Auteur Topic: Brandweer begint met uitrukken op maat  (gelezen 2099 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Spark

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 299
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Belangstellende
  • Rang: Geen
Gepost op: 01 juli 2019, 09:19:59
Brandweer begint met uitrukken op maat.


TIEL - De brandweer in het zuiden van Gelderland gaat na de zomer anders uitrukken. Niet meer standaard met zes brandweermensen in de tankautospuit, maar flexibel. Met minstens vier mensen op de wagen, dat wel.

Bij de melding van een simpele containerbrand wordt dan met die vier brandweermensen volstaan. Bij de melding van een woningbrand blijft het zo dat er minstens zes brandweermensen op afkomen. Óf de brandweerpost in het gebied rukt zelf uit met een tankautospuit met de standaardbezetting van zes mensen, óf die gaat met vier of vijf mensen rijden en gelijktijdig wordt een naburige brandweerpost gealarmeerd, die ook uitrukt.

In de knel
Het is een van de maatregelen om de paraatheid van de brandweer te verbeteren in de veertien gemeenten die samen de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid vormen. Eind 2018 is aan de 36 brandweerposten in die veertien gemeenten gevraagd of de paraatheid er regelmatig in de knel komt. Acht van de 36 gaven aan dat dit overdag het geval is. Dat komt vooral doordat de beschikbaarheid van vrijwilligers afneemt. Die zijn moeilijker te vinden en blijven niet meer voor het leven.

Het gaat om de posten in Tiel, Maasbommel, Beusichem, Millingen aan de Rijn, Ubbergen, Groesbeek, Malden en Nijmegen-Noord.
Deze acht beginnen na de zomer en met flexibel uitrukken of TS Flex zoals dit in brandweertermen heet. De medezeggenschap bij de brandweer is al akkoord. Het bestuur van de Veiligheidsregio - dat bestaat uit de veertien burgemeesters - heeft deze week ingestemd.

Experiment
In de eerste helft van 2020 wordt gekeken of de nieuwe manier van uitrukken werkt en andere brandweerkazernes ook zo gaan werken. De brandweer heeft eerder in Tiel en Nijmegen een proef gehouden met uitrukken zogenoemde snelle interventievoertuigen met twee brandweermensen erin. Dit experiment is gestopt. Volgens een woordvoerder ook omdat het duur is om voor alle brandweerposten zo'n apart busje met materieel aan te schaffen.

Een andere maatregel om de paraatheid op de brandweerposten te vergroten, is bijvoorbeeld personeel op meerdere posten inzetten. Zo wordt vrijwilligers met een baan buiten hun woonplaats, ook gevraagd vrijwilliger te worden in de plaats waar ze werken. De beroepsmedewerkers op de kazernes tijdens kantooruren mee laten uitrukken, is ook een van de maatregelen.

Bron:
https://www.gelderlander.nl/tiel/brandweer-begint-met-uitrukken-op-maat~a767d502/


Fred Vos

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.918
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Belangstellende
  • Rang: Hoofdbrandmeester 1e klasse
Reactie #1 Gepost op: 01 juli 2019, 10:30:12
Na tientallen jaren 'vrijwillig' en onverantwoord verzaken van de wettelijke opkomsttijden, ontdekt men nu dan pas de morele en formele plicht tot paraatheid; die voortvloeit uit de (allemaal betaalde) wettelijk brandweerzorgtaken.
Het kalf en de put......

Naast de paraatheid (repressie), wordt voorwaardelijk veronderstelt in de wet: dat er dan ook overal voldoende bluswater is ter plaatse (preparatie).......dat wordt dan mogelijk pas aan het eind van de 'strategische reis' in 2040 (na de pensioenleeftijd van de huidige 'enthousiast' leidinggevenden) ontdekt?
"There is someone more important than the crowd, which is the person who disagrees with it. We must protect that person, for he's the one who can raise the question that no crowd wants to listen to, which is the question whether it is in the right." Roger Scruton