Auteur Topic: Korte berichten uit de regio Flevoland  (gelezen 15541 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.523
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Gepost op: 17 september 2007, 16:52:38
Raad ziet veiligheidsregio nog steeds niet zitten

Brandend maagzuur van brandweerplannen 
maandag 17 september 2007

Een meerderheid in de gemeenteraad blijft negatief staan tegenover de plannen voor het vormen van de veiligheidsregio Flevoland. De angst voor het verliezen van controle over de plaatselijke brandweer overheerst de discussie.

Op last van de overheid moeten brandweerkorpsen nauwer samenwerken, met name om bij grote calamiteiten beter op te kunnen treden. De leiding over de korpsen komt bij een regionaal commandant te liggen. Over de vorming van de veiligheidsregio wordt beslist door de zes betrokken gemeenten. Duidelijk is dat een meerderheid daarvan voor de huidige plannen is.

De Urker gemeenteraad lijkt daarom voor een voldongen feit te staan. En dat hoeft volgens burgemeester Jaap Kroon helemaal geen slechte zaak te zijn. ,,Nauwer samenwerken is volgens mij echt een noodzaak.”

Fokke Snoek (CU) was het daar niet mee eens: ,,De inbedding van de brandweer in de gemeente wordt nu doorbroken. We krijgen straks net zo weinig over de brandweer te vertellen als over de politie.” Volgens Snoek bestaat er een ontsnappingsroute door de ChristenUnie-motie die onlangs in de Tweede Kamer werd aangenomen. Daarin staat dat als ze goede argumenten hebben gemeenten mogen afwijken van de voorschriften voor de veiligheidsregio.

 

Ambulance

Jan Meindert Keuter (UG) erkende dat er een noodzaak is om samen te werken met andere korpsen, maar hij sprak wel zijn zorg uit: ,,We hebben nu een goed korps en we zijn bang dat de brandweer straks uitgekleed wordt.”

Jan Koffeman (SGP) bekende brandend maagzuur te krijgen van 'dat gemeenschappelijke'. ,,De ambulance zijn we al kwijt geraakt en dat kan ons met de brandweer straks weer overkomen. Wat is eigenlijk de noodzaak voor deze veranderingen? Het gaat toch goed?”

André de Vries (CDA) vond dat andere commissieleden teveel achterom keken. ,,We hebben moeite met de vergelijking met de ambulance. Dat neemt niet weg dat we veel waarde hechten aan het behoud van de eigen identiteit.”

 

'Kwaliteit omhoog'

Snoek opperde nog om de samenwerking met Noordoostpolder te zoeken, maar volgens Kroon zou die eenheid veel te klein zijn. ,,In Nederland komen 25 regio's en Flevoland is al een relatief kleine regio.” De burgemeester probeerde de angst van commissieleden daarna nogmaals weg te nemen: ,,Het korps blijft in dienst van de gemeente en de kwaliteit zal eerder omhoog gaan dan omlaag. En als u straks toch denkt dat het de verkeerde kant op gaat, kunt u mij daar op aanspreken.”
 
 
scheer

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 214
 • Geslacht: Man
  • Heb jij je al aangemeld op www.brandweervrijwilligers.nl?
 • Specialisatie: Brandweer chauffeur groot / Pompbediender, WVD
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #1 Gepost op: 30 september 2007, 11:37:45
De onrust kan Tijs van Lieshout, regionaal brandweercommandant, in brandweerland niet wegnemen, wel kan hij waarborgen bieden.

De commandant reageert op de commotie rond het bericht dat de brandweerkorpsen onder één Flevolands apparaat gaan werken. Het doel is om rond het jaar 2010 alle huidige zeven korpsen onder de noemer Brandweer Flevoland te brengen. Hieronder vallen honderdvijftig beroepsbrandweermannen en maar liefst vierhonderd vrijwilligers. Met name rondom de vrijwilligers zijn er veel vragen. 'Blijven ze zich wel verbonden voelen met hún plaatselijke brandweerpost?', vraagt de Politieke Unie (PU) in Noordoostpolder deze week aan burgemeester en wethouders. Ook op Urk zijn ze bang. De ChristenUnie en de SGP wil zelfs dat er een nieuw plan gemaakt wordt.

Van Lieshout stelt dat er praktisch niks voor de brandweerlieden veranderd. "Je moet het zien als een verbouwing van een huis, waarbij de kamers onveranderd blijven." De krachten worden wel gebundeld. De commandant legt uit dat de brandweerposten bijvoorbeeld vaker 'buiten de deur' gaan trainen. Ook zal het materiaal samen ingekocht worden. Met name bij de beroeps zullen er organisatorisch zaken veranderen. "Maar het aantal functies blijft even groot." Van Lieshout benadrukt dat de basis kwaliteit gewaarborgd blijft. Daarnaast staat nog niks vast en voert de commandant gesprekken met de medewerkers. "Wat goed is, moet goed blijven en kan alleen maar beter worden."

Bron: http://www.destentor.nl/flevoland/article1946239.ece
Wil je weten hoe het gaat met Brandweer Vrijwilligers in een veiligheidsregio, kijk dan op http://rotterdamrijnmond.brandweervrijwilligers.nl!
Weten wat mij bezig houdt, kijk op http://www.twitter.com/jaccoscheer


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.523
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #2 Gepost op: 30 september 2007, 11:52:56
Wat ik me dan ga afzitten vragen,hebben ze in Flevoland de hele tijd zitten slapen,en niet de landelijke vorderingen gevolgt. ???


bussum 635

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.395
Reactie #3 Gepost op: 02 oktober 2007, 09:02:49
Kroon krijgt ChristenUnie en SGP niet om       
maandag 01 oktober 2007 
Burgemeester Jaap Kroon probeerde de gemeenteraad donderdag op alle mogelijke manieren achter de vorming van de regionale brandweer te krijgen. ChristenUnie en SGP waren al verklaard tegenstander en bleven dat. Ook toen Kroon waarschuwde dat zowel Urk als haar burgemeester in een lastige positie worden gebracht.

,,U gaat ons niet overtuigen”, verzekerde Albert Woord (CU) de burgemeester in het heetst van de discussie. Jan Koffeman (SGP) beaamde het. Kroon knipperde even met zijn ogen van zo’n duidelijke stellingname, maar bleef daarna strijdbaar, totdat hij uiteindelijk een tikkeltje moedeloos de hamer liet neerdalen.
Het verhaal is bekend. Met de rampen in Enschede en Volendam in het achterhoofd wil de overheid dat ook de brandweerzorg regionaal geregeld wordt. Nu liggen de meeste bevoegdheden nog bij de gemeenten. Het idee is dat als er meer dingen regionaal gestuurd worden de samenwerking beter wordt en iedereen van elkaar op aan kan als er grote calamiteiten te bestrijden zijn.

Leergeld

De angst van ChristenUnie en SGP is dat Urk straks baas af is over de eigen brandweer. ,,We hebben straks niks meer te zeggen”, concludeerde Leendert Visser (SGP). Fokke Snoek wees op het verleden. ,,We willen niet teveel achterom kijken, maar de ambulance zijn we ook al kwijt geraakt. We hebben leergeld betaald en daarom zijn we kritisch.” Visser vulde aan met een spookbeeld: ,,Straks wordt er aan de Abtsweg een regiokazerne neergezet en krijgt elk huishouden een brandblusser. Dan zeggen ze: ‘Begint u alvast met blussen, we komen er zo aan’.”
Kroon probeerde alle rampscenario’s en ‘wat-als-verhalen’ van tafel te vegen. ,,Niemand kan verzinnen dat er beroepsbrandweerlieden in de plek van onze vrijwilligers komen. En we moeten ermee uitkijken om de gang van zaken rond het verdwijnen van de eigen ambulance nu bepalend te laten zijn bij de besluitvorming rond de brandweer. Dat zijn echt twee verschillende dingen.”

Wel zeggenschap

Volgens de burgemeester heeft Urk ook bij de regionale brandweer veel te zeggen. Zo blijven de vrijwilligers in dienst van het plaatselijke korps en blijft de mogelijkheid bestaan om zelf te bepalen hoe het materieel en het opleidingenaanbod eruit moet zien. ,,Daar betaal je dan zelf voor, maar dat is niet meer dan redelijk. Ook mag de gemeente zelf een plaatselijke commandant voordragen.”
Kroon verzekerde de raad dat hij van de vrijwilligers geen enkel signaal had gekregen dat ze zich zorgen maakten over de toekomst van de plaatselijke brandweer. Hij kreeg bijval van wethouder Klaas Kramer: ,,De burgemeester heeft geknokt voor de positie van de vrijwilligers en nu laten jullie hem vallen.”
De fracties van CDA en Unie Gemeentebelangen (UG) stonden wel achter de plannen, al vroeg Tiemen Hakvoort zich wel af of de regionalisering zonder extra kosten kan verlopen, zoals eerder was toegezegd. Philip ten Napel (UG) zei de indruk te hebben dat er nog onduidelijkheden leefden bij de raad. Hij stelde voor om het voorstel van de agenda te halen en het later, met extra toelichting, opnieuw te bespreken.
Dat voorstel haalde het niet, omdat ChristenUnie en SGP toen elk al een motie hadden gelanceerd. Die kwamen in grote lijnen overeen en daarom gingen de twee fracties, samen goed voor een meerderheid, achter de motie van de ChristenUnie staan, de meest verstrekkende. Volgens die motie moet de burgemeester zich inzetten voor een nieuw voorstel, waarin staat dat het Urker korps in de regionale brandweer dezelfde status heeft als nu.

Gevolgen van nee

Volgens Kroon was die opdracht onmogelijk uit te voeren, omdat het idee achter de regionale brandweer nu juist is dat er een andere verdeling van verantwoordelijkheden moet komen. Hij schetste de gevolgen die een Urker nee zal hebben. ,,Naar verwachting gaan de andere gemeenten wel akkoord en dan staan wij buiten de gemeenschappelijke regeling. Dan zit met name ik in een lastige positie. Door wetgeving zal van gemeenten uiteindelijk verwacht worden dat ze toch een rol spelen in de regio en dus zouden we ons dan in een latere fase alsnog moeten aansluiten bij de regio. Maar dan is onze positie wel anders dan nu.”
SGP en ChristenUnie probeerden de mislukte missie van de burgemeester nog wat te verzachten. ,,We willen heus wel samenwerken met andere korpsen”, zei Albert Woord. ,,Alleen niet op deze manier.” En beide fracties spraken hun waardering uit voor het werk dat Kroon voor dit dossier heeft gedaan. Maar, zoals ze eerder al aangaven, overtuigd waren ze niet.
 


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.523
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #4 Gepost op: 27 oktober 2007, 14:53:12
Zorgen over behoud niveau van brandweer

LELYSTAD - Mocht ze opgaan in de regionale brandweer, dan moet het niveau van het plaatselijke korps zo goed blijven als het nu is. De gemeenteraad van Lelystad wil niet dat de investeringen die zijn gedaan om het huidige niveau te bereiken, weggeggooid geld blijken nu de organisatie verandert.
 

De brandweer wordt losgekoppeld van de Hulpverleningsdienst Flevoland (HVDF), vanwege de komst van de veiligheidsregio per 1 januari. Brandweer, GGD, politie en gemeentelijke en provinciale overheid werken daarin samen bij grote calamiteiten.

Dat ombouwen van de hulpverleningsdienst kost een flinke grijpstuiver, tot ongenoegen van de ChristenUnie in de Lelystadse gemeenteraad. ,,Leg dat maar eens aan de burger uit", zei fractievoorzitter Boele Siepel.

Voordat de regionale brandweer op 1 januari een feit is, wordt bij alle plaatselijke korpsen de basiskwaliteit gewogen. Bij sommige korpsen moeten het niveau wellicht iets worden opgekrikt. "Als er meer is geïnvesteerd, kan er een pluspakket worden ingekocht om de kwaliteit te behouden", zegt burgemeester Margreet Horselenberg over de door de gemeenteraad verlangde kwaliteitsgarantie.

De VVD-fractie drong aan op versterking van de positie van de gemeenteraad in het overleg van de veiligheidsregio. De liberalen zijn bang dat ze straks minder in de melk te brokkelen hebben over kwesties in eigen huis. Tenslotte schuiven in de nieuwe constructie in totaal vijf gemeenteraden aan. GroenLinks, VVD, Leefbaar Lelystad, ChristenUnie en PvdA steunden dit initiatief.

De Stentor


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.523
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #5 Gepost op: 28 november 2007, 22:16:56
http://www.almerevandaag.nl/nieuws/almere/article2776603.ece

Brandweer Almere luidt de noodklok

Gepubliceerd op 28 november 2007, 11:08
Laatst bijgewerkt op 28 november 2007, 11:10

ALMERE / ODEKE DE JONG -  Brandweer Almere maakt zich ernstig zorgen over haar capaciteit. Er zijn te weinig betaalde brandweermannen inzetbaar en ook het aantal vrijwillige brandweermannen is niet toereikend, zegt Gé Vendrig, bevelvoerder bij Brandweer Almere. Als er op twee verschillende locaties tegelijk brand uitbreekt, moet de brandweer kiezen. ,,Want er staat slechts één groep paraat voor heel Almere", verklaart Vendrig. Volgens hem is het twee voor twaalf.

Almere heeft één brandweerpost die 24 uur per dag, zeven dagen per week bemand is en die zit in Stad. In de overige twee stadsdelen zijn de brandweerposten alleen tijdens kantooruren bemand. ,,Dat is te weinig voor een stad met bijna tweehonderdduizend inwoners", verklaart Vendrig. Wanneer door ziekte of door een cursus overdag in Stad te weinig mensen ingeroosterd staan, gaat de post in Haven dicht en verplaatst het personeel zich naar Stad.

In april heeft het brandweerpersoneel al per brief aan het college van burgemeester en wethouders laten weten dat de situatie nijpend is. Het personeel schreef de brief naar aanleiding van de vondst van het lichaam van Cassandra van Schaijk in de Noorderplassen. ,,We waren daar aanwezig omdat wij het duikwerk verrichten in de stad. Dat houdt in dat wij ergens anders in de stad niet inzetbaar zijn." Vendrig vindt het tijd voor een tweede post met beroepskrachten.

Volgens gemeentewoordvoerder Peter Spek is er geen enkele reden tot zorg. ,,Het wil wel eens voorkomen dat de post in Haven een dagje dicht is. De brandweerlieden springen dan bij in Stad." Een deel van de problemen is te wijten aan openstaande vacatures en die worden binnenkort opgevuld, aldus Spek. 
 
 


peter k

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.136
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #6 Gepost op: 01 december 2007, 13:52:52
http://www.almerevandaag.nl/nieuws/almere/article2776603.ece

Brandweer Almere luidt de noodklok

Gepubliceerd op 28 november 2007, 11:08
Laatst bijgewerkt op 28 november 2007, 11:10

ALMERE / ODEKE DE JONG -  Brandweer Almere maakt zich ernstig zorgen over haar capaciteit. Er zijn te weinig betaalde brandweermannen inzetbaar en ook het aantal vrijwillige brandweermannen is niet toereikend, zegt Gé Vendrig, bevelvoerder bij Brandweer Almere. Als er op twee verschillende locaties tegelijk brand uitbreekt, moet de brandweer kiezen. ,,Want er staat slechts één groep paraat voor heel Almere", verklaart Vendrig. Volgens hem is het twee voor twaalf.

Almere heeft één brandweerpost die 24 uur per dag, zeven dagen per week bemand is en die zit in Stad. In de overige twee stadsdelen zijn de brandweerposten alleen tijdens kantooruren bemand. ,,Dat is te weinig voor een stad met bijna tweehonderdduizend inwoners", verklaart Vendrig. Wanneer door ziekte of door een cursus overdag in Stad te weinig mensen ingeroosterd staan, gaat de post in Haven dicht en verplaatst het personeel zich naar Stad.

In april heeft het brandweerpersoneel al per brief aan het college van burgemeester en wethouders laten weten dat de situatie nijpend is. Het personeel schreef de brief naar aanleiding van de vondst van het lichaam van Cassandra van Schaijk in de Noorderplassen. ,,We waren daar aanwezig omdat wij het duikwerk verrichten in de stad. Dat houdt in dat wij ergens anders in de stad niet inzetbaar zijn." Vendrig vindt het tijd voor een tweede post met beroepskrachten.

Volgens gemeentewoordvoerder Peter Spek is er geen enkele reden tot zorg. ,,Het wil wel eens voorkomen dat de post in Haven een dagje dicht is. De brandweerlieden springen dan bij in Stad." Een deel van de problemen is te wijten aan openstaande vacatures en die worden binnenkort opgevuld, aldus Spek. 
 
 


De laatste weken is het steeds vaker dat we in stad of buiten zitten en dat haven dan dicht zit


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.523
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #7 Gepost op: 31 mei 2008, 16:47:10
Almere akkoord met eerste begroting Veiligheidsregio
Almere - De Veiligheidsregio Flevoland heeft haar eerste begroting opgesteld en voorgelegd aan de gemeenteraad van Almere. Het jaar 2009 staat voor de regio onder andere in het teken van het verder uitbouwen van Brandweer Flevoland. De regio werkt aan het verder vergroten van de vakbekwaamheid van het personeel, door middel van opleidingen, en het verder verhogen van de kwaliteit van de brandweerzorg. Verder onderzoekt de regio of het mogelijk is om samen te werken met de Veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek door gebruik te maken van een gemeenschappelijke meldkamer.

De veiligheidsregio heeft tot doel om de veiligheid van haar inwoners tijdens rampen en crises als ook de voorbereiding hierop te vergroten. De regio is namens de deelnemende gemeenten verantwoordelijk voor de taken op het gebied van brandweerzorg, GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen), rampenbestrijding en crisisbeheersing en beheer van de gemeenschappelijk meldkamer. De instelling van veiligheidsregio's is een landelijke ontwikkeling en moet leiden tot een betere samenwerking tussen verschillende hulpdiensten.

In totaal levert de gemeente Almere in 2009 een bijdrage van €965.780.- aan de veiligheidsregio. Het college van B en W stelt voor aan de Raad om in te stemmen met deze begroting 2009 en de meerjarenraming 2010-2012. In de loop van 2008 volgen ook voorstellen voor nieuw beleid en de financiële dekking hiervan.
 
Blik op nieuws


goud3634

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 8.468
 • Geslacht: Man
  • 112krimpen.nl
 • Bezoek: Belangstellende
 • Rang: brandwacht
Reactie #8 Gepost op: 15 juli 2008, 15:00:58

Regionaliseren brandweer lijkt beste optie 
Extra geld voor Veiligheidsregio       

dinsdag 15 juli 2008 
Minister Guusje Ter Horst heeft vorige week een convenant getekend met Veiligheidsregio Flevoland, waar gemeente Urk deel van uitmaakt. In het convenant staan afspraken voor het verbeteren van rampenbestrijding. Bovendien was er geld mee gemoeid: de regio krijgt hiervoor de komende twee jaar een extra bedrag van tussen ruim 1 miljoen.

Minister ter Horst ziet de regionalisering van de brandweer als een belangrijk middel om de rampenbestrijding op orde te brengen. Dit betekent volgens haar niet dat brandweermensen de band met het eigen dorp verliezen. Vanuit de regio blijft de brandweer georganiseerd via lokale brandweerkazernes. Alleen vanuit daar kan de brandweer op tijd bij een brand of ongeluk zijn.

Ook voor gemeente Urk lijkt het regionaliseren van de brandweer de beste optie. ,,Op dit moment voert de brandweer al twee regionale taken uit, het gaspakkenteam en het duikteam. We hebben dan een keuze: of we gaan door met de specialisaties inclusief de kosten of de beide teams gaan over naar de regio. Dan krijgen we dus twee soorten brandweermensen in één korps. Dit is beide niet wenselijk. Burgemeester Jaap Kroon heeft in een brief aan de gemeenteraad te kennen gegeven dat het regionaliseren toch echt de beste optie is'', vertelt Martien van der Zwan, voorlichter van gemeente Urk.

Binnenkort wordt het regionaliseren van de brandweer weer op de agenda van de gemeenteraad gezet. Het zal dan vooral gaan over de de vrijwilligers van brandweer Urk en hoe de regionalisering precies kan worden ingevuld.


Rampenbestrijding

Begin dit jaar is de Flevolandse Veiligheidsregio van start gegaan. De regio bestaat naast de gemeente Urk uit Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder en Zeewolde. Burgemeester Jaap Kroon heeft financiën en bedrijfsvoering voor de instelling in zijn portefeuille. De Veiligheidsregio is in het leven geroepen om beter uit te voeten te kunnen met rampenbestrijding. De deelnemers aan de regio zijn brandweer, gemeenten, geneeskundige hulpverlening en politie.
 
Bron : http://www.opurk.nl/content/view/18011/1/


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.523
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #9 Gepost op: 24 december 2008, 18:50:23
NUNSPEET - Het oudste politiepaard van Nederland is overleden.

De 21-jarige Floris, die in Nunspeet zijn thuisbasis had, werd maandagavond ingezet bij een opstootje met jongeren op een kerstmarkt in Almere. Daar is het dier rond half negen in elkaar gezakt en overleden. Volgens een dierenarts kreeg het paard een hartstilstand.

Floris was volgens een woordvoerder van de politie de lieveling van alle agenten in Nunspeet.
BRON: RtvGelderland.nl = http://www.omroepgelderland.nl/index.php?id=62894

22:23:44 23-12-08 25 G BRAN PRIO 2 : FEBO STATIONSPLEIN 20 ALMERE 1315KS DIER IN NOOD 
0701101 BRW Almere-Stad ( Kazernealarm )
0700001 BRW Flevoland ( Monitorcode )

20:32:41 23-12-08 25 G BRAN kazerneren 
0700191 BRW Almere-Stad ( Bevelvoerder Vrijwillgers Ploeg 2 )
0700190 BRW Almere-Stad ( Vrijwilligers Ploeg 2 ) 
0700181 BRW Almere-Stad ( Bevelvoerder Vrijwilligers Ploeg 1 )
0700180 BRW Almere-Stad ( Vrijwilligers Ploeg 1 ) 

20:31:07 23-12-08 25 G BRAN PRIO 2 : 671 FEBO STATIONSPLEIN 20 ALMERE 1315KS DIER IN NOOD 
0701101 BRW Almere-Stad ( Kazernealarm )
0700163 BRW Almere-Stad ( Beroeps Hv ) 
0700001 BRW Flevoland ( Monitorcode )

20:22:09 23-12-08 25 G BRAN PRIO 2 : 642 FEBO STATIONSPLEIN 20 ALMERE 1315KS DIER IN NOOD 
0701101 BRW Almere-Stad ( Kazernealarm )
0700292 BRW Almere ( TS-642 )
0700160 BRW Almere-Stad ( Beroepsgroep ) 
0700001 BRW Flevoland ( Monitorcode )

Reportagelink 112Actueel.nl  =
http://www.112actueel.nl/cgi-bin/index.html?menu=zoeken&id=111000454848&web=link111000454848
 
 


Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.523
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #10 Gepost op: 02 januari 2009, 23:17:10
Proef met verkenningseenheid verloopt voorspoedig
De officier van dienst van de brandweer en van de politie hebben samengewerkt in een taskforce om de hulpverlening tijdens de drukke nieuwjaarsnacht te stroomlijnen. Dit project kwam in samenwerking met de gemeente Lelystad tot stand en werd bij wijze van proef uitgevoerd.

De betrokken officieren van dienst van brandweer en politie fungeerden tussen 22.00 uur en 4.00 uur als verkenningseenheid voor de brandweer. Dit om beter prioriteiten te kunnen stellen in de bestrijding van de prio 2-branden en om hierbij tijdens de altijd drukke jaarwisseling efficiënt eenheden te kunnen inzetten. Een proef die volgens Jeroen van Opstal, officier van dienst van Brandweer Flevoland in cluster midden, zeker geslaagd is. 'Door op deze manier te werken konden we goed en snel inschatten hoe ernstig bepaalde prio 2-branden (bijvoorbeeld containerbranden, afvalbranden, bossagebranden) waren en hoeveel eenheden we zouden moeten inzetten bij de bestrijding van deze brandjes. Buiten het feit dat de samenwerking met de gemeente en de politie erg plezierig verliep kwamen we op een goede manier in contact met de burger. Zo konden we bijvoorbeeld bij vreugdevuren een oogje in het zeil houden en ingrijpen als dat nodig zou zijn.'

De gemeente was tijdens de nieuwjaarsnacht met een aantal mensen present op de kazerne in Lelystad. 'Een ideale situatie', zegt Jeroen van Opstal. 'Als er in Lelystad iets opgeruimd moest worden of er iets in veiligheid moest worden gebracht konden we een beroep doen op de mensen van de gemeente. Dat werkte erg prettig.'

 

Brandweer.nl


bussum 635

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.395
Reactie #11 Gepost op: 23 januari 2009, 13:18:30
Brandweer Zeewolde kan niet altijd binnen acht minuten ter plaatse zijn
door Wijnand Kooijmans ZEEWOLDE –. donderdag 22 januari 2009 | 14:38 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 22 januari 2009 | 15:11

Tekstgrootte 
Het binnen acht minuten ter plaatse zijn bij een brand in Zeewolde is op dit moment vrijwel uitgesloten voor de Zeewoldse brandweer.

Het halen van een termijn van twaalf minuten wordt gezien als reëel.

Dat zegt brandweercommandant Hans Twigt van de brandweer Zeewolde. Het korps gaat, zo is de planning, per 1 april op in het provinciaal brandweerkorps van de veiligheidsregio Flevoland.

Alleen de gebouwen blijven nog eigendom van de gemeente Zeewolde. Doel is in de toekomst efficiënter te kunnen werken en daardoor ook daadkrachtiger en goedkoper. "Nu ontwikkel je een oefenprogramma voor één korps, straks kun je dat doen voor zes korpsen in Flevoland."Gemeentegrenzen waren ook in de huidige situatie al niet meer heilig. Er gelden zogenoemde operationele meldingen. Van belang is welk korps bij een melding het snelst ter plaatse kan zijn, ongeacht de gemeente waar de brand woedt.

Om de situatie te verbeteren wordt wel gekeken waar een nevenvestiging van de brandweer mogelijk is. Hiervoor zijn nog vier locaties in beeld. Een terrein aan de Sportlaan scoort het hoogst bij Twigt omdat deze dicht bij een woonwijk is gelegen. Dat is van belang bij werving van de vrijwilligers. Bij de brandweer zijn op een bestand van 36 mensen nog drie vacatures.

Twigt verwacht dat het eigendom van de gebouwen in de toekomst mogelijk wel een punt van discussie kan worden.

Voorlopig blijven de gebouwen echter eigendom van de gemeenten. Daardoor hoopt men te bereiken dat de discussie alleen over de kwaliteit van het brandweerwerk gaat en niet over de waarde van de gebouwen.Nieuw is dat in Zeewolde de werkgevers van de vrijwillige brandweerlieden worden gecompenseerd voor de uren dat die afwezig zijn. In tegenstelling tot vrijwel alle gemeenten in Nederland moeten de vrijwilligers nu verlof nemen als compensatie van de uren dat ze actief zijn bij branden of hulpverlening.Over de overgang is goed overleg gevoerd met de vrijwilligers. Volgens Twigt is er sprake van een volledige acceptatie van de overgang naar de veiligheidsregio. De brandweerlieden in Zeewolde blijven bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het onderhoud van de wagens. Dat doen ze in hun vrije tijd en dat wilden ze ook graag blijven doen.Het Zeewoldse korps komt na de fusie onder supervisie van de commandant van de veiligheidsregio. Post, nu commandant Zeewolde en ondercommandant van de brandweer Dronten, wordt in de nieuwe organisatie postcommandant van zowel Zeewolde als Almere-Haven.


fotojbz

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.045
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: First Responder
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #12 Gepost op: 13 april 2009, 10:57:24
Vrouw komt om door brand in caravan
Uitgegeven: 13 april 2009 10:43
Laatst gewijzigd: 13 april 2009 10:43

BIDDINGHUIZEN - Een nog onbekende vrouw is in de nacht van zondag op maandag om het leven gekomen door een brand in een caravan op een camping bij Biddinghuizen. Dat maakte de brandweer maandag bekend.
 
Een 58-jarige man uit Duitsland kon op eigen kracht uit de caravan komen. Hij is met eerste- en tweedegraads brandwonden opgenomen in het ziekenhuis in Beverwijk. Zijn toestand is stabiel.

De brand brak omstreeks een uur uit op camping het Aquacentrum Bremerbergsehoek.

De caravan brandde helemaal uit en enkele omliggende caravans raakten beschadigd. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

www.nu.nl

01:44:55 13-04-09  GROUP-1 contact rac
   0700004 Regionale Brandweer Flevoland (Commandant Dronten) 

01:09:55 13-04-09  GROUP-1 Contact rac
   0700014 BRW Flevoland (HOvD-A) (Alarmeringscode)

00:44:07 13-04-09  GROUP-1 PRIO 1 : 243 241 992 JACHTHAVEN BREMERBERGSE HOEK BREMERBERGDIJK  BIDDINGHUIZEN 8256RD SCHUURBRAND
   0700012 BRW Flevoland (OvD Midden) (Alarmeringscode)
   0700301 BRW Dronten (Kazernealarm)
   0700302 BRW Dronten (Biddinghuizen) (Kazernealarm)
   0700310 BRW Dronten (Vrijwilligers ploeg 1)
   0700350 BRW Dronten (Biddinghuizen) (Blusploeg)
Fotojbz


Fire Boersie

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 449
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #13 Gepost op: 13 april 2009, 11:17:36
Elburg is ook ter plaatsen geweest, hun werden gealarmeerd voor Prio 1 Woningbrand (soort voertuig: caravan-camper) (betreft: stavaravan) Strandbad BV Camping : Flevoweg - N309 Elburg 2 minuten voor de melding van Dronten en Biddinghuizen.


BrandjeElburg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 126
 • Geslacht: Man
  • www.brandweer-elburg.nl
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #14 Gepost op: 13 april 2009, 12:23:04
Elburg is inderdaad ter plaatsen geweest met een TS en een HV + MSA.
Ik ben er zelf ook nog geweest. Alles was ruim afgezet en was moeilijk bij te komen, dus geen foto's kunnen nemen.
Voor het laatste brandweer nieuws uit de gemeente Elburg kijk je op onze vernieuwde website: www.brandweer-elburg.nl

Twitter: http://twitter.com/brandweerelburg