Brandweerforum

Regionaal => Veiligheidsregio 01: Groningen (HVDG) => Topic gestart door: MiKo op 16 november 2008, 16:54:59

Titel: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: MiKo op 16 november 2008, 16:54:59
Plaats hier in dit topic korte (media-) berichten uit de regio Groningen.

Geen p2000 meldingen, maar uitsluitend persberichten!
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: jurjen op 02 maart 2009, 14:48:45
Pas op de plaats bij branden in massaopslag

Regio - Uit een onderzoek bij bedrijven die grote hoeveelheden massa opslaan waarin broei kan ontstaan, blijkt dat de Groninger brandweerkorpsen beter een pas op de plaats kunnen doen bij het bestrijden van branden in deze bedrijven.

Bedrijven hebben meestal één of meerder loodsen waarin de massa ligt opgeslagen zonder dat er maatregelen zijn getroffen om branduitbreiding te voorkomen. Dit is niet aan de bedrijven te wijten, maar aan de regelgeving die voor zulke objecten niet toereikend is. Wanneer er een begin van brand ontstaat in de opslag zal deze, door het ontbreken van juiste compartimenteringen en warmte afvoer, razend snel om zich heen grijpen.

Branden in een opeen gestapelde massa is door de brandweer lastig te bestrijden. Hierdoor zal de brand langer woeden en zal door de hoge vuurbelasting de constructie van het gebouw bezwijken onder de hitte. Bij een binnenaanval door de brandweer kan dit catastrofale gevolgen hebben voor het ingezette personeel.

Het doel van het onderzoek was om de risico's van dit soort opslagen inzichtelijk te maken. In algemene zin kan worden gesteld dat voor elke inrichting verbeterpunten te benoemen zijn. De regionale brandweer zal zich in samenwerking met de lokale korpsen buigen over de vervolgstappen.

blikop112.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: mennomulder op 30 april 2009, 10:23:14
Ruzie binnen brandweer: geen feest

GRONINGEN - Het lustrumfeest van de brandweer in de stad Groningen gaat niet door omdat de sfeer binnen het korps zo slecht is dat er van een feest geen sprake kan zijn.

Het feestprogramma voor 15 mei was al klaar: de spuitgasten zouden zich in rode tuinbroeken tegoed doen aan een overvloed aan eten en drinken onder de klanken van de band Los Bomberos (Spaans voor brandweer).

brandweer De gasten kregen deze week een afzegging van commandant Thomas Faber. Reden: de sfeer binnen de Groninger brandweer is niet geschikt voor een feest. Een langslepend arbeidsconflict speelt daarbij een rol.

Dagblad van het Noorden
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: mennomulder op 30 april 2009, 11:09:51
Zie ook http://www.rtv-noord.nl/nieuws/indexwm.asp?actie=totaalbericht&pid=81360
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: mennomulder op 18 juni 2009, 11:52:24
Uit het Dagblad van het Noorden
Citaat
Brandweercommandant Groningen stap op na rapport

    * DVHN | Gepubliceerd op 18 juni 2009, 11:47

GRONINGEN -

De brandweercommandant van de stad Groningen, Hans Tuithof, is opgestapt na een voor hem vernietigend rapport over de situatie bij de brandweer. Er bestaat volgens het rapport al jaren een kluwen van problemen waar hij te weinig aan heeft gedaan.

Wethouder personeelszaken Karin Dekker wil binnen een paar dagen een interim opvolger benoemen. Het middenkader van de brandweer krijgt een speciale training en de brandweer krijgt een medezeggenschapsorgaan. De reorganisatieplannen gaan van tafel en de gemeente heeft met de bonden afgesproken dat er uiterlijk in september een oplossing komt voor het conflict over het arbeidstijdenbesluit. Dat was dit voorjaar voor de 120 beroepsbrandweerlieden aanleiding om het jubileumfeest van de brandweer (100 jaar) te boycotten.

Het korps is vanmorgen in Martiniplaza geïnformeerd over de uitkomsten van het rapport. Volgens Dekker reageerden de brandweerlieden afwachtend. "Er is in 2002 al een soortgelijk gelijk rapport verschenen en daar is te weinig mee gedaan. Ze willen nu eerst wel eens zien of er nu wel wat verandert." Dekker sprak haar waardering uit voor het personeel. "Ondanks alle conflicten is de veiligheid nooit in geding geweest. Professionaliteit stond bij de brandweerlieden altijd voorop."

Tuithof was sinds 2000 als ondercommandant van de regionale brandweer stad en provincie Groningen verantwoordelijk voor de Groninger beroepsbrandweer. De algemeen directeur van de hulpverleningsdienst, Hans Morssink, regionaal brandweercommandant Thomas Faber en ondercommandant Roelf Knoop, verantwoordelijk voor de regio, blijven in het rapport buiten schot.


Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: mennomulder op 19 juni 2009, 10:10:53
Uit het Dagblad van het Noorden:
Citaat
Geen busjes voor brandweer Delfzijl

    * DVHN | Gepubliceerd op 18 juni 2009, 22:25

delfzijl  -

De brandweermannen in Delfzijl die bij een brand te laat op de kazerne komen, moeten zelf maar zien hoe ze bij de vuurzee komen. De gemeente Delfzijl heeft de investering van 160.000 euro voor de aanschaf van vier personeelsbusjes van de lijst geschrapt.

De gemeenteraad kwam donderdagavond bijeen voor de zogeheten kadernota 2009, waarin het huishoudboekje voor de komende jaren onder de loep wordt genomen. Hieruit blijkt dat er zo'n 1,1 miljoen euro moet worden bezuinigd.

De brandweer zit te springen om de busjes. Het komt voor dat sommige vrijwilligers te laat op de kazerne komen en dat de wagens al zijn vertrokken. Nu moeten ze dan met eigen vervoer naar de brand of ongeluk. Dit kan leiden tot te hoge snelheden of verkeerd parkeren. Behalve voor het vervoer van de manschappen kan de bus ook worden gebruikt voor de aanvoer van extra materieel.

De CDA-fractie vindt dit onzin. "De brandweermannen hebben voldoende verantwoordelijkheidsgevoel om in noodsituaties geen onverantwoorde risico's te nemen", zei fractievoorzitter Albert Brons. Hij diende dan ook een voorstel in om geen geld voor de aanschaf van de de busjes voor de vier kazernes te reserveren. Het voorstel werd aangenomen. Een tegenvoorstel van burgemeester Emme Groot om voorlopig twee busjes aan te schaffen werd door Brons afgedaan als 'koehandel'.
http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/groningen/article4840098.ece/Geen_busjes_voor_brandweer_Delfzijl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Hans_ZTM op 20 juni 2009, 07:41:18
Citaat
De gemeente Delfzijl heeft de investering van 160.000 euro voor de aanschaf van vier personeelsbusjes van de lijst geschrapt.

Goede zaak, alleen al om de reden waarom de busjes aangeschaft zouden moeten worden:
Citaat
Het komt voor dat sommige vrijwilligers te laat op de kazerne komen en dat de wagens al zijn vertrokken. Nu moeten ze dan met eigen vervoer naar de brand of ongeluk. Dit kan leiden tot te hoge snelheden of verkeerd parkeren.

Gr Hans
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: mennomulder op 13 augustus 2009, 15:34:44
Tijdelijk Duitse hoogwerker in Groningen:
zie http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/6638/redvoeruig-groningen-in-het-oranje-uitgevoerd.html

Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: mennomulder op 17 augustus 2009, 17:25:24
geen hoogwerker maar autoladder dus !  :-[
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: klippie op 17 augustus 2009, 17:43:36
Tja valt duidelijk te zien :)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: jurjen op 18 september 2009, 17:03:34
Zeven jongeren verantwoordelijk voor tien branden

Nieuwe Pekela -
Met de aanhouding van zeven jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 19 jaar, allen uit Nieuwe Pekela, heeft de politie onlangs tien misdrijven opgelost. Dit heeft de politie vrijdag 18 september bekendgemaakt.

Tien branden
De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor tien branden, die in de periode januari tot en met augustus 2009 waren gesticht. De politie kwam de verdachten op het spoor dankzij getuigenverklaringen en door goede lokale bekendheid van de buurt- en jeugdagenten.

De groep stond bij de politie bekend als een groep die veel overlast veroorzaakte. Alle branden en brandjes werden gesticht in de wijk en in de buurt van de wijk Heeresmeer. Zo stak men tijdens de afgelopen jaarwisseling een woning aan het Champ Clark in Nieuwe Pekela in brand.

Ook een materiaalhok van de tennisvereniging aan de Beukenlaan in Nieuwe Pekela moest het door brandstichting ontgelden. In het hok stonden onder meer een tractor en een bosmaaier. Naast deze twee branden werden ook meerdere keren coniferen en dixies (toiletcabines) in brand gestoken.

Motief
De branden hebben in de betreffende wijk veel impact gehad. Vooral de coniferenbranden bij woningen zorgden voor de nodige angst bij buurtbewoners. Het totale schadebedrag wordt geschat op minimaal 40.000 euro. De verdachten, werden de afgelopen periode, druppelsgewijs aangehouden. Zij gaven tijdens de verhoren aan dat de branden uit verveling en stoerdoenerij waren gepleegd. Ook werd door
sommigen aangegeven dat zij door groepsdruk branden hadden gesticht.

Het merendeel van de verdachten is vaker met de politie in aanraking geweest. De politie heeft het onderzoek afgerond. Het dossier wordt naar het Openbaar Ministerie gestuurd. Alle verdachten zijn na verhoor in vrijheid gesteld. De officier van justitie zal beslissen wat met de verdachten moet gaan gebeuren.

Blikop112.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: jurjen op 30 september 2009, 18:01:43
Lustrum bevelvoerdersweken Regionale Brandweer Groningen

Van 28 september tot en met 2 oktober oefenen de bevelvoerders van de Regionale Brandweer Groningen voor de 10^e keer samen in het leiding geven aan de bestrijding van grote incidenten.

Al meer dan 10 jaar geeft de brandweer in de provincie Groningen op verantwoorde wijze invulling aan de professionalering en kwaliteitsverhoging van haar hulpverlening en de bevelvoering daarvan. De brandweerregio Groningen is actief bezig met de ontwikkeling van haar mensen en hun veiligheid.

De laatste jaren wordt er op het gebied van het oefenen van de bevelvoerders intensief samengewerkt met de brandweerregio's Drenthe en IJsselland. In goed georganiseerd verband wordt er gezamenlijk geoefend, geleerd en wordt kennis en ervaring gedeeld. Deze samenwerking bevalt de drie regio's goed en heeft grote toegevoegde waarde. In een beroep vol risico's en in dienst van de samenleving is het letterlijk van levensbelang om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op wat de hulpverleners tijdens hun werk tegen kunnen komen.

Tijdens de bevelvoerdersweken draaïen de bevelvoerders in carrouselvorm inzetoefeningen. Dat betekent dat er in één uur zes oefeningen tegelijk plaatsvinden. Aan het eind van de dag hebben de deelnemende bevelvoerders dan aan alle oefeningen meegedaan.

Naast de bevelvoerders werken ook de centralisten, vrijwilligers uit de korpsen, bedrijfshulpverleners en bedrijfsbrandweer van de Informatie Beheer Groep en de Lotus studiekring Noord-Drenthe mee.

Nieuwsbank.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: jurjen op 29 oktober 2009, 17:45:58
Groninger brandweer vaak te laat bij branden

GRONINGEN -
De Groninger brandweer arriveerde vorig jaar bij ruim vier van de vijf woningbranden te laat. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De brandweer hoort na een melding binnen acht minuten ter plaatse te zijn, maar in 2008 lukte dat slechts in negentien procent van de gevallen. Met deze score staat de Groninger brandweer landelijk onderaan de ladder. Het CBS laat wel weten dat de brandweer bij het merendeel van de woningbranden in onze provincie binnen tien minuten aanwezig is.

Een woordvoerder van de Groninger brandweer wil eerst de cijfers bestuderen en kan daarom nog niet reageren.

RTVnoord.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: SvenV op 02 november 2009, 15:47:34
Borgercompagnie ongerust na weer een brand

 borgercompagnie -

Voor de vierde keer in korte tijd is Borgercompagnie opgeschrikt door een brand. Vanochtend tegen kwart over zes stond een open schuur (aardappelopslag), met muren van stro, in brand.

De brandweer keerde na een uur en drie kwartier terug naar de kazerne. Eerder brandden onder meer een container, keet en woning (rieten dak) af. De bevolking weet het zeker: hier is sprake van een pyromaan.
http://www.dvhn.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: jurjen op 02 november 2009, 16:10:23
Borgercompagnie ongerust na weer een brand


Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: SvenV op 05 november 2009, 15:47:33
Woningbrand in Oldehove

In een twee-onder-éénkapper aan de Kazerneweg heeft donderdagmiddag een hevige brand gewoed. Het vuur ontstond rond 14.30 uur in een schuur achter het huis. De woning is zwaar toegetakeld. De vlammen lieten van het interieur weinig heel. De bewoonster ontdekte de brand en kon haar huis tijdig verlaten. De schade aan de andere helft van de twee-inder-éénkapper lijkt mee te vallen. Even na drieën lukte het de brandweer de vuurzee te doven.
http://www.dvhn.nl

http://www.112groningen.nl

visitors can't see pics , please register or login

 (http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/groningen/article5377210.ece/Woningbrand-in-Oldehove)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: SvenV op 06 november 2009, 14:34:46
Brand verwoest schuur in Winschoten

Winschoten -

Een felle brand heeft vannacht een schuur aan het Noordereinde verwoest. Het vuur ontstond door nog onbekende oorzaak in een stapel strobalen. De gealarmeerde brandweer kon aanvankelijk weinig uitrichten vanwege tekort aan bluswater, maar kreeg snel hulp van de collega's uit Finsterwolde. Uit een naastgelegen schuur werd een aantal paarden in veiligheid gebracht. De eigenaar dirigeerde de dieren in een weiland. Van de schuur bleef weinig over, voorkomen werd dat het vuur oversloeg naar de manege. Tijdens de bluswerkzaamheden raakte een brandweerman onwel, hij werd voor controle naar het ziekenhuis gebracht.
http://www.dvhn.nl
 (http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/groningen/article5387975.ece/Brand-verwoest-schuur-in-Winschoten)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: SvenV op 06 november 2009, 14:42:25
Twee gewonden bij ongeval in Stadskanaal

 Stadskanaal - Vrijdagmiddag werden de hulpdiensten geallarmeerd voor een mechanische beknelling in Stadskanaal. Op de Pekelderstraat had zich een kopstaartaanrijding voorgedaan. Een jonge automobilist is met een harde klap tegen zijn voorganger gereden. De twee inzittenden van de voorste auto raaktten door de klap gewond.

De twee personen in de achterste auto kwamen met de schrik vrij. De brandweer die ook ter plaatse kwam is onverrichtte zaken weer teruggekeerd naar de kazerne. Ambulancepersoneel hebben de twee slachtoffers gestabiliseerd en deze zijn met rug en nekklachten naar het ziekenhuis vervoerd. De politie zorgde voor de nodige papierwerk. Een berger heeft beide voertuigen afgesleept.
http://www.112groningen.nl
visitors can't see pics , please register or login
 (http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/7372/twee-gewonden-bij-ongeval-in-stadskanaal.html)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: SvenV op 08 november 2009, 12:11:36
Drie gewonden bij ongeval op de N361 bij Ranum
Winsum - Bij een ernstig verkeersongeval op de Winsumerstraatweg in Winsum zijn zaterdagnacht drie personen gewond geraakt.

Een 22-jarige automobilist uit Eenrum verloor in een bocht de macht over het stuur. Hierdoor raakte de bestuurder in een slip, waarna hij op de weghelft voor het tegengestelde verkeer tot stilstand kwam. Op dat moment kwam een 51-jarige automobiliste uit Baflo aanrijden. De vrouw kon een aanrijding niet meer voorkomen. Zij botste met de voorkant van haar auto achterop de wagen van de Eenrumer.

Ernstig hoofdletsel

Beide bestuurders en de passagier van de Eenrumer, een 22-jarige man uit Wehe den Hoorn, werden gewond naar het ziekenhuis gebracht. De vrouw raakte ernstig gewond aan haar hoofd. Het Mobiel Medische Team (MMT) ontfermde zich over haar op de plek van de aanrijding. Hierop werd zij met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Beide voertuigen werden zwaar beschadigd afgesleept. De politie heeft een analyse van het ongeval gemaakt.

Tekst (www.politie.nl (http://www.politie.nl))
http://www.112groningen.nl

visitors can't see pics , please register or login
 (http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/7387/ongeval-bekneling-op-de-n361-bij-ranum.html)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: SvenV op 12 november 2009, 15:35:39
Auto's van de weg door oliespoor

Veendam - Op de Sorghvlietlaan in Veendam zijn woensdagmiddag enkele auto's van de weg geraakt doordat er olie op de weg lag.

Bij de slippartijen raakte niemand gewond, maar na onderzoek bleek het oliespoor over een lengte van vier kilometer door de stad te liggen. De brandweer heeft een groot aantal straten in Veendam ontdaan van de glibberige substantie. De veroorzaker van het oliespoor heeft men kunnen achterhalen.
Bron: Blikop112
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: SvenV op 26 januari 2010, 18:38:52
Brandweer redt Fuut in Delfzijl

DELFZIJL -  De brandweer van Delfzijl heeft dinsdagmiddag een in nood geraakte fuut gered. Het beestje zat al de hele dag vast in het ijs van de haven van Delfzijl, de dierenambulance nam een kijkje maar kreeg het zelf niet voor elkaar om het beestje te redden. Uiteindelijk ging de brandweer met een boot het water op gewapend met een bijl en een hooivork om bij het beestje te komen en het te redden.
www.telegraaf.nl (http://www.telegraaf.nl)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Coldchurch op 11 maart 2010, 16:30:03
Aanrijtijden duikteam brandweer losgelaten
Geplaatst: donderdag 11 maart 2010 06:09

GRONINGEN - Het duikteam van de brandweer in Groningen laat de aanrijtijden die landelijk zijn vastgesteld los. De norm is vaak onhaalbaar.

In sommige delen van de provincie komt het duikteam veel later dan volgens de huidige regels zou moeten. Om die norm wel te kunnen halen zou de brandweer moeten investeren in een extra duikteam. Dat is veel te duur en het levert weinig op, aldus burgemeester Peter Rehwinkel, namens zijn collega's in de provincie Groningen.
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: lewenborg op 31 maart 2010, 19:04:02
Die hebben geluk gehad...

Medewerkers schoenenzaak onwel door koolmonoxide
http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=90417
woensdag 31 maart 2010 17:33
Citaat
GRONINGEN - Vier medewerkers van een schoenenzaak in de Herestraat in Groningen zijn vanmiddag onwel geworden door koolmonoxide.

De medewerkers roken een vreemde geur en belden vervolgens de brandweer. Die constateerde na metingen dat een defecte cv-ketel de boosdoener was.

De medewerkers en drie brandweermannen werden uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. De schoenenwinkel werd een paar uur gesloten voor het publiek; een installateur heeft het mankement aan de cv-ketel verholpen.

12:53:02   31-03-10   GROUP   Pr 2 OGS GAS/VREEMDE LUCHT dolcis modeschoenen HERESTRAAT 51 GRONINGEN 748 795
ROGS & AGS (Bevelvoerder) / brandweer Regionaal / Groningen
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: jurjen op 04 mei 2010, 16:25:06
Groningen houdt extra toezicht na branden

GRONINGEN -
De politie gaat extra toezicht houden in de omgeving van de Groningse wijken Ruischerbrug en Ruischerwaard, omdat daar in korte tijd negen brandjes hebben gewoed. Dat maakte de Groningse politie dinsdag bekend.

In de nacht van maandag op dinsdag ging een schuurtje in vlammen op. In de omgeving is onrust ontstaan onder de bewoners.

De politie gaat extra surveilleren met agenten op de fiets en in de auto. In de wijken zijn ook agenten in burgerkleding aanwezig.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de branden. Ze vermoedt dat deze zijn aangestoken. Vooralsnog wil de politie niet spreken van een pyromaan.

Tekst: Nu.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: jurjen op 26 mei 2010, 15:04:44
Brandweerauto in Winschoterdiep

HOOGEZAND -
De brandweerauto van de jeugdbrandweer in Hoogezand is dinsdagavond te water geraakt. Tijdens het wegrijden bleek de wagen in de verkeerde versnelling te staan, waardoor hij achteruit het kanaal in reed.

visitors can't see pics , please register or login

Foto: MARTIN NUVER / 112 Groningen

Met behulp van twee bergingsbedrijven en een duikploeg kon de brandweerwagen weer aan de kant getild worden. De wagen liep slechts lichte schade op en kon op eigen kracht weer naar de kazerne rijden.

Tekst: Telegraaf.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: goud3634 op 20 juli 2010, 09:53:09
Brandweer Oldambt heeft druk jaar achter de rug

DVHN | Gepubliceerd op 19 juli 2010, 17:01
Laatst bijgewerkt op 19 juli 2010, 18:43

Winschoten -  De brandweer van Oldambt had het afgelopen jaar haar handen vol. De brandweerlieden stonden in totaal ruim 6700 uur te blussen. In 2008 lag het aantal blusuren nog op ruim 5200. De stijging is te wijten aan enkele zeer grote en langdurige branden, zoals die in winkelcentrum 't Rond in Winschoten en voormalig theater De Klinker in dezelfde plaats. Het aantal uitrukken (336) daalde in vergelijking met een jaar eerder (373) licht.

Bron : http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article6248876.ece/Brandweer-Oldambt-heeft-druk-jaar-achter-de-rug
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Firefighter op 19 september 2010, 07:23:08
10.000 bezoekers op Open Dag brandweer

De brandweer in de stad hield zaterdag haar tweejaarlijkse open dag. Zo'n tienduizend bezoekers kwamen op het evenement af.

Met diverse demonstraties kreeg het publiek een kijkje achter de schermen van de brandweer en andere hulpverleningsdiensten. Er waren onder meer duikdemonstraties en demonstraties met een warmtebeeldcamera.
 
Bron : RTVnoord

Klik hier (http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=94801) voor een filmpje van de open dag

Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: SvenV op 15 oktober 2010, 13:56:26
Vrachtauto vat vlam op de N33 tijdens wegwerkzaamheden

Wildervank - In de eerste nacht dat de N33 afgesloten was vanwege onderhoudswerkzaamheden ging het voor een chauffeur van een kiepauto helemaal mis. De vrachtwagen van de chauffeur vatte door onbekende oorzaak vlam. Dit gebeurde op de N33 bij Wildervank.

De brandweer kreeg even voor 04.00 uur de melding. Nadat de brandweerlieden ter plaatse kwamen kon de brand snel geblust worden. Door het vuur is de rechterzijde van de truck vernield. Het voertuig zal door een bergingsbedrijf worden afgesleept. Het verkeer had van de brand geen last omdat vanwege de onderhoudswerkzaamheden die rijkswaterstaat uitvoerd de N33 al was afgesloten voor het verkeer.
BRON: 112GRONINGEN (http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/11051/vrachtauto-vat-vlam-op-de-n33-tijdens-wegwerkzaamheden.html)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Firefighter op 12 november 2010, 13:23:16
Boer niet blij met komst van brandweer

Een boer uit Sebaldeburen was donderdagmiddag rond half vier niet blij toen een brandweerauto met loeiende sirene zijn terrein op reedt.

Even daarvoor was de brandweer opgeroepen door omstanders die zagen dat er een forse brand in het weiland achter de boerderij was.

Vanwege de grootte van de brand besloot de brandweer, ondanks het herhaaldelijk afraden van de man, de brand toch te blussen. Na de bluswerkzaamheden nam de politie de zaak over voor een nader onderzoek.

visitors can't see pics , please register or login


Kijk voor meer foto's op de bronsite

Bron : 112groningenBoer ziedend op brandweerlieden

De brandweerlieden die donderdagmiddag een brandje wilden blussen bij een boerderij in Sebaldeburen, hebben de wind van voren gekregen van de boer.

De man wilde op zijn erf wat oude spullen verbranden en reageerde verbaal aggressief tegen de spuitgasten toen die de vlammen trachtten te doven. Even daarvoor had de boer ook al zijn buurvrouw de huid volgescholden. Zij had de brandweer gebeld.

De politie moest eraan te pas komen om de gemoederen te sussen. Tegen de man is geen aangifte gedaan.

visitors can't see pics , please register or login


Bron : RTVNoord

Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Dennis Kempers op 06 december 2010, 15:58:15
Hoogwerker en traumahelikopter nodig in Veendam

Veendam - Zondagmorgen werd de hoogwerker van brandweer Veendam opgeroepen, voor hulp door de ambulancedienst. Deze was opgeroepen voor hulp aan de ds.Sannesstraat te veendam bij een patiënt. Omdat dit in een bovenwoning was en het via de trap niet mogelijk was om de patient naar beneden te krijgen, werd de hoogwerker ingezet.

Naast twee ambulances en de hoogwerker van de brandweer, was ook de traumahelikopter uit Groningen geland op een speelveldje achter de woning.. De patiënt is met spoed naar een ziekenhuis in de regio vervoerd. Terwijl men bezig was om de patiënt naar beneden te brengen, ontdekte een buurtbewoner een gewonde meeuw op het ijs van de vijver tegenover de woning.

Deze meeuw werd ook gered door de brandweer van Veendam. nadat eerst de hoogwerker terug naar de kazerne was gereden, en werd omgewisseld voor een tankautospuit met boot. Een buurtbewoner ving het diertje in een handdoek op, en nam zolang plaats in de tankautospuit i.v.m. de kou, totdat de dierenambulance uit Winschoten ter plaatse was.

Bron: http://www.112-nieuws.nl/008580/hulpverlening-veendam/
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: SvenV op 23 december 2010, 16:10:20
Felle brand verwoest schuurtje

Marum - Een uitslaande brand heeft vanmiddag een schuurtje in de as gelegd.

Aan de Postdijk 5 in Marum is vanmiddag een schuurtje door een uitslaande brand in de as gelegd. De brandweer van Marum kreeg bij het bestrijden van de brand assistentie van hun collega's uit Ureterp. Ze konden echter niet voorkomen, dat het schuurtje waar de zoon des huizes woonde, geheel verloren ging. De zoon wilde meerdere malen het brandende schuurtje ingaan, waardoor de politie moest optreden. Bij de brand ging ook een grote hoeveelheid kleding verloren. De oorzaak van de brand is niet bekend. Een naastgelegen houten woning kon behouden blijven. Een persoon is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. Mogelijk dat deze persoon rook heeft binnengekregen.

Met dank aan: www.112marum.nl
BRON: 112Groningen
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 28 december 2010, 13:16:47
Brandweer Veendam bevrijdt kat. 

Maandagmiddag rond 16.30 uur werd de hoogwerker van brandweer Veendam gealarmeerd voor het bevrijden van een kat aan de Molenstreek.
Ter Plaatse zat een kat al enige tijd in een boom. Nadat de hoogwerker was opgesteld ging het bazinnetje mee in het bakje om haar huisdier zelf te bevrijden uit de boom.
Eenmaal weer beneden werden de heren van de brandweer vriendelijk bedankt voor de hulp. Het bazinnetje en de kat gingen daarna gauw in huis. De kat heeft voorlopig huisarrest.

http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/11988/brandweer-bevrijdt-kat-uit-boom.html

kijk ook eens op :

http://www.parkstadveendam.nl/index.php?pagina=112&id=9297
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 29 december 2010, 18:36:47
Groningen Zolderbrand leidt naar brandende hennepkwekerij in Wildervank

DVHN | Gepubliceerd op 29 december 2010, 10:25
Laatst bijgewerkt op 29 december 2010, 13:28

Wildervank -De brandweer rukte dinsdagavond uit naar een woningbrand in de Landbouwstraat in Wildervank. Tegen half tien kwam er een brandmelding binnen, die al snel werd ingetrokken. De vrouw van de 30-jarige bewoner wilde onder de zonnebank, deed de stekker in het stopcontact waarna de stoppen eruit vlogen. De meeste brandweerlieden waren net weer thuis, toen het alarm weer ging. Dit keer was het menens.

Er was sprake van hevige rookontwikkeling. Omdat de man zich nogal vreemd gedroeg, vermoedde de politie dat er meer aan de hand was. Onderzoek wees uit dat er een hennepkwekerij in de woning was. Op zolder werd een afgesloten ruimte gevonden met kweekapparatuur. De kwekerij was niet meer in werking. De technische recherche doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. Met inzet van groot materiaal kon de brandweer voorkomen dat de bovenverdieping afbrandde.

Bron: www.dvhn.nl

zie ook  www.112groningen.nl en www.parkstadveendam.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 03 januari 2011, 20:52:57
Veendam - Zondagavond was er een brandgerucht bij Bakker Meubelen aan de Van Stolbergweg. De politie kwam als eerst ter plaatse en al snel volgde de brandweer.

Gezamenlijk hebben ze gekeken rondom het pand of er iets was waar te nemen van een brand. Er werd niets aangetroffen, waarna de brandweer terugkeerde naar de kazerne.visitors can't see pics , please register or login
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 11 januari 2011, 19:49:33
Wasmachine in bijkeuken van woning in brand

Sappemeer - De bewoners van een woning aan de Azaleastraat in Sappemeer hebben dinsdagochtend korte tijd brand gehad in een wasmachine die in de bijkeuken stond. De bewoners wisten de brand zelf al grotendeels te blussen, de brandweer heeft de bluswerkzaamheden bij aankomst overgenomen. Hoe de brand kon ontstaan is niet bekend. Tien minuten na aankomst kon de brandweer terug keren naar de kazerne.

bron : www.112hoogezand.nl

Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 14 januari 2011, 09:30:41

Man (19) verongelukt bij Loppersum

Geplaatst: vrijdag 14 januari 2011 00:46

STEDUM - Aan de Delleweg tussen Middelstum en Stedum is donderdagavond laat een 19-jarige man verongelukt.

Bij een eenzijdig ongeval raakte de jonge bestuurder de macht over het stuur kwijt en crashte tegen een boom. Waar de man vandaan komt en wat de precieze oorzaak van het ongeval is geweest, is vooralsnog niet bekend.

bron : RTVnoord

visitors can't see pics , please register or login

 foto : Robert Swijghuizen 112groningen


Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 15 januari 2011, 17:15:45
Binnebrand(je) Veendam

Zaterdagmiddag heeft er een binnenbrandje gewoed aan de Schaperstraat. Op de bovenverdieping was door onbekende oorzaak brand ontstaan. Bij aankomst van de brandweer was het brandje grotendeels uit. Met behulp van de warmtebeeldcamera werd nog een controle uitgevoerd. Terwijl de brandweer onderweg was naar deze brand, kwam er ook een automatisch brandalarm binnen van het Indoor centrum aan het Jan Salwaplein. Deze melding werd binnen een minuut weer ingetrokken.

visitors can't see pics , please register or login

foto : M.Huising
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Bulletje op 20 januari 2011, 11:07:42
12:40:59 19-01-11  GROUP-2  Pr 1 BRAND WONING BOERSTERWEG 16 TEN BOER (type woning: boerderij) 1850 AP:
                   0400276  BRW Groningen (Vinkhuizen / Sontweg) (HW 1850)
                   0400392  BRW Groningen (Vinkhuizen) (Brandalarm)
                   0400419  BRW Groningen (Vinkhuizen) (Techniek)

--------------------------------------------------------------------------------
 
12:16:50 19-01-11  GROUP-1  Pr 1 BRAND WONING BOERSTERWEG 16 TEN BOER (type woning: boerderij) 1831 1631 3593 AP:
                   0400022  BRW Veiligheidsregio Groningen (Voorlichting) (Infocode)
                   0400111  BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Midden) (Alarmcode)
                   0400121  BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Midden) (Infocode)
                   0400221  BRW Bedum (TS 1631)
                   0400248  BRW Bedum (Kazernealarm)
                   0400249  BRW Bedum (Techniek)
                   0400272  BRW Groningen (Sontweg) (TS 1831)
                   0400310  BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Midden) (VC3 / DA-OD 3593)
                   0400661  BRW Ten Boer (Blusploeg 1)
                   0400669  BRW Ten Boer (Techniek)

Boerderij in Ten Boer verwoest door brand


Ten Boer - Een leegstaande boerderij aan de Boersterweg in Ten Boer is woensdagmiddag volledig door brand verwoest.

Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen al uit de woning en kon als verloren worden beschouwt. De brandweer heeft de boerderij daarom gecontroleerd laten uitbranden.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De woning zal met de grond gelijk worden gemaakt.

Bron :blikopnieuws.nl
Foto: Patrick Eijndhoven

visitors can't see pics , please register or login


Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 22 januari 2011, 00:56:13
Zaterdagavond was er een schoorsteenbrand aan De Akkers in Muntendam. Brandweer Menterwolde en brandweer Veendam met de hoogwerker kwamen ter plaatse. Binnen een half uur was de schoorsteen geveegd en was het gevaar geweken.
visitors can't see pics , please register or login

foto : M. Huising
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Dennis Kempers op 27 januari 2011, 09:40:32
Bewoner ontsnapt aan koolmonoxide in Groningen
woensdag 26 januari 2011 21:38
 
Groningen - Door een gelukkige samenloop van omstandigheden is een bewoner van een woning aan de IJsselstraat dinsdagavond ontsnapt aan de blootstelling aan een gevaarlijk hoge concentratie koolmonoxide in zijn woning. Dit meldt de hulpverleningsdienst Groningen woensdag.

Rond 21.40 uur kreeg de alarmcentrale brandweer een telefoontje van een voorbijganger die een gaslucht rook op de kruising van de IJsselstraat en de Rijnstraat. Brandweer Groningen ging met een tankautospuit ter plaatse om polshoogte te nemen.

De brandweermensen roken inderdaad een gaslucht op de aangegeven locatie en gingen op zoek naar de mogelijke bron. De bewoner van een woning deed de voordeur open om te kijken wat er aan de hand was. De alerte brandweermensen kregen in de gaten dat de lucht wel eens uit die woning kon komen. Ze hebben de man gevraagd of ze in het huis metingen mochten doen. Uit de metingen bleek dat er een hoge concentratie CO (koolmonoxide) in de woning aanwezig was. Direct werd een ambulance opgeroepen om uit voorzorg de de bewoner te laten controleren.

De woning is uitgebreid geventileerd. De oorzaak van de hoge concentratie CO bleek een slecht functionerende, oude gevelkachel te zijn.

Bron: Blik op Nieuws
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 29 januari 2011, 22:51:26
Gewonden bij ernstig ongeval Munnekezijl

Munnekezijl - Zaterdagmiddag omstreeks 12.30 uur heeft een ernstig ongeval plaats gevonden op de Olde Borghweg bij Munnekezijl. Hierbij raakten twee personen gewond.

Een auto was in een bocht door nog onbekende oorzaak in de slip geraakt. Het voertuig kwam hierdoor op de kop in een brede sloot terecht. Hulpdiensten rukten massaal uit waaronder de meerdere ambulances en de brandweer van Grijpskerk. Ook kwamen er meerdere duikploegen van de brandweer en de traumahelikopter ter plaatse.
Met een trekker en een sleepkabel kon de auto op de zijkant worden getrokken. Hierop konden de hulpverleners de inzittenden, een vrouw en een meisje, uit de auto halen. Het meisje is in kritieke toestand overgebracht naar het UMCG in Groningen. De vrouw raakte onderkoeld en is eveneens overgebracht naar het ziekenhuis. Bureau Ongevallen Analyse van politie Groningen heeft een sporen onderzoek verricht. Mogelijk dat de winterse gladheid een rol heft gespeeld.
visitors can't see pics , please register or login
 
bron :  http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/12404/gewonden-bij-ernstig-ongeval-munnekezijl-video.html

Zowel duikploeg uit de stad Groningen als duikploeg Zwaagwesteinde/Damwoude (Friesland) ter plaatse

 
 
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 31 januari 2011, 09:47:35
Brandweer Oldambt eert vrijwilligers waaronder een koninklijke onderscheiding


Finsterwolde - Het brandweerkorps Oldambt eert haar vrijwilligers. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse feestavond van het korps op 29 januari. De brandweerlieden werden allen geëerd vanwege hun geleverde bijdrage aan de veiligheid in onze gemeente.

Een van de vrijwilligers, Sietse de Bruijne, werd tijdens de feestavond Koninklijk onderscheiden. Sietse de Bruijne heeft maar liefst 33 jaren bij de brandweer gewerkt en neemt nu afscheid van zijn collega’s. De Koninklijke onderscheiding werd hem opgespeld door loco-burgemeester, mevrouw Ricky van den Aker.

Drie jubilarissen, Marten Bruins, Tijbo Burema en Pieter Timmer zijn 25 jaar ‘bij de brandweer’. De vierde collega, Henk Smeenge, werkt 30 jaar bij de brandweer. Zij kregen een medaille opgespeld.

Naast het onderscheiden van deze vrijwilligers heeft het korps van Oldambt afscheid genomen van een aantal collega’s, die om diverse redenen het korps hebben verlaten. Jogchum de Boer en Ben Haaijer ontvingen een unieke, speciaal voor de brandweer Oldambt ontworpen, sculptuur en een afscheidsoorkonde.

bron : www.112groningen.nl hier ook foto's
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 17 februari 2011, 10:50:43
Dieseldieven betrapt, brandweer mag de rommel opruimen.

VEENDAM - Een getuige heeft woensdagnacht drie mannen betrapt bij het stelen van diesel uit een vrachtwagen. De vrachtwagen stond geparkeerd aan de Ambachtsweg in Veendam. Toen de dieseldieven de getuige zagen gingen zij ervandoor in een witte auto. Ze lieten hierbij vier jerrycans en een stuk tuinslang achter. Op zoek naar de mogelijke dader(s) stelden agenten direct een onderzoek in de omgeving in. Dit leidde niet tot de aanhouding van een dader(s). De politie nam de jerrycans voor onderzoek mee naar het politiebureau.

bron : politie.nl


Tijdens de diefstal is een grote hoeveelheid diesel op het wegdek terecht gekomen, hiervoor werd de brandweer ter plaatse geroepen.

visitors can't see pics , please register or login


foto:  http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/12624/drie-brandstofdieven-op-heterdaad-betrapt-bij-stelen-diesel.html

 Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 20 februari 2011, 23:56:09
Woning uitgebrand in Muntendam

Zondagavond werd er om 20.37 uur een woningbrand gemeld aan de Kerkstraat in Muntendam. Brandweer Menterwolde werd als eerste gealarmeerd en enkele minuten later werd ook de hoogwerker uit Veendam ter plaatse gestuurd met de mededeling schoorsteenbrand. Toen de brandweer van Menterwolde (Zuidbroek) ter plaatse kwam sloegen de vlammen echter al uit het dak. Ook de naastgelegen woning werd ernstig bedreigd door de hevige vlammen. Er werd dan ook onmiddellijk een waterscherm tussen de beide woningen gelegd, in eerste instantie met twee stralen hoge druk. Ondertussen werd het lage druk systeem afgelegd en vervolgens werden de twee hd stralen vervangen voor een waterkanon en één straal lage druk. Intussen was de hoogwerker uit Veendam ook aanwezig, deze werd ingezet om de brand van bovenaf te bestrijden. Als snel zakte het dak in elkaar en was er van de bovenverdieping weinig meer over. Ook de beneden verdieping is zwaar beschadigd. Rond half tien werd het sein brandmeester gegeven.

tekst en foto's : M. Huising

visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 22 februari 2011, 14:23:38
Ambulance roept hulp brandweer in.

Veendam - Dinsdagmorgen werden diverse hulpdiensten ingezet bij een woning aan de Troelstralaan in Veendam.
De bewoner van het pand had acute hulp nodig, hierdoor kwamen er twee ambulances, het MMT met de helikopter en de OVD-G ter plaatse. Omdat de patiënt zich op de bovenverdieping bevond werd ook een hoogwerker van de brandweer gealarmeerd. De hoogwerker van het plaatselijke korps was niet inzetbaar, hierdoor werd de hoogwerker van buurgemeente Hoogezand-Sappemeer ter plaatse gestuurd. Nadat de patiënt naar beneden was gebracht werd deze met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De arts van het MMT ging mee in de ambulance.

visitors can't see pics , please register or login

visitors can't see pics , please register or login


foto's en tekst M.Huising  meer op www.112groningen.nl  en  www.parkstadveendam.nl 
 
 
 
 
 
 
 
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: MarcelBeug op 23 februari 2011, 06:53:20
Politie houdt weer twee verdachten aan voor branden Veendam
22-02-2011, Politie.nl

Veendam - De politie heeft maandag twee 17-jarige jongens uit Veendam aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de recente branden in Veendam. In totaal zijn nu zes verdachten aangehouden in verband met het Veendamse brandonderzoek van de afgelopen weken.

Aanhouding
Naar aanleiding van het lopende brandonderzoek had de politie beide 17-jarige jongens al op de korrel. De jongens zijn ingesloten en worden gehoord over hun betrokkenheid.
 
Vijf branden en drie pogingen
De politie onderzoekt inmiddels vijf branden en drie pogingen brandstichting in de periode van eind januari tot halverwege februari. Het gaat daarbij ondermeer om de brand in een clubhuis van een hockeyvereniging en een voormalig tuincentrum in Veendam. Ook werden er pogingen gedaan in twee leegstaande panden in Wildervank.
 
Voortzetting onderzoek
De vier verdachten die eerder zijn aangehouden, zijn door de recherche uitgebreid gehoord. Zij zitten nog vast. Vanwege het lopende onderzoek houdt de politie zich naar buiten toe op de oppervlakte over de exacte rol van de aangehouden verdachten. Meer aanhoudingen in dit onderzoek worden niet uitgesloten.

Bron: www.112nederland.nl/Groningen (http://www.112nederland.nl/Groningen/nieuws/12690/politie-houdt-weer-twee-verdachten-aan-voor-branden-veendam.html)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: MarcelBeug op 23 februari 2011, 12:58:22
Twee verdachten branden Veendam weer vrij
Geplaatst: woensdag 23 februari 2011 11:46
Gewijzigd: woensdag 23 februari 2011 11:46


VEENDAM - De twee 17-jarige verdachten die maandag werden aangehouden in verband met de branden in Veendam, zijn weer vrijgelaten.

De twee jongens die afkomstig zijn uit de Parkstad blijven verdachten, maar de politie ziet momenteel onvoldoende reden om ze vast te houden.

Van de in totaal zes verdachten die zijn aangehouden in verband met het Veendamse brandonderzoek van de afgelopen weken, zitten er nu nog vier vast.
 
Bron: RTV Noord (http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=98687)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 23 februari 2011, 16:21:20
Duikactie in moordonderzoek Wildervank

Wildervank, 23-02-2011 • In het onderzoek naar de dood van de 41-jarige Derk Kiers uit Wildervank is vanochtend een duikactie gehouden. Aan de Greidhoek, nabij de woning van Derk Kiers, zou op twee plekken gedoken gaan worden. Het gaat om plekken die begin januari, toen Derk dood werd aangetroffen, ijsvrij waren.


Op één locatie is daadwerkelijk gedoken en gezocht naar aanwijzingen die het onderzoek verder kunnen helpen. Een aantal dingen is uit het water gehaald. Er wordt onderzocht of de goederen in verband kunnen worden gebracht met het misdrijf. Op de andere plek was het momenteel niet mogelijk om te duiken, vanwege een dikke ijslaag en de beperkte ruimte onder het ijs. Dit zal op een later tijdstip alsnog gebeuren.

bron : politie.nl

foto's op www.112groningen.nl

De duikactie werd uitgevoerd door duikers van het korps Groningen
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 23 februari 2011, 16:25:37
Twee verdachten branden Veendam weer vrij
Geplaatst: woensdag 23 februari 2011 11:46
Gewijzigd: woensdag 23 februari 2011 11:46


VEENDAM - De twee 17-jarige verdachten die maandag werden aangehouden in verband met de branden in Veendam, zijn weer vrijgelaten.

De twee jongens die afkomstig zijn uit de Parkstad blijven verdachten, maar de politie ziet momenteel onvoldoende reden om ze vast te houden.

Van de in totaal zes verdachten die zijn aangehouden in verband met het Veendamse brandonderzoek van de afgelopen weken, zitten er nu nog vier vast.
 
Bron: RTV Noord (http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=98687)


voor het complete verhaal zie topic Actueel (30-01-2011 middelbrand Ontspanningslaan Veendam)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 26 februari 2011, 21:11:56
Brandweer bevrijdt vogel

Veendam-Zaterdagmorgen werd de dierenambulance gebeld voor een vogel die vast zat in een boom aan de Tjabbesstraat. Ter Plaatse zat de vogel op een dusdanige hoogte dat de vrijwilligers van de dierenambulance er niet bij konden. Hierop werd de hulp ingeroepen van de hoogwerker van brandweer Veendam. Twee leden van het Veendammmer korps kwamen met de hoogwerker ter plaatse, toen was het een fluitje van een cent om de vogel te bevrijden. Nadat de vogel was losgemaakt is deze overgedragen aan de dierenambulance. Deze nam de vogel mee naar de opvang.
visitors can't see pics , please register or login


bron : ik
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 27 februari 2011, 16:31:24
Man(21) ernstig gewond na ongeval bouwplaats RWE

Eemshaven - Op een bouwplaats in de Eemshaven heeft rond half 12 opnieuw een bedrijfsongeval plaatsgevonden.

De ambulance riep de hulp in van de brandweer van Bierum die gespecialiseerd is in reddingen op hoogte om het slachtoffer(Pool van 21) uit het 40 meter hoge gebouw te hijsen. Hierna werd het slachtoffer per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De man viel meters na beneden op een lager gelegen stuk.
Over de toedracht van het ongeluk is nog niets bekend hier zal de arbeidsinspectie onderzoek naar doen.
visitors can't see pics , please register or login


bron : www.112groningen.nl

Zesde ongeval in Eemshaven sinds mei

DVHN | Gepubliceerd op 27 februari 2011, 13:41
Laatst bijgewerkt op 27 februari 2011, 14:25

Eemshaven -Een 21-jarige Poolse werknemer is zondagochtend op een bouwplaats in de Eemshaven tientallen meters naar beneden gevallen. Hij ligt zwaargewond in het ziekenhuis. De man heeft onder meer een gebroken been en inwendig letsel.

Het ongeval vond plaats op de bouwplek waar de energiecentrale van RWE wordt gebouwd. Hij werkte op een hoogte van 38 meter. Door nog onbekende oorzaak viel hij naar beneden en bleef liggen op een richel, achttien meter boven de grond. De hulpverleningsdiensten hadden moeite de man er af te halen. Uiteindelijk werd er een kraan bijgehaald. Door de mist kon de traumahelikopter niet worden ingezet. De Arbeidsinspectie doet onderzoek.

Sinds mei vorig jaar hebben er zich in de Eemshaven zes ongevallen voorgedaan. Hierbij is één dode gevallen. Een 49-jarige man uit het Friese Nij Beets kwam in juni 2010 om het leven bij de aanleg van een damwand.

De Eemshaven is momenteel de grootste bouwput van Nederland. Hier worden onder meer twee energiecentrales gebouwd.

bron : www.dvhn.nl

Ook op www.112appingedam.nl foto's van deze hoogte redding

Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: goud3634 op 27 februari 2011, 20:07:37
Ook nog een video op RTVNoord ;

Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 28 februari 2011, 23:11:47
Citaat
Man(21) ernstig gewond na ongeval bouwplaats RWE


FNV eist maatregelen na weer ongeval Eemshaven

Geplaatst: maandag 28 februari 2011 17:26
Gewijzigd: maandag 28 februari 2011 19:21

EEMSHAVEN - FNV Bondgenoten eist dat de veiligheid bij de bouw van de RWE centrale in de Eemshaven wordt verbeterd.

Zondag raakte een Poolse werknemer ernstig gewond bij een val van twintig meter. Het was het zesde ernstige arbeidsongeval binnen een jaar bij de RWE-locatie in de Eemshaven. Bij één daarvan verloor een bouwvakker het leven.

Voor FNV Bondgenoten is de maat vol. De bond wil dat het toezicht en de communicatie op de bouwplaats worden verbeterd. De vele nationaliteiten van de bouwvakkers zorgen voor een Babylonische spraakverwarring, aldus bestuurder Masja Zwart. RWE heeft nog niet gereageerd op de eis van FNV Bondgenoten.

bron : rtvnoord
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 01 maart 2011, 15:52:00
Verdachte aangehouden voor autobranden in Bedum

Politie kijkt ook naar andere branden in de omgeving4

Bedum, 01-03-2011 • De politie heeft dinsdagmorgen een 26-jarige inwoner van Bedum aangehouden op verdenking van brandstichting van een auto en twee pogingen daartoe. De incidenten vonden plaats in september en december 2010 in de woonplaats van de verdachte. De politie onderzoekt of de man meer weet van een twintigtal andere autobranden in Bedum en omgeving. De verdachte, die vrijwilliger is bij het Bedumer brandweerkorps, is ingesloten voor verhoor. Aanwijzingen

De politie heeft aanwijzingen dat de verdachte betrokken is bij de brandstichting op 27 december en de pogingen brandstichting halverwege september. In de nacht van 26 op 27 december ging in de Grotestraat een bedrijfsauto in vlammen op. In de nacht van 18 op 19 september werd geprobeerd op de hoek Kwikstaart met de Patrijs twee auto’s in brand te steken. Deze pogingen mislukten doordat een buurtgenoot alert reageerde toen een verdachte persoon bij een auto rondscharrelde.
 
Autobranden

Tussen 2009 en februari dit jaar waren in de plaats Bedum 20 (poging) brandstichtingen van auto’s. In de eerste periode van 2010 werden in dorpen in de omgeving van Bedum ook autobranden gesticht. Vanwege de branden werd in het eerste kwartaal van 2010 een onderzoek gestart naar branden en vernielingen in Bedum en omgeving. Gedurende dat onderzoek werden meerdere personen aangehouden voor vernielingen en het stichten van kleine brandjes. Tijdens het onderzoek werden geen nieuwe branden gesticht. De eerste poging tot brandstichting ná het onderzoek vond 19 september plaats in de omgeving van de Kwikstaart en de Patrijs. Twee dagen later ging in Loppersum een auto in vlammen op. De politie onderzoekt de 20 (poging) brandstichtingen in Bedum en 6 in de gemeenten Loppersum en Ten Boer.

Burgerparticipatie

Om burgers te betrekken bij het politiewerk en de heterdaadkracht te vergroten, werd in november 2010 Burgernet geïntroduceerd in de gemeente Bedum. Burgernet is na de brand in de Grotestraat niet ingezet omdat er geen omschrijving was van de verdachte. Bovendien was het tijdstip dusdanig laat dat een melding via Burgernet geen gewenst effect zou hebben.

Na de brand in de Grotestraat is door de politie wel een intern sms-alert ingezet. Dit systeem houdt in dat alle in Bedum woonachtige politiemensen een sms kregen. In deze sms werd vermeld dat er een brand was geweest en dat men werd opgeroepen om uit te kijken naar een verdachte situatie.

bron ; www.politie.nl/groningen
 


Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 02 maart 2011, 00:54:09
Brandweer Bedum aangeslagen na arrestatie korpslid

Geplaatst: dinsdag 1 maart 2011 22:35
Gewijzigd: dinsdag 1 maart 2011 22:35

BEDUM - De verslagenheid in het Bedumer brandweerkorps is groot na de arrestatie van een 26-jarige collega.

Het voltallige korps kwam dinsdagavond bijeen in de brandweerkazerne in Bedum om het nieuws te verwerken. De brandweerlieden konden hun hart luchten en werden bijgepraat door de korpsleiding. Volgens commandant Koos Poelma is de klap hard aangekomen, maar is het onderlinge vertrouwen even groot als voorheen.

De 26-jarige man werd dinsdag opgepakt op verdenking van het stichten van een autobrand en twee pogingen daartoe. Hij zit vast voor verhoor. Voor zover bekend heeft hij geen bekentenis afgelegd.

bron : www.rtvnoord.nl

Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: snaaio op 02 maart 2011, 13:07:51
Bedum - De politie heeft dinsdagmorgen een 26-jarige(E. H.) een inwoner van Bedum aangehouden op verdenking van brandstichting van een auto en twee pogingen daartoe. De incidenten vonden plaats in september en december 2010 in de woonplaats van de verdachte. De politie onderzoekt of de man meer weet van een twintigtal andere autobranden in Bedum en omgeving.

De verdachte, die vrijwilliger is bij het Bedumer brandweerkorps, is ingesloten voor verhoor.
Aanwijzingen
De politie heeft aanwijzingen dat de verdachte betrokken is bij de brandstichting op 27 december en de pogingen brandstichting halverwege september. In de nacht van 26 op 27 december ging in de Grotestraat een bedrijfsauto in vlammen op. In de nacht van 18 op 19 september werd geprobeerd op de hoek Kwikstaart met de Patrijs twee auto’s in brand te steken. Deze pogingen mislukten doordat een buurtgenoot alert reageerde toen een verdachte persoon bij een auto rondscharrelde.

Autobranden
Tussen 2009 en februari dit jaar waren in de plaats Bedum 20 (poging) brandstichtingen van auto’s. In de eerste periode van 2010 werden in dorpen in de omgeving van Bedum ook autobranden gesticht. Vanwege de branden werd in het eerste kwartaal van 2010 een onderzoek gestart naar branden en vernielingen in Bedum en omgeving. Gedurende dat onderzoek werden meerdere personen aangehouden voor vernielingen en het stichten van kleine brandjes. Tijdens het onderzoek werden geen nieuwe branden gesticht. De eerste poging tot brandstichting ná het onderzoek vond 19 september plaats in de omgeving van de Kwikstaart en de Patrijs. Twee dagen later ging in Loppersum een auto in vlammen op. De politie onderzoekt de 20 (poging) brandstichtingen in Bedum en 6 in de gemeenten Loppersum en Ten Boer.

Burgerparticipatie
Om burgers te betrekken bij het politiewerk en de heterdaadkracht te vergroten, werd in november 2010 Burgernet geïntroduceerd in de gemeente Bedum. Burgernet is na de brand in de Grotestraat niet ingezet omdat er geen omschrijving was van de verdachte. Bovendien was het tijdstip dusdanig laat dat een melding via Burgernet geen gewenst effect zou hebben. Na de brand in de Grotestraat is door de politie wel een intern sms-alert ingezet. Dit systeem houdt in dat alle in Bedum woonachtige politiemensen een sms kregen. In deze sms werd vermeld dat er een brand was geweest en dat men werd opgeroepen om uit te kijken naar een verdachte situatie.

bron: 112groningen.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 03 maart 2011, 16:14:46
Brandweer Bedum aangeslagen na arrestatie korpslid

Geplaatst: dinsdag 1 maart 2011 22:35
Gewijzigd: dinsdag 1 maart 2011 22:35

BEDUM - De verslagenheid in het Bedumer brandweerkorps is groot na de arrestatie van een 26-jarige collega.

Het voltallige korps kwam dinsdagavond bijeen in de brandweerkazerne in Bedum om het nieuws te verwerken. De brandweerlieden konden hun hart luchten en werden bijgepraat door de korpsleiding. Volgens commandant Koos Poelma is de klap hard aangekomen, maar is het onderlinge vertrouwen even groot als voorheen.

De 26-jarige man werd dinsdag opgepakt op verdenking van het stichten van een autobrand en twee pogingen daartoe. Hij zit vast voor verhoor. Voor zover bekend heeft hij geen bekentenis afgelegd.

bron : www.rtvnoord.nlVerdachte autobranden Bedum bekent

Onderzoek wordt voortgezet
Bedum, 03-03-2011 • De politie heeft dinsdag een 26-jarige inwoner van Bedum aangehouden op verdenking van brandstichting van een auto en twee pogingen daartoe. In de verhoren heeft de verdachte, die vrijwilliger is bij het Bedumer brandweerkorps, deze incidenten bekend. De incidenten vonden plaats in september en december 2010. Daarnaast heeft hij bekend op 10 januari een poging tot brandstichting te hebben gepleegd.


De man is vanmiddag voorgeleid aan de rechter commissaris. Die heeft besloten dat de verdachte voor 14 dagen vast blijft zitten. Het verhoor van de verdachte gaat door. Het onderzoek naar de overige branden in Bedum en omgeving wordt voortgezet. De politie onderzoekt of de man voor meer branden in aanmerking komt.

bron : politie.nl

Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: bontkes op 03 maart 2011, 18:15:04
Een vrijwilliger van de brandweer in Bedum is dinsdag opgepakt voor een grote reeks autobranden die de Groningse plaats sinds 2009 teistert. Hij heeft één brandstichting en twee pogingen daartoe bekend, meldt de politie en justitie. De politie onderzoekt of hij ook andere branden op zijn geweten heeft.

Sinds begin 2009 waren er in Bedum twintig brandstichtingen van auto's of pogingen tot brandstichting. Al een jaar geleden begon de politie een onderzoek naar de branden. Meerdere personen werden daarbij aangehouden voor kleine brandjes.

Tijdens het onderzoek werden geen nieuwe branden gesticht. Na het onderzoek was er in september opnieuw een poging tot brandstichting. Die poging mislukte doordat een buurtgenoot alert reageerde toen een verdachte persoon bij een auto rondscharrelde.

Justitie laat weten dat de vrijwillige brandweerman donderdag is voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hij blijft voorlopig twee weken vastzitten. Het onderzoek naar de overige branden in Bedum en omgeving gaat door.

Bron: www.fok.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 03 maart 2011, 22:12:01
visitors can't see pics , please register or login


Schuurbrand in Feerwerd

Feerwerd - Donderdag om 14:35 uur werd brandweer Winsum opgepiept voor een schuurbrand aan de Onnesweg in Feerwerd.

Ter plaatse stond een schuurtje in brand. De brandweer heeft de brand snel kunnen blussen waarna ze begonnen de pannen van het dak te halen om eventuele brandhaarden alsnog te kunnen blussen.
Hoe de brand is ontstaan is niet bekend. Het schuurtje raakte zwaar beschadigd. Het vuur woede voornamelijk in het dak. Ook stonden er nog 2 motoren en andere dingen in de schuur deze raakten verder niet door de brand beschadigd. Wel liep alles flinke waterschade op.
bron : www.112groningen.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 03 maart 2011, 22:17:42
FNV eist maatregelen na weer ongeval Eemshaven

Geplaatst: maandag 28 februari 2011 17:26
Gewijzigd: maandag 28 februari 2011 19:21

EEMSHAVEN - FNV Bondgenoten eist dat de veiligheid bij de bouw van de RWE centrale in de Eemshaven wordt verbeterd.

Zondag raakte een Poolse werknemer ernstig gewond bij een val van twintig meter. Het was het zesde ernstige arbeidsongeval binnen een jaar bij de RWE-locatie in de Eemshaven. Bij één daarvan verloor een bouwvakker het leven.

Voor FNV Bondgenoten is de maat vol. De bond wil dat het toezicht en de communicatie op de bouwplaats worden verbeterd. De vele nationaliteiten van de bouwvakkers zorgen voor een Babylonische spraakverwarring, aldus bestuurder Masja Zwart. RWE heeft nog niet gereageerd op de eis van FNV Bondgenoten.

bron : rtvnoord

RWE legt bouw kolencentrale dag stil

Geplaatst: donderdag 3 maart 2011 14:51
Gewijzigd: donderdag 3 maart 2011 14:51

UITHUIZEN - RWE heeft de bouw van de kolencentrale in de Eemshaven donderdag stilgelegd.

Aanleiding is het ongeluk afgelopen zondagochtend waarbij een Poolse werknemer zwaargewond raakte. Dat heeft een woordvoerder van RWE bevestigd. De hele dag ligt de bouw stil. Duizend van de 1400 bouwvakkers krijgen extra veiligheidsinstructies om ongelukken in de toekomst te voorkomen. Daarnaast wordt de bouwsite gecontroleerd op onveilige situaties. Volgens de woordvoerder zijn de protocollen in orde en zijn de instructies al eerder gegeven.

Vrijdagochtend 07:00 uur gaan de bouwvakkers weer aan de slag.

bron : www.rtvnoord.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 03 maart 2011, 22:32:35
Nieuwe regels nekken brandweer in gemeente Delfzijl

Geplaatst: donderdag 3 maart 2011 15:06
Gewijzigd: donderdag 3 maart 2011 15:06

DELFZIJL - Als gevolg van nieuwe regels mogen brandweermensen in de gemeente Delfzijl niet meer met eigen auto naar een brand.

Alleen de eerste zes mensen op de kazerne mogen met de brandweerauto uitrukken, de rest moet noodgedwongen achterblijven. De onrust over de nieuwe regels is groot, vooral bij de blusgroepen van Wagenborgen, Woldendorp en Bierum.
Veel vrijwilligers overwegen te stoppen.

Fractie 2014 in de gemeenteraad van Delfzijl heeft weinig begrip voor de nieuwe regels en wil dat er snel een oplossing komt.

Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst donderdagavond in de brandweerkazerne van Delfzijl wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de nieuwe uitrukregels.

bron : rtvnoord.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: erik67 op 04 maart 2011, 11:08:16
Brandweerman bekent brandstichting

BEDUM - Een 26-jarige brandweerman uit het Groningse Bedum heeft tegenover de politie bekend eind vorig jaar een auto in brand te hebben gestoken. Ook gaf hij twee pogingen tot brandstichting toe, zo meldde de politie vandaag. De man werd dinsdag opgepakt.

De politie onderzoekt of de man meer weet van twintig andere autobranden in Bedum en omgeving. De Bedumer is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat hij nog minimaal twee weken achter de tralies blijft.

De commandant van het brandweerkorps Bedum, waar de man vrijwilliger was, reageert geschokt op de bekentenis. Het korps heeft de man geschorst. (ANP)

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/article/detail/571444/2011/03/04/Brandweerman-bekent-brandstichting.dhtml
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: ReneeB op 04 maart 2011, 19:06:52
Afgelopen jaar was er een voorstel om voor de kleine posten in de gemeente Delfzijll een pm9  (dienstbus) aan te schaffen, deze was afgewezen door de gemeenteraad achteraf misschien toch niet z"on slecht idee, beter een bus kopen dan dat je vrijwilligers opstappen waar je het toch van moet hebben
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 07 maart 2011, 17:37:41
Bosbrandweer Noord Nederland krijgt eigen kazerne

Niebert - De Bosbrandweer Noord Nederland krijgt een eigen kazerne in Niebert. De leegstaande gymzaal in het dorp zal verbouwd worden tot brandweerkazerne.

Nu staat het materieel van het korps nog op meerdere plekken opgeslagen in Groningen en Drenthe. De Bosbrandweer is een vrijwillig korps dat wordt ingezet bij bosbranden. Ook houdt het elk jaar tijdens het Pinksterkamp van de scouting toezicht bij de Marnewaard.
In mei vorig jaar nam het korps hun nieuwe voertuig (ex brandweer Zoutkamp) in gebruik

bron : www.112groningen.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: goud3634 op 10 maart 2011, 12:28:29
Video RTVnoord ;

Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 11 maart 2011, 17:48:25
Tragisch bedrijfsongeval Veendam

Veendam , 11-03-2011 • Bij een bedrijfsongeval op een bedrijfsterrein aan de Zwaaikom in Veendam is vrijdagochtend een tragisch ongeval gebeurd. Bij werkzaamheden aan een transportband kwam een 60-jarige werknemer uit Veendam man om het leven. 

De man was bezig om een storing van een haperende sorteerband te verhelpen. Toen de werknemer op de sorteerband stond kwam deze op enig moment plotseling weer in beweging. Hierdoor raakte het slachtoffer bekneld. Hij is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. De politie heeft het incident overgedragen aan de arbeidsinspectie. Zij zullen onderzoek doen naar de toedracht van het ongeval.

bron : politie.nl

11:33:40 11-03-11 GROUP-1 Pr 1 ONGEVAL BEKNELLING jager DE ZWAAIKOM 32 VEENDAM 2531 3693 AP:

11:51:24 11-03-11 GROUP-1 Pr 2 DE ZWAAIKOM 32 VEENDAM 2550

bron : rtvnoord.nl

foto's : http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/12873/man-60-overlijdt-bij-tragisch-bedrijfsongeval-in-veendam-video.html

 
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 18 maart 2011, 21:12:13
Nieuwe ademluchtapparatuur voor Brandweer Regio Groningen

Alle brandweermensen uit de regio Groningen dragen binnenkort nieuwe ademluchtapparatuur. Vandaag ondertekende voorzitter Peter Rehwinkel van de Bestuurscommissie Regionale Brandweer & GHOR het contract.

Daarbij is de keus, na een Europese aanbesteding, gevallen op de ademluchtapparatuur van firma MSA te Hoorn. Dit is een bedrijf dat persoonlijke beschermingsmiddelen produceert en levert.
Ademlucht is een van de belangrijkste schakels tijdens de repressieve werkzaamheden van de brandweer. Het zorgt ervoor dat een brandweerman of –vrouw veilig kan werken in een omgeving waarin tijdens een brand rook- en giftige stoffen aanwezig zijn. In totaal zijn 512 ademluchttoestellen, 1021 –maskers en 1081 –cilinders aangeschaft.

Bijzonder aan deze aanbesteding is dat de ademluchttoestellen en –toebehoren gezamenlijk aangeschaft zijn door alle korpsen uit de regio. Dit leidt tot eenduidige kwaliteit voor de gehele regio en veel efficiencyvoordelen. Alle korpsen zijn betrokken bij het aanbestedingsproject. Ruim 100 brandweermensen hebben de aangeboden ademluchtapparatuur uitvoerig van tevoren getest. Na het beoordelen van de diverse aanbiedingen kwam MSA als beste uit de aanbesteding.

De ademluchtapparatuur wordt voor de zomer geleverd. Het streven is om dan alle medewerkers opgeleid en getraind te hebben.

visitors can't see pics , please register or login

Onder toeziend oog van brandweercommandant Thomas Faber ondertekent Peter Rehwinkel de verbintenis

foto Henk Tammes
bron : http://brandweer.groningen.nl/


Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 20 maart 2011, 15:08:20
Bosbrandweer Noord Nederland krijgt eigen kazerne

Niebert - De Bosbrandweer Noord Nederland krijgt een eigen kazerne in Niebert. De leegstaande gymzaal in het dorp zal verbouwd worden tot brandweerkazerne.

Nu staat het materieel van het korps nog op meerdere plekken opgeslagen in Groningen en Drenthe. De Bosbrandweer is een vrijwillig korps dat wordt ingezet bij bosbranden. Ook houdt het elk jaar tijdens het Pinksterkamp van de scouting toezicht bij de Marnewaard.
In mei vorig jaar nam het korps hun nieuwe voertuig (ex brandweer Zoutkamp) in gebruik

bron : www.112groningen.nl

De gymzaal in Niebert wordt verbouwd tot brandweerkazerne.
 
In deze eenmalige nieuwsbrief vindt u informatie over de nieuwe bestemming en het opknappen
van de gymzaal, over de jeugdbrandweer en leest u – heel kort – iets over de nieuwe
gebruikers.

Gymzaal Niebert krijgt nieuwe bestemming.De gymzaal wordt het nieuwe onderkomen van de stichting
Bosbrandweer Nrd. Nederland. Deze stichting verzorgt onder andere de brandpreventie en eventuele brandbestrijding tijdens
het Noordelijk Scouting Pinksterkamp in de Marnewaard.

Het nieuwe onderkomen dient als garage voor de voertuigen. Tevens kan hier het onderhoud plaatsvinden.
De stichting komt voort uit een padvindersgroep uit Groningen die zich bezig houdt met de brandveiligheid tijdens het Pinksterkamp
dat traditiegetrouw in een bosrijke omgeving plaatsvindt. Dit kamp vond jarenlang in Anloo plaats en sinds een tiental jaren
in de Marnewaard. Omdat kamperen, padvinders en koken op houtvuur bij elkaar horen is de aanwezigheid van een eigen
brandweer op het kampeerterrein een vereiste.

In het verleden heeft de stichting al een soortgelijk onderkomen gehad in Roden. Daarvoor had de stichting samenwerking met
Staatsbosbeheer in Groningen en Drenthe. Twee jaar geleden is de stichting nieuw leven ingeblazen en heeft ze een Mercedes 4x4
Blusvoertuig van Zoutkamp kunnen overnemen. Met de inzet van de eigen leden is deze weer als nieuw gemaakt. Als onderkomen
heeft men daarvoor tijdelijk een deel van de voormalige bedrijfshal van Meines in Niebert kunnen huren.

De stichting heeft verder de beschikking over twee ladderwagens, een Magirus Deutz en een Amerikaanse Seagrave. Beide auto’s zijn al enkele
keren als bezienswaardigheid ingezet bij Sinterklaasintochten en open dagen van meerdere brandweerkorpsen. Nu naar verwachting in de toekomst nog enkele auto’s aan de
verzameling zullen worden toegevoegd, was men dringend op zoek naar een nieuw onderkomen. Met de gymzaal kunnen ze weer enkele jaren vooruit.

De gymzaal wordt flink opgeknapt

De komende maanden wordt de gymzaal in Niebert geschikt gemaakt als brandweerkazerne. De kleedkamers worden
omgebouwd tot verblijfsruimte, keukentje, onderhoudswerkplaats en magazijnen. De met de sportzaal verbonden gymtoestellenberging
wordt verhoogd met ongeveer 1.50 meter, zodat er een ruimte ontstaat van 21 meter bij 17 meter met twee overhead
deuren aan de weg. De hoogte is zo voldoende om meerdere auto’s naast elkaar en achter elkaar te zetten.
De achtergevel van glas en panelen wordt geheel vernieuwd en het metselwerk van het hoge deel van de sporthal krijgt een
antraciet kleur. De parkeerplaatsen voor de hal komen te vervallen en worden de uitrit van de kazerne. Het dak zal worden vernieuwd.
Al met al ontstaat er een bouwwerk dat er weer als nieuw uitziet en waar de stichting nog tientallen jaren plezier van kan hebben.

Jeugdbrandweer

In het overleg met de burgemeester van de gemeente Marum, van Bekkum, is besproken dat er de komende tijd plannen
verkend worden om te komen tot de oprichting van een jeugdbrandweer die dan ook het onderkomen en het materieel van de
stichting kan gebruiken. Achterliggende gedachte is dat jonge mensen enthousiast gemaakt kunnen worden voor het werk bij de
(vrijwillige) brandweer. De plannen zullen in nauw overleg met de omliggende korpsen vorm gegeven worden.

Gemeente blij met de gekozen oplossing

De gemeente is enthousiast over de plannen voor de gymzaal. Burgemeester Tjeerd van Bekkum: “Wij zijn in de eerste plaats blij
dat het pand behouden kan worden. Het was al een locatie waar leuke activiteiten plaatsvonden, maar de nieuwe bestemming is
natuurlijk uniek. Wij zien het daarom als een verrijking voor het pand en voor de gemeente.”

Peter Start, Commandant van de stichting Bosbrandweer Nrd. Nederland over de mensen van de stichting en de lol
van brandweerauto’s

“De lol van het hebben van brandweerauto’s is simpel. Ze zijn gewoon mooi. En ook nuttig. Daarnaast is het erg leuk
om in teamverband met de auto’s te oefenen en ze in een perfecte conditie te houden. Dat maakt het brandweervak
ook zo veelzijdig. Het werken met mensen in combinatie met een veelzijdigheid aan techniek. De meeste mensen van de
Bosbrandweer Nrd. Nederland zijn afkomstig uit diverse brandweerkorpsen uit de provincie Groningen en zelfs uit
de rest van het land. Er is een vaste kern van mensen die de voertuigen en het materiaal onderhouden.”

Wat kan de Mercedes allemaal?

Peter Start: “De Mercedes Tank-autospuit Hoge- en Lagedruk is een redelijk uniek voertuig. Naast dat het een ‘gewone’ brandweerauto is
beschikt de auto over een aandrijving die hem maximaal terreinvaardig maakt, voor in de natuur dus, en heeft hij een
door een aparte motor aangedreven tweede pomp waardoor hij rijdend kan spuiten. Dat is een voorwaarde om natuurbranden
te kunnen bestrijden. Tevens is de Mercedes eigenlijk ook een rijdende ‘gereedschapkist’ waarmee ook beknellingen
kunnen worden aangepakt maar ook bijvoorbeeld bergingen van andere (brandweer) voertuigen. Anders gezegd: een veelzijdig stuk gereedschap van 15 ton waar
je ook nog eens met zes mensen in kan zitten.”

Vragen?
Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met Peter Start,
via e-mail peter.start@hotmail.com.

bron : http://www.nuisniebert.nl/Brandweer%20Flyer.pdf
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: MarcelBeug op 24 maart 2011, 09:52:22
visitors can't see pics , please register or login

Foto: Rutger Loer 112Gr.
 
Brandweermannen koninklijk onderscheiden.
Donderdag 24 maart 2011 09:06

OLDEHOVE - Brandweermannen Tjeerd Reitsma en Gerard Jan Noorda hebben gisteravond bij hun afscheid van de brandweer in Oldehove een lintje gekregen.

Reitsema is meer dan 30 jaar lid geweest van het korps. Noorda diende de brandweer 27 jaar diende. Ze kregne hun lintje opgespeld door burgemeester Fennema.

De brandweermannen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
 
Bron: RTV Noord (http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=99379)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: SvenV op 27 maart 2011, 14:21:01
Verschillende woningbranden in provincie loos alarm

Groningen - Zaterdagavond kwamen er binnen korte tijd verschillende branden binnen. De eerste betrof een schoolbrand in Noordbroek, de tweede was een woningbrand in Veendam en tenslotte kwam de melding van een boerderij brand in Foxhol. (Foto's zijn van Noordbroek)

Noordbroek - Zaterdagavond rond de klok van half 10 kreeg de brandweer van Menterwolde een melding van een brand in een school aan de Westerholm. Het betrof hier kindercentrum Poko Loko. Ter plaatse ging er een rookalarm af. De brandweer heeft een snelle verkenning gedaan en kwam er achter dat er niet veel aan de hand was. Wat er precies in brand heeft gestaan is niet bekend.

Veendam - Ongeveer tien minuten na de melding van een schoolbrand kwam er een melding van een woningbrand binnen aan de Vredenrustlaan in Veendam. Hier bleek een kandelaar met kaarsjes te branden. Ook hier was de brandweer snel klaar (laatste foto)

Foxhol -Ongeveer weer tien minuten later kwam er een melding van een boerderij brand aan de Woldweg in Hoogezand. Ook hier bleek er weinig aan de hand te zijn. De brandweer heeft een controle uitgevoerd waarna er een vuurkorf stond te branden. 
BRON: 112GRONINGEN (http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/13090/verschillende-woningbranden-in-provincie-loos-alarm.html)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 30 maart 2011, 21:25:26
Brand bij Delesto in Delfzijl lastig te blussen

DVHN | Gepubliceerd op 30 maart 2011, 16:11

Delfzijl -Bij sloopwerkzaamheden in een 42 meter hoge toren van de warmtekrachtcentrale van Delesto op het Chemiepark in Delfzijl is vandaag brand ontstaan.

De bedrijfsbrandweer en de brandweer van Delfzijl hadden moeite om het vuur te bestrijden, omdat de hoogwerker niet verder reikt dan 32 meter. Er werd besloten om de brand vanuit een naastgelegen toren te blussen.
bron : www.dvhn.nl

voor foto's zie : http://www.112appingedam.nl/
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 09 april 2011, 15:05:47
Brandweer rukt uit na strooien kattenafweermiddel

Groningen - Vrijdagavond werd de brandweer van Groningen rond 21:00 uur opgeroepen voor een gaslucht aan de Bekemaheerd in de Groningse wijk Beijum.
Onderweg naar de melding werd gemeld dat er mogelijk een lek was na werkzaamheden die korte tijd geleden hadden plaats gevonden. De brandweer is daarop overgegaan op een zogeheten prioriteit 1, een spoedrit. Toen de brandweer met toeters en bellen ter plaatse kwam werd gelijk bij het uitstappen al een gaslucht waargenomen door de brandweerlieden. Deze zijn begonnen met het achterhalen van deze lucht. Men kwam er echter al snel achter dat de lucht niet uit de putdeksels kwam en dus leek het erop dat er onder de straat een gasleiding lek was geraakt bij eerdere werkzaamheden. Enexis werd al gebeld toen plots één van de buurtbewoners zei dat de lucht bij zijn tuin vandaan kwam. Hij had recentelijk een kattenafweermiddel van de bouwmarkt in zijn tuin gestrooid. De brandweermannen gingen verbaasd maar opgelucht weer terug naar de kazerne. Enexis is afgebeld.

bron : 112groningen (http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/13268/brandweer-rukt-uit-na-strooien-kattenafweermiddel.html)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Firefighter op 11 april 2011, 23:42:56
Gebouwenbrand in Winschoten blijkt containerbrand

Maandagavond werd de Winschoter brandweer opgeroepen voor een gebouwenbrand aan de industieweg in Winschoten.
Ter plaatse bleek het te gaan om een container die flink in de brand stond. Uit de container sloegen de vlammen enkele meters omhoog.

De container stond erg dicht bij een loods en ging gepaart met een behoorlijke rookontwikkeling.
Gelukkig werd overslag van het vuur naar dit gebouw voorkomen.

De brandweermannen en -vrouwen zetten meteen de aanval in met de hogedruk en even later ook met lagedruk.

Ondertussen werd ook in de waterwinning voorzien. De container werd vervolgens afgeblust met een flinke laag schuim.
Ook controleerden de brandexperts het gebouw nog even goed met behulp van de warmtebeeldcamera.

visitors can't see pics , please register or login

visitors can't see pics , please register or login

visitors can't see pics , please register or login


Meer foto's op de bronsite

Bron : 112 Groningen (http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/13311/gebouwenbrand-in-winschoten-blijkt-containerbrand.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 16 april 2011, 18:19:02
Forse binnenbrand in loods Koldingweg Groningen
 
Groningen - Zaterdagmorgen omstreeks twintig voor elf werd de brandweer van Groningen gealarmeerd voor een loods brand aan de Koldingweg op Industrieterrein Driebond.

In een bedrijfsverzamelgebouw waar meerdere bedrijven in gevestigt zijn, brak brand uit in het pand van J.P. bedrijfshuisvesting. In het magazijn waar o.a meubels gemaakt worden woede een forse binnenbrand waarbij veel rookontwikkeling vrij kwam.
De brandweer heeft de brand snel kunnen blussen en de verbrande delen naar buiten gegooit. Met de ladderwagen is men naar boven gegaan en daar een gat in het dak gezaagd om zo ook vanaf boven de brand te bestrijden.
Het magazijn liep grote schade op, en ook de andere gebouwen hebben ook rookschade. De brandweer heeft het pand geventileerd en gecontroleerd.

visitors can't see pics , please register or login


bron : 112groningen, hier (http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/13372/forse-binnenbrand-in-loods-koldingweg-groningen-video.html) meer foto's
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 20 april 2011, 18:14:42
Geen verbod op paasvuren in Groningen

Geplaatst: woensdag 20 april 2011 08:55
Gewijzigd: woensdag 20 april 2011 08:55

GRONINGEN - Er komt geen algeheel verbod op paasvuren in de provincie Groningen.

De brandweer in Drenthe heeft in verband met de droogte een negatief advies gegeven voor de paasvuren. Het Drentse korps wil dat de korpsen van Groningen, Friesland en Overijssel dit voorbeeld volgen, maar de brandweer in Groningen vindt dit niet nodig. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat de natuur in Groningen een andere structuur heeft. De Groninger brandweer laat het aan de gemeenten over of ze wel of niet een verbod op paasvuren afkondigen.

De gemeente Pekela heeft inmiddels laten weten dat het paasvuur bij het Heeresmeer wordt verboden. Dit heeft ook te maken met het feit dat Pekela geen vrijwilligers kan vinden om de paasbult te bewaken. Het is nog onduidelijk wat de andere gemeenten gaan doen.

bron : www.rtvnoord.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 21 april 2011, 22:21:30
Geen verbod op paasvuren in Groningen

Geplaatst: woensdag 20 april 2011 08:55
Gewijzigd: woensdag 20 april 2011 08:55

GRONINGEN - Er komt geen algeheel verbod op paasvuren in de provincie Groningen.

De brandweer in Drenthe heeft in verband met de droogte een negatief advies gegeven voor de paasvuren. Het Drentse korps wil dat de korpsen van Groningen, Friesland en Overijssel dit voorbeeld volgen, maar de brandweer in Groningen vindt dit niet nodig. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat de natuur in Groningen een andere structuur heeft. De Groninger brandweer laat het aan de gemeenten over of ze wel of niet een verbod op paasvuren afkondigen.

De gemeente Pekela heeft inmiddels laten weten dat het paasvuur bij het Heeresmeer wordt verboden. Dit heeft ook te maken met het feit dat Pekela geen vrijwilligers kan vinden om de paasbult te bewaken. Het is nog onduidelijk wat de andere gemeenten gaan doen.

bron : www.rtvnoord.nl

Veel gemeenten verbieden paasvuren

Geplaatst: donderdag 21 april 2011 11:13
Gewijzigd: donderdag 21 april 2011 11:13

GRONINGEN - Steeds meer gemeenten in onze provincie gaan, vanwege de aanhoudende droogte, over tot een verbod op paasvuren. Inmiddels hebben Pekela, Haren, Bellingwedde en Tynaarlo de paasvuren verboden.

In de gemeente Bellingwedde zijn de paasvuren in Rhederbrug en Bellingwolde geannuleerd. De rest van de vreugdevuren in deze gemeente gaan vooralsnog wel door. In Noordlaren wordt de bevolking gevraagd geen spullen meer naar de brandstapel te brengen.

bron : RTV-noord
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Dennis Kempers op 21 april 2011, 23:27:18
Rustig jaar voor brandweer Oldambt
DVHN | Gepubliceerd op 21 april 2011, 15:33
Laatst bijgewerkt op 21 april 2011, 15:39

De brandweerlieden in Oldambt hadden het afgelopen jaar minder druk dan de jaren ervoor. In 2010 ging hun pieper 274 keer af.  Het jaar 2010 kende wel enkele grote branden.

Zo gingen op 25 januari in Westerlee twee loodsen bij een monumentale boerderij in vlammen op. Mei was de opvallendste maand. Op de zesde stond café Hessenbril in lichterlaaie en was het later op de dag raak in winkelcentrum 't Rond, allebei in Winschoten. Drie dagen later legde een vuurzee sportschool Ultimate Gym in dezelfde plaats in de as.

Bron: http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article6718995.ece/Rustig-jaar-voor-brandweer-Oldambt
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 10 mei 2011, 19:56:44
Voorzichtig met barbecues en terraskachels op balkons en dakterrassen

De laatste weken is de brandweer in de Stad Groningen meerdere malen uitgerukt voor meldingen van brandjes op balkons of dakterrassen. Mogelijke oorzaken: het gebruik van terraskachels, barbecues en zelfs vuurkorven.

Brandweer Stad komt daarom met een aantal adviezen hoe je dergelijke gevaarlijke situaties kunt voorkomen:

let op waar je een terraskachel of barbecue neerzet. Zorg ervoor dat ze niet worden geplaatst op een houten ondergrond of in de buurt van brandbare materialen, zoals houten of kunststof balkonschermen, zonweringen, etc. Terraskachels kunnen loeiheet worden en door oververhitting kan gemakkelijk brand ontstaan. Gloeiende deeltjes uit een barbecue, die op een houten vlonder staat, kunnen ook veel narigheid veroorzaken;

gebruik barbecues alleen waar ze voor bedoeld zijn, om te barbecueën. Het komt voor dat na het grillen van vlees, vis of groente de barbecue nog lekker heet is. Als het buiten afkoelt is de verleiding groot om hout of papier op de kooltjes of briketten te gooien. De barbecue wordt hierdoor een soort kachel waarvoor deze niet bedoeld is. Aangenaam warm, maar ook met risico’s;

sluit balkondeuren tijdens het barbecueën. Vonken kunnen gemakkelijk naar binnen waaien en brand veroorzaken in vitrages of gordijnen;
gooi asresten uit de barbecue of terraskachel pas weg als deze helemaal gedoofd zijn. Kooltjes, briketten en houtresten kunnen nog lang nasmeulen;
het gebruik van vuurkorven op balkons of dakterrassen wordt ten zeerste afgeraden;
stook schoon hout en gebruik briketten in plaats van houtskool. Dit voorkomt rook- en stankoverlast in de buurt. Dat is goed voor het milieu en de relatie met de buren.

Bron : brandweer Groningen (http://brandweer.groningen.nl/nieuws/voorzichtig-met-barbecues-en-terraskachels-op-balkons-en-dakterrassen)


Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 11 mei 2011, 23:41:44
Paard vast in modderloot

Veendam-Woensdagavond rond 18.20 uur werd de hulp van brandweer Veendam ingeroepen. Aan de Korte Akkers zat een paard vast in een modder sloot. De brandweer kwam ter plaatse met twee auto’s waaronder de hoogwerker. Dit om het paard eventueel te kunnen liften met de arm van de hoogwerker. Alleen ter plaatse was het niet mogelijk om met de hoogwerker dicht genoeg bij te komen. Hierop werd de hulp ingeroepen van een boer uit de buurt om te assisteren met een verreiker. Maar toen men eenmaal de banden onder het dier doorhad gehaald lukte het om met mankracht het paard op het droge te krijgen. Het dier bleef in eerste instantie nog op de grond liggen maar na een tijdje kwam het in de benen. Na te zijn schoongemaakt en een kalmeringsspuitje van de veearts, keerden de brandweerlieden terug naar de kazerne. 

visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


bron : M. Huising

zie ook 112groningen (http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/13729/brandweer-redt-paard-uit-moddersloot.html)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 16 mei 2011, 20:16:50
Vrouw sticht brand in opdracht van ***   (zie de bronsite voor de ***)

Geplaatst: maandag 16 mei 2011 19:29
Gewijzigd: maandag 16 mei 2011 19:29

GRONINGEN - Een 61-jarige vrouw uit Scheemda heeft begin dit jaar naar eigen zeggen in opdracht van de Here *** brand gesticht in een woonvorm van Lentis. Dat bleek maandag tijdens de rechtszaak.

Justitie acht de vrouw niet toerekeningsvatbaar en wil haar laten opsluiten in een psychiatrisch ziekenhuis.

De vrouw sprenkelde op 17 januari wasbenzine onder de deur van een buurvrouw en stak dat in de brand. Ze vertelde de rechter maandag geen spijt te hebben van haar daden. De vrouw gelooft dat de opdrachten die ze van de Here *** krijgt uiteindelijk allemaal goed uitpakken.

In dit geval kreeg ze door dat ze brand moest stichten omdat de buurvrouw minachtend over *** zou hebben gesproken. De vrouw 'wist zeker' dat het allemaal goed zou komen omdat *** had gezegd dat het vuur door zuurstofgebrek wel uit zou gaan. Uit het onderzoek naar de brand blijkt dat dit inderdaad het geval is geweest.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak

bron : RTVnoord (http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=100699)
 
zie 17-01-2011 (http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/12244/60-jarige-vrouw-aangehouden-voor-brandstichting.html)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 04 juni 2011, 12:32:48
11:08:20 04-06-11 GROUP-1 Pr 1 VERK.ONGEV.BEKNEL. A7 L 215,0 SCHARMER (beknelling: ja) 2331 3593 AP:
 0400111 BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Midden) (Alarmcode)
 0400310 BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Midden) (VC3 / DA-OD 3593)
 0401051 BRW Menterwolde (Zuidbroek) (Commandant)
 0401061 BRW Menterwolde (Zuidbroek) (TS 2331)
 0401081 BRW Menterwolde (Zuidbroek) (Blusploeg 1)
 0401089 BRW Menterwolde (Zuidbroek) (Techniek)

visitors can't see pics , please register or login


Auto en boot slaan om op A7 bij Kolham

Geplaatst: zaterdag 4 juni 2011 12:05
Gewijzigd: zaterdag 4 juni 2011 12:05

KOLHAM - Op de A7, tussen de afslag Kolham en de afslag Hoogezand, is een auto met een boottrailer over de kop geslagen.

De weg in de richting van Groningen was daardoor tijdelijk afgesloten. Het verkeer werd omgeleid via de Rijksweg West. De rechter rijstrook is nog dicht. De politie verwacht dat de weg rond half een geheel vrij is.

bron : www.rtvnoord.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Bulletje op 05 juni 2011, 01:58:23
11:08:20 04-06-11 GROUP-1 Pr 1 VERK.ONGEV.BEKNEL. A7 L 215,0 SCHARMER (beknelling: ja) 2331 3593 AP:

Auto en boot slaan om op A7 bij Kolham

Op de A7 bij Kolham is zaterdagochtend een auto met daarachter een trailer met boot omgeslagen. Een ravage was het gevolg. En file.


Bron : rtvnoord.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 07 juni 2011, 19:51:43
Nieuwe ademluchtapparatuur voor Brandweer Regio Groningen

Alle brandweermensen uit de regio Groningen dragen binnenkort nieuwe ademluchtapparatuur. Vandaag ondertekende voorzitter Peter Rehwinkel van de Bestuurscommissie Regionale Brandweer & GHOR het contract.

Daarbij is de keus, na een Europese aanbesteding, gevallen op de ademluchtapparatuur van firma MSA te Hoorn. Dit is een bedrijf dat persoonlijke beschermingsmiddelen produceert en levert.
Ademlucht is een van de belangrijkste schakels tijdens de repressieve werkzaamheden van de brandweer. Het zorgt ervoor dat een brandweerman of –vrouw veilig kan werken in een omgeving waarin tijdens een brand rook- en giftige stoffen aanwezig zijn. In totaal zijn 512 ademluchttoestellen, 1021 –maskers en 1081 –cilinders aangeschaft.

Bijzonder aan deze aanbesteding is dat de ademluchttoestellen en –toebehoren gezamenlijk aangeschaft zijn door alle korpsen uit de regio. Dit leidt tot eenduidige kwaliteit voor de gehele regio en veel efficiencyvoordelen. Alle korpsen zijn betrokken bij het aanbestedingsproject. Ruim 100 brandweermensen hebben de aangeboden ademluchtapparatuur uitvoerig van tevoren getest. Na het beoordelen van de diverse aanbiedingen kwam MSA als beste uit de aanbesteding.

De ademluchtapparatuur wordt voor de zomer geleverd. Het streven is om dan alle medewerkers opgeleid en getraind te hebben.

 
bron : http://brandweer.groningen.nl/


8 Juni officiële ingebruikname nieuwe ademluchtapparatuur Brandweer Regio Groningen

Op 8 juni wordt met een officieel overdrachtsmoment de nieuwe ademluchtapparatuur in gebruik genomen door de Brandweer Regio Groningen.

Met een Europese aanbesteding zijn in totaal 512 ademluchttoestellen, 1021 –maskers en 1081 –cilinders aangeschaft. Deze worden binnenkort gedragen door brandweermensen van alle 17 korpsen uit de regio Groningen

Ademlucht is een van de belangrijkste schakels tijdens de repressieve werkzaamheden van de brandweer. Het zorgt ervoor dat een brandweerman of –vrouw veilig kan werken in een omgeving waarin tijdens een brand rook- en giftige stoffen aanwezig zijn.

Bijzonder aan deze aanbesteding is dat de ademluchttoestellen en toebehoren gezamenlijk aangeschaft zijn door alle korpsen uit de regio. Dit leidt tot eenduidige kwaliteit voor de gehele regio en veel efficiencyvoordelen. Alle korpsen zijn betrokken bij het aanbestedingsproject. Ruim 100 brandweermensen hebben de aangeboden ademluchtapparatuur uitvoerig van tevoren getest.

De ademluchtapparatuur wordt geleverd door firma MSA te Hoorn. Dit is een bedrijf dat persoonlijke beschermingsmiddelen produceert en levert.

Uitnodiging voor de pers:
U bent van harte welkom om dit officiële overdrachtsmoment bij te wonen. Naast de regionaal commandant T. Faber is ook de portefeuillehouder van de regionale brandweer namens het regionale bestuur, dhr. A. Meijerman, aanwezig. De overdracht start om 17.00 bij de brandweerkazerne van de Regionale Brandweer aan de Sontweg 10 te Groningen.

bron : brandweer Groningen (http://brandweer.groningen.nl/nieuws/8-juni-officiele-ingebruikname-nieuwe-ademluchtapparatuur-brandweer-regio-groningen)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 09 juni 2011, 21:18:58
Brandweer Bedum aangeslagen na arrestatie korpslid

Geplaatst: dinsdag 1 maart 2011 22:35
Gewijzigd: dinsdag 1 maart 2011 22:35

BEDUM - De verslagenheid in het Bedumer brandweerkorps is groot na de arrestatie van een 26-jarige collega.

Het voltallige korps kwam dinsdagavond bijeen in de brandweerkazerne in Bedum om het nieuws te verwerken. De brandweerlieden konden hun hart luchten en werden bijgepraat door de korpsleiding. Volgens commandant Koos Poelma is de klap hard aangekomen, maar is het onderlinge vertrouwen even groot als voorheen.

De 26-jarige man werd dinsdag opgepakt op verdenking van het stichten van een autobrand en twee pogingen daartoe. Hij zit vast voor verhoor. Voor zover bekend heeft hij geen bekentenis afgelegd.

bron : www.rtvnoord.nl


Gevangenisstraf geëist tegen brandstichtende brandweerman

Geplaatst: donderdag 9 juni 2011 21:04
Gewijzigd: donderdag 9 juni 2011 21:04

BEDUM - Tegen de 26-jarige brandweerman uit Bedum, die verdacht wordt van brandstichting, is donderdag een gevangenisstraf van vijf maanden geëist.

De vrijwilliger van het korps in Bedum zou eind 2010 en begin 2011 drie auto's in brand hebben gestoken. Bij de eerste brand verloor hij zijn pieper, waardoor hij als verdachte in beeld kwam. Als motief voor zijn daden noemt de brandweerman eenzaamheid. Vlak voor de branden zou hij bovendien veel alcohol hebben gedronken.

Bij de zwaarte van de geëiste straf heeft justitie rekening gehouden met de functie van de man. Een brandweerman zou als geen ander moeten weten hoe gevaarlijk en oncontroleerbaar branden zijn en hoeveel impact ze hebben op slachtoffers. Om de brandweerman goed in de gaten te kunnen houden, eist justitie ook een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden, een half jaar elektronisch toezicht en een alcoholverbod.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

bron : http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=101304
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 12 juni 2011, 21:20:14
BMW verwoest door brand

Veendam - Aan de Drieborghweg in Veendam is zondag eerste Pinksterdag een geparkeerde BMW uitgebrand. De brand ontstond tegen 16.00 uur en werd ontdekt door voorbijgangers. Die belden daarop de brandweer.

Bij aankomst van de brandweer stond de auto aan de voorkant al volledig in brand.
De brandweer heeft de brand met een straal hogedruk en een straal schuim geblust. De auto is onherstelbaar beschadigd en werd later door een bergingsbedrijf afgevoerd. Op het moment van de brand was er geen eigenaar bij de wagen. Dit word door de politie uitgezocht. Niemand raakte gewond.
visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


foto's : eigen
tekst en meer foto's : 112groningen (http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/14137/auto-door-brand-verwoest-in-veendam.html)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Firefighter op 17 juni 2011, 18:45:20
Jongen (6) zwaargewond na vuurbal
Laatste update:  17 juni 2011 18:17

Een 6-jarige jongen uit het Groningse Muntendam is vrijdagochtend zwaargewond geraakt, nadat hij een zware stroomstoot kreeg en werd geraakt door een vuurbal toen hij moest plassen.

De jongen liep ernstige brandwonden op nadat de sproeiarmen van de tractor van zijn vader een hoogspanningsmast raakten, meldt de politie.

De jongen zat samen met zijn broertje bij zijn vader in de tractor die met sproeiwerkzaamheden bezig was op een aardappelveld.
Toen het kind moest plassen, zette zijn vader het voertuig stil.

Daardoor gingen de sproeiarmen automatisch omhoog en sloeg de elektriciteit via de tractor de grond in.

De jongen, die op dat moment naast de tractor stond, werd geraakt door de vuurbal. Hij is met ernstige brandwonden naar een ziekenhuis gebracht.
De vader en het broertje bleven ongedeerd.

Bron : NU
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: tijgernest op 29 juli 2011, 18:32:55
Mestsilo geknapt in Ten Boer
DVHN | Gepubliceerd op 29 juli 2011, 17:39
Laatst bijgewerkt op 29 juli 2011, 17:41

Op het terrein van een boerderij aan de Wolddijk in Ten Boer is vrijdagmiddag een mestsilo geknapt. Daardoor is naar schatting 1000 tot 2000 kuub mest weggestroomd. De mest is deels op het terrein en deels in sloten terechtgekomen. De eigenaar van de silo en de brandweer hebben de sloten afgedamd. Daardoor is er geen gevaar dat het oppervlaktewater verontreinigd raakt.
Bij het knappen van de mestsilo, deel van een biovergistingsinstallatie, zijn twee gebouwen beschadigd. Daarbij is asbest vrij gekomen. Doordat de asbest 'verpakt' zit in de mest levert dit geen gevaar op voor de volksgezondheid. http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article6749554.ece/Mestsilo-geknapt-in-Ten-Boer
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: mennomulder op 23 november 2011, 13:55:54
Uit http://brandweer.groningen.nl :
Erik van Zuidam voorgedragen als nieuwe commandant Brandweer regio Groningen

Erik van Zuidam (55) is voorgedragen als nieuwe commandant van de Brandweer regio Groningen. Op dit moment is Van Zuidam nog plaatsvervangend korpschef van de Regiopolitie in Groningen.

In de functie van regionaal brandweer commandant krijgt Van Zuidam de opdracht de regionalisering van de 17 samenwerkende brandweerkorpsen binnen de 23 gemeenten te leiden en om te vormen tot één regionaal brandweerkorps Groningen. Hierbij is de ambitie om de lokale verankering van de huidige korpsen te behouden. Uiterlijk 1 januari 2014 moet de nieuwe organisatie gereed zijn.
 
Van Zuidam werkte vanaf 1978 voor de Groningse politie. Een groot deel van zijn loopbaan in Groningen was hij werkzaam binnen de opsporing, waarvan 5 jaar als chef van de divisie Zware Criminaliteit. Sinds 2002 maakte Erik van Zuidam deel uit van de korpsleiding en sinds 2006 als plaatsvervangend korpschef. In deze periode was hij een drijvende kracht van innovatie en de toepassing van sociale media bij de politie.

De opvolger van Thomas Faber, die door de selectie- en adviescommissie unaniem gekozen is als beste kandidaat, is erg blij met zijn nieuwe functie. ‘Het geeft weer een nieuw perspectief in mijn loopbaan. Met mijn brede ervaring met zowel organisatieveranderingen als in een frontlijnorganisatie hoop ik een mooie bijdrage te kunnen leveren aan een geregionaliseerde brandweer met lokale verbondenheid.’
21-11-2011 00:00

Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 12 december 2011, 21:11:09
Johnny B. aangehouden voor brandstichting en inbraak
Geplaatst: maandag 12 december 2011 11:23
Gewijzigd: maandag 12 december 2011 11:23

HARKSTEDE - De politie heeft maandagochtend Johnny B. opnieuw opgepakt. Hij wordt verdacht van brandstichting en inbraak.

Johnny B. werd op zijn werk in Siddeburen gearresteerd. In zijn woning in Harkstede is huiszoeking verricht. Een laptop, een usb-stick en een trui zijn in beslag genomen. Waar hij precies van verdacht wordt, is nog onduidelijk. Mogelijk gaat het om een brand in Ten Post.

B. werd in december 2008 veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, voor drie brandstichtingen of pogingen daartoe in 't Zandt en omgeving. In het voorjaar van 2010 kwam hij vrij. In het dorp ontstond indertijd veel onrust door de branden. Het leger werd zelfs ingezet om de dader op te sporen.

De politie houdt maandagmiddag op het politiebureau in Delfzijl een persbijeenkomst over de arrestatie van Johnny B. Daar wordt meer bekend gemaakt over de achtergronden van zijn arrestatie.

Johnny B. verdacht van tientallen nieuwe zaken

Voormalige brandstichter 't Zandt opnieuw opgepakt
 Geplaatst: maandag 12 december 2011 16:06
Gewijzigd: maandag 12 december 2011 16:06

GRONINGEN - Johnny B. wordt verdacht van 17 brandstichtingen en 11 inbraken.

Dat heeft de politie maandagmiddag bekendgemaakt tijdens een speciale persbijeenkomst in Delfzijl. Aanleiding van de politie om B. in de gaten te houden was een woninginbraak. Onder meer door het aftappen van zijn telefoon kreeg de politie hem uiteindelijk op de korrel. Daarna is Johnny B. lange tijd gevolgd om het bewijs rond te krijgen. Hij is aangehouden voor een schuurbrand in Ten Post op 18 november. Onderzoek moet uitwijzen of hij ook betrokken is bij de andere zaken.

Johnny B., die bekend staat als de brandstichter van 't Zandt, is maandagochtend op zijn werk in Siddeburen gearresteerd. In zijn woning in Harkstede is huiszoeking verricht. Daar werden een laptop, een usb-stick en een trui in beslag genomen.

B. werd in december 2008 veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, voor drie brandstichtingen of pogingen daartoe in 't Zandt en omgeving. In het voorjaar van 2010 kwam hij vrij. In het dorp ontstond indertijd veel onrust door de branden. Het leger werd zelfs ingezet om de dader op te sporen.

bron : RTV Noord (http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=105876)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Firefighter op 14 december 2011, 13:05:48
MEER AANHOUDINGEN VOOR 'PYROMAANBRANDEN' 'T ZANDT

De politie heeft in het Groningse 't Zandt drie mannen opgepakt die mogelijk betrokken zijn geweest bij een reeks van brandstichtingen en inbraken in Noordoost-Groningen.

Ze zijn bekenden van Johnny B., die bekend staat als de pyromaan van 't Zandt, die maandag werd gearresteerd (video (http://www.rtl.nl/xl/#/u/f59c8b55-49c2-431d-900c-6cf8f75ca1eb/)

Hennepkwekerij gevonden
In het kader van het onderzoek naar de branden heeft de politie vanochtend drie invallen in woningen in 't Zandt gedaan.
Daarbij werden de drie verdachten van 21, 29 en 57 jaar aangehouden. In twee panden werd een hennepkwekerij aangetroffen.

Bron : RTL
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 29 december 2011, 01:58:23
Johnny B. langer vast

Geplaatst: woensdag 28 december 2011 16:53
Gewijzigd: woensdag 28 december 2011 16:53

GRONINGEN - De voorlopige hechtenis van Johnny B, ook wel de pyromaan van 't Zandt genoemd, is met 90 dagen verlengd. Dat heeft de raadkamer woensdagmiddag besloten.

Op de voorlopige tenlastelegging staan, volgens advocaat Tjalling van der Goot, vooralsnog acht branden en vijf inbraken. Justitie maakte eerder bekend dat B. in totaal wordt verdacht van betrokkenheid bij 17 branden en 11 inbraken in Noordoost Groningen.

Ook het voorarrest van medeverdachte Johannes V. uit 't Zandt is met 90 dagen verlengd. De vader van Johannes V. blijft voorlopig ook in de cel zitten. Hij wordt verdacht van verboden wapenbezit, witwaspraktijken en het bezit van meerdere wietplantages.

bron : RTV-Noord (http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=106249)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 29 december 2011, 01:59:55
Fries brandweerkorps boos over overname door Groningen

Geplaatst: woensdag 28 december 2011 21:11
Gewijzigd: woensdag 28 december 2011 21:11

KOLLUMERLAND - De brandweer van Kollumerland in Friesland is verontwaardigd dat een deel van hun korps is overgenomen door de brandweer in Grijpskerk.

Daarnaast is het ook de bedoeling dat de brandweer van Kollumerland naar Groningen gaat als ze daar eerder ter plaatse kunnen zijn, in geval van een brand of ongeval. Sinds 1 november is dit al het geval maar in Kollumerland wisten ze van niks. Het is het gevolg van de nieuwe Noordelijke meldkamer voor hulpverleningsdiensten en politie. Sinds kort is die gevestigd in Drachten en zijn daardoor ook de gebieden opnieuw ingedeeld.

bron : RTV-Noord (http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=106253)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 31 december 2011, 14:29:04
12:40:58 31-12-11 GROUP-1 P 1 Woningbrand UNIKENSTRAAT 84 STADSKANAAL 038432
 0500150 BRW Aa en Hunze (Gasselternijveen) (Blusploeg A)
 0500151 BRW Aa en Hunze (Gasselternijveen) (Blusploeg B)
 0502547 BRW Aa en Hunze (Gasselternijveen) (TS 8432)

12:39:22 31-12-11 GROUP-1 P 1 Woningbrand UNIKENSTRAAT 84 STADSKANAAL 012650
 0401365 BRW Zuid-Groningen (Stadskanaal) (HW 2650)
 0401374 BRW Zuid-Groningen (Stadskanaal) (HW/GM ploeg 1)
 0401379 BRW Zuid-Groningen (Stadskanaal) (HW/GM ploeg 5)
 0401380 BRW Zuid-Groningen (Stadskanaal) (HW/GM ploeg 6)
 0401389 BRW Zuid-Groningen (Stadskanaal) (Techniek)

--------------------------------------------------------------------------------
 
12:37:51 31-12-11 GROUP-2 P 1 Woningbrand UNIKENSTRAAT 84 STADSKANAAL 012633
 0400021 BRW Veiligheidsregio Groningen (Voorlichting) (Alarmcode)
 0400113 BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Oost) (Alarmcode)
 0401362 BRW Zuid-Groningen (Stadskanaal) (TS 2633)
 0401381 BRW Zuid-Groningen (Stadskanaal) (Blusploeg 1)
 0401383 BRW Zuid-Groningen (Stadskanaal) (Blusploeg 3)
 0401385 BRW Zuid-Groningen (Stadskanaal) (Blusploeg 5)
 0401389 BRW Zuid-Groningen (Stadskanaal) (Techniek)
 
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 31 december 2011, 14:38:08


Citaat
12:40:58 31-12-11 GROUP-1 P 1 Woningbrand UNIKENSTRAAT 84 STADSKANAAL 038432
Citaat
12:39:22 31-12-11 GROUP-1 P 1 Woningbrand UNIKENSTRAAT 84 STADSKANAAL 012650
Citaat
12:37:51 31-12-11 GROUP-2 P 1 Woningbrand UNIKENSTRAAT 84 STADSKANAAL 012633

Forse binnenbrand Stadskanaal.

Oudejaarsdag om 13.40 uur kwam er een woningbrandmelding binnen bij de brandweer van Stadskanaal. Aan de Unikenstraat was brand uitgebroken in een vrijstaande woning. Eerst werd de brandweer Stadskanaal gealarmeerd en al snel daarna werd ook de brandweer van Gasselternijveen opgeroepen. Bij aankomst van het eerste brandweervoertuig kwam er al rook onder het dakbeschot vandaan en ook via de kieren langs de ramen was rook te zien. Met behulp van meerdere stralen hoge druk werd de brand middels een binnenaanval bestreden. Al snel werd duidelijk dat dit succes had en zo werd voorkomen dat de brand uitslaand zal worden. Ondanks  dat men de brand snel meester was liep de gehele woning forse schade op.
Wat de oorzaak van de brand is, zal door de politie worden onderzocht.
 
visitors can't see pics , please register or login

visitors can't see pics , please register or login

visitors can't see pics , please register or login

visitors can't see pics , please register or login


bron + foto's :eigen
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Firefighter op 05 januari 2012, 12:40:25
Pyromaan 't Zandt opnieuw verdacht van serie branden
Geplaatst 2011-12-12 om 16:24

Wordt opnieuw verdacht van serie brandstichtingen • Daarnaast ook verdacht van 11 inbraken

Johnny B., de pyromaan van 't Zandt, wordt opnieuw verdacht van een hele serie brandstichtingen tussen eind vorig jaar en december dit jaar.
Dat meldde de Groningse politie maandag.

De 24-jarige man uit Harkstede kwam in 2010 op vrije voeten, nadat hij tot 2 jaar cel was veroordeeld wegens een lange reeks brandstichtingen in het Groningse dorpje 't Zandt in 2007.
De onrust was toen zo groot dat zelfs het leger werd ingezet om de dader te vinden.

Hij wordt nu verdacht van 17 brandstichtingen en 11 inbraken in Noordoost-Groningen. De politie wil niet zeggen om welke branden het gaat.
B. werd maandagmorgen aangehouden toen hij in zijn auto onderweg was naar zijn werk.

De auto en een computer in zijn woning zijn in beslag genomen. Aanleiding tot de aanhouding was een brand in een schuur in het Groningse dorp Ten Post, half november.

De man was al vanaf januari van dit jaar bij de politie in beeld naar aanleiding van een woninginbraak, maar er was toen onvoldoende bewijs.
Dat ontbrak ook bij een hele serie andere inbraken en brandjes die volgde.

Bij de brand in Ten Post kon de politie wel een direct verband leggen met Johnny B. Aan de zaak hebben tien tot vijftien rechercheurs gewerkt.
B. wordt woensdag of donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Bron : Metronieuws (http://www.metronieuws.nl/nieuws/pyromaan-t-zandt-opnieuw-verdacht-van-serie-branden/SrZkll!P0jCC9urFs9J6/)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 02 februari 2012, 14:25:18
11:01:37 02-02-12 GROUP-2 P 2 Dier te water/ijs (eend) DE ZWAAIKOM VEENDAM 012531
 0401170 BRW Veendam (Commando)
 0401172 BRW Veendam (TS 2531)
 0401177 BRW Veendam (Ploegchef A)
 0401178 BRW Veendam (Ploegchef B)
 0401184 BRW Veendam (Blusploeg B2/B1)
 0401191 BRW Veendam (Blusploeg A1)
 0401192 BRW Veendam (Blusploeg A2)
 0401193 BRW Veendam (Blusploeg B1)
 0401199 BRW Veendam (Kazernetechniek)

Donderdag aan het eind van de morgen werd de hulp van de brandweer ingeroepen door de dierenambulance. Aan de zwaaikom zat een eend vast op het ijs in het A.G. Wildervanckkanaal. De eend zat midden op het kanaal en reageerde niet op langs glijdende stenen. Daarom ging een brandweerman in een redbrandcard het ijs op, om het beestje te halen. De eend was inmiddels erg verzwakt en werd aan de kant gelijk overgedragen aan de medewerkers van de dierenambulance. Deze hebben het beestje meegenomen naar de opvang. Verderop in het kanaal zat nog een grote groep vogels op het ijs, nu maar hopen dat hier geen dieren vast vriezen.
visitors can't see pics , please register or login


bron : ik  voor meer zie hier (http://www.flickr.com/photos/75115672@N04/)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Dennis Kempers op 16 februari 2012, 17:20:12
Groninger brandweer oefent in ijsduiken
16 februari 2012 16:57

Duikers van de Groninger brandweer oefenden donderdagmiddag in het zogenaamde ijsduiken. Dit gebeurde nabij de molen aan het Paterswoldsemeer.
Bij het ijsduiken worden er twee gaten gezaagd in het ijs. De bedoeling is dan dat duikers van het ene gat naar het andere gat zwemmen. “De oefening van vanmiddag is niet een verplicht onderdeel”, vertelt duiker Alwin Doorn van de Groninger brandweer. “Dat kan ook niet want er ligt niet iedere winter ijs”. Toch noemt Doorn de oefening erg belangrijk. “Het is nog altijd zo dat ijs mensen aantrekt. In het begin van de vorst periode zijn we verschillende keren uitgerukt om mensen te redden die door het broze ijs waren gezakt”.

visitors can't see pics , please register or login


De oefening van donderdagmiddag is niet de enige. In de stad Groningen zijn zo’n twintig duikers gestationeerd. Omdat ieder team uit vijf duikers bestaat zal de oefening verschillende keren uitgevoerd worden. “Dat kan ook nog heel goed. Ondanks dat het al een aantal dagen dooit, zien we dat er nog genoeg ijs ligt. Hier in het Paterswoldsemeer ligt nog ruim tien centimeter, en dat is meer dan voldoende”.

Bron: http://www.oogtv.nl/2012/02/groninger-brandweer-oefent-in-ijsduiken/

Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: spruitje11 op 01 april 2012, 22:31:26
Campagne brandveiligheid van start 2 april
 Geplaatst op: zaterdag 31 maart 2012 om 07:39 in categorie Nieuws door Redactie
 
De gemeente Haren start in april 2012 met een voorlichtingscampagne over brandveiligheid. Aanleiding zijn de uitkomsten van een onderzoek naar blusvoorzieningen in de regio. Hieruit bleek dat bij 3500 woningen in de regio Groningen geen goede bluswatervoorziening aanwezig is. In Haren gaat het om 48 woningen.
 
De gemeente voldoet aan haar plichten, maar bij een aantal specifieke locaties in het buitengebied kan er bij een grote brand een bluswaterprobleem zijn. De brandweer neemt hiervoor organisatorische maatregelen. Daarnaast biedt de brandweer de bewoners van de betreffende woningen een gratis brandveiligheidscheck en een rookmelder aan.
 
Burgemeester Fennema doet de aftrap van de campagne tijdens de informatiebijeenkomst “BrandVeilig Leven” op 2 april om 20.00 uur in het gemeentehuis. De campagne wordt achtereenvolgens in verschillende gemeenten georganiseerd.
 
Zelf maatregelen nemen
 In de campagne wordt een beroep gedaan op bewoners zelf: door het nemen van een aantal eenvoudige maatregelen, zoals het ophangen van rookmelders, aanschaf van een blusdeken en het verstandig omgaan met elektrische apparatuur, wordt de kans op (schade door) brand verkleind. Informatie, tips en adviezen over brandveiligheid staan op www.brandveiligheidthuis.nl.
 
Maatregelen door de brandweer
 De brandweer neemt organisatorische maatregelen voor een aantal specifieke locaties in het buitengebied. Zo wordt uit voorzorg sneller opgeschaald, wat betekent dat er meerdere blusvoertuigen ter plaatse komen. Ook wordt sneller het grootwatertransport opgeroepen, zodat er in korte tijd veel bluswater beschikbaar is. Binnenkort beschikt het brandweerkorps Haren over een tankautospuit voorzien van een schuimblusinstallatie, waardoor er minder bluswater nodig is.
Bron: www.harendekrant.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: spruitje11 op 08 april 2012, 00:20:35
Ontploffende CV-ketel zorgt voor veel schade
Leek - Door een ontploffende CV-ketel is vanmorgen een schuurtje zwaar beschadigd geraakt.
Een ontploffende CV-ketel heeft vanmorgen voor veel schade gezorgd aan een schuurtje aan de Herman Colleniusstraat in Leek. Door de ontploffing is de betimmering los gekomen en zijn de muren ontzet. De brandweer van Leek heeft door snel handelen erger kunnen voorkomen. Wel is er rook-en roetschade. De bewoners konden bijtijds de woning verlaten.
Dichtbij
visitors can't see pics , please register or login

visitors can't see pics , please register or login

Foto’s:07-04-2012, Jordi Haverdings 112Gr & Romke Notenbomer
Meer foto's op bronsite.
Bron: www.112groningen.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: spruitje11 op 20 juni 2012, 17:10:09
Koe in gierkelder bij Winsum
19-06-2012, Patrick Kroeze 112Gr

Winsum - Op dinsdagmiddag 19 juni werd de Winsummer brandweer om 17.29 uur opgepiept voor een prio 2 melding aan de Schilligeham in Winsum.
Ter plaatse bleek een koe in de gierkelder te zitten, er werden allerlei gereedschappen en materialen klaar gelegd om de koe zo spoedig mogelijk uit de kelder te halen.
Brandweer met ademlucht in waadpakken werden ingezet om het dier naar een opening in het rooster te loodsen waar de andere collega's het dier in de banden en stroppen kon heisen. De boer had een takel boven het gat hangen waar mooi gebruik van kon worden gemaakt, na veel getakel werd de koe naar boven gehaald en werd het dier bevrijd, de brandweer heeft de koe schoongemaakt en zij kon naar de stal om uit te rusten, de brandweer kon met een grote schoonmaakklus beginnen, bij de boer werd het meeste mest verwijderd en bij de kazerne werd de rest schoongemaakt.
Bron: www.112groningen.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: spruitje11 op 20 juni 2012, 17:11:32
Woningbrand in ´smurfendorp´ Kropswolde door buren geblust
19-06-2012, Marcel Klip 112hoogezand.nl

Kropswolde - Buurtbewoners van een woning in het 'smurfendorp' in Kropswolde hebben dinsdagavond met tuinslangen, emmers water en een brandblusser weten te voorkomen dat een woning tot de grond afbrandde.
De brand werd dinsdagavond rond 20.04 uur ondekt, maar bij aankomst van de brandweer was de brand al geblust. De brandweer heeft alles nageblust en met een warmtebeeld camera gecontroleerd of alles goed uit was.
Bron: www.112groningen.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: spruitje11 op 21 juni 2012, 15:43:35
21-06-2012, Niels de Kant 112Gr.
Brand in hennepkwekerij Stadskanaal

Stadskanaal - Vermoedelijk door brandstichting werd in de nacht van woensdag op donderdag op de zesde etage van de Renneflat in Stadskanaal door vuur verwoest.
De brand woedde het hevigst in een slaapkamer waar een hennepkwekerij in opbouw bleek te zijn. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur zich uitbreidde. Buren hadden eerder de nacht glasgerinkel gehoord.
Kort nadat de brand was geblust verscheen de 25-jarige bewoner van het pand. Hij is aangehouden en ingesloten.
Bron: www.112groningen.nl

03:28:02 21-06-12   GROUP-1   P 1 Woningbrand DE RENNE 54 STADSKANAAL 012633

   0400021   BRW Veiligheidsregio Groningen (Voorlichting) (Alarmcode)
   0400113   BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Oost) (Alarmcode)
   0400311   BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Oost) (DA-OD 3693)
   0401362   BRW Zuid-Groningen (Stadskanaal) (TS 2633)
   0401381   BRW Zuid-Groningen (Stadskanaal) (Blusploeg 1)
   0401383   BRW Zuid-Groningen (Stadskanaal) (Blusploeg 3)
   0401385   BRW Zuid-Groningen (Stadskanaal) (Blusploeg 5)
   0401389   BRW Zuid-Groningen (Stadskanaal) (Kazernetechniek
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: spruitje11 op 21 juni 2012, 15:55:08
Brand Ruitersteeg liep met sisser af
Geplaatst op: donderdag 21 juni 2012 om 13:42 in categorie Nieuws door Redactie

Gisteren rond 18.00 uur hing er een grote rookpluim boven Haren (Westersedrift en omgeving). De brandweer rukte uit met sirenes en zwaailicht, de politie zette onmiddellijk de directe omgeving van het huis aan de Ruitersteeg 15 af met lint. Publiek kwam toesnellen zoals dat bij branden gaat.
Uit de woning sloegen vlammen. Vooral uit de ramen op de eerste etage, maar ook uit het dak (in mindere mate). Rook. Brandweermensen overleggen in een split-second. Er zou nog iemand binnen zijn. Lopen wordt rennen. In hoog tempo worden slangen uitgerold en aangesloten op een brandkraan. Iedereen weet wat hij moet doen. Na luttele ogenblikken van twijfel komt het bericht dat er niemand meer binnen is. De (bejaarde) bewoners staan beteuterd te kijken en krijgen armen om hen heen. Een jongere vrouw, de buurvrouw, staat te huilen en vertelt de politie wat er volgens haar is gebeurd. Haar huis (onder hetzelfde dak) is in gevaar. Dan komt haar man met de auto aangereden en komt, duidelijk uit zijn doen, tegen de stoeprand tot stilstand. Buurman en buurvrouw zoeken troost bij elkaar. Tranen. Dan wordt zichtbaar hoe groot de schok is als je je huis (of dat van de buren) ziet branden.
Het publiek speculeert en ziet toe hoe de brandweer beheerst de vlammen dooft en vervolgens langs een ladder binnen gaat. Niet lang daarna is de brand onder controle en gaan mensen huiswaarts. Maar nu, een dag later, is de wond voor de bewoners nog vers. En de passanten zijn het alweer bijna vergeten. De foto’s van onze redactie geven een impressie van de brand en het blussen.

Nu: Uitslaande brand Ruitersteeg
 Geplaatst op: woensdag 20 juni 2012 om 18:30 in categorie Nieuws, Politie Nieuws door Redactie

Lees ook de toevoeging onderaan dit bericht: Haren, 20 juni  18.30 uur – De brandweer is om 18.10 uur uitgerukt naar een uitslaande woningbrand aan de Ruitersteeg in Haren. Er wordt op dit moment nog steeds geblust.  Ga voor foto’s en video naar www.112groningen.nl

De woning is de helft van een dubbele woning, die vrijwel naast het Zernike College staat. Op de eerste verdieping sloegen de vlammen uit de ramen en in mindere mate uit het dak. De brandweer verkeerde enkele ogenblikken in verwarring omdat men dacht dat er nog iemand in het huis was. Dat bleek niet het geval. De woning wordt bewoond door oudere mensen, die ontdaan aanschouwen hoe hun bezit zwaar wordt beschadigd door de vlammen. De buurvrouw en haar man stonden ook tussen het toegestroomde publiek. Bij hen liepen de emoties op.
 
Onder het wakend oog van de politie doet de brandweer nu verder haar werk. Foto’s van de brand morgen op deze website.
 
Toevoeging van de redactie: De manier waarop de brandweer in luttele ogenblikken de situatie inschatte en in actie kwam was indrukwekkend en ontroerend tegelijk. Mannen die gewoon naast hun baan 24 uur per dag oproepbaar zijn om dit zware werk te doen als mensen in nood verkeren. Hulde voor de brandweer van Haren.
Bron: www.harendekrant.nl

18:01:22 20-06-12   GROUP-1   P 1 Woningbrand RUITERSTEEG 15 HAREN GN 012032
   0400021   BRW Veiligheidsregio Groningen (Voorlichting) (Alarmcode)
   0400111   BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Midden) (Alarmcode)
   0400310   BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Midden) (VC3 / DA-OD 3593)
   0400460   BRW Haren (Commando)
   0400463   BRW Haren (TS/HV 2032)
   0400482   BRW Haren (Blusploeg 2)
   0400489   BRW Haren (Kazernetechniek)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: tygerpower op 25 juli 2012, 21:49:07
 
13:14:04 25-07-12   Melding   :   P 1 ONGEVAL (AARDGAS) (AARDGAS LEKKAGE) WOLDDIJK 37 BEDUM 011631      
   Regio   :   01 : [GRO] Groningen      
   Urgentie   :   O O O O O : HOOG      
   Eenheden   :   0400249 : Kazernetechniek Bedum      
      :   0400021 : Persvoorlichting Piket Brandweer Groningen      
      :   0401998 : Monitorcode Brandweer Groningen      
      :   0400310 : Dienstauto-3593 Officier van Dienst Midden en Stad Groningen      
      :   0400248 : Kazernealarm Bedum      
      :   0400111 : Officier van Dienst Midden (inzet) Groningen      
      :   0400221 : Tankautospuit-1631 Bedum   

Gaslek bij NAM in Bedum

 BEDUM - Op een gaswinlocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in het Groningse Bedum is woensdagmiddag door een lek een grote hoeveelheid gas ontsnapt. 

Het lek was snel gedicht, maar de locatie gaat uit voorzorg voor onbepaalde tijd dicht, zo meldde een woordvoerder van de NAM woensdag.
Het lek is ontstaan in een vat waar aardgas na de winning wordt behandeld. Hoeveel gas er is vrijgekomen, is nog niet bekend. Er zal pas weer gewonnen worden als de oorzaak van het lek duidelijk is. Ook zal het vat eerst gerepareerd moeten worden, aldus de zegsman. De tijdelijke sluiting heeft geen gevolgen voor de gasvoorziening in Nederland.

De locatie in Bedum is normaal gesproken onbemand. Omdat er woensdag geasfalteerd werd, waren er 18 mensen aanwezig. Zij zijn direct geëvacueerd. Als gevolg van het incident reden er tussen Sauwerd en Bedum tijdelijk geen treinen.

bron: nu.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Rubens1001 op 05 september 2012, 10:46:28
Student uren vast tussen twee muren

GRONINGEN - Een nog onbekende student heeft in Groningen in de nacht van dinsdag op woensdag uren vastgezeten in een spleet tussen twee panden in de binnenstad.

Hij is waarschijnlijk van een dak gevallen en kwam daarna enkele meters boven de grond klem te zitten tussen twee muren, zo meldde de brandweer woensdag.

De ruimte waarin de jongen bekneld zat, is zo’n 20 centimeter breed. Een medewerker van een grillroom in de Poelestraat hoorde rond half drie een schreeuw en waarschuwde de politie. Agenten ontdekten de jongen, die zich op zo’n 5 meter afstand van de voorgevel bevond, door met een zaklamp in de smalle ruimte tussen de twee panden te schijnen.
De brandweer probeerde in eerste instantie de jongen van bovenaf te bevrijden. Toen dit niet lukte, is vanuit een van de gebouwen een gat in de muur gemaakt. De brandweer moest daarvoor klopboren laten aanrukken van gespecialiseerd bedrijf. De politie vermoedt dat de student, die gedronken had, via een raam op het dak een luchtje aan het scheppen was en is gevallen.
Volgens een woordvoerder was de jongen redelijk rustig. ''Maar toen hij eenmaal via het gat in de muur de arm van een brandweerman kon vasthouden, heeft hij die niet meer losgelaten.'' De student was niet ernstig gewond, maar is wel naar het ziekenhuis gebracht. Bij de operatie waren zo’n 20 hulpverleners betrokken. Volgens de brandweer was het een ''uitermate lastige klus''.

Bron:http://www.nu.nl/binnenland/2901557/student-uren-vast-tussen-twee-muren.html (http://www.nu.nl/binnenland/2901557/student-uren-vast-tussen-twee-muren.html)

En de meldingen:

02:38:28 05-09-12   GROUP-1   P 1 Ongeval Iemand vast tussen 2 muren. Cappadocie POELESTRAAT 49 GRONINGEN 011831
0400111   BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Midden) (Alarmcode)
0400272   BRW Groningen (Vinkhuizen/Sontweg) (TS 1831)
0400310   BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Midden) (VC3 / DA-OD 3593)
0400363   BRW Groningen (Sontweg) (Brandalarm)
0400389   BRW Groningen (Sontweg) (Kazernetechniek)

02:49:43 05-09-12   GROUP-1   P 1 Ongeval Persoon vast tussen 2 muren. (Ass.: rv) Cappadocie POELESTRAAT 49 GRONINGEN 011851
0400111   BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Midden) (Alarmcode)
0400277   BRW Groningen (Sontweg) (HW 1851)
0400310   BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Midden) (VC3 / DA-OD 3593)
0400363   BRW Groningen (Sontweg) (Brandalarm)
0400389   BRW Groningen (Sontweg) (Kazernetechniek)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 07 oktober 2012, 10:10:53
07-10-12 02:19:07 Brandweer Groningen P 1 Brand wegvervoer (Auto) RAADHUISKADE 8 WILDERVANK 012531

In de nacht van zaterdag op zondag werd er bij de brandweer van Veendam melding gemaakt van een autobrand. Aan de Raadhuiskade in Wildervank was door onbekende oorzaak brand uitgebroken in een camper.
Bij aankomst van de brandweer stond de camper al volledig in brand, en moest het voertuig als verloren worden beschouwd. De brandweer restte niets anders dan de restanten van de camper te doven.
Het vuur werd in eerste instantie bestreden met water en vervolgens werd er met schuim afgeblust. Ook twee andere voertuigen die op zo’n vijf meter van de camper stonden geparkeerd raakten beschadigd. Hiervan waren o.a. de achter lampen gedeeltelijk gesmolten.
visitors can't see pics , please register or login


visitors can't see pics , please register or login


brron : eigen meer foto's (http://www.flickr.com/photos/michael_huising_veendam/sets/72157631710054635/)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: spruitje11 op 18 oktober 2012, 01:13:22
Explosie bestelbus: vier gewonden
woensdag 17 okt 2012, 23:48

In Bellingwolde in Groningen zijn vier vrouwen gewond geraakt door een explosie in de bestelbus waarin ze zaten. De bus brandde helemaal uit.

De explosie gebeurde toen de vrouwen door een woonwijk in het Groningse dorp reden. Drie inzittenden konden het voertuig na de ontploffing verlaten. De vierde vrouw kreeg haar gordel niet meteen los en liep zware brandwonden op. Ze werd door omstanders onder een douche gezet.

Alle gewonden zijn naar het Universitair Medisch Centrum Groningen gebracht.

Het busje is van een dakdekkersbedrijf. Volgens de politie is achterin de bestelbus mogelijk een gasfles ontploft. Een woordvoerder noemt het een wonder dat de explosie geen huizen heeft beschadigd.
Bron:www.nos.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: klippie op 18 oktober 2012, 17:56:12
Explosie bestelbus: vier gewonden
woensdag 17 okt 2012, 23:48

In Bellingwolde in Groningen zijn vier vrouwen gewond geraakt door een explosie in de bestelbus waarin ze zaten. De bus brandde helemaal uit.

De explosie gebeurde toen de vrouwen door een woonwijk in het Groningse dorp reden. Drie inzittenden konden het voertuig na de ontploffing verlaten. De vierde vrouw kreeg haar gordel niet meteen los en liep zware brandwonden op. Ze werd door omstanders onder een douche gezet.

Alle gewonden zijn naar het Universitair Medisch Centrum Groningen gebracht.

Het busje is van een dakdekkersbedrijf. Volgens de politie is achterin de bestelbus mogelijk een gasfles ontploft. Een woordvoerder noemt het een wonder dat de explosie geen huizen heeft beschadigd.
Bron:www.nos.nl

Overigens denk ik niet dat de personen naar het UMCG zijn gebracht maar naar de martini ziekenhuis  ivm brandwonden centrum  maar dit terzijde
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: spruitje11 op 25 oktober 2012, 00:32:17
Arriva-bus op de A7 brandt uit
Toegevoegd: woensdag 24 okt 2012, 14:07
Update: woensdag 24 okt 2012, 15:25

Op de A7 bij Boerakker is een bus van Arriva uitgebrand. De lijnbus reed met ongeveer vijftien passagiers richting Drachten, toen er ineens brand ontstond. De chauffeur zette de bus op de vluchtstrook en alle passagiers konden de bus veilig verlaten.
Hoe de brand ontstond, is nog niet bekend. De politie doet onderzoek. Vervoersmaatschappij Arriva heeft de passagiers met vervangend vervoer naar hun bestemming gebracht.
De snelweg richting Drachten was bij Boerakker enige tijd afgesloten. Het verkeer werd via een af- en oprit omgeleid.
Bron: www.nos.nl
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: spruitje11 op 28 november 2012, 20:24:14
Honderd varkens vergast in stal Vlagtwedde
Geplaatst: 12:09 uur, woensdag 28 november 2012
 
In een varkensfokkerij met 1800 varkens aan de Wijnbossenweg in Vlagtwedde zijn woensdagmorgen honderd varkens omgekomen door een ontsnapt gas.

Het gaat om waterstofsulfide, een gas dat ontstaat door het rottingsproces in mest. Waarschijnlijk hebben de ventilatoren niet goed genoeg gewerkt, doordat er te weinig wind stond. Hierdoor bleef het gas hangen.

De brandweer is bezig de stallen te luchten en daarna worden de dode dieren geruimd
Bron: www.rtvnoord.nl

Varkens dood na gifwolk
Update: woensdag 28 nov 2012, 14:11

In Vlagtwedde in Groningen zijn honderd varkens omgekomen nadat in een stal zwavelwaterstof was vrijgekomen. De giftige stof kwam vrij uit mest die in de stal lag opgeslagen.

Volgens de politie komt er bij de vergisting van mest altijd zwavelwaterstof vrij. Waarom de concentratie nu zo hoog was dat er varkens zijn omgekomen, wordt nog onderzocht. Waarschijnlijk is er een chemische reactie geweest tussen de mest en het veevoer.

De varkens stonden in een afgesloten compartiment van de stal. De 1800 varkens die elders in de stal waren ondergebracht, maken het goed.

De eigenaar van de boerderij was niet bij de stal toen het ongeluk gebeurde. De politie houdt de boer en andere omwonenden uit de buurt.
Bron: www.nos.nl

11:23:45 28-11-12 GROUP-2 Graag tel contact AC! (NB:Klein OGS) WIJNBOSSENWEG 3 VLAGTWEDDE
 0400017 BRW Veiligheidsregio Groningen (WVD-deskundige) (Alarmcode)

11:11:09 28-11-12 GROUP-1 P 2 Meetverzoek (NB:Klein OGS) WIJNBOSSENWEG 3 VLAGTWEDDE 012731
 0400014 BRW Veiligheidsregio Groningen (HOvD / ROGS) (Alarmcode)
 0400021 BRW Veiligheidsregio Groningen (Voorlichting) (Alarmcode)
 0400113 BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Oost) (Alarmcode)
 0400311 BRW Veiligheidsregio Groningen (OvD Oost) (DA-OD 3693)
 0401431 BRW Zuid-Groningen (Vlagtwedde) (TS 2731)
 0401457 BRW Zuid-Groningen (Vlagtwedde) (Dagdienst)
 0401458 BRW Zuid-Groningen (Vlagtwedde) (Postalarm)
 0401459 BRW Zuid-Groningen (Vlagtwedde) (Kazernetechniek)
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Studebakerveendam op 05 januari 2013, 21:28:39


08:08:03 05-01-13 P 1 VKO N33 L 40,7 MUNTENDAM 012331

0401998 BRW Groningen ( Monitorcode )
0401089 BRW Zuidbroek ( Kazernetechniek )
0401081 BRW Zuidbroek ( Blusploeg A )
0401061 BRW Zuidbroek ( TS 01-2331 )
0400311 BRW Groningen-Sontweg ( DA OVD-Zuid 01-3693 )
0400113 BRW Groningen ( OvD Oost Alarm )


Frontale botsing tussen vrachtauto en personenauto op de N33 Muntendam

Zaterdagmorgen heeft er  zich op de N33 nabij Muntendam een ernstig ongeval voorgedaan. Een personenauto en een vrachtauto kwamen frontaal met elkaar in botsing. De vrachtwagen schoot vervolgens over de sloot en belande op zijn zijkant in het weiland. De personenauto kwam zwaar beschadigd in de berm tot stilstand.  De bestuurder van dit voertuig moest door de brandweer worden bevrijdt uit het wrak. Deze persoon is met onbekend letsel afgevoerd naar het ziekenhuis. De VOA heeft onderzoek gedaan naar het ongeval.

visitors can't see pics , please register or login


meer foto's (http://www.flickr.com/photos/michael_huising_veendam/sets/72157632438176985/)

Berging van de truck die in de sloot tot stilstand kwam

Muntendam – Berger Poort uit Hoogkerk heeft vanmiddag de handen vol gehad aan de berging van de vrachtauto, die eerder vandaag bij een ongeval in de sloot belandde.
Eerst moest de inhoud van de tankwagen worden overgepompt in een andere wagen. Vervolgens kon worden begonnen met de berging van het gevaarte. Rond 15.30 uur stond de combinatie weer rechtop en kon deze gereed worden gemaakt voor de afsleep. Ondertussen werd er ook hard gewerkt om het vervuilde water uit de sloot te pompen, vervolgens werd ook een laag modder uit de sloot geschept. De vervuiling was ontstaan door vloeistoffen die uit de vrachtwagen stroomden, o.a. dieselolie en koelvloeistof.

visitors can't see pics , please register or login


meer foto's (http://www.flickr.com/photos/michael_huising_veendam/sets/72157632445198346/)

info & foto's : eigen
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Dennis Kempers op 03 juli 2013, 09:01:51
KNMI: Aardbeving was 3,0 op de Richterschaal

De aardbeving die dinsdagnacht plaatsvond in het noorden van onze provincie, had een kracht van 3,0 op de schaal van Richter, laat het KNMI weten. De beving valt daarmee volgens het KNMI onder de 'zwaardere' aardbevingen in Groningen.

Het epicentrum was in Garrelsmeer in de gemeente Loppersum, op drie kilometer diepte.

De aardbeving was om 1.05 uur. Veel mensen uit de wijde omgeving van Garrelsweer hebben de beving gevoeld; onder andere in de stad Groningen, Uithuizen en Hoogezand-Sappemeer. Volgens het KNMI hebben inmiddels zo'n vijftig mensen op de website van het KNMI een formulier ingevuld waarmee ze aangeven de aardbeving te hebben gevoeld. Over schade is nog niets bekend.

Bron: RTVNoord
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: tygerpower op 16 september 2013, 21:16:38
Werkplaats brandweerkazerne Sontweg afgesloten vanwege vondst asbest


Tijdens werkzaamheden in de werkplaats constateerde een aannemer dat er mogelijk asbesthoudende platen aanwezig waren. Besloten werd om direct een asbestdeskundige te vragen monsters te nemen om duidelijkheid te krijgen over de aanwezigheid van asbestvezels in het materiaal en het mogelijke verspreidingsgebied. Op de vloer werd vervolgens een dusdanige hoeveelheid vezels geconstateerd dat dit aanleiding gaf voor het doen van nader onderzoek.

Om dit onderzoek goed uit te kunnen voeren zijn de werkplaats en alle direct aangelegen ruimtes komende dagen afgesloten. Dit betekent dat ook de ademluchtwerkplaats, de plek waar de ademluchttoestellen worden gereinigd, getest en gevuld, gedurende de periode dat het onderzoek duurt, afgesloten is en niet gebruikt kan worden. De inzetbaarheid van Brandweer Stad Groningen loopt hierbij geen enkel gevaar doordat omliggende korpsen hun ademluchtwerkplaats ter beschikking stellen.

We verwachten dat het onderzoek aan het einde van de week is afgerond en dat er dan meer duidelijk is over de verspreiding en de gezondheidsrisico’s

bron: http://brandweer.groningen.nl/nieuws/werkplaats-brandweerkazerne-sontweg-afgesloten-vanwege-vondst-asbest?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: tygerpower op 25 mei 2014, 11:44:23
Edwin Oosterheerd ‏@OosterheerdE  · 5 u 
De nieuwe HVK van VR Groningen (Delfzijl) stond gisteren op de opendag bij brandweer Bergen op Zoom. pic.twitter.com/gRqaHH7PiN (http://pic.twitter.com/gRqaHH7PiN)

Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: Brand op 27 augustus 2014, 17:52:49
Uitbreiding taken brandweerpost Bedum

27 augustus 2014

De brandweerpost Bedum gaat per 1 september a.s. haar taken uitbreiden. De brandweer gaat dan ook uitrukken voor oppervlaktewater verontreiniging; niet alleen in eigen verzorgingsgebied (gemeente Bedum) maar door een groot deel van de provincie Groningen en een deel van de provincie Drenthe.

Daarvoor heeft de post Bedum de beschikking gekregen over een bedrijfsbus met een rubberboot, de bus is uitgerust met zogenaamde oilbooms en alle toebehoren. De bus en boot zijn eigendom van de veiligheidsregio Groningen en de waterschappen en is in de brandweerkazerne aan de Industrieweg 15 in Bedum gestationeerd. De manschappen van de brandweerpost Bedum zijn de afgelopen weken getraind om met dit materiaal te werken. Om deze combinatie te huisvesten moest er een kleine interne verbouwing van de kazerne plaats vinden.

bron: http://www.brandweernederland.nl/algemene_onderdelen/rss/rss/@39899/uitbreiding-taken/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: tygerpower op 27 augustus 2014, 19:13:58
 Palfinger Nederland @Palfinger_NL  ·  19 aug.
Aflevering Palfinger PK27002-SH aan @BRWGroningen door VDA Konstruktie
visitors can't see pics , please register or login


 Palfinger Nederland @Palfinger_NL  ·  20 aug.
Vervolg 2 stuks #PALFINGER #Brandweer voertuigen voor @BRWGroningen door #VDA Konstruktie pic.twitter.com/0S8uDAWcCS (http://pic.twitter.com/0S8uDAWcCS)
visitors can't see pics , please register or login


voertuignummer: 01-3071   en 01-1871
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: herbie1971 op 13 juli 2015, 23:52:07
http://www.feuerwehr.de/markt/anzeige.php?z=1&n=45777&fhz=1

Op dit moment staat de oude 848 ofwel 2632 van het korps Stadskanaal te koop in Duitsland bij het bedrijf Jürgen Schwarz in Issum.
Titel: Re: Korte berichten uit de regio Groningen
Bericht door: tygerpower op 29 december 2015, 19:50:19
19:20:30 29-12-15   GROUP-1   P 1 Brand Bijeenkomstgeb. Protonstraat Groningen 011832 011834 011850
   0400363   BRW Groningen (Groningen Sontweg) (Blusploeg)
   0400389   BRW Groningen (Groningen Sontweg) (Kazernetechniek)
   0400392   BRW Groningen (Groningen Vinkhuizen) (Blusploeg)
   0400419   BRW Groningen (Groningen Vinkhuizen) (Kazernetechniek)
   0400271   BRW Groningen (Groningen) (TS 1832)
   0400273   BRW Groningen (Groningen) (TS 1834)
   0400276   BRW Groningen (Groningen) (HW 1850)
   0400111   BRW Groningen (OvD Midden)
   0400310   BRW Groningen (OvD Midden) (DA-OD 3593)
   0400021   BRW Groningen (Voorlichting)

Noordernieuws ?@noordernieuws 3 min.
Aan de Protonstraat in Groningen is een forse uitslaande brand gaande in een bedrijfspand.
visitors can't see pics , please register or login