Auteur Topic: Brandweer en feuerwehr samen in internationale kazerne  (gelezen 1649 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Spark

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 282
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Belangstellende
  • Rang: Geen
Gepost op: 08 maart 2018, 12:22:51
Brandweer en feuerwehr samen in internationale kazerne
DINXPERLO/ SUDERWICK - Brandweerlieden uit Nederland en Duitsland worden mogelijk samengevoegd in een internationale kazerne. De teams met spuitgasten uit de buurlanden blussen branden en helpen samen bij ongevallen aan beide zijden van de grens.

Rick Aalbers 08-03-18, 11:11

Met grotere teams wordt de brandweerhulp sneller en beter in deze dunbevolkte gebieden, is het idee.

De brandweerkorpsen Noord- en Oost-Gelderland, Twente en de Feuerwehr Bocholt laten ingenieursbureau Antworting uit Keulen onderzoeken hoe dit praktisch vorm moet krijgen. De uitkomst wordt eind dit jaar verwacht.

Grens op straat
,,Het zou logisch zijn met zo'n kazerne te beginnen in Dinxperlo en Suderwick. De dorpen zitten aan elkaar vast en de grens loopt midden over straat’’, zegt Christiaan Velthausz, coördinator grensoverschrijdende samenwerking bij de brandweer Noord- en Oost-Gelderland. Daar vallen de Achterhoekse gemeenten onder, net als Lochem, Zutphen en het noordelijke deel van de Veluwe.

Het internationale brandweerkorps is echter alleen voor de grensstreek interessant. Bijvoorbeeld voor de buurtschappen bij Winterswijk, waar de feuerwehr van Oeding nu al vaak eerder bij een brand is. ,,Bij een incident wordt zowel het Duitse als Nederlandse korps opgeroepen. Wie eerder is, begint alvast. De collega's die later zijn kunnen daarna helpen of nemen het over’’, zegt Velthausz. ,,Want als je huis in brand staat, maakt het niet uit wie blust. Duits en Nederlands water is even nat.’’

Waarom dan een onderzoek naar een Duits-Nederlandse kazerne? ,,Net zoals hier is het ook bij de buren moeilijk voldoende vrijwilligers te krijgen. Twee kleine korpsen samenvoegen tot één groot team, kan bezettingsproblemen oplossen’’, legt Velthausz uit.

Regels, taal en cultuur
Voor het zover is moeten nog veel dingen duidelijk worden: hoe zit het met regels, moet er een taalcursus komen, welke cultuurverschillen zijn er? Bovendien is de brandweeropleiding in beide landen anders en moet techniek op elkaar worden afgestemd. Velthausz: ,,Maar het probleem dat Duitse slangen niet op Nederlandse kranen pasten en omgekeerd, is inmiddels opgelost met verloopkoppelingen op elke brandweerwagen.’’

Voor het onderzoek bezoekt de brandweer ook nog de collega's aan de zuidgrens, waar Belgische en Nederlandse brandweervrijwilligers al sinds 2015 samenwerken in een internationale kazerne. Dat was het eerste korps in Europa dat op deze manier ging werken. Een dergelijk idee leeft ook in Millingen, dat bijvoorbeeld samen met de Duitse collega's uit Rindern wil oefenen en brandweervrijwilligers opleiden.

Bron:
https://www.gelderlander.nl/achterhoek/brandweer-en-feuerwehr-samen-in-internationale-kazerne~a1599f4c/