Auteur Topic: Vaak te laat bij brand  (gelezen 2553 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.Thor

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.409
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #1 Gepost op: 08 augustus 2017, 10:32:23
Al tientallen jaren loopt brandweer Nederland ver achter bij de maatschappelijke ontwikkelingen. Dat kan niet alleen worden opgelost door de eisen te stellen aan de brandweervrijwilligers te verlagen. Brandweer Nederland zal zich moeten gaan aanpassen aan de vrijwilligers in plaats van dat de vrijwilligers zich maar moeten aanpassen/schikken in de op een groot aantal punten volledig achterhaalde gang van zaken bij brandweer Nederland.
Met status,hierarchie, sterren en strepen mentaliteit kom je tegenwoordig niet meer zo ver.
Anno 2017 worden vereist o.a. vakmanschap, kennis en kunde, bekwaamheid, rekening houden met en appreciatie van opleiding en ervaring binnen en buiten de organisatie.
Een organisatie is gebaat bij een automatische wisselwerking tussen medewerkers van verschillende niveaus met de soms specifieke eigenschappen/kenmerken.
Wisselwerking, dus inbreng niet beperkt tot van hoog tot laag maar zeer zeker ook inbreng  van laag tot hoog. Dat laatste kan er nogal eens aan ontbreken waardoor met name (“veelbelovende”) vrijwilligers zich minder serieus genomen voelen en daardoor minder gemotiveerd raken.
Brandweer Nederland wordt gekenmerkt door een vrij autoritaire vorm van bestuur waar inzicht, vakkennis/vakmanschap en zicht en daardoor begrip voor op maatschappelijke ontwikkelingen nogal eens ontbreken.

Dus heel veel werk aan de brandweer Nederland winkel.


Thor

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.409
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #2 Gepost op: 08 augustus 2017, 10:58:46
Brandweer te laat door onderbezetting


NOORD-HOLLAND - De brandweer komt regelmatig te laat bij spoedgevallen en steeds vaker kan een eenheid zelfs helemaal niet uitrukken. Kazernes zijn onderbezet en het ontbreekt aan vrijwilligers. Verschillende brandweervertegenwoordigers melden dat aan De Telegraaf.


Volgens de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) moet het systeem dringend op de schop om ongelukken te voorkomen.

Lees ook: Brandweervrijwilligers Hilversum vrezen grote leegloop

Voorzitter Marcel Dokter zegt tegen de krant het steeds vaker mee te maken dat een eenheid helemaal niet kan uitrukken. "Vooral tijdens kantoortijden, omdat er dan te weinig vrijwilligers zijn. Er wordt dan naar de volgende, dichtstbijzijnde kazerne gekeken.'' Daardoor lopen de aanrijtijden nog verder op.

Lees ook: Zorgen om tekort aan vrijwillige brandweerlieden: "Levensgevaarlijk"

Om het tekort aan vrijwilligers op te lossen, gaat Brandweer Nederland kijken of het eisenpakket voor nieuwe vrijwilligers veranderd kan worden.

Lees ook: Vrijwilligers lopen massaal weg bij brandweer: "Dit gaat een keer fout!"

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/210311/Brandweer-te-laat-door-onderbezetting

AMSTERDAM Angstcultuur, gebrek aan motivatie en een grote leegloop. Vrijwilligers keren de brandweer massaal de rug toe vanwege de voortdurende bezuinigingen en zorgen over de eigen veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van RTV NH en EénVandaag.


De afgelopen jaren zijn over de hele provincie brandweerposten, tankautospuiten en personeel wegbezuinigd. Zeven van de tien brandweervrijwilligers geeft aan dat door de keuzes van de korpsleiding de brandweerorganisatie is verslechterd. De brandweerzorg staat daardoor onder druk. Bij de beroepsbrandweer is sprake van een vergelijkbaar beeld.

Volgens de Volendamse bevelvoerder Jos Kras is de brandweerorganisatie verrot. "De burger moet rekening gaan houden met minder veiligheid voor meer geld, want daar gaat het naartoe ben ik bang!"

Gebrek aan vertrouwen
Uit meerdere WOB-verzoeken, onderzoek van het EénVandaag Opiniepanel en heel veel gesprekken met brandweerpersoneel, komt een beeld naar voren van een organisatie waarbij het brandweerpersoneel geen vertrouwen meer heeft in de keuzes van de leiding.

"Alle veranderingen worden er doorheen getrapt. Als wij hier iets van zeggen of het er niet mee eens zijn, wordt er vriendelijk geknikt en gezegd dat ze het begrijpen en vervolgens gaan ze er vrolijk mee door. Dat gaat een keer fout!", zegt een vrijwilliger.

Kras onderschrijft dit. Volgens hem is er sprake van een angstcultuur. Dat komt alleen niet naar buiten, omdat volgens hem veel collega's zich niet vrij voelen om hun kritiek te uiten uit angst ontslagen te worden. Dat beeld wordt bevestigd in het onderzoek. Kras denkt dat hem dat nu ook boven het hoofd hangt.

Leegloop
Steeds meer korpsen kampen met een teruggang in vrijwilligers van soms wel veertig procent of meer in de afgelopen vijf jaar. Het aantal vrijwilligers liep al terug, maar de laatste twee jaar is die teruggang versneld. "Ik denk dat als je nu een heel korps alarmeert, er slechts tien, misschien vijftien procent komt opdagen", zegt een brandweerman.

Een van de grote punten van de discussie is de maatregel om met minder manschappen uit te rukken. Dat is een maatregel die in veel Veiligheidsregio's wordt genomen om de terugloop in vrijwilligers op te vangen. Maar liefst zeven op de tien brandweerlieden zegt hier grote problemen mee te hebben. "Buurtbewoners verwachten van ons dat we naar binnen gaan. Dat we dan eerst moeten wachten op versterking is op sommige momenten heel lastig uit te leggen", aldus een anonieme brandweervrijwilliger.

Vrijwilligers vinden dat er teveel van hen gevraagd wordt. Ze worden ingezet als beroeps, terwijl ze dit niet zijn. Door de regionalisering rukken korpsen niet meer alleen uit voor de eigen gemeente, maar voor de hele regio. Voor veel brandweerlieden is dit niet meer op te brengen.
tygerpower

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 20.604
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #3 Gepost op: 08 augustus 2017, 16:44:44
Wat gaat er hier mis?

onderbezetting?  of was de 2e auto alsnog nodig?

16:25:38 08-08-17   GROUP-1   P 1 (GG02) Brand Wegvervoer (srt vtg: caravan) th Wagenweg 20 Oudkarspel 10-4241
   0201289   BRW Noord-Holland Noord (Bergen) (Lichtkrant Gemeente)
   0201293   BRW Noord-Holland Noord (Schoorl en Groet) (Kazernealarm)
   0201261   BRW Noord-Holland Noord (Schoorl) (Springbemanning)
   0201283   BRW Noord-Holland Noord (Schoorl) (Lichtkrant)
   0204111   BRW Noord-Holland Noord (Schoorl) (Blusploeg)
   0204131   BRW Noord Holland Noord (Onbekende code)

16:12:45 08-08-17   GROUP-1   P 1 (GG02) Brand Wegvervoer (srt vtg: caravan) th Wagenweg 20 Oudkarspel 10-5331
   0201989   BRW Noord-Holland Noord (Langedijk) (Lichtkrant Gemeente)
   0201974   BRW Noord-Holland Noord (Noord-Scharwoude) (Blusploeg 1)
   0201975   BRW Noord-Holland Noord (Noord-Scharwoude) (Blusploeg 2)
   0201976   BRW Noord-Holland Noord (Noord-Scharwoude) (Blusploeg 3)
   0204913   BRW Noord-Holland Noord (Noord-Scharwoude) (Blusploeg)
   0201988   BRW Noord-Holland Noord (Zuid-Scharwoude) (Lichtkrant Kazerne)

16:12:19 08-08-17   GROUP-1   (intrekken alarm: ja) (GG02) Brand Wegvervoer (srt vtg: caravan) th Wagenweg 20 Oudkarspel
   0201289   BRW Noord-Holland Noord (Bergen) (Lichtkrant Gemeente)
   0201293   BRW Noord-Holland Noord (Schoorl en Groet) (Kazernealarm)
   0201261   BRW Noord-Holland Noord (Schoorl) (Springbemanning)
   0201283   BRW Noord-Holland Noord (Schoorl) (Lichtkrant)
   0204111   BRW Noord-Holland Noord (Schoorl) (Blusploeg)
   0204131   BRW Noord Holland Noord (Onbekende code)

16:08:47 08-08-17   GROUP-1   P 1 (GG02) Brand Wegvervoer (srt vtg: caravan) KANAALWEG - N504 Schoorl 10-4241
   0201289   BRW Noord-Holland Noord (Bergen) (Lichtkrant Gemeente)
   0201293   BRW Noord-Holland Noord (Schoorl en Groet) (Kazernealarm)
   0201261   BRW Noord-Holland Noord (Schoorl) (Springbemanning)
   0201283   BRW Noord-Holland Noord (Schoorl) (Lichtkrant)
   0204111   BRW Noord-Holland Noord (Schoorl) (Blusploeg)
   0204131   BRW Noord Holland Noord (Onbekende code)


Johan de C

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.350
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #4 Gepost op: 08 augustus 2017, 23:06:52
Nou zijn we natuurlijk altijd per definitie "te laat" maar ja het zou wle prettig zijn als we binnen bepaalde tijd kunnen komen om verder onheil te  voorkomen of in ieder geval te venrminderen. Ik heb de enquet ingevuld en sorry voor alle kranten:
- Ik vind het nog steeds leuk
- Ik doe het met plezier
- Ik vind dat het nuttig is
- Ik vind dat ik redelijk goed ben opgeleid ( Goed geoeg maar ben geen brandweerman +)
- Ik vind dat we er sinds de regionalisering  meer winst hebben kunnen pakken dan we dingen hebben moeten inleveren
- Ik vind de regio best goed bezig.
- Ik vind dat we door de bank genomen goede spullen krijgen
- Ik vind dat we  goed gewaardeerd worden

ter nuancering
- af en toe  is het niet zo leuk,  nu ik ouder wordt sleur ik me wel eens met moeite naar de oefenavond als we  alweer dat blauwe pak aan moeten trekken, som deugt er weinig van de oefenondersteuning en af en toe krijg ik een punthoofd van wat er hogerop verzonnen wordt maar iwe heeft dat nou o nooit op zijn eigen werk, zijn sportclub, zijn pluimveehouderskring....


Mossie

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 222
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #5 Gepost op: 09 augustus 2017, 00:07:10
en af en toe krijg ik een punthoofd van wat er hogerop verzonnen wordt maar iwe heeft dat nou o nooit op zijn eigen werk, zijn sportclub, zijn pluimveehouderskring....

Je pikt dat punthoofd op je werk omdat je daar de hypotheek van betaalt. Als je het gezeik op de pluimveehouderskring echt zat bent dan kap je simpelweg met de hobby. Dat is wat er hier speelt. Niemand doet het voor de inkomsten. Een vrijwilliger wil niks meer dan een werkende pieper en een volwaardig voertuig en daar kun je driekwart van de brandweerzorg in Nederland mee overeind houden.


kuifje

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 206
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #6 Gepost op: 09 augustus 2017, 08:40:36
Niemand doet het voor de inkomsten. Een vrijwilliger wil niks meer dan een werkende pieper en een volwaardig voertuig en daar kun je driekwart van de brandweerzorg in Nederland mee overeind houden.
Als alle vergoedingen worden stop gezet, en het echt vrijwillig zou worden. Zal je nog schrikken hoeveel vrijwilligers er dan mee stoppen.


tygerpower

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 20.604
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #7 Gepost op: 09 augustus 2017, 09:02:20
De brandweer komt steeds vaker te laat bij brand. De oorzaak zou een tekort aan vrijwilligers zijn waardoor brandweerwagens soms niet uit kunnen rukken omdat er te weinig mensen zijn.

Dit terwijl de brandweer in Nederland zwaar leunt op die vrijwilligers - ruim driekwart van de brandweer is vrijwilliger. Brandweer Nederland kijkt nu serieus naar de mogelijkheid om het eisenpakket voor nieuwe vrijwilligers aan te passen om zo voldoende nieuwe mensen te krijgen. Maar veel vrijwillige brandweerlieden vinden dat ze teveel als hulpje van de beroepskrachten worden gezien terwijl ze dezelfde kwaliteit leveren.

De afgelopen jaren verdwenen overal kazernes en brandweerauto’s uit bezuinigingsoverwegingen. De aanrijtijden zouden in sommige gebieden niet meer gehaald worden. We gingen kijken bij de brandweer in het Brabantse Dorst, waar ze met heel veel energie toch vrijwilligers weten te werven. Brandweer Nederland licht toe hoe het eisenpakket aangepast zou kunnen worden en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers reageert in de studio.

http://binnenland.eenvandaag.nl/tv-items/75811/tekort_aan_vrijwilligers_bij_brandweer


Thor

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.409
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #8 Gepost op: 10 augustus 2017, 08:36:25
Vier op tien werknemers wonen en werken in zelfde gemeente

Bijna vier op de tien werknemers wonen en werken in dezelfde gemeente. Gemiddeld wonen werknemers op 22,6 kilometer van hun werk.

In 28 gemeenten werkt meer dan de helft van de inwoners die in loondienst werken, in dezelfde plaats. Echter, in bijna twee derde van de gemeenten moet 70 procent van de werknemers naar een andere plaats voor het werk. De gemeente Onderbanken is koploper met 90 procent forensen.

Het grootste deel van de werknemers legt gemiddeld tussen de 15 en 35 kilometer af om op het werk te komen. Voor inwoners van gemeenten als Terschelling*), Hulst, Vlissingen, De Marne, Sluis, Vaals, Eemsmond, Delfzijl en Dronten bedraagt de gemiddelde woon-werkafstand meer dan 35 kilometer.

In de gemeenten Amsterdam, Westland, Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Bunschoten en Edam-Volendam daarentegen, wonen werknemers minder dan 15 kilometer bij hun werk vandaan.

http://www.nu.nl/carriere/4874285/vier-tien-werknemers-wonen-en-werken-in-zelfde-gemeente.html

Dus 60 % werkt buiten de eigen gemeente, dat zal de nodige invloed hebben op de beschikbaarheid van vrijwilligers in de eigen gemeente.
Hoe zijn deze CBS cijfers tot stand gekomen.
*) Opmerkelijk gelet op de afmetingen van Terschelling.


Johan de C

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.350
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #9 Gepost op: 10 augustus 2017, 12:22:01

Dus 60 % werkt buiten de eigen gemeente, dat zal de nodige invloed hebben op de beschikbaarheid van vrijwilligers in de eigen gemeente.
Hoe zijn deze CBS cijfers tot stand gekomen.
*) Opmerkelijk gelet op de afmetingen van Terschelling.

40% is ander een groot genoeg potentieel


Damm

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.431
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Bevelvoerder
Reactie #10 Gepost op: 10 augustus 2017, 14:41:33
Maar dan moet men wel willen, kunnen en de mogelijkheid hebben om hun werk te (mogen) laten vallen.
Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.


berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.186
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #11 Gepost op: 10 augustus 2017, 23:08:24
Hoelang wordt deze discussie nu al gevoerd, dweilen met de kraan open, vrijwilligheid en vrijblijvendheid, vrijwillig maar gewoon parttime en zeg je er iets over dan komt de wind van voren. Alles is de schuld van de regionalisering, hoewel dat natuurlijk niet juist is. Weliswaar had ieder dorp zijn eigen brandweer willen behouden, de trots van het dorp zeg maar. Regionalisering beoogde meer efficiency maar dat is zeker niet gelukt. Daarnaast k wam men met product S.I.V., voor de motivatie weet u nog? Alles uit de kast getrokken om op tijd te komen maar feitelijk wil men dat helemaal niet en bracht men RemBrand. Afbreuk aan de basisbrandweerzorg en als klap op de vuurpijl vond men z.g.n. geen geschikte kandidaat voor commandant AA, de oude was feitelijk niet op gelet op zijn huidige functie maar vertrok wel en wie zwaait nu de scepter. Gewoon iemand met een opdracht, niet luisteren naar de werkvloer, vooral niet luisteren, immers de cultuur is verrot, zo luiden de krantenkoppen bij herhaling. Voertuigen buiten dienst ook daar, terwijl het een beroepskorps is. Vandaag een nieuw dieptepunt, vrijwilliger met dienstopdracht, plots geen arbeidstijden en weg overige afspraken, of wel wat is de basisbrandweerzorg nog waard. Elders schreef een, naar mijn oordeel, toegewijd collega, voor een briefkaart op de eerste rij maar dat moet een misvatting zijn, gelet wat er omgaat, ruim 1,4 miljard! Dat dit geld niet allemaal juist besteed wordt daar is geen wiskundige voor nodig. Non-profit en manager, of ingehuurd, niet brandweerkundig dat zegt genoeg. Jan van der Heijden draait zich om, nee zeg ik, hij haakte al af en komt niet meer terug om te vertellen hoe simpel het is. En als de Heilige Florian verder wordt getart dan is er ook geen patroonheilige meer die de brandweer zal redden van de ondergang.

Nog even naar verrotte cultuur, daar bleek afgelopen week zeker niets van, zeer waardig, natuurlijk met verdriet, namen we gedenkwaardig afscheid van drie collega's en gelukkig aanschouwde de gedetacheerde de eenheid maar blijft hij bij zijn uitspraken en kunnen we hier wel schrijven "Niets is wat het lijkt, de dubbele agenda's worden op de golfclub uitgewisseld"


tygerpower

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 20.604
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #12 Gepost op: 11 augustus 2017, 09:57:18
de regionaliseren heeft ook heel wat extra geld gekost. en kost ook een hele hoop meer.

er zijn nu nog meer hoge functies bijgekomen en worden er voor elk klein dingetje weer een rang bijgevoegd.   

hoezo kost het geld.


Thor

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.409
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #13 Gepost op: 11 augustus 2017, 11:16:56
Het ware interessant te vergelijken de prestaties/kosten van de huidige organisatie en de voormalige opzet hulpverlening.
Het gaat er toch om welke prestaties worden geleverd en welke kosten zijn hieraan verbonden en welke zijn de te verwachten ontwikkelingen mbt prestaties en kosten.

Door de overheid worden steeds meer geld verslindende”regels en regeltjes” bedacht aan de hand van soms uitvoerige, langdurige en dure studies waar het in de praktijk nogal eens blijkt dat het halfbakken werk is.
Uit onderzoeken van o.a. OVV en ook in de harde praktijk komt bij herhaling naar voren dat er maar bitter weinig terecht komt van de uitvoering op en controle van die door de overheid bedachte en uitgevaardigde “regels en regeltjes.”

Voor de brandweer bijv. werd een serie van max, aanrijdtijden uitgevaardigd, waar de brandweerorganisatie daar in gebreke bleef of zou blijken daar in gebreke te blijven werden deze tijden gewoon versoepeld in plaats van dat er door de brandweerorganisatie inspanningen werden gedaan om wel binnen deze vastgestelde tijden de vereiste prestaties te kunnen leveren. Ondertussen gaan de totaalkosten wel steeds verder omhoog ondanks soms drastische bezuinigingen op het repressieve gedeelte en daarmee een negatieve invloed op de te leveren prestaties.

De overheid wordt gekenmerkt door enerzijds halfbakken aanpak op meerdere fronten en anderzijds bezuinigingen waar ondertussen echter het duurste nog niet duur genoeg is en het meest ingewikkelde nog niet ingewikkeld genoeg is.


berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.186
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #14 Gepost op: 11 augustus 2017, 13:27:15
Het ware interessant te vergelijken de prestaties/kosten van de huidige organisatie en de voormalige opzet hulpverlening.
Het gaat er toch om welke prestaties worden geleverd en welke kosten zijn hieraan verbonden en welke zijn de te verwachten ontwikkelingen mbt prestaties en kosten.

Door de overheid worden steeds meer geld verslindende”regels en regeltjes” bedacht aan de hand van soms uitvoerige, langdurige en dure studies waar het in de praktijk nogal eens blijkt dat het halfbakken werk is.
Uit onderzoeken van o.a. OVV en ook in de harde praktijk komt bij herhaling naar voren dat er maar bitter weinig terecht komt van de uitvoering op en controle van die door de overheid bedachte en uitgevaardigde “regels en regeltjes.”

Voor de brandweer bijv. werd een serie van max, aanrijdtijden uitgevaardigd, waar de brandweerorganisatie daar in gebreke bleef of zou blijken daar in gebreke te blijven werden deze tijden gewoon versoepeld in plaats van dat er door de brandweerorganisatie inspanningen werden gedaan om wel binnen deze vastgestelde tijden de vereiste prestaties te kunnen leveren. Ondertussen gaan de totaalkosten wel steeds verder omhoog ondanks soms drastische bezuinigingen op het repressieve gedeelte en daarmee een negatieve invloed op de te leveren prestaties.

De overheid wordt gekenmerkt door enerzijds halfbakken aanpak op meerdere fronten en anderzijds bezuinigingen waar ondertussen echter het duurste nog niet duur genoeg is en het meest ingewikkelde nog niet ingewikkeld genoeg is.

Mooi beschreven!