Auteur Topic: 14-12-2018 Zeer grote brand + GRIP 1 (Industrie) Meezendreef, Kesteren  (gelezen 8016 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adriaan1988

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 936
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: Fotograaf
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #30 Gepost op: 16 december 2018, 17:26:56
Meestal volgt dan het antwoord en opmerking, goede vraag maar in dit geval een wedervraag, communiceert u, als beheerder brandweer Kesteren en tevens fotograaf, met een nieuw medium en wilt u dat met ons delen?
ik communiceerde als leek zijnde en wat ik natuurlijk 100% weet heb ik al gezegt en wat ik niet 100% weet hou ik voor me om verwarring te verkomen


berg

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 2.367
  • Bezoek: Brandweer
Reactie #31 Gepost op: 16 december 2018, 17:56:58
Citaat
De 'hevigheid' en de ruimtelijke ontwikkeling van elke brand moet vooraf worden beperkt door dusdanige bouwkundige en overige maatregelen, zodanig dat de brandweer via bestrijding dit binnen 1 brandcompartiment weet te houden en wel gereed binnen een uur na ontstaan van een brand.

Dit is wel een heel ideaal beeld en zal geen stand kunnen houden, het lijkt dus een gedateerde stelling maar toegeven het staat er nog wel. Iedere weldenkende zal het beamen, behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Overigens toen branden er ook wel eens iets af en ook blijft overeind, hoe heter hoe beter maar gaan dan niet met motivatiestralen proberen dat te voorkomen.


Fred Vos

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.918
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Belangstellende
  • Rang: Hoofdbrandmeester 1e klasse
Reactie #32 Gepost op: 16 december 2018, 19:13:54
Dit is wel een heel ideaal beeld en zal geen stand kunnen houden, het lijkt dus een gedateerde stelling maar toegeven het staat er nog wel. Iedere weldenkende zal het beamen, behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Overigens toen branden er ook wel eens iets af en ook blijft overeind, hoe heter hoe beter maar gaan dan niet met motivatiestralen proberen dat te voorkomen.

Dit is helemaal geen ideaal beeld!
Zo zijn nog steeds en vanouds de uitgangspunten van de wetgever, voor wat betreft de toelaatbare vuurbelasting, de weerstand daartegen binnen een brandcompartiment, de vluchtmogelijkheden in de tijd en de prestatie van de repressieve brandweer; waar ook de maximale loopafstanden (maximale compartiment grootte!) vooraf op worden afgestemd.
Veiligheidsketen heet dat; als abstract model...

Als dat werkelijk slechts een ideaalbeeld zou zijn dan hebben de bestuurders via vergunning onredelijke investeringen laten verrichten of deze, even onredelijk uit laksheid, hebben nagelaten.
Het beeld wat als brandweerzorg maatregelen moet ontstaan is dus door de wetgever als vanouds opgelegd en moet consistent en consequent voor eenieder en dus 'sluitend' zijn. Niet in het minst voor de veiligheid van de repressieve brandweer.

Die criteria zijn helaas vanuit het verleden ook niet eens verbeterd; wel in 'verkeerde' wetgeving onoverzichtelijk versnipperd.

En waarom is dat dan volgens u een 'gedateerde' stelling? Heeft u/is er een vakinhoudelijke onderbouwde en geaccepteerde 'bijdetijdse'?

Op welk alternatief beeld wordt nu dan in de praktijk 'brandpreventie' (vergunningverlening en handhaving) bedreven volgens u?

Het gaat er juist om dat in het verleden die resultaten moesten zijn onderhouden/gecontroleerd, ook als 'feed back' op juistheid van de uitgangspunten; maar dat men dat al over tientallen jaren lang ongecontroleerd heeft verzaakt.
Brand onderzoek heeft men tientallen jaren weten uit te stellen; men wilde niets weten!

Op dat voorspelbare gebrek aan toetsingsresultaten borduurt men nu voort met ontoetsbare en een mathematisch ondeugdelijk/idioot beschreven  'risico benadering'.....er is toch vrijwel niemand die er op let of het merkt....en voor de lawaaiige show (t.b.v. fotografen voor de media en het 'gouden' opschalingspubliek) hebben we dan nog wat WTS....en catering.....en declaratieformulieren....tijd genoeg...

Als er iets geheel afbrandt, terwijl de wettelijke brandweerzorg in een beschaafd land dat nota bene voor eenieder moet tegengaan(!), dan zou dat toch telkens voor redelijke vakmensen aanleiding moeten zijn om vakinhoudelijke vragen, aan de hand van wettelijke criteria, te stellen?
Voor men het weet gaat men dan ook wat leren.....en dan zou brandweerzorg in NL zomaar een echt vak kunnen worden....waarvoor men zich dan niet meer hoeft te schamen om ervoor te worden betaald.

Deze actief onderzoekend en lerende werkwijze zie ik dan ook wel duidelijk en consequent terug in de steeds 'ververste' internationale vakliteratuur voor de brandweer en voor de industrie!

Hoezo ideaalbeeld?
"There is someone more important than the crowd, which is the person who disagrees with it. We must protect that person, for he's the one who can raise the question that no crowd wants to listen to, which is the question whether it is in the right." Roger Scruton