Auteur Topic: 22-10-2007 Zeer grote brand + Grip 2 Langegracht, Amersfoort  (gelezen 10377 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Melle

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.369
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: Ontsmetting bij OGS, natuurbrandbestrijding.
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B (HBT)
Reactie #165 Gepost op: 07 februari 2008, 17:30:17
College: 'Brandwacht bij Elleboogkerk was niet nodig'
vandaag
AMERSFOORT - Het college van b en w stelt dat er geen permanente brandwacht aanwezig hoeft te zijn bij het werken met open vuur aan een Rijksmonument. Daarvoor bestaat geen wettelijk voorschrift, schrijft het college in de beantwoording van de vragen die de Burger Partij Amersfoort (BPA) had gesteld over de museumbrand in de Elleboogkerk op 22 oktober 2007.

De verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van de werkzaamheden aan de Elleboogkerk lag contractueel bij de NV SRO en de door haar ingeschakelde bedrijven. Voor het schilderwerk en de reparatie van de dakgoten (zinkwerk) aan de Elleboogkerk had de NV SRO het schildersbedrijf De Vaal en D.I. Dak-, Zink-, en Loodgieterswerk uit Amersfoort ingeschakeld. De steigeropbouw werd uitgevoerd door Dejo Steigerbouw uit Hoevelaken.

Het werk aan de Elleboogkerk was regulier onderhoudswerk, schrijft het college. Daarom waren er geen specifieke wettelijke veiligheidsvoorschriften nodig. De bedrijven beschikten volgens de informatie van de NV SRO over alle benodigde vakdiploma's.
Het college verwijst naar een brochure van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumentenzorg (RACM). Daarin staan richtlijnen waarin sprake is van controle van het werk na het einde van de werkzaamheden door de uitvoerenden zelf of door een ingehuurde brandwacht.
Het loodgietersbedrijf heeft een wachttijd toegepast van ruim 1 uur en 20 minuten. Het college meldt dat naar het oordeel van de NV SRO de in de branche gebruikelijke brandveiligheidsvoorschriften in acht zijn genomen.
De eigenaar van D.I. Dak-, Zink-, en Loodgieterwerk is een zoon van het hoofd van de Technische Dienst van de NV SRO. Het bureau BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten) voert op dit moment een onafhankelijk onderzoek uit naar de manier waar de NV SRO opdrachten verleend. Daarbij wordt specifiek gekeken naar de opdrachtverlening bij de Elleboogkerk.

www.stadamersfoort.nl
stevenvandenoosterkamp.nl

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 961
 • Geslacht: Man
  • www.112oosterkamp.nl
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #166 Gepost op: 07 maart 2008, 19:21:22
AMERSFOORT - Justitie gaat nader onderzoek doen naar de brand in het Armando Museum.

Het museum, gevestigd in de Elleboogkerk, brandde 22 oktober vorig jaar volledig uit. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat meer getuigen horen en nader forensisch onderzoek doen. Dat is besloten na uitvoerige bestudering en vergelijking van het dossier van politie met het recent ontvangen dossier van de verzekeringsmaatschappij, die ook onderzoek heeft gedaan naar de brand.

Er zijn enkele bijzonderheden en vraagpunten ontdekt waar justitie een antwoord op wil hebben. Het OM benadrukt wel dat het onderzoek van de politie gedegen en uitvoerig is geweest.

Justitie vindt dat bij een dergelijke grote brand van zo'n beeldbepalend en monumentaal pand als de Elleboogkerk, alles tot in de details uitgezocht moet worden en twijfel over de oorzaak en schuld bij de brand zo veel mogelijk moet worden weggenomen.

Het onderzoek zal zeker een aantal maanden in beslag nemen.

Bron: RTV UtrechtEn weer een onderzoek!!


goud3634

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 8.468
 • Geslacht: Man
  • 112krimpen.nl
 • Bezoek: Belangstellende
 • Rang: brandwacht
Reactie #167 Gepost op: 17 juni 2008, 22:18:32
Onderzoek museumbrand duurt voort
AMERSFOORT - Het Openbaar Ministerie in Utrecht heeft het nieuwe onderzoek naar de brand in de Elleboogkerk nog niet voltooid.
 
 Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft volgens justitie nog geruime tijd nodig om het sporenmateriaal te onderzoeken.

Bij de verwoestende brand op 22 oktober vorig jaar werd het Armando Museum in de as gelegd en raakten panden naast de kerk zwaar beschadigd. Ruim een week na de brand oordeelde de politie na technisch onderzoek dat de oorzaak van de brand niet zou zijn te achterhalen.

Verzekeraars van de panden trokken dat op grond van eigen onderzoek in twijfel. Zij stelden de loodgieter die voor de brand aan de kerk werkte, aansprakelijk.

Vanwege die conclusies en ‘nieuw materiaal’ besloot het OM een nieuw onderzoek naar de oorzaak in te stellen. Het NFI onderzoekt onder andere brandsporen aan materiaal van het kerkdak.


,,Als de resultaten van het NFI-onderzoek bij ons binnen zijn, zal er vervolgens nog een analyse moeten worden uitgevoerd. Daarnaast wordt wellicht ander onderzoek gedaan, zoals het opnieuw horen van getuigen,’’ zegt woordvoerster Hallebeek van Justitie.

Bron : www.ad.nl


Melle

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.369
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: Ontsmetting bij OGS, natuurbrandbestrijding.
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B (HBT)
Reactie #168 Gepost op: 12 oktober 2008, 13:28:35
‘Het kostte veel tijd om alles te vergaren’
Door MARCO WILLEMSE

AMERSFOORT - Op 19 maart, bijna een half jaar na de vuurzee op de Langegracht in Amersfoort, kreeg het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag de opdracht om de oorzaak van de Armandobrand te onderzoeken.
 

Toch konden de experts van het NFI pas in augustus echt aan de slag.

Het NFI begon letterlijk met een leeg dossier aan zijn taak, vertelt Arian van Asten, hoofd van de afdeling Fysische- en Chemische Technologie, in het forensisch hoofdkwartier in Den Haag. ,,We hebben ruim vier maanden nodig gehad om het beschikbare materiaal bij elkaar te krijgen. Eerder konden we niet beginnen met het daadwerkelijke onderzoek.’’

Van Asten is tevreden over het werk dat zijn mensen hebben verricht, evenals het tempo waarin het onderzoek is volbracht. Toch heeft de kritiek dat het NFI de Armandobrand weinig aandacht zou hebben geschonken, hem niet onberoerd gelaten. ,,Ik heb net uitgelegd waarom we pas na de zomer konden beginnen. Het is knap frustrerend dat er geroepen wordt dat je niks presteert, als er keihard gewerkt wordt.’’

In de forensische wereld gelden grote branden als complexe materie. Er is vaak veel schade, het plaats delict ligt er na het bluswerk bepaald niet ongeschonden bij en de oorzaken kunnen legio zijn. Onderzoek naar een brand van een half jaar oud, zoals in Amersfoort, ligt nog gecompliceerder, legt Van Asten uit. ,,Het heeft op zo’n moment geen zin meer om de plek van de brand op sporen te onderzoeken. Onze mensen zijn ook niet meer in Amersfoort geweest. Ze hebben zich volledig geconcentreerd op de rapporten, verslagen, verhoren, foto’s en ander gedocumenteerd materiaal.

,,Nogmaals: het kostte enorm veel tijd om alles te vergaren. Als het NFI meteen na een brand wordt ingeschakeld, kunnen wij ons dossier veel sneller opbouwen. We zijn niet benaderd voor onderzoek direct na de brand. Die is in eerste instantie onderzocht door politierechercheurs.’’

Of er in de labs van het NFI desondanks onderzoek is verricht op restanten van de Elleboogkerk, zoals verkoolde dakspanten, de klimaatinstallatie of het brandalarm, mag Van Asten niet zeggen. ,,We doen inhoudelijk geen mededelingen over het onderzoek of over de uitkomsten. Het Openbaar Ministerie krijgt volgende week ons rapport aangeboden. Daar staat het allemaal in.’’

Het NFI trekt bij branden hoogst zelden een keiharde conclusie over de oorzaak, zegt Van Asten. ,,We presenteren het meest waarschijnlijke scenario of de meest waarschijnlijke scenario’s, gebaseerd op wat wij hebben onderzocht. Er kleven subjectieve kanten aan elk onderzoek. Er kan later bijvoorbeeld toch nog bewijsmateriaal opduiken, dat een ander licht werpt op de zaak. Je moet als wetenschappelijk onderzoeker waken voor ongefundeerde stelligheid.’’

Dat het NFI als agentschap van het ministerie van Justitie zijn opdrachtgevers met wenselijke uitkomsten pleziert, is volgens Van Asten ondenkbaar. ,,We opereren volstrekt onafhankelijk. Het Openbaar Ministerie is ook alleen maar gebaat bij de waarheid.’’

De onderzoekers van het NFI worden met enige regelmaat opgeroepen in strafzaken om hun bevindingen toe te lichten. In civielrechtelijke procedures, zoals verzekeringsclaims, gebeurt het volgens Van Asten een hoogst enkele keer.

Bron : www.ad.nl


Melle

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.369
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: Ontsmetting bij OGS, natuurbrandbestrijding.
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B (HBT)
Reactie #169 Gepost op: 22 oktober 2008, 21:11:24
Armandobrand, een jaar later

AMERSFOORT - Het is vandaag precies een jaar geleden dat de Elleboogkerk in Amersfoort, met daarin het Armando Musuem, afbrandde.

Daarbij ging een groot gedeelte van de collectie van kunstenaar Armando verloren. De schade wordt geschat op zo'n veertien miljoen euro. Een jaar later is bovendien nog steeds niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor het ontstaan van de brand. Het Openbaar Ministerie is bezig met het onderzoek. De uitkomst wordt voor het eind van het jaar verwacht.

Voor direct betrokkenen doet de brand na een jaar nog steeds veel pijn. Bekijk en beluister hieronder de reportages die onze verslaggevers maakten in het kader van dit wrange jubileum.

Bron: http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/199480


En ook de overbuurman die honderden foto's heeft gemaakt aan het begin van de brand wordt geinterviewd in het filmpje op de website, en over hem zal ik geen mening geven (wat ook niet nodig is als je het filmpje goed bekijkt/beluisterd). :o


jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #170 Gepost op: 09 december 2008, 16:49:10
Loodgieters niet vervolgd voor Armandobrand

UTRECHT - De loodgieters die aan het werk waren bij het Armandomuseum toen daar vorig jaar oktober brand uitbrak worden niet strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt.
 
Politie en het Nederlands Forensisch Instituut deden onderzoek naar de oorzaak van de brand in de Elleboogkerk in Amersfoort. Het onderzoek was gericht op de vraag waardoor de brand is ontstaan. 

Hierbij is gekeken naar het werk van de loodgieters die kort voor het ontstaan van de brand werkzaamheden aan het dak van de Elleboogkerk hebben verricht.

nu.nl


Firefighter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.869
 • Geslacht: Man
  • Brandweer Forum
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #171 Gepost op: 08 mei 2011, 22:43:59
Geen Armando Museum in Elleboogkerk
05 mei 2011

De Elleboogkerk in Amersfoort is in het laatste kwartaal van 2012 herbouwd, dat heeft het college van Amersfoort besloten. Dit betekent dat de dragende constructie en de buitenafwerking worden gebouwd, zonder de binnenafwerking.

Het Armando Museum keert niet terug in de kerk, en daarmee ook niet de museale inrichting en inbouw in het gebouw. Er is nog geen nieuwe gebruiker van de Elleboogkerk bekend.

Vanwege bezuinigingen is vorig jaar een pas op de plaats gemaakt met de herbouw van de kerk voor het Armando Museum. Museumstichting Amersfoort in C is een zoektocht gestart naar een alternatieve locatie buiten de stad. Eind 2010 hebben alle betrokkenen bij deze alternatieve locatie een intentieverklaring getekend en is een huisvestings- en ondernemingsplan opgesteld.

Brand
In 2007 werd de Elleboogkerk met daarin het Armando Museum door brand verwoest. Een jaar later werd een herstelplan ontwikkeld voor de herbouw. Voor het bedrag van 4,5 miljoen kon de kerk worden herbouwd.

Toen vorig jaar duidelijk werd dat de gemeente 20 miljoen euro moest bezuinigen, had dit gevolgen voor de voortgang van de herbouw van de Elleboogkerk.

Bron : Webregio


Dennis Kempers

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 14.403
 • Geslacht: Man
  • Brandweer Gelderland - Brandweervoertuigfotografie
 • Specialisatie: FRB / Brw Chauffeur Licht / HW Specialist
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #172 Gepost op: 22 mei 2012, 16:32:47
Torenhaan terug op afgebrande Elleboogkerk

AMERSFOORT - De kenmerkende torenspits zit weer op de in 2007 afgebrande Elleboogkerk in Amersfoort. Ook de haan is teruggeplaatst. Radio M Utrecht was er vanochtend live bij.

De toren van de Elleboogkerk wordt herbouwd in drie delen. Eerder werden al de eerste twee delen geplaatst. Deze onderdelen werden grotendeels nieuw gemaakt naar het model van de oude toren omdat de oorspronkelijke delen te zeer door de brand verwoest waren om te restaureren.

In de zomer van 2011 is begonnen met de herbouw van de Elleboogkerk. De werkzaamheden lopen volgens planning en zijn naar verwachting in oktober van dit jaar klaar.

De glazen panelen in de glaskap zijn geplaatst en het dak is daarmee dicht. Het aanbrengen van de leien op de torenspits start in de week na Pinksteren. Na Pinksteren wordt ook begonnen met het plaatsen van het eerste glas in de kerk.

In 2007 werd de Elleboogkerk met daarin het Armando Museum door brand verwoest. Een jaar later werd een herstelplan ontwikkeld voor de herbouw. Het Armando Museum keert niet terug in de kerk. Naar de toekomstige invulling van de Elleboogkerk wordt nu gezocht.

Bron: http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/805737/torenhaan-terug-op-afgebrande-elleboogkerk


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.523
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #173 Gepost op: 14 november 2017, 16:25:38
Verlies collectie bij Armandobrand was te voorkomen"


AMERSFOORT - De kunstcollectie in het afgebrande Armando Museum in Amersfoort had gered kunnen, en misschien ook wel moeten worden. Dat zegt een veiligheidsdeskundige, tien jaar na de verwoestende brand.

Bij die brand op 22 oktober 2007 ging de Elleboogkerk en het daarin gevestigde Armando Museum in vlammen op


Damm

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.470
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Bevelvoerder
Reactie #174 Gepost op: 16 november 2017, 10:09:53
De veiligheidsdeskundige heeft het vooral over de eigen verantwoordelijkheden van het musea, er was blijkbaar een hoop niet geregeld mocht het fout gaan.
Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.523
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B