Recente berichten

Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Actueel / Vier kinderen omgekomen bij bakfietsdrama Oss, twee zwaargewonden
« Laatste bericht door Thor Gepost op Vandaag om 10:42:05 »
Vier kinderen omgekomen bij bakfietsdrama Oss, twee zwaargewonden

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4423091/zwaargewonden-en-mogelijk-doden-bij-

En verschrikkelijk ongeluk, hoop dat de machinist die het allemaal zag aankomen, heel goed wordt opgevangen, net als natuurlijk de nabestaanden en de medewerkers van de school/dagopvang en andere betrokkenen.
12
Veiligheidsregio 19: Zeeland (VRZ) / Re: Directeur Veiligheidsregio: We zijn wel goed bezig
« Laatste bericht door Fred Vos Gepost op Vandaag om 10:11:00 »
Met mij is niet zoveel aan de hand heer Vos, als u dit topic verder doorleest en wellicht op andere fora zult u zien dat er genoeg valt te vermelden over mevr. Ruijs en haar functioneren. Als u dat had gedaan dan had u deze opmerkingen niet hoeven maken.

Wel grappig overigens dat u in allerlei topics mensen aanvalt op hun functioneren en waar ik in dit geval volgens u allerlei ongefundeerde opmerkingen maak wordt u ineens wakker en mag ik dat blijkbaar niet.

Het lukt u niet echt om on topic te blijven....................
En ik doe er aan mee, want uw reactie lokt reacties uit, maar wellicht dat de moderator hier wat van vindt en hebben we straks een topic met een pagina minder.

Wat ik zoal lees kan voor u nooit een excuus zijn om smadelijke teksten over een persoon te plaatsen.
En ik spreek u als forumlid aan op uw onethisch gedrag door hier over mevrouw Ruijs te stellen dat zij als directeur heeft 'gekonkeld' en over haar 'functioneren' als directeur. Of is dit forum ook een vrij beschikbare schandpaal; met de zegen van de moderatoren voor ene Damm?
Of bent u zelf hier ook de moderator?

Als ik mensen aanval op hun functioneren dan doe ik dat niet op de persoonlijke eigenschappen gerichte beschuldigingen maar over de wijze waarop men het vak uitoefent waarvoor ze betaald worden en waarop burgers, voor een goede uitvoering (mensen)recht hebben.
De discussie gaat dan over het vakmanschap; niet over het persoonlijk functioneren. (Of ze wel goed zijn voor hun konijn; of zo.)

On topic bleef ik door u als anonieme deelnemer te wijzen op uw, ook nog ongenuanceerde en niet onderbouwde, beschuldigingen aan het adres van een door u niet anoniem gehouden persoon; die niet meer in de brandweer werkzaam is.
(Trap na?)

Als het over anderen gaat bent u dus niet gesteld op anonimiteit voor de privacy bescherming van de persoon; dat is wel zo makkelijk.
Het ging over het mentaal hygiënisch (ethisch) gebruik van een openbaar forum waarvan ik me voor uw inhoud wilde distantiëren.
Ik hoor daar dus niet bij en moet dan dan ook kenbaar maken voor 'de lezers'!

U doet niet alleen mee aan deze (uitsluitend uw beginnende aandeel!) off topic discussie u vormde er de enige aanleiding van!
13
Actueel / Re: 15-09-2018 Zeer grote brand + GRIP 1 (Kerk) Noorddammerlaan, Amstelveen
« Laatste bericht door Djseb Gepost op Vandaag om 10:01:59 »
@ Djseb

Wat aardig dat u uw informatie met ons wilt delen.
De beperking aan uw informatie zit in de strategisch tactische context waarbinnen de schakels van de 'veiligheidsketen' (dat woord verzon ik niet!) moet worden ingevuld.
Indien u bevelvoerder niveau heeft verworven dan is dat een gebrek binnen uw opleiding; het is in ieder geval geen verwijt aan u.

U 'gokt' dat er met de dompelpomp wel 'misschien' op 5 meter van de wal had kunnen worden gewerkt; ondanks plaatselijke bekendheid.
Op gokken en misschien werkt een goede bevelvoerder nooit; op het gebied van bluswater bij de eerste inzet.
Dit had dan vooraf (preparatie!) moeten worden beproefd.

Het debiet van een brandkraan is te bepalen dor het gemeentebestuur, na het advies van de wettelijk adviseur (cdt. reg. brw.).
U beschrijft dat als een statisch bestaand gegeven; dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn! Het is 'gewoon' tientallen jaren lang verwaarloosd.
Dat GWT tijd kost ziet u goed en dat is gelet op de werkzaamheden voorspelbaar/berekenbaar.

Een kettingzaag op de TS is nooit aangeschaft om ondergegroeide brandkranen vrij te maken!

Dat 'wij' deze problemen telkens zien bij grote brand wil niet zeggen dat wij de oplossingen, die ook nog moeten passen in de gehele context, hier kunnen verzinnen en dat die dan ook worden uitgevoerd!?
En dat wat 'wij' dan telkens zien wordt al jarenlang niet gezien door de zwaar betaalde leiding van de brandweer en de controlerende gemeenteraadsleden? Cognitieve dissonantie?
'Gratis aangeboden diensten zijn zelden welkom' luidt daarbij het spreekwoord; op grond van organisatie psychologie.

Ik nam aan dat u nog jong bent; dan is uw positief ingesteld enthousiasme heel natuurlijk.

Voor de beoordeling van de nu bestaande debieten van brandkranen zou u terug moeten zoeken in de geschiedenis; het was ooit veel beter met die debieten en dat is zonder bezwaar van de zijde van de brandweer over vele jaren verkwanseld.
Zouden die dan zich gaan inzetten voor verbetering die door hun tientallen jaren verzaken nu ineens noodzakelijk wordt?

Uw rekenen met debieten moet ook nu wettelijk al gebeuren bij het bepalen van risico's per object. Maar 'de brandweer' doet dat gewoon niet!

Amerikaanse voorbeelden moet u afwegen binnen de aard van de bebouwing en de grote verschillen in infrastructuur op dat continent.

Nogmaals: uw enthousiasme is uiteraard slechts te prijzen, maar het brandweervak kent vele obstakels en een omvangrijke kenniscontext; zeg maar.
Nee, niet in NL; dat is ook waar.

Het WTS met DPU stamt uit 1989 en is door BZK ontwikkeld nadat de brandweer (Brandweerwet 1985) de taken van de BB (Bescherming Bevolking) had overgenomen. Met de meegeleverde oscillerende waterkanonnen is dit ontstaan op 'de koude oorlog' situatie van destijds.

En oscillerend kanon en de WTS is voor brandbestrijding buiten de 'koude oorlog' scenario's (stadsbranden door atoombommen) een ronduit absurd instrument. In dergelijke scenario's werden de hulpverleners ook buiten het risicogebied (steden en industriecomplexen!) 'paraat' opgesteld.
Dan komen zij noodzakelijk in actie met hun WTS!
 
De bommen zijn niet gevallen; maar 'de brandweer', met de gemeenten, hebben inmiddels zelf de bluswater infrastructuur laten 'vernietigen'.
Zo kan het dus ook.

Dat wordt dan met 'koude oorlog' WTS opkomsten gecamoufleerd. Een wie trappen daar nog in....??
Ja, de oefenuren worden betaald dus dan levert het toch nog wat op; nietwaar?

Ik ben inderdaad tamelijk jong en enthousiast, net (vrijwillig) aspirant manschap af, en ben ik inderdaad (vanuit mijn studie) bekend met de veiligheidsketen. Ik lees overal door de tekst een cynische scherpe ondertoon, maar merk dat dat niet persoonlijk aan mij gericht is.

Gokken is een doodzonde, dat ben ik met u eens, vandaar dat er inderdaad op locatie geoefend zou moeten worden om een inzicht te verkrijgen in de bluswatervoorziening ter plaatse. Ik zei hier 'gok' omdat ik niet elke dag met een peilstok aan de kant de waterdiepte sta te meten, gokken is dus misschien het verkeerde woord.

De grootste slag kan gemaakt worden in de proactie, preventie en preparatie beter moet, zoals u zelf al aangeeft. Mijn voorstel is dan ook een aanpassing van de voertuigen zelf als gevolg van een slecht functionerende primaire bluwatervoorziening. Eigenlijk te gek voor woorden, want die primaire bluswatervoorziening dient gewoon op orde te zijn.
Inderdaad moet er bepaald worden welk debiet een bluswatervoorziening bij een bepaald object heeft. Inderdaad, het is echter zo dat de debieten die nu vastgesteld zijn voor een grote verscheidenheid van objecten naar mijn inziens aan de lage kant zijn. En zie ik hier de komende tijd geen verandering in komen, vandaar dat ik mij nu voornamelijk focus op de oplossingen die binnen de korpsen wel mogelijk zijn. In dat opzicht heeft brandweer Drenthe een goede stap gezet met de tankwagens, het is alleen jammer dat ze dan ook veel/alle brandkranen verwijderd hebben.

Ik heb het e.e.a. na proberen te zoeken over de verschillende debieten die de brandkranen vroeger hadden, en wat ik kan vinden is dat dit rond de 1000l/min was voor een standaard woonwijk? Misschien kunt u hier iets meer over vertellen.

Uiteraard begrijp ik dat een kettingzaag niet bedoeld is voor het vrijmaken van een brandkraan en dat het belachelijk is dat deze niet goed onderhouden worden. Dat staat buiten kijf.

Ik ben mij bewust van de beperkingen van het Amerikaanse aflegsysteem en hun infrastructuur vergeleken met die van ons. Wat mij echter wel opvalt is dat bij vrijwel elke grote brand in de omgeving van Amsterdam dit systeem wel gewerkt had zonder problemen en zonder de infrastructuur compleet plat te leggen. Hierbij dan rekening gehouden met de locatie en bruikbaarheid van de waterwinning, ruimte voor slangen, het oversteken van kruisingen en het eventueel keren van voertuigen. Ongetwijfeld vergeet ik vanwege mijn (beperkte) manschappen opleiding op strategisch niveau nog wat factoren.

Het nut van het WTS zie ik inderdaad alleen bij zeer grote en langdurige industriebranden.
14
Opleiding en oefening / Re: opleiding brandweer bij luchtmacht
« Laatste bericht door Glenn Gepost op Gisteren om 22:29:31 »
Is er een directe opleiding voor een baan als: korporaal brandweer bij de luchtmacht?
of moet dit via luchtmacht opleiding of via reguliere brandweer?

Dit gaat allemaal via de Luchtmacht.
15
Actueel / Re: 15-09-2018 Zeer grote brand + GRIP 1 (Kerk) Noorddammerlaan, Amstelveen
« Laatste bericht door Fred Vos Gepost op Gisteren om 21:17:57 »
Als het goed is dienen/zijn geboorde putten op advies van de brandweer aanwezig bij grote bouwsels.

'Als het goed is'.....says who?
Onder bepaalde geografische condities kan, bij het aanvragen van vergunningen, een eigen bluswater voorziening worden voorwaardelijk gesteld; niet welke!

U verkoopt of adviseert toch niet op dit gebied, hoop ik?

(Anonimiteit kan dit afschermen; dat begrijp ik ook wel weer.)
16
Actueel / Re: 18-09-2018 Ongeval (GRIP: 1)(instorting/bedelving) Plein 13 Wormerveer
« Laatste bericht door Damm Gepost op Gisteren om 21:17:17 »
Zover ik weet (P2000 en medewerkers van STH) is STH niet gealarmeerd.

Bijzonder weer, zeker als je weet dat je deze teams hebt, bij instorting bij deze omvang zou alarmeren wel wenselijk zijn lijkt me. Wellicht is hier een reden voor om het niet te doen?
17
Veiligheidsregio 19: Zeeland (VRZ) / Re: Directeur Veiligheidsregio: We zijn wel goed bezig
« Laatste bericht door Damm Gepost op Gisteren om 21:15:23 »
Met mij is niet zoveel aan de hand heer Vos, als u dit topic verder doorleest en wellicht op andere fora zult u zien dat er genoeg valt te vermelden over mevr. Ruijs en haar functioneren. Als u dat had gedaan dan had u deze opmerkingen niet hoeven maken.

Wel grappig overigens dat u in allerlei topics mensen aanvalt op hun functioneren en waar ik in dit geval volgens u allerlei ongefundeerde opmerkingen maak wordt u ineens wakker en mag ik dat blijkbaar niet.

Het lukt u niet echt om on topic te blijven....................
En ik doe er aan mee, want uw reactie lokt reacties uit, maar wellicht dat de moderator hier wat van vindt en hebben we straks een topic met een pagina minder.
18
Actueel / Re: 15-09-2018 Zeer grote brand + GRIP 1 (Kerk) Noorddammerlaan, Amstelveen
« Laatste bericht door Fred Vos Gepost op Gisteren om 21:13:05 »
Tegenwoordig gescheiden afvoeren voor hemelwater en rioolwater in Amsterdam ?

Rioolwater mag in Nederland niet worden geloosd op open water, o.a. de grachten.
Daarom hebben bijv. alle woonschepen een aansluiting op het riool ipv direct overboord laten lopen van rioolwater inclusief toilet, douche en gootsteen etc.
Bluswater betrekken uit een gecombineerd stelsel voor en hemelwater en rioolwater, ideaal voor de zuigkorven, de  pomp van de autospuit gelet op alles wat er in het riool wordt geloosd.
In het verleden moesten de rioolwaterzuiveringen bij zware regenval overstorten, vanwege de combinatie, op open water, al jaren verboden.

Harderwijk heeft een hemelwaterafvoer die in open verbinding staat met het Randmeer, dus altijd voldoende water voor de waterwinning van de brandweer

Ik sprak nooit over 'tegenwoordig'; weer verandert u de context.
Bluswater riool bevat semantisch het woord 'riool'; maar qua inhoud niet per se urine en fecaliën. Te moeilijk voor u?
Het bluswater riool onder de Overtoom stond in open (communicerende) verbinding met de grachten aan het begin en eind daarvan.
Dus waarover en waarom zaait u eigenlijk zoveel verwarring?
19
Opleiding en oefening / Re: opleiding
« Laatste bericht door Damm Gepost op Gisteren om 21:10:02 »
Na je eerste module brand te hebben gehaald mag je mee op de TS, bij brandmeldingen.
Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 10