Auteur Topic: Een dijkdoorbraak nu zou rampzalige gevolgen hebben  (gelezen 1923 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thor

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.409
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Gepost op: 27 september 2017, 10:54:49
Een dijkdoorbraak nu zou rampzalige gevolgen hebben

Dijkwachten staan deze week langs de grote rivieren klaar voor een hoogwateroefening.

Nederlanders vergeten weleens dat ze onder de zeespiegel wonen. Maar nog niet eens zo lang geleden, in 1995, moesten ruim een kwart miljoen mensen huis en haard verlaten omdat de rivierdijken op doorbreken stonden. Een 'enorme toestand', herinnert directielid Erik Wagener van Waterschap Drents Overijsselse Delta zich. "We kunnen ons nauwelijks voorstellen hoe dat nu zou moeten."

Om daar achter te komen, wordt deze week de grootste hoogwateroefening gehouden sinds de extreem hoge waterstanden in 1995. Langs de Rijn, Waal en IJssel oefenen vijf waterschappen, Rijkswaterstaat en Defensie tot vrijdag wat er gebeurt na de melding van een extreem hoge waterstand. Het gebied langs de Maas doet niet mee, omdat die rivier niet wordt gevoed vanuit de Duitse Rijn en omdat een dijkdoorbraak langs de Maas niet meteen levensbedreigend is.

https://www.trouw.nl/home/een-dijkdoorbraak-nu-zou-rampzalige-gevolgen-hebben~a44bd2a1
Thor

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.409
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #1 Gepost op: 27 september 2017, 11:05:02
Grootscheepse oefening: zijn onze rivierdijken bestand tegen extreem hoog water?

Om goed voorbereid te zijn op een situatie van extreem hoog water in de rivieren wordt deze week de hoogwateroefening ‘Deining & Doorbraak’ uitgevoerd. Op woensdag 27 september 2017 wordt er als onderdeel van deze oefening 1147 kilometer rivierdijk gecontroleerd door ruim 1000 dijkwachten en militairen.

Grootste oefening sinds 1995

Voor de controle wordt zowel op de grond als in het water en in de lucht allerlei materieel ingezet. Het is de grootste oefening sinds de hoge waterstanden van 1995. Toen hebben ruim een kwart miljoen mensen hun huizen en bedrijven moeten verlaten, omdat de rivierdijken op doorbreken stonden. Sindsdien zijn de dijken verbeterd en versterkt, hebben rivieren meer ruimte gekregen en is de samenwerking tussen allerlei diensten verbeterd. Ook is het Platform Crisisbeheersing Waterschappen Midden-Nederland (PCWM) opgericht, waarin 5 waterschappen, 4 veiligheidsregio’s, Defensie en Rijkswaterstaat samenwerken.

Geen daadwerkelijk gevaar

Op maandag 25 september is de hoogwateroefening ‘Deining & Doorbraak’ gestart met berichten dat het water in de Rijn bij Lobith een kritieke hoogte dreigt te bereiken. Tot en met vrijdag wordt geoefend met de gevolgen van die waterstand. Omwonenden van de rivierdijken zullen op woensdag het meest van de oefening merken. Op een aantal locaties oefenen de waterschappen met groot materieel. De waterschappen benadrukken dat het om “een fictieve hoogwatergolf” gaat en dat er dus geen daadwerkelijk gevaar is.

4 miljoen mensen

Achter de dijken langs de Rijn, Waal en IJssel wonen en werken ruim 4 miljoen mensen, die bij extreem hoog water in gevaar kunnen komen. Het gebied langs de Maas doet in deze oefening niet mee, omdat de Maas niet wordt gevoed vanuit de Duitse Rijn en een dijkdoorbraak langs de Maas niet meteen levensbedreigend is.

(Bron: ANP)

https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/natuur-milieu/grootscheepse-oefening-zijn-onze-rivierdijken-bestand-tegen-extreem-hoog-water


Thor

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.409
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #2 Gepost op: 27 september 2017, 19:58:10
1147 km rivierdijk betekent gelet op de portofoonverbindingen globaal ruim honderd (ondersteunende) mobiele zendmasten.

De mannen en vrouwen van de NATRES doen op sommige locaties ook mee. Leerzaam als je normaliter niet al te vaak met water (en alles wat daarmee en daaraan verbonden is) te maken krijgt.

Grote hoogwateroefening loopt vier uur vertraging op door fout dijkwachters

https://www.destentor.nl/kampen/grote-hoogwateroefening-loopt-vier-uur-vertraging-op-door-fout-dijkwachters~a09cddf4/


Thor

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.409
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #3 Gepost op: 27 september 2017, 20:03:53
Hoogwaterbrigade oefent in Kampen

Samenwerken met vrijwilligers

Op plaatsen waar straten en pleinen de historische stadsmuur onderbreken, bestaat de kering uit losse elementen die bij (dreigende) hoge waterstanden op de IJssel afgesloten moeten worden. Om deze plekken af te sluiten werkt het waterschap samen met vrijwilligers: de Hoogwaterbrigade

https://www.uvw.nl/hoogwaterbrigade-oefent-in-kampen/

Een mooie voorbeeld van de samenwerking tussen 200 vrijwilligers, het waterschap en particuliere bedrijven.

Oefening hoogwaterbrigade met stadsmuurwaterkering

Up to date

 In totaal telt de kering 84 mobiele elementen. Daarnaast plaatst de Hoogwaterbrigade tijdens hoogwater op 220 plaatsen waterkerende voorzieningen in of aan woningen om de ‘stadsmuurwaterkering’ geheel sluitend te maken. Met jaarlijkse oefeningen houdt WDODelta het draaiboek en de organisatie van het sluiten van de kering up to date en oefent de Hoogwaterbrigade met het omhoog zetten van klepkeringen en het opbouwen van waterkerende muren van aluminium schotbalken. Ook worden in diverse stegen hefschuiven handmatig omhoog gehesen en trainen de vrijwilligers met het aanbrengen van vloedplanken en het afdichtplaten van ventilatieroosters en kelderruimtes.

https://brugnieuws.nl/algemeen/oefening-hoogwaterbrigade-met-stadsmuurwaterkeringPeter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.501
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #4 Gepost op: 27 september 2017, 21:53:53
Als de Lekdijk breekt: "Het water bereikt dan Amsterdam"


SCHALKWIJK/AMERONGEN - Wat moet er gebeuren als het water weer extreem hoog kom te staan? De oefening Deining & Doorbraak, de grootste sinds 1995, moet duidelijk maken of we klaar zijn voor zo'n crisissituatie.


Thor

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.409
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #5 Gepost op: 28 september 2017, 10:41:49
Als de Lekdijk breekt: "Het water bereikt dan Amsterdam"


GEVOLGEN
Als de Lekdijk breekt kan dat heel grote gevolgen hebben. "Het water kan dan tot in Amsterdam komen", aldus Wegerif. "De kans dat dit gebeurt is heel klein, in 1751 was dit voor het laatst het geval, maar je moet het niet uitsluiten gezien de klimaatverandering. De kans op langdurig hoogwater wordt groter en 100 procent veiligheid bestaat niet."

VERBETERINGEN
In 1995 bedreigden hoge waterstanden in de rivieren de dijken en polders. In het rivierenland moesten bijna een kwart miljoen mensen hun huis verlaten.

"Dat blijft een indrukwekkend ijkpunt", aldus dijkgraaf Roelof Bleker namens de vijf waterschappen. "Gelukkig is er sindsdien veel verbeterd. Dijken zijn versterkt en rivieren kregen de ruimte. Maar ook de crisisbeheersing is veranderd, net als de organisatie ervan."

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1665669/als-de-lekdijk-breekt-het-water-bereikt-dan-amsterdam.html

Waar gaat dijkgraaf Roelof Bleker namens de vijf waterschappen hierbij vanuit ?

a.   welke grootte van de breuk
b.   welk waterpeil  van de Lek
c.   hoe snel kan het gat worden gedicht
d.   welke overloopgebieden worden meegenomen en hoe hoog komt het water te staan
e.   met welke afvoer tussen het gat in de Lekdijk en Amsterdam worden in beschouwing genomen
f.   hoe snel zal het water Amsterdam bereiken en wat zal de waterhoogte rondom Amsterdam zijn
g.   wat wordt hier bedoeld met “ het water kan dan tot in Amsterdam komen”. Een niet onbelangrijk gedeelte van Amsterdam wordt al eeuwen beschermd door een zeedijk en sluizen in deze dijk.

Al naar de afmetingen (lengte en diepte) van het ontstane gat zijn er verschillende methoden om de instroom van water te beperken c.q. het gat te dichten, variërend van grote zandzakken…… tot het voor het gat laten zakken van (al dan niet gevorderde ) schepen, baggerbakken, duwbakken etc. ondersteund met aannemers materieel etc.
Al naar de snelheid waarmee het instromen kan worden beperkt, worden gestopt, zal het water in de overloopgebieden stijgen, echter er zijn op meerdere locaties voldoende afvoermogelijkheden om het water betrekkelijk snel kwijt te raken.
Bij een beetje professionele en snelle aanpak zal/kan het water Amsterdam dus nooit bereiken.

"Maar ook de crisisbeheersing is veranderd, net als de organisatie ervan."
In theorie en op papier mogelijk wel maar hoe zal dit in de harde praktijk uitpakken.
Nog steeds wordt geoefend met o.a. militairen, helikopters etc die bij een werkelijke calamiteit de nodige mobilisatietijden zullen vereisen, nog maar niet te spreken over het geschikte en inzetbare materieel van o.a. defensie en de waterschappen.

Al met al een vreemd verhaal van die dijkgraaf, tenzij de dijkgraaf tijdens een echte breuk oid blijft uitgaan van de inzet van personeel en materieel zoals tijdens deze oefening want dan zal het allemaal wel aanzienlijk langer duren dan wanneer er onmiddellijk ervaren aannemers met geschikt personeel,materieel en middelen worden ingezet.

berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.192
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #6 Gepost op: 28 september 2017, 11:17:37
Aan de wettelijke taak voldaan, de voorbereiding op orde meer is het niet.

Een werkelijke situatie, niet uit te sluiten dus, immers een (natuur)ramp zal het bewijs leveren maar wanneer die komt is de ontbrekende factor. We waren in redelijkheid voorbereidt, rampenplan en rampenbestrijdingsplan!

Tijdens het moment van de waarheid verloopt alles net iets anders en maakt vakmanschap naast de mate van snel inventief handelen het verschil.

Dijkgraaf wordt gekozen maar zou het niet moeten zijn aangesteld op basis van gebleken vakinhoudelijke geschiktheid! Tja dan moet eerst de wet worden aangepast maar daar is eerst een (verdronken)kalf voor nodig.   

Overigens mis ik USAR tijdens de oefening.


WillemD

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 238
Reactie #7 Gepost op: 28 september 2017, 15:58:42
Overigens mis ik USAR tijdens de oefening.

Dierenambulances ?
DARES ?
Reddingbrigades ?
Brandweer ?
Rode Kruis ?
Aannemers met zwaar materieel ?

En nog wat andere organisaties en diensten.
Liever Brandweer Dan Weer Brand !


berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.192
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #8 Gepost op: 28 september 2017, 16:42:45
Dierenambulances ?
DARES ?
Reddingbrigades ?
Brandweer ?
Rode Kruis ?
Aannemers met zwaar materieel ?

En nog wat andere organisaties en diensten.

De laatste was er; https://www.deingenieur.nl/artikel/oefening-met-dijkdoorbraak-mist-coordinatie

http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2143662/Grootste-hoogwateroefening-in-geschiedenis-van-start

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2017/09/25/defensiehulp-bij-grootste-crisisoefening-rivierdijken-sinds-1995

Maar goed ik schreef USAR omdat zij zich beklagen niet eerder naar St Maarten te zijn gestuurd.Johan de C

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.350
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #9 Gepost op: 28 september 2017, 19:15:31

Maar goed ik schreef USAR omdat zij zich beklagen niet eerder naar St Maarten te zijn gestuurd.

Brandweer ook wel, maar lokaal op postniveau , zo van "je wordt gealarmeerd als in je dorp de  dijken doorbreken", geen complete brandweerregios (en buurregios)   ingezet zoals ze ingezet zouden worden (denk ik dat misschien gaat gebeuren)


WillemD

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 238
Reactie #10 Gepost op: 28 september 2017, 20:15:25
De laatste was er; https://www.deingenieur.nl/artikel/oefening-met-dijkdoorbraak-mist-coordinatie
Tsja, dit typeert de hedendaagse wijze en opzet van multi-disciplinair oefenen.
Geweldig voor onwetenden, een drama voor ingewijden en realistische experts, om maar niet te spreken over een echte ramp
 :-X

Als ik die foto van die graafmachine bekijk dan heb ik het donkerbruine vermoeden dat de stelling waarop deze graafmachine is opgesteld het maximaal 1 seconde standhoud tegen het stromend water bij een echte dijkdoorbraak. Die verdwijnt met man en muis in de ontstane wiel.

 :(  :(  :(  :(  :(
Liever Brandweer Dan Weer Brand !


berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.192
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #11 Gepost op: 28 september 2017, 20:47:10
Tsja, dit typeert de hedendaagse wijze en opzet van multi-disciplinair oefenen.
Geweldig voor onwetenden, een drama voor ingewijden en realistische experts, om maar niet te spreken over een echte ramp
 :-X

Als ik die foto van die graafmachine bekijk dan heb ik het donkerbruine vermoeden dat de stelling waarop deze graafmachine is opgesteld het maximaal 1 seconde standhoud tegen het stromend water bij een echte dijkdoorbraak. Die verdwijnt met man en muis in de ontstane wiel.

 :(  :(  :(  :(  :(

Helaas bij herhaling, mede gelet op achtergrond en ervaring, men voldoet aan de wettelijke taak, voorbereid te zijn.


WillemD

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 238
Reactie #12 Gepost op: 28 september 2017, 22:59:47
Helaas bij herhaling, mede gelet op achtergrond en ervaring, men voldoet aan de wettelijke taak, voorbereid te zijn.
Daar koop ik als burger met op dit moment nog droge voeten helaas niets voor.

Uitsluitend voldoen aan wet-en regelgeving van waterschapen is niet hetzelfde als het voldoen aan de door de waterschapsbelasting betalende bevolking te verwachten inspanningsverplichting van overheden om ons in alle redelijkheid droge voeten te laten houden.
Falen in "droogland management" is geen optie, gezien de enorme economische en materiele schade en verlies aan mensenlevens.

De vraag is of men wel echt voorbereid is.
De oefening kan wel ambtelijk geslaagd zijn, de praktijk ...
De boven water gekomen verbeterpunten van oefeningen en rampen (!) worden altijd uitgebreid ambtelijk geevalueerd en de daaruit voortvloeiende aanbevelingen zijn per definitie altijd het nieuwe zorgenkindje voor een nieuwe generatie ambtenaren, beleidsmakers en andere interessante figuren en hun immer krimpende budgetten.


Liever Brandweer Dan Weer Brand !


Johan de C

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.350
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #13 Gepost op: 28 september 2017, 23:34:13

Als ik die foto van die graafmachine bekijk dan heb ik het donkerbruine vermoeden dat de stelling waarop deze graafmachine is opgesteld het maximaal 1 seconde standhoud tegen het stromend water bij een echte dijkdoorbraak. Die verdwijnt met man en muis in de ontstane wiel.


Een geruststelling voor je in ongetwijfeld dat als er echt s..t aan de knikker  is een machinist, of de eigenaar van die kraan  heel hard "dat gaan we zo dus niet doen"zal roepen...


Thor

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.409
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #14 Gepost op: 29 september 2017, 10:03:05
ONDUIDELIJKHEID
Wat is dan nog het doel van zo'n oefening? Daarover lijkt weinig overeenstemming te zijn tussen Defensie en het waterschap. De oefening is bovendien weinig realistisch. Bereid je j goed voor op een echte ramp door elk onderdeel van de noodmaatregelen achter elkaar uit te voeren, in plaats van tegelijk? Ten slotte blijkt de crisiscommunicatie tekort te schieten, als men de pers zelfs tijdens een nabootsing van een ramp niet te woord wil staan vanwege drukte. De woordvoerder van de waterschappen, waarnaar de organisatie mij verwees, ging al halverwege de oefening weer weg, op pad naar een van de andere 19 locaties. De rondvliegende Chinook zag er misschien tof uit, en geeft mooie plaatjes, maar als echte oefening van een mogelijke watersnoodramp schoot het gebeuren bij Fort Honswijk, van tevoren aangeduid als de meest spectaculaire, toch tekort.
https://www.deingenieur.nl/artikel/oefening-met-dijkdoorbraak-mist-coordinatie

Kortom onduidelijkheid alom.

In grote lijnen dus de conclusies in deze beknopte samenvatting :

a.   de (crisis) communicatie schiet tekort
b.   coördinatie faalt
c.   het ingezette materieel en personeel is meer voor de plaatjes en minder voor de praktische aanpak

Dat alles blijkt nog steeds bij de meeste oefeningen, hierin schijnt nog steeds geen verbetering te komen. Een ieder die verbindingsmogelijkheden heeft schijnt van mening te zijn dat deze te pas en te onpas zoveel mogelijk te moeten worden gebruikt waardoor niet relevante en doublures de ether gruwelijk vervuilen. Er zijn zeer uitvoerige en voor de uitvoerenden onleesbare (theoretische en hoogst ingewikkelde) beschrijvingen, schema’s en diagrammen waaraan men in de praktijk dus vrijwel niets mee kan. Het is toch te hopen dat bij een echte calamiteit wel snel en dan ook terdege georganiseerd en zonder ingewikkelde poespas adequaat materieel en personeel van bekwame en qua materieel en personeel goed toegeruste aannemers zal worden ingezet