog aangifte worden gedaan.
http://www.flitsnieuws.nl (http://www.flitsnieuws.nl/nieuws/index.php?content=detail&id=7429)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: tijgernest op 18 december 2009, 01:05:06
Kippen vast door ingezakt dak
URETERP- Het dak van een kippenbedrijf in Ureterp (Friesland) is donderdag bezweken onder de sneeuw. Door het inzakken zitten achtduizend kippen vast. Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn de kippen ongedeerd.
Een bedrijf is bezig met het sneeuwvrij maken van het dak. ,,Het is nu niet vertrouwd om naar binnen te gaan'', aldus de woordvoerder. Als het dak is ontdaan van de sneeuw probeert de brandweer de kippen te bevrijden. (ANP)
17/12/09 13u04
http://www.ad.nl/ad/nl/1008/Planet-Watch/article/detail/451413/2009/12/17/Kippen-vast-door-ingezakt-dak.dhtml

Knap van de brandweer om te zeggen dat de kippen ingedeerd zijn als het niet vertrouwd is om naar binnen te gaan. Dat kun je alleen maar zeggen wanneer het dak blijkbaar niet tot op de grond is ingezakt - of de brandweer voorspellende gaven heeft.
Intussen is er toch zeker wel nadere info bekend?
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: tijgernest op 18 december 2009, 01:12:38
Dak van kippenschuur ingestort
donderdag 17 december 2009
Ureterp

Door de hevige sneeuwval van woensdagnacht is het dak bezweken van de kippenschuur van Pluimveebedrijf Jongsma aan de Lipomwyk in Ureterp. Op het moment van instorten zaten in de schuur zo'n 8000 kippen.
De brandweer van Ureterp is ter plaatse gekomen om de sneeuw van het dak te halen zodat het dak niet verder in elkaar gaat storten. De schade loopt waarschijnlijk in de tienduizenden euro's. Voor zover bekend hebben alle kippen de klap overleefd.
http://www.waldnet.nl/wn/nieuws/27340/Dak_van_kippenschuur_ingestort.html
(met foto vanuit de stal)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: tijgernest op 18 december 2009, 01:16:14
Daken bezwijken door extreme sneeuwval
LC | Gepubliceerd op 17 december 2009, 11:11

URETERP/BEETSTERZWAAG -  Door de extreme sneeuwval is het dak van Pluimveebedrijf Jongsma in Ureterp donderdagochtend deels ingestort. De productie aan de Lipomwyk komt volgens Berdien Jongsma niet in gevaar. De kippen, die in januari worden afgevoerd, reageerden ,,wat paniekerig.''
In Beetsterzwaag bezweek de overkapping van de rokersruimte van 't Snack Bearske. Het doek van de grote feesttent met zeventig zitplekken voor rokers begaf het rond een uur of vier ‘s nachts.
Gezien de weersvoorspelling wordt dan ook gewaarschuwd met name daken van jaren zeventig-stallen sneeuwvrij te houden.
http://www.leeuwardercourant.nl/nieuws/regio/article5569406.ece/Daken-bezwijken-door-extreme-sneeuwval

Altijd prettig om naar dieren verwezen te zien worden als "de productie". En geen wonder dat de kippen wat paniekerig reageerden. Is nogal geen gebeurtenis - en vooral ook: ineens een heel stuk kouder! Ik hoop dat de dieren onderdak krijgen op een warmere plek
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: tijgernest op 18 december 2009, 01:18:53
Evacuatie Ureterper sneeuwslachtoffers
LC | Gepubliceerd op 17 december 2009, 15:43

URETERP -  Het pluimveebedrijf van Jan Eelke en Berdien Jongsma in Ureterp gaat voorlopig dicht.
Hun kippen moeten verder leggen op een bedrijf in Drenthe. Evacuatie is nodig, omdat het dak van de stal donderdagochtend instortte door hevige sneeuwval.
http://www.leeuwardercourant.nl/nieuws/regio/article5570661.ece/Evacuatie-Ureterper-sneeuwslachtoffers

Gelukkig verhuisd naar een warmer stekkie !
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: tijgernest op 02 januari 2010, 23:51:36
Sibrandahûs: auto met 2 man te water
zaterdag 02 januari 2010 Sibrandahûs

Zaterdagavond om 20.06 uur is op de Burdaarderstrjitwei onder Sibrandahûs een auto met twee jongens te water geraakt. Mede door de gladheid raakten de jongens van de weg, schampten een lantaarnpaal en de auto kwam op de kop in de sloot terecht. Eén van de jongens kon zelf uit de auto komen, de andere jongen niet. Jongens uit een auto die achter hen reden, schoten te hulp en seinden hulpdiensten in.

Ambulancepersoneel en duikers van de brandweer rukten uit om hulp te verlenen. Enkele brandweermensen van het korps uit Dokkum waren snel te plaatse en zijn direct in het water gesprongen om de tweede persoon uit de auto te halen. Duikers hebben nog gezocht naar eventueel meerdere slachtoffers, maar die waren er niet. Het slachtoffer wat door de brandweer uit de auto is gehaald heeft tien minuten in het ijskoude water gelegen.

Beide jongens die in de auto zaten zijn naar ziekenhuizen in Dokkum en Leeuwarden vervoerd. De jongens die achter de auto reden en ook te hulp waren geschoten, zijn bij een woning in de buurt onder een warme douche gestapt. Ook de brandweermannen zijn na hun geslaagde reddingspoging teruggekeerd naar de kazerne om een warme douche te nemen. Bergingsbedrijf Boersma heeft de auto geborgen.
http://www.waldnet.nl/wn/nieuws/27496/Sibrandah%C3%BBs:_auto_met_2__man_te_water_.html

Op deze site ook diverse foto's van de inzet.

Dit lees ik trouwens graag: dat burgers hulp verlenen in plaats van filmpjes te maken, zoals enkele maanden geleden toen er een man verdronk terwijl allerlei mensen toekeken en opnamen maakten met hun telefoon. En ook brandweermensen die direct een inzet hebben gedaan zonder te wachten op de duikers. Zolang het water ondiep is, is dat mijns inziens best verantwoord. Complimenten voor alle redders!
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Peter op 03 januari 2010, 12:18:04
Sibrandahûs: auto met 2 man te water
zaterdag 02 januari 2010 Sibrandahûs

Zaterdagavond om 20.06 uur is op de Burdaarderstrjitwei onder Sibrandahûs een auto met twee jongens te water geraakt. Mede door de gladheid raakten de jongens van de weg, schampten een lantaarnpaal en de auto kwam op de kop in de sloot terecht. Eén van de jongens kon zelf uit de auto komen, de andere jongen niet. Jongens uit een auto die achter hen reden, schoten te hulp en seinden hulpdiensten in.

Ambulancepersoneel en duikers van de brandweer rukten uit om hulp te verlenen. Enkele brandweermensen van het korps uit Dokkum waren snel te plaatse en zijn direct in het water gesprongen om de tweede persoon uit de auto te halen. Duikers hebben nog gezocht naar eventueel meerdere slachtoffers, maar die waren er niet. Het slachtoffer wat door de brandweer uit de auto is gehaald heeft tien minuten in het ijskoude water gelegen.

Beide jongens die in de auto zaten zijn naar ziekenhuizen in Dokkum en Leeuwarden vervoerd. De jongens die achter de auto reden en ook te hulp waren geschoten, zijn bij een woning in de buurt onder een warme douche gestapt. Ook de brandweermannen zijn na hun geslaagde reddingspoging teruggekeerd naar de kazerne om een warme douche te nemen. Bergingsbedrijf Boersma heeft de auto geborgen.
http://www.waldnet.nl/wn/nieuws/27496/Sibrandah%C3%BBs:_auto_met_2__man_te_water_.html

Op deze site ook diverse foto's van de inzet.

Dit lees ik trouwens graag: dat burgers hulp verlenen in plaats van filmpjes te maken, zoals enkele maanden geleden toen er een man verdronk terwijl allerlei mensen toekeken en opnamen maakten met hun telefoon. En ook brandweermensen die direct een inzet hebben gedaan zonder te wachten op de duikers. Zolang het water ondiep is, is dat mijns inziens best verantwoord. Complimenten voor alle redders!

Tja,sommige inzetten zijn niet te hullen in procedures. Soms komt daar gewoon handelen naar voren. ;)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: jurjen op 28 maart 2010, 22:33:03
Brandweermannen pakken vernielers

Brandweerlieden uit Sneek hebben zaterdagnacht twee zestienjarige Snekers in de kraag gevat. De knapen hadden ruiten van een school aan de Malta in de stad ingegooid.

De spuitgasten betrapten de jongens op heterdaad om half vier 's nachts. De mannen kwamen na een uitruk terug op de kazerne en hoorden glasgerinkel.
Ze ontdekten dat de twee tieners de ramen van de school tegenover het brandweerhonk kapot hadden gemaakt.

De jongens probeerden te ontkomen door er op hun scooter vandoor te gaan, maar werden door brandweerlieden vastgegrepen. Ze zijn overdragen aan de politie die ze in de cel heeft gezet.

Tekst: Leeuwardercourant.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: MHuisman op 29 maart 2010, 15:36:59
Brandweermannen pakken vernielers

Brandweerlieden uit Sneek hebben zaterdagnacht twee zestienjarige Snekers in de kraag gevat. De knapen hadden ruiten van een school aan de Malta in de stad ingegooid.

De spuitgasten betrapten de jongens op heterdaad om half vier 's nachts. De mannen kwamen na een uitruk terug op de kazerne en hoorden glasgerinkel.
Ze ontdekten dat de twee tieners de ramen van de school tegenover het brandweerhonk kapot hadden gemaakt.

De jongens probeerden te ontkomen door er op hun scooter vandoor te gaan, maar werden door brandweerlieden vastgegrepen. Ze zijn overdragen aan de politie die ze in de cel heeft gezet.

Tekst: Leeuwardercourant.nl


En zo hoort het ;D
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Famke op 30 maart 2010, 01:19:00
Opnieuw buitenbrand Drachten
Marc Stijger
29-03-2010 19:31
DRACHTEN - Om 18:11 uur werd opnieuw de brandweer gealarmeerd voor een buitenbrand. Dit keer op de Waldwei ter hoogte van de rugbyclub.

Twee jongens hadden de berm in brand gestoken waarna er een groot stuk riet in brand vloog. De brandweer van Drachten heeft de brand met schuim geblust.

De politie en rijkswaterstaat hebben in verband met de bluswerkzaamheden een baan van de Waldwei tijdelijk afgesloten.


Bron en foto's: http://www.112fryslan.nl/2?&action=show&newsid=4819


======================================================================================


Ik heb meteen hier een vraag over.
Waarom is hier geblust met schuim en niet gewoon met water?
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Jelmer op 15 april 2010, 13:30:00
Omdat de TS1 van Drachten is voorzien van het One-seven systeem is waarschijnlijk deze keuze gemaakt. In dat geval pakt een straal schuim even snel als een straal hoge druk (met water).
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Famke op 15 april 2010, 16:52:40
wat is een one sevensysteem? Sorry maar ik ben een leek op het gebied van brandweer.
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: SiebJr op 16 april 2010, 09:23:53
Famke,

Kijk even in dit topic:

http://www.hetbrandweerforum.nl/index.php?topic=16857.msg268257#msg268257

Hier werden ook vragen zoals die van jou gesteld.

Siebjr
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Famke op 16 april 2010, 09:26:49
oke dank je.
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: jurjen op 02 juni 2010, 10:28:06
Brandweer Leeuwarden druk met 'aangestoken' brandjes

Leeuwarden -
De brandweer van Leeuwarden heeft in de nacht van maandag op disndag haar handen vol gehad aan het blussen van brandjes.

Rond 21.15 uur kwam de eerste melding binnen van een brand in een heg aan de Eigen brood bovenal. Bij aankomst van de brandweer hadden buurtbewoners de brand al geblust.

Omstreeks 01.20 uur rukte de brandweer opnieuw uit voor een brand in een bult afvalhout dat lag op een veldje aan de M.H Trompstraat. De brandweer kon de brand snel blussen. Enkele uren later in de nacht, rond 04.10 uur, werd een brand ontdekt in een garagebox op de Eikenstraat. In de box staan containers waar bewoners hun afval kunnen deponeren. Ook hier was de brandweer snel ter plaatse om te blussen. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het mogelijkheid om brandstichting. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Tekst: Blikop112.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: tijgernest op 11 juli 2010, 23:06:35
Man loopt brandwonden op bij redden dieren  
zondag, 11 juli 2010 

Een inwoner van Menaldum is zaterdagnacht gewond geraakt toen hij na een blikseminslag zijn dieren wilde redden. Door het onweer ontstond brand in het schuurtje naast zijn woning aan de Ryksstrjitwei.
De man rende de schuur binnen, redde zijn dieren en liep daarbij brandwonden op. Hij is voor onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht. De politie assisteerde de brandweer bij het bluswerk.
http://www.leeuwarden.nu/nieuws/nieuwsoverzicht-2010/14157.html

Een man naar mijn hart !!! Een mens met liefde voor zijn dieren zal zijn uiterste best doen om ze te redden.

Volgens het bericht zou de man zijn dieren ook daadwerkelijk hebben gered. Weet iemand hoeveel dieren en wat dit voor dieren betrof?
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Bulletje op 28 juli 2010, 09:11:13
00:10:58 28-07-2010 Prio 1 Schip in brand DE COMPAGNONS HOEVE VAART NOORDZIJDE 104 APPE Inzet TSAPPELS
  Adres: Vaart Noordzijde 104, Appelscha

0300055  Friesland Monitorcode Brandweer Friesland
0303064  Friesland OVD IBOW (Oost- en Weststellingwerf)
0303568  Friesland Ooststellingwerf Appelscha (Blusgroep)
0303597  Friesland Ooststellingwerf Oosterwolde (Commandant)

Explosie op plezierjacht in Appelscha

Geplaatst door Redactie op woensdag 28 juli 2010 08:48
Appelscha - In de nacht van dinsdag op woensdag werd Appelscha opgeschikt door een harde knal.

Aan de Vaart Noordzijde zou een schip in brand staan. Bij aankomst van de brandweer van Appelscha bleek het schip niet in brand te staan. Op het schip wat aan de kade vast lag had een explosie plaatsgevonden.

Het echtpaar lag in de punt van het schip te slapen toen ze werden gewekt door een harde knal. Toen ze van boord stapte zagen ze de ravage. Bijna alle ramen van de boot waren gesprongen. Ook enkele ramen van een woning tegenover het schip was door de harde knal vernield. De brandweer heeft de boot gecontroleerd met een warmtebeeldcamera en explosie meter om er zeker van te zijn dat er geen gevaar meer was of kon ontstaan. Ook werden twee gasflessen van boord gehaald.

De explosie is vermoedelijk ontstaan door een lekkage bij een gas koelkast. De bewoners hebben veel geluk gehad, zij hebben bij de explosie geen verwondingen opgelopen en kwamen met de schrik vrij. Voor de man en vrouw is door de politie in de omgeving opvang geregeld.

Bron: blikop112.nl
Foto's: R.Koene

visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Dennis Kempers op 03 december 2010, 11:35:37
Zoon steekt onbedoeld strovoorraad in brand
APPELSCHA -  Een 30-jarige boerenzoon heeft in het Friese Appelscha donderdagavond per ongeluk de complete wintervoorraad stro van zijn vader in brand gestoken. De berg van ongeveer 35 ton ging in vlammen op, aldus een woordvoerder van de Friese politie vrijdag.

De man was op het erf bezig om snoeiafval te verbranden, toen de vonken oversloegen naar de strobult. Volgens de politie was het verbranden van het afval legaal. „Als dat in een vuurkorf of iets dergelijks gebeurt, is het geen probleem”, aldus een woordvoerder van de politie.

Bron: Telegraaf
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Studebakerveendam op 14 januari 2011, 10:02:13
Automobilist rijdt van Afsluitdijk

KORNWERDERZAND -  Een nog onbekende automobilist is in de nacht van donderdag op vrijdag door een ongeval om het leven gekomen. De bestuurder was bij de sluizen van de Afsluitdijk ter hoogte van Kornwerderzand (Friesland) het water in gereden. Dat heeft de politie gemeld.


De automobilist reed met zeer hoge snelheid door de slagbomen, die waren gesloten omdat de brug openstond. De auto dook vervolgens in het water, zo'n vijf meter lager.

Mogelijk heeft de bestuurder de slagbomen over het hoofd gezien vanwege de mist, aldus de politie. Duikers hebben het water rond de auto doorzocht naar mogelijk meer slachtoffers, maar hebben niemand aangetroffen. Volgens de politiewoordvoerder was de bestuurder de enige inzittende aangezien alle deuren van de auto gesloten waren. De rijksweg A7 in de richting van Noord-Holland was enige tijd afgesloten.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8732852/__Bizar_ongeval_Afsluitdijk__.html?p=5,2
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Famke op 17 januari 2011, 15:06:27
Automobilist rijdt van Afsluitdijk

KORNWERDERZAND -  Een nog onbekende automobilist is in de nacht van donderdag op vrijdag door een ongeval om het leven gekomen. De bestuurder was bij de sluizen van de Afsluitdijk ter hoogte van Kornwerderzand (Friesland) het water in gereden. Dat heeft de politie gemeld.


De automobilist reed met zeer hoge snelheid door de slagbomen, die waren gesloten omdat de brug openstond. De auto dook vervolgens in het water, zo'n vijf meter lager.

Mogelijk heeft de bestuurder de slagbomen over het hoofd gezien vanwege de mist, aldus de politie. Duikers hebben het water rond de auto doorzocht naar mogelijk meer slachtoffers, maar hebben niemand aangetroffen. Volgens de politiewoordvoerder was de bestuurder de enige inzittende aangezien alle deuren van de auto gesloten waren. De rijksweg A7 in de richting van Noord-Holland was enige tijd afgesloten.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/8732852/__Bizar_ongeval_Afsluitdijk__.html?p=5,2


Hier een uitgebreidere nieuwsbericht hierover inclusief foto's: http://www.112fryslan.nl/Home?&action=show&newsid=6051
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: AVN op 30 januari 2011, 13:00:29
12:37:46 29-01-11  GROUP-1  P 1 Voertuig te water OLDE BORCHWEG MZYL Inzet TSGRYPSK 024311 024310
                   0303061  BRW Veiligheidsregio Friesland (OvD Noord - Oost)
                   0303100  BRW Veiligheidsregio Friesland (IOvD Noord - Oost)
                   0303195  BRW Dantumadeel (Damwoude) (Duikers)
                   0303205  BRW Dantumadeel (Zwaagwesteinde) (Duikers)

12:39:54 29-01-11  GROUP-1  Pr 1 WO Voertuig OLDE BORCHWEG 65 MUNNEKEZIJ 1333 1810 1871 AP:
                   0400278  BRW Groningen (Sontweg) (HV-1 1871 + Boot)
                   0400280  BRW Groningen (Sontweg) (WO 1810)
                   0400362  BRW Groningen (Sontweg) (Duikalarm)
                   0400363  BRW Groningen (Sontweg) (Brandalarm)
                   0400389  BRW Groningen (Sontweg) (Kazernetechniek)
                   0401731  BRW Zuidhorn (Grijpskerk) (TS 1333)
                   0401758  BRW Zuidhorn (Grijpskerk) (Kazernealarm)
                   0401759  BRW Zuidhorn (Grijpskerk) (Techniek)

12:37:46 29-01-11  GROUP-1  P 1 Voertuig te water OLDE BORCHWEG MZYL Inzet TSGRYPSK 024311 024310
                   0320908  MKA Veiligheidsregio Friesland (OvD-G Noord)

12:48:22 29-01-11  -ALPHA-  A1 OLDE BORCHWEG MUNNEKEZIJL
                   0320593  Ambu 02-126 (Drachten)

Tractor trekt drenkelingen op het droge
MUNNEKEZIJL - Twee getuigen van een ongeval in het Groningse Munnekezijl hebben het leven van een vrouw en haar 11-jarige dochter weten te redden door de auto van het tweetal met een tractor op het droge te trekken.

De twee mannen die het ongeval zagen gebeuren ondernamen actie nog voordat de hulpdiensten arriveerden, meldde de politie.

De 45-jarige bestuurster was met haar auto in een bocht door onbekende oorzaak in een slip geraakt waardoor deze op de kop in een sloot terecht kwam.

Doordat de twee toevallig passerende dorpsbewoners de auto meteen met een sleepkabel op het droge trokken, konden de hulpverleners even later direct hulp verlenen.

Het 11-jarige meisje en haar moeder zijn overgebracht naar een ziekenhuis. De toestand van het meisje was op dat moment kritiek. De moeder had last van onderkoelingsverschijnselen. (ANP)

Bron : ad.nl (http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/565686/2011/01/30/Tractor-trekt-drenkelingen-op-het-droge.dhtml)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Studebakerveendam op 30 januari 2011, 13:47:57
Citaat
Tractor trekt drenkelingen op het droge

zie ook :  http://www.hetbrandweerforum.nl/index.php?topic=17129.30
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: AVN op 05 februari 2011, 23:55:38
17:46:18 05-02-11  GROUP-2  P 1 Woningbrand RIETPOL 98 DRAC Inzet 027031 027052
                   0303068  BRW Veiligheidsregio Friesland (OvD Oost)
                   0303703  BRW Smallingerland (Drachten) (Blusploeg 3)

zaterdag 05 februari 2011  Drachten

Zaterdagmiddag rond 17.45 uur brak er brand uit in een privé sauna achter een woning aan de Rietpol in Drachten.

De bewoners ontdekten de brand en belden de brandweer. Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al uit het gebouw, waar naast een sauna ook een zwembad in zat. Drie brandweermensen zagen door het donker het zwembad niet en vielen in het water.

De brandweer wist het vuur snel te doven. De sauna kan als verloren worden beschouwd. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Bron : hvnieuws.nl (http://www.hvnieuws.nl/index.php?action=1&id=4380)

Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: HJ94 op 19 februari 2011, 19:01:53
15:48:12 19-02-11  GROUP-1  P 1 Aanr.beknelling RONDWEG-NOORD 62 DOKK Inzet 024232
                   0302375  BRW Dongeradeel (Dokkum) (Groepscode Bruggen)
                   0303061  BRW Veiligheidsregio Friesland (OvD Noord - Oost)
                   0303100  BRW Veiligheidsregio Friesland (IOvD Noord - Oost)
                   0303223  BRW Dongeradeel (Dokkum) (Blusploeg B)

15:54:57 19-02-11  GROUP-1  02-901 A1 DOKKUM RONDWEG-NOORD 62 R 03 B RIT:162
                   0120901  MKA Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland (Traumaheli Life-Line-1 / MMT 901)

16:55:03 19-02-11  -ALPHA-  P 1 (Overig bericht: aanvr.bot-team brw) Aanr.beknelling RONDWEG-NOORD 62 DOKK Inzet
                   0303051  BRW Veiligheidsregio Friesland (Coördinator BOT)

17:04:54 19-02-11  -ALPHA-  P Telefonisch Contact Wim (Overig bericht: alarm.bot-team brw) Aanr.beknelling RONDWEG-NOORD 62 DOKK Inzet
                   0303050  BRW Veiligheidsregio Friesland (Hoofd BOT)

Vrouw overleden na aanrijding

DOKKUM - Op de Rondweg Noord is zaterdag rond 15:45 een vrouw overleden bij een aanrijding.

De hulpdiensten werden om 15:48 gealarmeerd voor een aanrijding met beknelling. Politie, brandweer en ambulances kwamen ter plaatse. Er bleken meerdere auto's met elkaar in botsing te zijn gekomen nabij de brandweer kazerne. De oorzaak is mogelijk een inhaalactie.

De politie zette vrijwel direct de gehele weg af zodat hulpverleners hun werk konden doen. De verkeersongevallenanalyse van de politie is ter plaatse gekomen om het ongeval te onderzoeken. Een vrouw die bestuurster of inzittende was van één van de auto is ondanks reanimatie ter plaatse overleden. De gealarmeerde traumaheli bleek niet meer nodig te zijn en is niet meer ter plaatse gekomen.

112Fryslan (http://www.112fryslan.nl/news/6200) en 112FotografieNOF (http://www.112fotografienof.nl/?p=462)

Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: HJ94 op 01 maart 2011, 15:46:10
09:02:55 01-03-11  GROUP-1  P 1 KALVEREN in gierkelder STELPDYK 6 WINS Inzet 026032
                   0303060  BRW Veiligheidsregio Friesland (OvD Zuid - West)
                   0303495  BRW Littenseradeel (Commandant)
                   0303497  BRW Littenseradeel (Wommels) (Blusploeg)

Fjirtich keallen yn jarrekolk Winsum

By in pleats oan de Stelpdyk yn Winsum binne tiisdeitemoarn fjirtich keallen yn de jarrekolk telâne kaam. De flier fan de stâl sakke troch noch ûnbekende oarsaak yn. De keallen kamen yn de jarrekolk ûnder de flier telâne.

De brânwacht hat de bisten derút helle. In diel fan de jarre moast út de kelder weihelle wurde. Fjouwer keallen moasten troch de bistedokter behannele wurde.

Vertaling:

Veertig kalveren in gierkelder Winsum

Bij een boerderij aan de Stelpdyk in Winsum zijn dinsdagochtend veertig kalveren in de gierkelder terecht gekomen. De vloer van de stal zakte door nog onbekende oorzaak in. De kalveren kwamen in de gierkelder onder de vloer terecht.

De brandweer heeft de beesten eruit gehaald. Een deel van de gier moest uit de kelder worden gehaald. Vier kalveren moesten door de veearts behandeld worden.

Bron met foto's (http://www.stjoerder.nl/pageid=268/articleid=2056/Fjirtich_keallen_yn_jarrekolk_Winsum.html)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: MarcelBeug op 19 maart 2011, 19:21:42
Hulpdiensten uitgerukt om speelgoed
Een kindje heeft voor heel wat opschudding veroorzaakt in het Friese plaatsje Grou. Het kind zat met zijn hoofd vast aan een speelgoedtractor terwijl hulpdiensten dachten dat het bekneld zat tussen een echte tractor.

Op de melding kwamen politie, brandweer, een ambulance en een traumahelikopter af. Eenmaal bij de boerderij zagen agenten kinderen spelen en geen tractor staan.

Binnengekomen ontdekten agenten het kindje met het speelgoed op zijn hoofd. Hij is naar het ziekenhuis gebracht waar het losgemaakt is.

Bron: RTL Nieuws (http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/opmerkelijk/)/components/actueel/rtlnieuws/2011/03_maart/19/opmerkelijk/hulpdiensten-uitgerukt-om-speelgoed.xml)17:17:58 18-03-11 Melding : P 1 Aanr.beknelling LEECHLAN 24 GROU Inzet 026331 026171
    Regio : [FRI] Regio 2 - Friesland
    Urgentie : [HOOG]
    Eenheden : [0320908] Officier van Dienst Geneeskundig Noord Friesland
      : [0303424] Kazernealarm Leeuwarden-Hoofdpost
      : [0303163] Blusgroep-2 Grou
      : [0303162] Blusgroep-1 Grou
      : [0303164] Chauffeurs Haakarmvoertuig Grou
      : [0303161] Bevelvoerders Grou
      : [0303160] Commandant Grou
      : [0300055] Monitorcode Brandweer Friesland
      : [0303063] Officier van Dienst Midden Friesland
 
17:16:37 18-03-11 Melding : A1 LEECHLAN GROU
    Regio : [FRI] Regio 2 - Friesland
    Urgentie : [HOOG]
    Eenheden : [0320502] Ambulance-02-113 Leeuwarden
 
17:13:57 18-03-11 Melding : A1 LEECHLAN GROU
    Regio : [FRI] Regio 2 - Friesland
    Urgentie : [HOOG]
    Eenheden : [0320345] Rapid Responder-02-345 Leeuwarden
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: goud3634 op 25 maart 2011, 13:13:12
Dramatysk ûngelok op It Fean

In 86-jierrige man fan It Fean is tongersdeitejûn omkommen by in tragysk ûngelok yn de parkearkelder oan it Boarg. Kuperusplein. Bewenners fan de flat soene nei in dei himmeljen de skjinne parkearkelder wer feestlik yn gebrûk nimme. Dat waard dien troch in lint troch te knippen en dêrnei de kelder yn te riden.

De bestjoerster fergeat de auto op de hânrem te setten en dy rôle doe de kelder yn. It slachtoffer waard troch de auto oerriden en kaam dêrby om.

De helptsjinsten wiene der gau, mar koene de man net mear rêde, hy ferstoar op it plak fan it ûngelok.


Bron : http://www1.omropfryslan.nl/78844/Dramatysk-ungelok-op-It-Fean.aspx


Man door auto overreden
Heerenveen, 25-03-2011 • Bij een tragisch ongeluk donderdagavond op een afrit naar een parkeerkelder is een 86-jarige inwoner van Heerenveen overleden.

Schoonmaakactie
Een aantal bewoners van een flat aan het Burgemeester Kuperusplein hadden donderdag meegeholpen om de parkeerkelder onder hun flatgebouw schoon te maken. Deze schoonmaakactie duurde de hele dag. Om geen verkeer toe te laten was een afzetlint bij de ingang van de parkeergarage gespannen.

 
Opening
Rond 19.00 uur was alles klaar en kwamen enkele bewoners op het idee om het lint door te knippen en symbolisch de parkeergarage weer te ‘openen’. Een 86-jarige bewoner die ook geholpen had, werd gevraagd om het lint door te knippen. Als het lint zou zijn doorgeknipt zou een auto, die al boven aan de oprit stond, naar binnen rijden.

Ongeluk

Op het moment dat de 86-jarige met nog een bewoner op de oprit naar de parkeerkelder stond, stapte de bestuurster van de auto die naar binnen zou rijden even uit de auto. Zij zocht de toegangspas om de deur van de parkeerkelder te kunnen openen. Terwijl zij buiten de auto stond begon deze te rijden en rolde naar beneden. Het lukte het slachtoffer niet meer om tijdig van de afrit af te komen en hij kwam onder de auto terecht.


De gewaarschuwde hulpdiensten hebben assistentie verleend aan het zwaargewonde slachtoffer maar deze is ter plaatse overleden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Bron : http://www.politie.nl/friesland/nieuws/mandoorautooverreden.asp
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: berg op 04 april 2011, 16:43:04
Meer preventie op afgelegen plaatsen
Brandweer laat norm van 8 minuten los
Leeuwarden - De Friese brandweer komt in juni met verschillende maximum-aanrijtijden voor het landelijk en stedelijk gebied. De streefnorm is acht minuten: daar waar die wordt losgelaten, worden aanvullende, preventieve maatregelen genomen: alarminstallaties bij verafgelegen boerderijen bijvoorbeeld.

Dat werd gisteren bekend tijdens een bezoek van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan Leeuwarden. De minister geeft de Friese gemeenten de ruimte om op een eigen manier tot een nieuwe organisatie te komen, onder verantwoording van de Veiligheidsregio waarin alle Friese burgemeesters zitting hebben.
De brandweer in Nederland staat voor een grote verandering. De bevoegdheid over de organisatie ligt nu nog bij de gemeenten, maar Opstelten en de Tweede Kamer willen dat overbrengen naar de veiligheidsregio. Fryslân is een van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland.
Nu al zijn er samenwerkingsverbanden tussen diverse korpsen en dat proces gaat langzaam verder. In juni neemt de Veiligheidsregio een besluit nemen over de invulling van de Friese brandweer. Dan zullen aanrijtijden voor de verschillende gebieden worden vastgesteld. De streefnorm is nu acht minuten, maar dat is lang niet overal haalbaar. Met name niet op het platteland. Fryslân mag van de normen afwijken, mits er aanvullende maatregelen genomen worden, zoals bijvoorbeeld alarminstallaties bij verafgelegen boerderijen waardoor de brandweer in een vroegtijdig stadium gealarmeerd wordt.
Volgens Crone zal de organisatie zo worden ingericht dat de brandweerzorg zo goed mogelijk wordt gegarandeerd: provinciebreed. ,,We zullen cirkels trekken rond de bestaande kazernes en dan kijken hoeveel tijd er nodig is, en wat er veranderd moet worden om een zo goed mogelijke dekking te krijgen.” De bestaande korpsen en districten worden op basis van die informatie ingedeeld. Daarmee komt een regionale brandweer - zoals Opstelten wil - weer een stap dichterbij.
Wanneer de gemeentelijke brandweer tot een organisatie onder verantwoording van de veiligheidsregio wordt samen gevoegd, is nog niet bekend.
Geen ruzie meer

Tijdens het bezoek klaarden burgemeester Crone van Leeuwarden en minister Opstelten de lucht. Bijna twee weken geleden werd Crone kwaad omdat Opstelten had gezegd dat de komende veranderingen bij de brandweer ertoe zouden kunnen leiden dat vrijwilligers bij de brandweer vertrekken.
De organisatorische schaalvergroting zou vrijwilligers kunnen vervreemden van hun korps, zei Opstelten na afloop van de ministerraad twee weken geleden. Crone wilde daarover met Opstelten praten, omdat hij vindt de vrijwilligers er juist op vooruit zouden moeten gaan bij veranderingen. Zeker in Fryslân, waar alleen Leeuwarden een beroepsbrandweer heeft.
Tijdens de persconferentie na afloop van het bezoek bleek dat de burgemeester en de minister weer door een deur kunnen. Opstelten benadrukte dat ,,vrijwilligers het hart van de brandweer vormen”.
‘s Ochtends had Opstelten in Grou een gesprek gehad met vrijwilligers van alle Friese brandweerkorpsen. ,,Daar bleek dat de vrijwilligers ook achter de regionalisering van de brandweer staan. Wat ze vooral belangrijk vinden is dat ze ‘meegenomen’ worden in het proces, dat ze betrokken en geïnformeerd worden.”
Hoe Opstelten er voor gaat zorgen dat de vrijwilligers zich thuis blijven voelen in de nieuwe organisatie - die leidt tot een grotere schaal, een grotere organisatie - werd niet helemaal duidelijk. Op vragen naar concrete maatregelen antwoordde Opstelten dat ,,de kaders daarvoor zorg zullen dragen, en dat ,,wij die kaders maken”. Concreter kon of wilde Opstelten het niet maken.

Bron: NVBR/Fries Dagblad

Opmerking, reacties zijn niet gewenst bij dit dagblad, zo is mij gebleken. Wie het artikel met aandacht leest begrijpt onmiddellijk waarom!
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Peter op 04 april 2011, 16:55:16
En dit bericht van de VBV sluit daar naadloos op aan.

Vrijwilligers Fryslan positief over Opstelten

 
31 Maart 2011

Op 30 maart jl. werd Minister Opstelten ontvangen in de Brandweerkazerne te Grou voor een werkbezoek aan de Brandweer Vrijwilligers te Friesland. Er waren 12 Brandweer Vrijwilligers uit Fryslan uitgenodigd plus de voorzitter en secretaris van VBV Friesland.


Het werd een bijzonder positieve ervaring voor de vrijwilligers, de minister voerde een open gesprek, rechttoe rechtaan, en vragen werden uitgebreid behandeld. De vragen die gesteld werden gingen over onderwerpen zoals:

Het rapport Mans, en de daarin genoemde kosten voor vrijwilligers (met 18 miljoen toegenomen in afgelopen jaren) en de toegenomen kosten voor de overhead (117 miljoen). Waarom dan toch gaan bezuinigen op de werkvloer terwijl er in de overhead meer te besparen lijkt?
De kans op sluiting van kazerne's in Friesland, iedere regio (of cluster) hanteert op dit moment haar eigen dekkingsplan, is het niet verstandiger dat de Minister een landelijke dekkingsplan oplegt, zodat alles gelijk getrokken wordt?
Tot slot is er bij de Minister op aangedrongen om bij de vorming van de Veiligheidsregio vooral de zeggenschap en invloed van Brandweer Vrijwilligers tijdens dit proces (en daarna) goed te waarborgen.

Als Brandweer Vrijwilligers kunnen we terugkijken op een korte, maar waardevolle ontmoeting met de minister Opstelten. Het doet ons goed dat de Minister zich persoonlijk op de hoogte laat stellen over onderwerpen die spelen in deze provincie en zijn waardering heeft gesproken over de taak waar de Brandweer Vrijwilligers 24 uur per dag paraat voor staan: bij nacht en ontij!

De Fyslanse VBV.
 

 

Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Peter op 10 april 2011, 11:14:04
Brandweer Fryslan laat 8 minuten los....
09 April 2011

Leeuwarden - De Friese brandweer komt in juni met verschillende maximum-aanrijtijden voor het landelijk en stedelijk gebied. De streefnorm is acht minuten: daar waar die wordt losgelaten, worden aanvullende, preventieve maatregelen genomen: alarminstallaties bij verafgelegen boerderijen bijvoorbeeld.

De Friese brandweer komt in juni met verschillende maximum-aanrijtijden voor het landelijk en stedelijk gebied. De streefnorm is acht minuten: daar waar die wordt losgelaten, worden aanvullende, preventieve maatregelen genomen: alarminstallaties bij verafgelegen boerderijen bijvoorbeeld.

Dat werd gisteren bekend tijdens een bezoek van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan Leeuwarden. De minister geeft de Friese gemeenten de ruimte om op een eigen manier tot een nieuwe organisatie te komen, onder verantwoording van de Veiligheidsregio waarin alle Friese burgemeesters zitting hebben.

De brandweer in Nederland staat voor een grote verandering. De bevoegdheid over de organisatie ligt nu nog bij de gemeenten, maar Opstelten en de Tweede Kamer willen dat overbrengen naar de veiligheidsregio. Fryslân is een van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland.

Nu al zijn er samenwerkingsverbanden tussen diverse korpsen en dat proces gaat langzaam verder. In juni neemt de Veiligheidsregio een besluit nemen over de invulling van de Friese brandweer. Dan zullen aanrijtijden voor de verschillende gebieden worden vastgesteld.

De streefnorm is nu acht minuten, maar dat is lang niet overal haalbaar. Met name niet op het platteland. Fryslân mag van de normen afwijken, mits er aanvullende maatregelen genomen worden, zoals bijvoorbeeld alarminstallaties bij verafgelegen boerderijen waardoor de brandweer in een vroegtijdig stadium gealarmeerd wordt.

Volgens Crone zal de organisatie zo worden ingericht dat de brandweerzorg zo goed mogelijk wordt gegarandeerd: provinciebreed. ,,We zullen cirkels trekken rond de bestaande kazernes en dan kijken hoeveel tijd er nodig is, en wat er veranderd moet worden om een zo goed mogelijke dekking te krijgen.”

De bestaande korpsen en districten worden op basis van die informatie ingedeeld. Daarmee komt een regionale brandweer - zoals Opstelten wil - weer een stap dichterbij. Wanneer de gemeentelijke brandweer tot een organisatie onder verantwoording van de veiligheidsregio wordt samen gevoegd, is nog niet bekend.

Geen ruzie meer
Tijdens het bezoek klaarden burgemeester Crone van Leeuwarden en minister Opstelten de lucht. Bijna twee weken geleden werd Crone kwaad omdat Opstelten had gezegd dat de komende veranderingen bij de brandweer ertoe zouden kunnen leiden dat vrijwilligers bij de brandweer vertrekken.

De organisatorische schaalvergroting zou vrijwilligers kunnen vervreemden van hun korps, zei Opstelten na afloop van de ministerraad twee weken geleden. Crone wilde daarover met Opstelten praten, omdat hij vindt de vrijwilligers er juist op vooruit zouden moeten gaan bij veranderingen. Zeker in Fryslân, waar alleen Leeuwarden een beroepsbrandweer heeft. Tijdens de persconferentie na afloop van het bezoek bleek dat de burgemeester en de minister weer door een deur kunnen. Opstelten benadrukte dat ,,vrijwilligers het hart van de brandweer vormen”.

‘s Ochtends had Opstelten in Grou een gesprek gehad met vrijwilligers van alle Friese brandweerkorpsen. ,,Daar bleek dat de vrijwilligers ook achter de regionalisering van de brandweer staan. Wat ze vooral belangrijk vinden is dat ze ‘meegenomen’ worden in het proces, dat ze betrokken en geïnformeerd worden.”

Hoe Opstelten er voor gaat zorgen dat de vrijwilligers zich thuis blijven voelen in de nieuwe organisatie - die leidt tot een grotere schaal, een grotere organisatie - werd niet helemaal duidelijk. Op vragen naar concrete maatregelen antwoordde Opstelten dat ,,de kaders daarvoor zorg zullen dragen, en dat ,,wij die kaders maken”. Concreter kon of wilde Opstelten het niet maken.

Bron Friesch DagbladTitel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Firefighter op 18 april 2011, 20:01:09
Man verdrinkt bij bedrijfsongeval
Laatst gewijzigd:   18 april 2011 18:33

Een nog onbekende man is maandag verdronken in de Harlinger Industriehaven,
nadat hij met een soort glazenwassersbak van de kade was gevallen. Dat meldt de Friese politie.

De man was met een collega op hoogte voor een watersportbedrijf aan het werk.
Toen de werkbak op de kade was gezet, stapte een collega eruit. De bak raakte daarna uit balans.
De man viel vervolgens met bak en al in het water. Het slachtoffer kon niet meer wegkomen.
Duikers van de brandweer hebben de man uit het water gehaald, maar konden hem niet meer redden.

visitors can't see pics , please register or login

visitors can't see pics , please register or login14:09:25 18-04-11   -ALPHA-   SPOED BRANDWEER STAD UIT
0302220   BRW Leeuwarden (Harinxmabrug)

14:06:56 18-04-11   -ALPHA-   BRANDWEER MET SPOED

0302225   BRW Leeuwarden (Verlaatbrug)

14:03:25 18-04-11   GROUP-1   P 1 Drenkeling ICON YACHTS BV LANGE LIJNBAAN 11 HARL Inzet 024631 024610 026110
0302390   BRW Harlingen (Groepscode Bruggen)
0303062   BRW Veiligheidsregio Friesland (OvD Noord - West)
0303063   BRW Veiligheidsregio Friesland (OvD Midden)
0303321   BRW Harlingen (Bevelvoerder ploeg 1)
0303322   BRW Harlingen (Blusploeg 1)
0303323   BRW Harlingen (Blusploeg 2)
0303324   BRW Harlingen (Bevelvoerder ploeg 2)
0303327   BRW Harlingen (Duikers)
0303328   BRW Harlingen (Chauffeursploeg 1)
0303329   BRW Harlingen (Chauffeursploeg 2)
0303330   BRW Harlingen (Commando)
0303336   BRW Harlingen (Duikploegleider)
0303337   BRW Harlingen (Blusploeg 3)
0303338   BRW Harlingen (Bevelvoerder ploeg 3)
0303339   BRW Harlingen (Chauffeursploeg 3)
0303426   BRW Leeuwarden (Duikers)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Firefighter op 30 april 2011, 00:06:35
Brandweer is uitrukken voor kat in de boom beu

De brandweer in Heerenveen is gefrustreerd door alle meldingen over dieren in nood. In zo ongeveer de helft van de gevallen rukt de brandweer voor niets uit. Volgens officier van dienst Hans Edens kost dit de gemeenschap handen vol geld.
Gistermiddag was het opnieuw raak. De brandweer rukte volgens voorschrift met een gewone brandweerwagen, een hoogwerker en meer dan tien man uit voor een kat in de boom in de Thorbeckestraat. Eenmaal ter plaatse gleed het dier zelf langs de stam uit de boom. ,,Daar piepen we dus al die mensen voor op uit hun werk. We zijn er niet blij mee, maar we zijn er voor het redden van mens en dier”, verzucht Edens.
Volgens Edens is het voor de brandweer van afstand moeilijk te beoordelen hoe hoog de nood is. Meldingen komen binnen in Driebergen en via Leeuwarden bereiken die Heerenveen. ,,Dan zit er al veel ruis op de lijn.”
De melding van gisteren kwam van de dierenambulance. Het was al de vierde keer in een half jaar dat de brandweer van Heerenveen moest uitrukken voor een poes in nood. Vorige week moest er een kat van het plat dak van Scapino worden gehaald. ,,Dat is echt iets van de moderne tijd en de stad, op het platteland redden de mensen de dieren zelf wel. Als iemand een ladder tegen de muur had gezet, had die het huisdier eraf kunnen halen. Natuurlijk worden we ook wel terecht gebeld. Laatst zat een vogel met zijn pootje vast achter een dakpan, geen probleem. Maar denk eerst even goed na.”

‘Twee nachten mauwen’

Edens wil ook in gesprek met de dierenambulance. ,,Ze zouden zelf eens een ladder of telescoop kunnen aanschaffen.” Volgens Gedda Molenaar van dierenambulance De Tjonger had dat niets uitgemaakt. ,,De kat zat wel acht meter hoog, daar konden we nooit bij. Het dier kwam er pas uit nadat de brandweer hem met een tak had opgejaagd.” Molenaar zegt dat de kat al twee nachten in de boom zat. ,,Wij hadden geadviseerd op de nacht te wachten, dan komt ie er vanzelf uit, maar hij bleef maar mauwen.” De eigenaresse woonde een paar straten verderop en was het dier volgens Molenaar al twee dagen kwijt.
Brandweerman Edens betwijfelt of een kat in de boom überhaupt wel in nood kan zijn. ,,Je mag het niet zeggen, maar heb je ooit een kattenskelet in een boom gezien? Ze komen er dus wel uit als het moet. Vroeger zetten we er wel eens de spuit op en waren ze er zo uit, maar met al die fotografen van 112-sites die er tegenwoordig bijstaan kan dat niet meer.”
Niet alleen voor katten, ook voor groter wild draaft de brandweer geregeld voor niks op. Meldingen van reeën in het water zijn schering en inslag. ,,Als je dan arriveert is het beestje al lang op de kant en een heel eind verder”, zegt Edens. Dit soort snelle meldingen zijn van het laatste decennium en hebben te maken met de wijde verspreiding van mobiele telefoons. ,,Vorige zomer hebben we wel vier, vijf keer langs de A6 gestaan omdat er koeien in het water stonden. Die liepen er zelf net zo makkelijk uit. We hebben de boer toch maar verzocht een hek te plaatsen.”

Bron : Friesch dagblad (http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=54638)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Dennis Kempers op 12 mei 2011, 23:40:14
Raadsleden op bezoek bij brandweer Heerenveen
Gepubliceerd op 12 mei, 2011

HEERENVEEN: Donderdagavond waren de raadsleden van gemeente Heerenveen uitgenodigd bij de brandweer van Heerenveen. De negen raadsleden werden om 19.00 uur welkom geheten op de brandweerkazerne aan het Hege Stik. Daar werden de leden bijgepraat over de werkzaamheden van de brandweer, wat doet de brandweer en waar is de brandweer zoal dagelijks mee bezig. Speciaal deze avond was er aandacht voor het duikteam. Na een briefing op de kazerne ging de groep naar  Jachthaven De Welle.

Oefening: Daar gaf het duikteam van Heerenveen en bemanning van een tankautospuit uit Wolvega een duik en hulpverlenings presentatie. Uiteraard daarbij een oefening met duikers in het water. De raadsleden konden zo kennis maken met het werk van een duikteam en wat daarbij allemaal komt kijken.

De oefening betrof een duiker die tijdens zijn werkzaamheden in moeilijkheden kwam. Direct kwamen er meer duikers in actie.  Na een geslaagde reddings-duik-actie werd de duiker op het droge gehaald. De duikploegleider zet direct alle extra hulpdiensten in en er wordt de ambulance, politie, traumaheli en de arbeidsinspectie ingeschakeld. Na de geslaagde oefening kon er worden bijgepraat. De raadsleden maakten daar gebruik van en stelden vragen aan de staf van de brandweer en de duikers van het duikteam.

Kortom een goede en leerzame/informatieve avond. “Het is goed om te kijken en te weten wat de hulpverleners in onze gemeente voor de burgers doen”: zei een tevreden raadslid.

Bron: http://www.flitsnieuws.nl/index.php?p=20950/raadsleden-op-bezoek-bij-brandweer-heerenveen/

visitors can't see pics , please register or login


Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Frankieboy001 op 03 juni 2011, 00:08:48
Lichaam verdronken studente gevonden
Toegevoegd: donderdag 2 jun 2011, 17:24

In het Friese Slotermeer is het lichaam gevonden van de Arnhemse studente (24) die al een week werd vermist.

De tandartsassistente in opleiding viel vorige week donderdag in het water tijdens een zeiltochtje met medestudenten van het ROC Rijn IJssel. Dat gebeurde toen de boot door harde rukwinden omsloeg.

De vier medestudenten en de schipper konden zichzelf in veiligheid brengen door naar een vlak bij gelegen baggerschip te zwemmen. Daar werden ze door de bemanning uit het water gehaald.

Geen zwemvest
Een watersporter op het Slotermeer zag het lichaam van de studente vanochtend drijven, niet ver van de plek waar de boot vorige week omsloeg.

De vrouw van Afghaanse afkomst kon volgens een vriend niet zwemmen en droeg geen zwemvest. De politie onderzoekt dat nog.

Bron: NOS
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Frankieboy001 op 03 juni 2011, 00:11:27
Lichaam studente gevonden in Slotermeer
Uitgegeven:    2 juni 2011 16:40
Laatst gewijzigd:    2 juni 2011 16:40


LEEUWARDEN - Het lichaam van de 24-jarige studente die vorige week tijdens een zeiltripje op het Slotermeer in Friesland overboord sloeg, is donderdagochtend in dat meer gevonden.

Watersporters zagen het lichaam, zo heeft de politie laten weten.

De studente van het ROC Rijn IJssel in Arnhem was vorige week met veertig medestudenten en begeleiders gaan zeilen in Friesland.

Door harde rukwinden en regen sloeg de boot om. De andere vier studentes met wie ze de boot deelde, wisten zich in veiligheid te brengen. Een uitgebreide zoektocht naar de studente leverde de eerste dagen na het ongeval niets op.

De politie doet momenteel onderzoek naar het ongeval. Zo wordt onder meer uitgezocht of de vrouw een reddingsvest droeg en of ze kon zwemmen.

Bron: NU
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: HJ94 op 03 juni 2011, 13:06:24
Lichaam studente gevonden in Slotermeer
Uitgegeven:    2 juni 2011 16:40
Laatst gewijzigd:    2 juni 2011 16:40


LEEUWARDEN - Het lichaam van de 24-jarige studente die vorige week tijdens een zeiltripje op het Slotermeer in Friesland overboord sloeg, is donderdagochtend in dat meer gevonden.

Watersporters zagen het lichaam, zo heeft de politie laten weten.

De studente van het ROC Rijn IJssel in Arnhem was vorige week met veertig medestudenten en begeleiders gaan zeilen in Friesland.

Door harde rukwinden en regen sloeg de boot om. De andere vier studentes met wie ze de boot deelde, wisten zich in veiligheid te brengen. Een uitgebreide zoektocht naar de studente leverde de eerste dagen na het ongeval niets op.

De politie doet momenteel onderzoek naar het ongeval. Zo wordt onder meer uitgezocht of de vrouw een reddingsvest droeg en of ze kon zwemmen.

Bron: NU

Vrouw had geen zwemvest om en kon ook niet zwemmen.
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: jurjen op 04 juni 2011, 13:10:59
07:40:24 04-06-11   GROUP-1   P 1 Gev.stof algemeen A7 R TJALLEBERD 26A-TIJNJE 27 151,4 TERW Inzet 026435 026472
   0302359   BRW Heerenveen (Bruggen)
   0303021   BRW Veiligheidsregio Friesland (HOvD Zuid)
   0303068   BRW Veiligheidsregio Friesland (OvD Oost)
   0303340   BRW Heerenveen (Commandant)
   0303347   BRW Heerenveen (Chauffeurs ploeg 3)
   0303387   BRW Heerenveen (Tjalleberd) (Blusploeg)

A7 bij Heerenveen dicht door lekkende truck

RIJSWIJK -
De A7 Heerenveen-Groningen is ter hoogte van Tjalleberd in beide richtingen afgesloten. Een aanhanger van een vrachtwagen lekt daar mogelijk schadelijke stoffen.

De brandweer onderzoekt hoe ernstig dat is, zo meldde de politie zaterdagochtend. Korte tijd was de snelweg in beide richtingen dicht.

De aanhanger belandde in de berm nadat die was betrokken bij een botsing met drie personenauto's. Voor zover bekend zijn daarbij geen gewonden gevallen, aldus de politie.

visitors can't see pics , please register or login


Tekst: Nu.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: tijgernest op 02 juli 2011, 12:06:23
Man overlijdt in lege giertank
Uitgegeven: 17 maart 2009 11:25
WARNS - Een 23-jarige man uit het Friese dorpje Warns is maandagavond overleden, nadat hij in een lege giertank was geklommen.  Dat meldt de politie dinsdag. De 47-jarige vader raakte buiten bewustzijn toen hij zijn zoon probeerde te redden. De vader overleefde het ongeval wel. De jongen ontdekte een kapotte klep in de giertank tijdens het bemesten van zijn land en wilde de klep repareren. Toen hij in de tank klom raakte hij vrijwel direct bewusteloos. De vader klom ook in de tank om zijn zoon daaruit te halen en raakte ook bewusteloos. Een buurman heeft de vader, met behulp van de brandweer, met een haak uit de tank getrokken. http://www.nu.nl/algemeen/1933902/man-overlijdt-in-lege-giertank.html

Is dit een filmpje van de betreffende inzet? http://zideo.nl/channel/112video30/playzideo/6c6f53526d56773d
Het filmpje is pas 19 juni 2011 op internet gezet.
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: spruitje11 op 21 juli 2011, 01:48:35
Felle autobrand op de Afsluitdijk
Hendrik Jellema
20-07-2011 17:45

AFSLUITDIJK – Woensdagmiddag om 16:12 werden brandweer en politie gealarmeerd voor een autobrand op de Afsluitdijk.
In de verte waren al grote zwarte rookwolken zichtbaar. Eenmaal ter plaatse bleek er een blauwe Volvo in de brand te staan op de rijbaan van Noord-Holland richting Friesland. Naast de brandweer van Witmarsum werden ook de brandweerkorpsen van Den Oever en Hippolytushoef gealarmeerd.

De brandweer heeft de brandende auto geblust. Hiervoor heeft de politie tijdelijk het verkeer stilgezet. Een berger heeft het voertuig geborgen.
Bron: www.112fryslan.nl

youtube brandweerwieringen op 20 jul 2011

16:14:27 20-07-11 PRIO 1 A7 R - AFSLUITDIJK 72,0 DEN OEVER AUTOBRAND WRG846 WRG845
Het betrof een autobrand t.h.v Friesland, de collega's van Friesland hebben de klus
geklaard en de 846 ging retour kazerne
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: spruitje11 op 17 oktober 2011, 00:53:03
"Middelbrand" door brandende kleding
E. Brandsma
16-10-2011 07:28
LEEUWARDEN - De brandweer ontving om 06:11 een melding van woningbrand aan de Emmakade.

Omdat er zich personen in de woning bevonden werd er meteen opgeschaald naar " middelbrand" waarna post noord ook gealarmeerd werd. Het juiste brandadres bleek echter in de Willem Lodewijkstraat te zijn. Kledingstukken hadden door nog onbekende oorzaak vlamgevat en waren in het trapgat gegooid waarna de trap vlamvatte en de vluchtweg geblokkeerd was.

Politieagenten haalden de vrouw uit de woning waarna personeel van een opgeroepen ambulance haar heeft onderzocht op rookinhalatie. Voor verdere controle is ze meegenomen naar het MCL. De brandweer wist het brandje snel te blussen en heeft met een ventilator de rook uit woning verdreven.
Bron: www.112fryslan.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: basseman op 07 december 2011, 13:22:35
13:16:18 07-12-11 2  14.15 KAZERNE JOURE IVM ONGEVAL A7 L EN CONTACT MET DIRK 
   0303050 BRW Leeuwarden ( Hoofd BOT Team ) 

13:16:18 07-12-11 2  14.15 KAZERNE JOURE IVM ONGEVAL A7 L EN CONTACT MET DIRK 
   0303050 BRW Leeuwarden ( Hoofd BOT Team ) 
 
13:10:50 07-12-11 2  GRAAG BELLEN MET DE MELDKAMER 
   0303051 BRW Friesland ( Coordinator BOT )
 
13:01:55 07-12-11 2  bot coordinator graag bellen met meldkamer 
   0303051 BRW Friesland ( Coordinator BOT )
 
13:01:07 07-12-11 2  P 1 VKO (tankauto) (Persoon bevrijden) A7 L JOURE WEST 23-SNEEK 127,3 UITWELLINGERGA 
   0303051 BRW Friesland ( Coordinator BOT ) 
 
12:18:31 07-12-11 2  P 1 VKO (tankauto) (Persoon bevrijden) A7 L JOURE WEST 23-SNEEK 127,3 UITWELLINGERGA 
   0303060 BRW Friesland ( OvD Zuid-West )
 
12:07:14 07-12-11 2  P 1 VKO (tankauto) (Persoon bevrijden) A7 L JOURE WEST 23-SNEEK 127,3 UITWELLINGERGA 026572 
   0303659 BRW Joure ( Bevelvoerders )
   0303654 BRW Joure ( Blusgroep 3 )
   0303653 BRW Joure ( Blusgroep 2 )
   0303652 BRW Joure ( Blusgroep 1 )
   0303060 BRW Friesland ( OvD Zuid-West )
   0300055 BRW Friesland ( Monitorcode )
 
12:02:12 07-12-11 2  P 1 VKO A7 L JOURE WEST 23-SNEEK 127,3 UITWELLINGERGA 026531 
   0303659 BRW Joure ( Bevelvoerders )
   0303654 BRW Joure ( Blusgroep 3 )
   0303652 BRW Joure ( Blusgroep 1 )
   0303060 BRW Friesland ( OvD Zuid-West )
   0300055 BRW Friesland ( Monitorcode )


A7 dicht door ernstig ongeluk met truck
Laatste update:  7 december 2011 13:12 info

 De A7 van Joure naar Sneek is afgesloten doordat woensdag rond het middaguur een tankwagen met veevoer is gekanteld.  De politie spreekt van een ravage. Het ziet er volgens een woordvoerder niet best uit voor de chauffeur. De chauffeur raakte ernstig gewond en zat drie kwartier na het ongeluk nog altijd bekneld.

"De brandweer is druk bezig hem los te krijgen", zegt de politiewoordvoerder. Daarna wordt het volgens hem nog een hele klus de tankwagen van de rijbaan te krijgen. Het zou zeker tot 16.30 uur kunnen duren voordat de rijbaan vrij kan worden gegeven.

Het ongeluk gebeurde net voor de tunnel onder het Prinses Margrietkanaal, nabij Sneek.


Bron; nu.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Rubens1001 op 07 december 2011, 23:50:48
 
12:07:14 07-12-11 2  P 1 VKO (tankauto) (Persoon bevrijden) A7 L JOURE WEST 23-SNEEK 127,3 UITWELLINGERGA 026572 
     
12:02:12 07-12-11 2  P 1 VKO A7 L JOURE WEST 23-SNEEK 127,3 UITWELLINGERGA 026531 
   

UITWELLINGERGRA – De hulpdiensten zijn woensdagmiddag groots uitgerukt naar de A7 voor een ongeval met een tankauto.

Door nog onbekende oorzaak verloor de chauffeur de macht over het stuur waarna de combinatie over de kop sloeg. Hierbij schoot de oplegger los van de vrachtwagen en kwam de vrachtwagen op de kop op de vangrail terecht. De chauffeur zat bekneld in zijn cabine.

2 Ambulances, een tankautospuit en een hulpverleningsvoertuig van Brandweer Joure en meerdere Politie-eenheden werden gealarmeerd. Vanwege de ernst van het ongeval werd ook de traumahelikopter uit Groningen gewaarschuwd om het ambulancepersoneel te assisteren. Helaas mocht alle hulp niet meer baten, de chauffeur overleed ter plaatse.

Tijdens het ongeval werd de rijbaan A7 Joure richting Sneek volledig afgesloten en werd er vanuit Sneek richting Joure één rijstrook afgesloten in verband met een kapotte vangrail. Deze rijstroken zullen nog tot het eind van de middag afgesloten zijn voor het verkeer omdat de berging- en opruimwerkzaamheden nog lang zullen duren.

Ter plaatse heeft de verkeers ongevallen analyse (VOA) onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeval.

visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


Bron + foto's: http://www.wesselbosgraaf.nl/ (http://www.wesselbosgraaf.nl/)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Bulletje op 09 februari 2012, 00:45:29
14:53:11 08-02-12   -ALPHA-   TEL CONTACT MKA (SLO: 1) ALDLANSDYK/HENRI DUNANTWEG LEEUWARDEN LEEUWARDEN
0320909   MKA Veiligheidsregio Friesland (OvD-G) (Groepscode)

14:34:41 08-02-12   GROUP-1   P 1 VKO (auto-auto) ALDLANSDYK/HENRI DUNANTWEG LEEUWARDEN 026133
0303063   BRW Veiligheidsregio Friesland (OvD Midden)
0303424   BRW Leeuwarden (Hoofdpost) (Kazernealarm)

Ambulance op zijn kant door ongeluk in Leeuwarden

LEEUWARDEN - Een 'rapid responder' van de Ambulancezorg Friesland is woensdag in Leeuwarden op een personenauto gebotst. De wagen sloeg door de klap om. Beiden inzittenden raakten bekneld en moesten door de brandweer worden bevrijd, meldde de politie woensdag.

Eén van de verpleegkundigen is met hoofd- en rugletsel met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar de wagen net vandaan kwam. Het is nog onbekend of de bestuurder van de personenauto gewond raakte.

Een 'rapid responder' is een soort ambulance, bedoeld om eerste zorg te verlenen. Het voertuig kan geen zieken of gewonden vervoeren.

Bron : nufoto.nl (http://www.nufoto.nl/fotos/266837/solo-ambulance-betrokken-bij-ongeval.html)

LEEUWARDEN - Een solo ambulance is woensdagmiddag op zijn zijkant beland na een aanrijding op de kruising Aldlansdyk met de Henri Dunantweg.

08-02-2012 Leeuwarden - Rapid responder (ambulance) gekanteld bij ongeval

Video :  annekiestra
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Maurice op 16 maart 2012, 13:18:01
Man bekneld in gekantelde graafmachine

MIDLUM – Een 29-jarige inwoner van Minnertsga is donderdagmiddag gewond geraakt toen de graafmachine waar hij in zat door nog onbekende reden kantelde.

Het ongeval gebeurde op de Rijksweg nabij Midlum. De brandweer van Harlingen was snel ter plaatse, om de man uit zijn benarde positie te bevrijden. Hij is daarna overgedragen aan het ambulancepersoneel.

De man is daarna zonder spoed overgebracht naar het MCL in Leeuwarden. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in na de toedracht van het ongeval. De graafmachine is na het ongeval geborgen.

visitors can't see pics , please register or login


Meer foto's via http://www.mvm-media.nl/?p=444

12:52:00 15-03-12   GROUP-2   P1 Ongeval (Persoon bekneld) RIJKSWEG 5 MIDLUM 024631
0302390   BRW Harlingen (Groepscode Bruggen)
0303062   BRW Veiligheidsregio Friesland (OvD Noord - West)
0303321   BRW Harlingen (Bevelvoerder ploeg 1)
0303322   BRW Harlingen (Blusploeg 1)
0303323   BRW Harlingen (Blusploeg 2)
0303324   BRW Harlingen (Bevelvoerder ploeg 2)
0303328   BRW Harlingen (Chauffeursploeg 1)
0303329   BRW Harlingen (Chauffeursploeg 2)
0303330   BRW Harlingen (Commando)
0303337   BRW Harlingen (Blusploeg 3)
0303338   BRW Harlingen (Bevelvoerder ploeg 3)
0303339   BRW Harlingen (Chauffeursploeg 3)

13:02:00 15-03-12   -ALPHA-   A1 RIJKSWEG 5 MIDLUM HARLINGEN 8871NT 5
0320908   MKA Veiligheidsregio Friesland (OvD-G)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Maurice van Miltenburg op 12 mei 2012, 11:32:19
Autobrand blijkt mee te vallen

HARLINGEN - Zaterdagochtend om 09:51 werd de Harlinger brandweer gealarmeerd voor een autobrand ter hoogte van de Koningsbrug op de N31.

De locatie bleek vlakbij de afslag van Midlum te zijn. Achteraf bleek het mee te vallen, er kwam wat lichte rook onder de motorkap vandaan, hoogstwaarschijnlijk is er olie op de motorkap terecht gekomen.

De brandweer heeft een controle gedaan en kon daarna weer retour naar de kazerne.

visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


Meer foto's zijn te vinden via http://www.mvm-media.nl/?p=205 (http://www.mvm-media.nl/?p=205)

09:51:48 12-05-12   GROUP-1   P 1 Brand wegvervoer (Auto) KONINGSBRUG N31 HARLINGEN ZUID-KONINGSBRUG HARLINGEN 024631
0302390   BRW Harlingen (Groepscode Bruggen)
0303321   BRW Harlingen (Bevelvoerder ploeg 1)
0303322   BRW Harlingen (Blusploeg 1)
0303323   BRW Harlingen (Blusploeg 2)
0303324   BRW Harlingen (Bevelvoerder ploeg 2)
0303328   BRW Harlingen (Chauffeursploeg 1)
0303329   BRW Harlingen (Chauffeursploeg 2)
0303330   BRW Harlingen (Commando)
0303337   BRW Harlingen (Blusploeg 3)
0303338   BRW Harlingen (Bevelvoerder ploeg 3)
0303339   BRW Harlingen (Chauffeursploeg 3)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: spruitje11 op 21 juni 2012, 15:21:24
donderdag, 21 juni 2012 
Vergoeding voor gedupeerden ATF-brand Drachten 

Twaalf gedupeerden van de ATF-brand in Drachten hebben twaalf jaar na de ramp een schadevergoeding gekregen van Reaal, de verzekeraar van de rechtsopvolger Van Gansewinkel. De gedupeerden hebben afgezien van een langdurig juridisch gevecht en zijn ,,een soort schikking” overeengekomen.
Wat voor bedrag de slachtoffers hebben gekregen, willen ze niet zeggen. Volgens letselschadejurist Johan Klijnsma van de PALS Groep gaat het om ,,een nette regeling”, gezien de onzekere afloop van een lange juridische strijd. Het zou moeilijk te bewijzen zijn dat de gezondheidsklachten een direct gevolg van de brand op 12 mei 2000 zijn. Bovendien dreigde verjaring van de zaak. ,,Het gaat de gedupeerden om de erkenning, niet om het geld.”
De gedupeerden zijn mensen die ten tijde van de brand bij de afvalverwerker in de buurt waren. Hulpverleners, maar ook gemeentereinigers, boeren en bootbewoners. Ze klagen allemaal over kortademigheid, vermoeidheid en concentratieproblemen. Na de brand werd lang gezegd dat er geen gevaar voor de volksgezondheid was. Onderzoek wees later uit dat er wel degelijk risico’s zijn geweest.
In 2007 werd voor het eerst onomstotelijk aangetoond dat er giftige stoffen zoals dioxine en pcb’s zijn vrijgekomen bij de brand én dat gezondheidsklachten daaraan gerelateerd zouden kunnen worden.
Daarna is de claim ingezet. Dat er nog eens bijna vijf jaar voorbij zijn gegaan voor er een schikking lag, komt door de complexiteit van de zaak. Wijnsma: ,,De partijen stelden zich eerst heel formeel op. Daarna kwam er de bereidheid om samen naar een oplossing te zoeken.”
* Pagina 21
Het gaat de kwakkelende gedupeerden om de erkenning, niet om het geld
Bron: www.frieschdagblad.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: spruitje11 op 13 juli 2012, 22:05:01
Kleding in brand door kortsluiting
E. Tjallings 13-07-2012 20:14
 
LEEUWARDEN - Vrijdagavond werd de brandweer gealarmeerd voor een woningbrand op de Mr. P.J. Troelstraweg.

Een buurman had ontdekt dat er in de woning brand was en alarmeerde de brandweer. Deze kwamen dan ook met spoed ter plaatse evenals de politie. Van buiten was lichte rookontwikkeling zichtbaar. De brandweerlieden kregen hulp van een tweetal vrijwilligers die toevallig voorbijkwamen. Ook de hoogwerker kwam later nog uit voorzorg ter plaatse, hun hulp bleek echter niet nodig te zijn.
 
De brand die vermoedelijk ontstaan is door kortluiting nabij kleding was snel geblust met one seven blusschuim. De bewoonster die niet thuis was zal door buren opgevangen worden.
 Bron: www.112fryslan.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: spruitje11 op 01 augustus 2012, 12:50:46
Explosieven op strand Terschelling

Op het strand van Terschelling zijn zondagavond explosieven gevonden. Dat laat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) maandag weten. Het ging om oefenmunitie van straaljagers. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de munitie maandag laten ontploffen.


De politie op het Waddeneiland schakelde de EOD zondagavond nog in. Omdat de laatste veerboot al gevaren had, werd een reddingsboot ingeschakeld om de explosievenexperts naar Terschelling te brengen.

Op het strand werden daarna meer explosieven gevonden. De opruimingsdienst besloot de munitie pas gecontroleerd te laten exploderen als het weer licht was. Volgens de KNRM kunnen badgasten op Terschelling nu weer met een gerust hart naar het strand.
laatst gewijzigd:
30-07-2012 - 17.15
auteur:Novum
Bron: www.nd.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Bulletje op 13 september 2012, 10:54:21
Waarschuwing voor groot gaslek in Kimswerd

AMSTERDAM - Het Friese dorp Kimswerd heeft zaterdag te kampen met een fors gaslek. Inwoners wordt verzocht ramen en deuren gesloten te houden en binnen te blijven.
 Foto:  NU.nl/Jochem van de Weg Ballonvaarders moeten het dorp vermijden, zo meldt de Friese politie zaterdagavond via Twitter. Ook verzoekt de politie mensen niet te roken of te barbecueën in de buurt van het dorp.

Op foto's op Twitter is te zien dat sprake is van een groot gaslek in het dorp. Het lek zou volgens mensen op Twitter net zoveel lawaai maken als een overvliegende F-16.

Een persvoorlichter van de politie was zaterdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar.

Bron : www.nu.nl (http://www.nu.nl/binnenland/2904743/waarschuwing-groot-gaslek-in-kimswerd.html)

Via Twitter :

visitors can't see pics , please register or login

van Wessel@Canonfreak

Via Youtube :

Landbouw voertuig veroorzaakt gaslek in hogedruk leiding bij
Published on Sep 11, 2012 by GPTVfriesland (http://www.youtube.com/user/GPTVfriesland)

08-09-2012 Kimswerd - Groot gaslek in weiland
Published on Sep 8, 2012 by annekiestra (http://www.youtube.com/user/annekiestra)

groot gaslek kimswerd
Published on Sep 8, 2012 by timber123456790 (http://www.youtube.com/user/timber123456790)

19:46:02 08-09-12 P 1 Ongeval (Aardgas lekkage)(Alarm Meetploeg: ) STREEK 37 KIMSWERD
 0303177 BRW Súdwest Fryslân (Bolsward) (Bevelvoerder)
 0303180 BRW Súdwest Fryslân (Bolsward) (Meetploeg)

19:08:23 08-09-12 P 1 Ongeval (Aardgas lekkage) (Alarm Meetploeg: ) (HOVD tel. contact MKB) (Ass.: vz fr harlingen) STREEK 37 KIMSWERD
 0303334 BRW Harlingen (Logistiek / Catering)
 
18:39:51 08-09-12 tel. contavt Mknn
 0303021 BRW Veiligheidsregio Friesland (HOvD Zuid)
 
18:36:53 08-09-12 tel. contact Mknn
 0303011 BRW Veiligheidsregio Friesland (HOvD Noord)

18:23:11 08-09-12 graag sluiten ivm brandweervoertuig
 0302271 BRW Friesland (Sudergoabrug Workum)
 
18:19:00 08-09-12 P 1 Ongeval (Aardgas lekkage) (Alarm Meetploeg: ) STREEK 37 KIMSWERD
 0302390 BRW Harlingen (Groepscode Bruggen)
 0303325 BRW Harlingen (Meetploeg)
 0303330 BRW Harlingen (Commando)

18:11:56 08-09-12 P 1 Ongeval (Aardgas lekkage) STREEK 37 KIMSWERD 025734
 0303060 BRW Veiligheidsregio Friesland (OvD Zuid - West)
 0303872 BRW Súdwest Fryslân (Witmarsum) (Blusploeg)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: spruitje11 op 20 oktober 2012, 01:19:50
Zeiljacht in brand bij Tjerk Hiddessluizen
19 oktober 2012Robert Jan Boonstra

HARLINGEN – Vrijdagochtend heeft er brand gewoedt op een zeiljacht bij de Tjerk Hiddessluizen in Harlingen.
Omstreeks 9.45 werd de brandweer van Harlingen gealarmeerd en ging ter plaatse om de brand te blussen. De vlammen sloegen al uit het schip bij aankomst van de brandweer en dus is de boot zwaar beschadigd geraakt.
Bron: www.nieuwsuitfriesland.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: tygerpower op 22 september 2013, 11:44:31
Nut van een rookmelder bewijst zich maar weer.

10:11:00  22-09-13 Melding : P 1 WONINGBRAND JOHAN MAURITSSTRAAT 5 SNEEK 025731
  Regio : 02 : [FRI] Friesland
  Urgentie : O O O O O : HOOG
  Eenheden : 0303727 : Blusgroep-3 Sneek
    : 0302366 : Brugbediening Groepscode Sneek
    : 0303060 : Officier van Dienst Zuid West Friesland
    : 0303045 : Brandweer Friesland
    : 0300055 : Monitorcode Brandweer Friesland

112Fryslân.nl ‏@112Fryslan  1m 
Een rookmelder heeft zojuist het leven gered van een man bij een woningbrand in Sneek! Hij viel in slaap toen hij bezig was met koken.

Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: tygerpower op 24 april 2016, 20:32:30
16:40:54 24-04-16   GROUP-1   P 1 Gebouwbrand (dak) Finkebuorren 7 Akkrum 026332 026150
   0302245   BRW Friesland (Akkrum) (Weidlânsbrug)
   0303151   BRW Friesland (Akkrum) (Bevelvoerder)
   0303152   BRW Friesland (Akkrum) (Blusploeg)
   0303424   BRW Friesland (Leeuwarden Hoofdpost) (Kazernealarm)
   0302243   BRW Friesland (Meineslootbrug Akkrum)
   0300040   BRW Friesland (OvD Zuid)
   0303045   BRW Friesland (Piket Voorlichting)


AS Media ‏@asmedianl 1 u
Uitslaande zolderbrand Finkebuorren #Akkrum Friesland Brand http://w2u.nl/N173122
visitors can't see pics , please register or login
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Brand op 28 februari 2017, 21:49:08
18:40:54 28-02-17   GROUP-1   P 3 Woningbrand (Ass.: arbeidshygi fr zo) (zolder) Zuivelweg 1 Oosterzee
   0303350   BRW Friesland (Heerenveen) (Logistiek)

18:00:45 28-02-17   GROUP-3   P 1 Woningbrand (zolder) Zuivelweg 1 Oosterzee 026631 026450

   
http://www.noordernieuws.nl/2017/02/28/zolderbrand-geblust-door-bewoner-oosterzee/
Citaat
Zolderbrand geblust door bewoner Oosterzee

   
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Friesland
Bericht door: Peter op 21 oktober 2017, 09:02:58
http://www.lc.nl/friesland/Heerenveen-en-Drachten-raken-tweede-brandweerwagen-definitief-kwijt-22591048.html
Titel: Zorgen over opkomsttijd Friese brandweer blijven: ‘redding weinig zinvol’
Bericht door: Peter op 08 maart 2018, 19:31:37
Citaat van: http://www.lc.nl/friesland/Zorgen-over-opkomsttijd-Friese-brandweer-blijven-%E2%80%98redding-weinig-zinvol%E2%80%99-22974356.html
Zorgen over opkomsttijd Friese brandweer blijven: ‘redding weinig zinvol’
 


Direct dit artikel delen:   
De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) blijft zorgen houden over de plannen die Veiligheidsregio Fryslân heeft met de Friese brandweer.