Als er rook uit een gebouw komt betekent dit dat er ergens een opening(en) in het gebouw zit/zitten en dat de druk in het gebouw hoger is dan de druk buiten en dat de rook door een opening naar buiten wordt gestuwd.
De druk in gebouw kan hoger worden doordat de temperatuur het in het gebouw hoger wordt
doordat er ergens warmteontwikkeling is.
Komt er steeds minder rook of geen rook meer uit het gebouw dan impliceert dit dat de druk binnen en buiten vrijwel gelijk zijn, dat er geen grote toename van de temperatuur binnen is dus dat de warmteontwikkeling sterk is verminderd c.q. grotendeels weg is.
Vuur/smeulen geven een rookontwikkeling, als er geen aanvoer van verse lucht is, dus als alle lucht is verbruikt en omgezet in rook dooft het vuur, het smeulen,nasmeulen etc. kan nog langere tijd doorgaan.
Zolang er geen verse lucht binnen komt blijft de eerder ontwikkelde rook hangen en dat kan vrij langdurig zijn.
De druk binnen kan natuurlijk ook hoger worden als de brand verse lucht kan aanzuigen waardoor en de druk hoger wordt en de temperatuur toe kan nemen.
Met de huidige beschikbare apparatuur,warmte sensoren, is het mogelijk een idee te krijgen van de warmteplekken.
In dit soort situaties is het vaak een kwestie van geduld.
Ventileren om de rook weg te krijgen kan de nodige consequenties hebben als de brand/het smeulen nog niet helemaal over is en kan resulteren in het opleven van de brand met alle gevolgen van dien.
O.a. met diverse soorten broei in scheepsladingen zijn ondertussen de nodige ervaringen opgedaan waar het open gooien van de boel zonder dat er bijv. eerst blusgas is ingezet kan resulteren in grote ruimbranden.