Brandweerforum

Afdelingen => Preparatie => Topic gestart door: brandmeestertje op 06 december 2008, 17:50:09

Titel: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: brandmeestertje op 06 december 2008, 17:50:09
Beste collega's en forumleden,

Ik ben op zoek naar informatie over hoe te handelen bij brand in zonnepanelen.
Wie kan mij daar aan helpen?

Er is namelijk nog geen aandachtskaart voor opgesteld.
Ook kan ik heel weining vinden op internet.

Alvast bedankt voor de moeite!
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: brandpreventje op 06 december 2008, 18:26:10
Ik weet dat laatst een monumentale woonboerderij met rieten kap in Aarlanderveen (ZH) is afgebrand waarbij de brand in de zonnepanelen is ontstaan. Helaas kan ik je niet verder helpen.


Beste collega's en forumleden,

Ik ben op zoek naar informatie over hoe te handelen bij brand in zonnepanelen.
Wie kan mij daar aan helpen?

Er is namelijk nog geen aandachtskaart voor opgesteld.
Ook kan ik heel weining vinden op internet.

Alvast bedankt voor de moeite!

Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Pyro_loe op 06 december 2008, 20:09:53
gelijk een goede training voor je engels  ;D

http://osfm.fire.ca.gov/training/photovoltaics.php


het geeft je toch te denken "bevelvoerder, de stroom is uitgeschakeld in de meterkast"

Unsuspecting firefighters responding to a structural fire could be unpleasantly surprised to discover that once the main electrical power to the building has been disconnected, a secondary source of power may still be present and charged with lethal voltages of electricity.


groet,
Loe
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: brandmeestertje op 11 december 2008, 13:10:45
Thank you!  ;D
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: 1300001-MR op 06 mei 2009, 11:03:02
Elektrocutiegevaar van zonnepanelen

De brandweer vraagt dringend overleg over het elektrocutiegevaar van zonnepanelen. Bij brand in een huis met zonnepanelen kunnen brandweerlui via het water geëlektrocuteerd worden.
"Het probleem met zonnepanelen is dat ze blijven opladen en dus onder spanning blijven staan, ook wanneer de hoofdschakelaar in de elektriciteitskast wordt afgezet", zegt Guy Van de Gaer, de directeur van de Brandweervereniging Vlaanderen (BVV).

VRT "Als zo'n zonnepaneel beschadigd raakt bij een brand en wij die brand met water te lijf gaan, kunnen onze brandweerlui geëlektrocuteerd worden", luidt het.

De BVV dringt er bij de overheid op aan dat er snel procedures worden uitgewerkt. De vereniging wil op die manier vermijden dat kleine korpsen hun eigen regeltjes uitwerken.

De federatie voor zonne-energie gaat deze week nog contact opnemen met de brandweer om het mogelijk elektrocutiegevaar te bespreken. Geert Lenoir van BeIPV relativeert de risico's.

"Op het moment dat de bedrading van de kring van zonnepanelen onderbroken is, is alle gevaar al geweken. Wij zullen duidelijk uitleggen aan de technische mensen van de brandweer hoe ze de gelijkstroomkring moeten uitschakelen. Zo zullen ze 100 procent veilig kunnen werken bij interventies", zegt Lenoir.

In Duitsland wil de brandweer dat huiseigenaars een pictogram gebruiken om duidelijk te maken dat er zonnepanelen op het dak liggen.

Dit artikel is afkomstig van www.een.be
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Ralf op 05 september 2009, 19:59:34
Mensen,

Er zijn uiteraard verschillende zonnepanelen. Zelf werk ik bij een bedrijf dat Zonneboilers produceert, leverd en installeerd. Wij doen dus niets met elektriciteit!

Zonnepanelen worden, net als dakpannen, gloeiend heet als de zon goed schijnt.
Zonnepanelen op een rietendak is een ander verhaal. Dit wordt meestal, zogenoemd, op daks geplaatst. Dus niet tussen tussen het riet maar er boven. (bij pannendaken worden meestal pannen verwijderd en wordt de collector tussen de pannen gelegd) Doordat je de collector bovenop het riet plaatst moeten de pijpjes waar het waterdoor stroomt ook door het riet. Als dit niet goed geisoleerd wordt kan dit brand gevaar opleveren! Wij hebben dit nog niet mee gemaakt, maar er schijnen voorbeelden van te zijn!
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Peter op 16 augustus 2010, 19:29:48
Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand

ARNHEM -  Brandweerlieden moeten extra opletten als zij een brand moeten blussen in een pand waarop zonnepanelen zijn aangebracht. De panelen kunnen opladen, waarbij 700 volt kan worden bereikt. Als het paneel wordt beschadigd, kunnen brandweerlieden een fatale schok krijgen. In combinatie met water is het nog gevaarlijker.



  Dat zei een woordvoerder van het Nederlandse Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) maandag naar aanleiding van een bericht in de GPD-bladen. Het NIFV heeft onderzoek gedaan naar het gevaar. Zodra een zonnepaneel licht opvangt, laadt het op, ook al is het elektrisch circuit uitgeschakeld. Het licht kan niet alleen van de zon zijn, maar ook van vlammen of van de lampen van de hulpdiensten, aldus de woordvoerder.

De panelen leveren gelijkstroom en zijn via een omvormer gekoppeld aan de “normale” elektriciteit in een pand die uit wisselstroom bestaat. Als de brandweer de hoofdschakelaar uitzet, loopt de gelijkstroom op. Omdat alle panelen met elkaar geschakeld zijn, kan het voltage flink oplopen. Boven de 120 volt gelijkstroom is gevaarlijk voor mensen.

De brandweer kan gewoon blussen, maar moet zich bewust zijn van het gevaar, goed opletten en niet te dicht in de buurt van de panelen komen. De brandweerlieden krijgen aan de hand van een protocol les over het onderwerp.

Als zonnepanelen verbranden, kunnen er giftige stoffen vrijkomen. Een ander risico van de panelen is dat ze zijn aangebracht op een frame op het dak. Dat frame is van vrij dun metaal. Als het warm wordt kan het vervormen of loslaten, waardoor het paneel naar beneden valt.

Wereldwijd is naar een oplossing gezocht om de zonnepanelen uit te schakelen bij brand. Maar een gemakkelijke oplossing is niet gevonden. Er is een techniek waarbij elk paneel apart kan worden uitgeschakeld, maar dat is kostbaar. Een aparte schakelaar zou uitkomst kunnen bieden, maar dat is geen praktische oplossing, omdat die ergens op zolder zou moeten worden aangebracht. In geval van nood is die waarschijnlijk niet (snel) bereikbaar. Rest nog het kapotslaan van de panelen, waarbij de serieschakeling wordt onderbroken.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/7407071/__Zonnecellen_gevaarlijk_bij_brand__.html?p=14,1

Iemand daar al eens bij stilgestaan?
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: hv-engeltje op 16 augustus 2010, 19:46:13
Dit verhaal stond vandaag ook in de PZC. Vooral het commentaar van de 'deskundige' op het gebied van zonnepanelen vond ik wel treffend. Bij brand komt er zoveel rook vrij dat de panelen geen stroom maken. Hmm, dan moet de rook natuurlijk wel over de panelen heen gaan  ::) Dat hij weinig verstand had van brand was wel jammer. Ik zal eens kijken of het, veel uitgebreidere verhaal op hun site staat.
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: hv-engeltje op 16 augustus 2010, 19:58:06
Ik heb de artikelen ingescand, maar zijn te groot formaat voor de site. Dus al je geďnteresseerd bent in het uitgebreide verhaal van de PZC van vandaag (uitgave Walcheren) dan kun je hem krijgen als je een PM stuurt  ;)
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: joost B op 16 augustus 2010, 20:10:45
Ook stond er vandaag een artikel hierover in De Gelderlander. Bijna 2 pagina's vol ;)
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Tirefighter op 16 augustus 2010, 21:18:26
iets met komkommer.....

Nieuws is al enige tijd oud.
Je zult hier inderdaad altijd rekening mee moeten houden.
DUS...
Als je "vreemde" apparatuur naast de elektriciteitsmeter ziet hangen...... <ALARM> !!!!!

Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Teun op 16 augustus 2010, 21:41:59
Vooral het commentaar van de 'deskundige' op het gebied van zonnepanelen vond ik wel treffend. Bij brand komt er zoveel rook vrij dat de panelen geen stroom maken

In een ander topic werd mij ook verweten appels met peren te vergelijken, maar wij hebben op het dak een zogenaamde zonnecollector. Dat lijkt op een zonnepaneel, deze wekt geen elektriciteit op, maar verwarmt het water en slaat dit vervolgens op in een soort boiler. Wat mij opvalt is dat dit systeem regelmatig aanslaat terwijl het bewolkt is. Blijkbaar is de temperatuur dan toch hoog genoeg om het water te verwarmen?? Ben benieuwd hoe dat bij zonnepanelen zit, of er bij bewolking toch een zwakke stroom wordt opgewekt. In dat geval is het systeem bij bewolking (en mogelijk dus ook rook) niet geheel spanningsloos.

Maar ik ben niet zo een techneut dus misschien sla ik de plank finaal mis :)

Teun.
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: hv-engeltje op 16 augustus 2010, 21:45:03
Die panelen op het dak moeten toch ook opvallen  ;) Ik heb het nog nooit meegemaakt, dus ik kan er heel weinig nuttigs over zeggen. Maar het lijkt me dat als je de stroomvoerende draden onderbreekt er toch een deel van het probleem moet zijn opgelost. Zeker als je weet dat alles in serie staat en je de serie onderbreekt op een aantal punten. Maar dat zal alleen bij brand in de buurt van de panelen aan de orde komen... Voor de rest moet je er rekening mee houden dat je het elektrisch systeem in huis, via de meterkast uitschakelt. Maar dat is iets wat je zowiezo wel doet bij een binnenbrand als je langs de meterkast komt.

En over die deskundige. Dat bedoel ik dus. Rook zal er echt niet voor zorgen dat er geen stroom meer wordt opgewekt... En dan moet de rook wel zo dicht zijn of de panelen moeten zelf in brand staan. De beste man kan zich beter bezig houden met zijn eigen vakgebied. Of iets nuttigs toevoegen aan de discussie natuurlijk, maar van brand heeft hij duidelijk geen kaas gegeten. Helaas  :-\
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Firefighter op 18 augustus 2010, 12:02:20
Zonnepanelen: een actuele stand van zaken

Brand in gebouwen met zonnepanelen: de afgelopen dagen heeft hierover veel in de media gestaan. De berichtgeving van 16 augustus 2010 jl. is niet geheel juist. Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra (NIFV) is inderdaad samen met en op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) bezig met het maken van een dossier Zonnepanelen. Dit dossier is samengesteld uit diverse binnen- en buitenlandse documenten, die uit literatuuronderzoek zijn verzameld. Daarnaast is het dossier verrijkt met een lespakket dat is opgesteld om bijscholing over dit onderwerp te kunnen doen.

Het dossier geeft zowel aan de docent van die bijscholing als aan andere belangstellenden nadere informatie over werking, toepassing, uitvoering en risico’s van zonnepanelen. De inhoud van het dossier wordt na een controleslag gepubliceerd. In week 34 staat een gesprek gepland met de KEMA voor een inhoudelijk toets. Daarnaast wordt er, via de vertegenwoordiging van de NVBR, bij de commissie Repressie van de NVBR om een check gevraagd over de inhoud van het inzetprotocol.

Uiteraard wordt de actuele informatie zo spoedig mogelijk met het brandweerveld gedeeld.

Bron : NIFV
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Rens Marijs op 18 augustus 2010, 21:15:01
Wat ik nou niet snap: ze hebben toch al heel lang zonnepanelen, en nu komen ze pas met dat 'het' gevaarlijk is bij bluswerkzaamheden.
Of licht dat aan mij :-[
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Peter Segaar/Polder PV op 19 augustus 2010, 00:57:31
Wat ik nou niet snap: ze hebben toch al heel lang zonnepanelen, en nu komen ze pas met dat 'het' gevaarlijk is bij bluswerkzaamheden.
Of licht dat aan mij :-[

Neen hoor, dat ligt niet aan u, maar aan de slechte aanpak van de marktintroductie van de toekomsttechnologie die zonnestroom heet in ons land. Ook op dit gebied kunnen we nog zo verschrikkelijk veel leren van onze oosterburen die inmiddels al meer dan tweehonderd maal zoveel zonnestroom capaciteit hebben gerealiseerd dan de mooiweerpraters in ons eigen land. En nog steeds groeit die markt als kool.

Daar zijn dan ook al lang stevige doch heldere protocollen opgesteld die aanwijzingen geven "hoe te handelen in het geval van brand in een pand waarop zonnepanelen liggen". De brancheorganisatie BSW (voor zonnestroom en de hier ook gemelde, weinig met het voorgaande te maken hebbende thermische zonne-energie, die uitsluitend met de opwarming van water werkt) is in Duitsland al lang uitvoerig in gesprek met de brandweer overleg gremia om gedetailleerd informatie uit te wisselen en gezamenlijk oplossingsrichtingen te bedenken.

Ik heb een uitvoerig artikel over de materie geschreven met veel zeer informatieve links die vast ook wel voor de forum lezers alhier interessant zouden kunnen zijn. Veel leesplezier!

http://www.polderpv.nl/nieuws_PV63.htm#17aug2010_brand_en_zonnepanelen
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Peter op 19 augustus 2010, 20:03:46
"Zonnepanelen niet gevaarlijk voor brandweer"
17/08/10 21u31
 
Een goed voorgelichte brandweerman kan veilig blussen tijdens een brand bij zonnepanelen. Dat stelt de BelPV, de Belgische federatie van PV-bedrijven.

Voorlichting
Fotovoltaďsche zonnepanelen zijn volgens de federatie niet gevaarlijker voor brandweerlui dan de straat oversteken zonder kijken. "Als de brandweer goed geďnformeerd optreedt, worden veel risico's al uitgeschakeld", luidt het.

Signalisatie
Elektrocutie bij bluswerken kan alleen maar als een brandweerman beide draden van de gelijkspanning van de zonnepanelen tegelijk vastneemt, stelt de BelPV. "Het blussen met water van een dak met zonnepanelen is veilig bij een minimum afstand van 5 meter waterstraal tussen spuit en zonnepaneel. Bij een sproeistraal mag dat zelfs tot 1 meter afstand." Een goed voorgelichte brandweerman kan veilig blussen bij zonnepanelen, benadrukt de federatie. "De duidelijke signalisatie van de verschillende onderdelen van een fotovoltaďsch systeem is een eenvoudige preventieve maatregel."

Stroomschokken
De Nederlandse aanbeveling om de kabels met deze gelijkspanning door te knippen, is volgens de BelPV fout. "Dat levert integendeel een groter risico op extra brandhaarden en stroomschokken. Bovendien zijn deze kabels moeilijk te bereiken, omdat de zonnepanelen meestal tegen elkaar aan zijn gemonteerd met de kabels onderaan, tussen de panelen en de dakpannen." (belga/ep)

Demorgen.be
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Pyro_loe op 19 augustus 2010, 20:05:39
Wellicht willen jullie nog een actueel rapportje lezen

New report: Fire Fighter Safety and Emergency Response for Solar Power Systems (may 2010)
http://www.nfpa.org/assets/files/PDF/Research/FFTacticsSolarPower.pdf

Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: 1300001-MR op 19 augustus 2010, 20:54:13
Tegenstrijdige berichtgeving in de media. Volgens de ene partij is het gevaarlijk, maar een Belgische federatie stelt dat het niet gevaarlijk zou zijn. Lijkt mij toch tijd dat er een grondig onderzoek gedaan wordt, daar er steeds meer zonnepanelen gebruikt worden op woningen, maar zeker ook bij bedrijven.

Hoe zouden jullie nu omgaan als er brand is in een woning (uitslaand door het dak) en er blijken zonnepanelen op het dak te liggen?
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Rens Marijs op 20 augustus 2010, 11:00:48
Neen hoor, dat ligt niet aan u, maar aan de slechte aanpak van de marktintroductie van de toekomsttechnologie die zonnestroom heet in ons land. Ook op dit gebied kunnen we nog zo verschrikkelijk veel leren van onze oosterburen die inmiddels al meer dan tweehonderd maal zoveel zonnestroom capaciteit hebben gerealiseerd dan de mooiweerpraters in ons eigen land. En nog steeds groeit die markt als kool.

Daar zijn dan ook al lang stevige doch heldere protocollen opgesteld die aanwijzingen geven "hoe te handelen in het geval van brand in een pand waarop zonnepanelen liggen". De brancheorganisatie BSW (voor zonnestroom en de hier ook gemelde, weinig met het voorgaande te maken hebbende thermische zonne-energie, die uitsluitend met de opwarming van water werkt) is in Duitsland al lang uitvoerig in gesprek met de brandweer overleg gremia om gedetailleerd informatie uit te wisselen en gezamenlijk oplossingsrichtingen te bedenken.

Ik heb een uitvoerig artikel over de materie geschreven met veel zeer informatieve links die vast ook wel voor de forum lezers alhier interessant zouden kunnen zijn. Veel leesplezier!

http://www.polderpv.nl/nieuws_PV63.htm#17aug2010_brand_en_zonnepanelen
Okč, helemaal duidelijk :D
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: hv-engeltje op 20 augustus 2010, 11:06:18
Tegenstrijdige berichtgeving in de media. Volgens de ene partij is het gevaarlijk, maar een Belgische federatie stelt dat het niet gevaarlijk zou zijn. Lijkt mij toch tijd dat er een grondig onderzoek gedaan wordt, daar er steeds meer zonnepanelen gebruikt worden op woningen, maar zeker ook bij bedrijven.

Hoe zouden jullie nu omgaan als er brand is in een woning (uitslaand door het dak) en er blijken zonnepanelen op het dak te liggen?

Dan zullen de zonnepanelen waarschijnlik zelf niet meer werken ;) Maar dat is per situatie geheel afhankelijk. Ik durf echt wel een straal te zetten op een dak met de zonnepanelen die nog heel zijn, maar als de panelen zelf blootliggen, zou dat een ander verhaal kunnen worden.

Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Firefighter op 22 augustus 2010, 22:54:44
Zonnepanelen: een actuele stand van zaken

Brand in gebouwen met zonnepanelen: de afgelopen dagen heeft hierover veel in de media gestaan. De berichtgeving van 16 augustus jl. is niet geheel juist. De NIFV is inderdaad samen met en op initiatief van de NVBR bezig met het maken van een dossier "zonnepanelen”. Dit dossier is samengesteld uit diverse binnen- en buitenlandse documenten, die uit literatuuronderzoek zijn verzameld. Daarnaast is het dossier verijkt met een lespakket die is opgesteld om bijscholing over dit onderwerp te kunnen doen.

Het dossier geeft zowel aan de docent van die bijscholing als aan andere belangstellenden nadere informatie over werking, toepassing, uitvoering en risico’s van zonnepanelen. De inhoud van het dossier is op dit moment nog niet gepubliceerd, omdat er nog een controleslag overheen moet plaatsvinden.

Volgende week (week 34) staat een gesprek gepland met de KEMA voor een inhoudelijk toets. Daarnaast zal er, via de vertegenwoordiging van de NVBR, bij de commissie repressie van de NVBR een check worden gevraagd over de inhoud van het inzetprotocol.

Bron : NVBR
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Joeri op 16 september 2010, 10:33:47
Ook de NEN gaat zich mengen in de discussie:

‘PV-panelen ongevaarlijk voor blussers’
 Brandweerlieden lopen bij het blussen van PV-panelen (zonnepanelen) geen enkel reëel gevaar op elektrocutie, volgens UNETO-VNI. Het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV) had eerder gesteld dat er wel gevaar zou zijn bij het blussen van een brand van een gebouw waarop zich zonnepanelen bevinden.
De brancheorganisatie reageerde hierop scherp door te stellen dat waarschuwing van het NIFV nergens op is gebaseerd en dat de veiligheid van brandweerlieden bij het blussen van zonnepanelen niet in het geding is.

Niet onderbouwd
Epko Horstman, projectcoördinator energie en mede opsteller van het masterplan zonnestroom bij UNETO-VNI gaf aan dat ‘de kans dat een brandweerman tijdens het blussen van fotovoltaďsche (PV) panelen wordt geëlektrocuteerd nagenoeg nul is’ en dat de uitspraken van het NIFV niet worden onderbouwd. Volgens Horstman is het in technisch opzicht bijna onmogelijk dat bij een dergelijke brand elektrocutie zal optreden. Hij gaf aan ‘dat dit alleen kan voorkomen bij een combinatie van factoren die in werkelijkheid nooit op hetzelfde moment optreden’.

Kortsluiting
Naar de mening van het NIFV bestaat er grote kans op een fatale schok bij een combinatie van elektrische spanning. Dit is op zich juist, maar Horstman geeft aan dat als er bij een brand water op beschadigde beide aders van PV-bekabeling komt, er kortsluiting volgt en er dan dus van een levensbedreigende spanning geen sprake meer is. Horstman stelt dat als een PV-installatie deskundig is gerealiseerd, volgens de geldende normen, en op de juiste wijze wordt onderhouden, gebruikers erop kunnen vertrouwen dat de panelen bij brand geen risico op elektrocutie opleveren.

Normen
Door NEN is al een flink aantal normen voor PV-systemen gepubliceerd, waaronder een Nederlandse Technische Afspraak (NTA) en een Nederlandse voornorm (NVN) die een leidraad vormen voor het realiseren van PV-systemen op en bij woningen en gebouwen. Zo zijn er de onderstaande normen:

NEN 1010 (Het onderdeel 7.712)
NVN 7250:2007 (nl)
NTA 8013:2003 (nl)


Bron: http://www.nen.nl/web/Normshop/PVpanelen-ongevaarlijk-voor-blussers.htm?utm_medium=email&utm_campaign=NEN+Elektromail+8%2F10&utm_content=Elektro+8%2F10&utm_term=PV+panelen&utm_source=Emailnieuwsbrieven&utm_name=pv+panelen+ongevaarlijk+voor+blussers
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: niels dh op 18 januari 2011, 18:53:19
Zelf heb ik al zware dakbrand mee gemaakt met op die dak waar paar zonnepanelen aanwezig waren , en ik moet zeggen tijdens de bluswerken denk je toch wel eens na welke gevolg dat kan hebben als je de blussing uitvoert

Wij hebben gewoon kennis te kort over deze zaken ..
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: ffemt19 op 22 januari 2011, 10:37:31
Ik vind de uitspraken van de PV verenigingen wel leuk.
Er kunnen geen gevaarlijke situaties optreden bij branden aan zonnepanelen.
Nu, de zonnepanelen zelf zullen niet zo snel branden, maar het is de gehele installatie die het gevaar bij een brand oplevert.
En er kunnen alleen gevaarlijke situaties ontstaan bij een samenloop van omstandigheden die nooit samen voorkomen?????
Een brand is op zich al een samenloop van omstandigheden die (gelukkig maar) niet te vaak samen komen. Anders hebben we geen brand he.

Ik blijf erbij dat, tot ze duidelijke richtlijnen kunnen uitvaardigen, dat dit soort installaties met de nodige voorzichtigheid moeten benaderd worden bij een brand in de omgeving van dit soort installaties.
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Pyro_loe op 19 augustus 2011, 15:15:24
Zowel goed voor je talenknobbel als voor je brandweerknobbel  :D

http://www.hfuknord.de/fuk/downloads/Sicherheitsbrief_29_web.pdf
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Kasper op 11 december 2013, 09:26:28
Tijd om dit topic weer een schopje te geven. We zijn inmiddels ruim 2 jaar verder en het aantal zonnepanelen is sterk toegenomen. Zijn er mensen die inmiddels wat meer ervaring hebben met bluswerkzaamheden met zonnepanelen op het dak?

Enige tijd geleden heb ik een les bijgewoond waar het onderwerp aan bod kwam. Naast het gevaar van elektrocutie blijkt er nog een groot gevaar in de panelen te schuilen:

Een zonnepaneel weegt gemiddeld tussen de 10 en 15 kg per m2. Stel dat je 8 zonnepanelen gebruikt (voor 50% van het stroomverbruikin een standaard huishouden) komt dit ongeveer uit op 15m2 en dus een gewicht tussen de 150 en 225 kg. Hoewel er wat verschillende bevestigingsmethodes worden gebruikt is een van de werkwijzes om de panelen vast te zetten d.m.v. haken waarop draagbalken komen te liggen. Omdat de zonnepanelen aan elkaar worden bevestigd worden de haken belast met het volledige gewicht. Wanneer deze haken het begeven (bij bijvoorbeeld brand) zou het tot de mogelijkheden behoren dat de panelen in een golfbeweging omlaag komen zetten.

Wie heeft hier ervaring mee? Wat zijn onze opties?
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Johan de C op 25 december 2013, 12:10:26
Wie heeft hier ervaring mee? Wat zijn onze opties?
Ik dacht dat ik hier ook al eens iets over geschreven heb, of gezegd, maar kan het hier niet zo snel terug vinden. Ja het is uitkjken natuurlijk, maar het probleem zou denk ik niet zo accuut zijn als die dingen van een dak af gewoon naar beneden zouden donderen, we leren toch allemaal dat we niet te dicht tegen een brandende woning moeten gaan staan.  Alleen als we toch naar binnen willen goed om naar de positie van de panelen ten opzicht van de deur te kijken.
Maar los daarvan zal een paneel wat losraakt bij de beweging naar beneden ook een beweging van de gevel af maken doordat deze "vaart"kijgt. Door de vlakke vorm is het niet ondenkbeeldig dat zo'n paneel dan in plaats van recht naar beneden ook nog een paar meter extra van de muur af  beweegt. Misschien zelfs dat de wind er onder kan raken waardoor het paneel nog verder weg zweeft.
Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: berg op 25 december 2013, 13:13:03
Bij instortingsgevaar krijgt de bevelvoerder te maken met een complexe situatie
en een effectgebied dat (afhankelijk van de effecten en hoogte) dwingt tot het
nemen van een veilige(re) afstand.

2003 - Op 23 maart, tijdens de blussing van een grote brand in de Koningkerk aan
de Kloppersingel 55 te Haarlem, worden de vrijwillige brandmeester D. van Kooten
en de hoofdbrandwachts B.F. Hannenberg en R.P. Knipper bedolven onder een
omvallende gevel. Alle drie komen daarbij om het leven.

2010 - Op 8 maart worden twee brandweerlieden tijdens de blussing van een
brand in een winkel van Scheer & Foppen consumentenelektronica aan de
Kerkstraat in Veendam getroffen door een instortende topgevel. Eén van hen,
W. de Vries, overlijdt op weg naar het ziekenhuis en de ander raakt gewond

Het effectgebied van de brand zal worden vergroot als:

• De integriteit van het gebouw wordt aangetast en constructiedelen (bijvoorbeeld
gevelplaten, zonnepanelen) van het gebouw beginnen neer te storten,
• Bouwdelen (zoals een zijkant) instorten,
• Het hele gebouw instort, en/of
• Het gebouw (daarbij) al dan niet omvalt.

Titel: Re: Zonnepanelen kunnen gevaarlijk zijn bij brand
Bericht door: Johan de C op 25 december 2013, 14:24:11
Bij instortingsgevaar krijgt de bevelvoerder te maken met een complexe situatie
en een effectgebied dat (afhankelijk van de effecten en hoogte) dwingt tot het
nemen van een veilige(re) afstand.


In Tilburg is een hele tijd geleden (ik geloof zelfs voordat ik bij de brandweer zat) een brandweerman omgekomen doordat gevelbekleding (damwandprofiel- achtig meen ik) los liet en door de wind die er onder kwam, een soort luchtkussen, veel verder zweefde dan eigenlijk voor mogelijk gehouden werd.