Auteur Topic: 05-04-2017 Zeer grote brand + GRIP 1 (restaurant) Prof van Buchemlaan, Tilburg  (gelezen 11103 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B


Johan de C

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 3.379
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Brandweer
http://www.bd.nl/tilburg/gast-van-etenstijd-in-tilburg-ik-zei-rustig-blijven-we-moeten-hier-weg-nu~a6d80f33/

Een veel zeggend artikel.

Ik moet zeggen dat ik wat akelige kriebels krijg bij het fenomeen "speelkelder"of "kinderkelder"zeker in relatie met iets als een brand...


tygerpower

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 32.659
  • Geslacht: Man
    • Brandbase
  • Bezoek: Belangstellende
daadwerkelijk bij de benaming speelkelder of kinderkelder krijg je inderdaad de kriebels.

hoe was het hier geregeld was deze kelder uitgerust met ene extra nooduitgang.?



tygerpower

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 32.659
  • Geslacht: Man
    • Brandbase
  • Bezoek: Belangstellende

Rob Geus is hiet ooit eens geweest en heeft een rondleiding gehad.

Hierbij is de speelkelder ook in beeld geweest en er zijn wel nooduitgang bordjes te zien maar of dit in uitgang is of meerdere


rickje123

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 266
  • Geslacht: Man
    • Youtube
  • Specialisatie: -
  • Bezoek: Belangstellende
  • Rang: -
Uitgebreide video van de grote brand!





Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B

Rob Geus is hiet ooit eens geweest en heeft een rondleiding gehad.

Hierbij is de speelkelder ook in beeld geweest en er zijn wel nooduitgang bordjes te zien maar of dit in uitgang is of meerdere
Tja, die sticker van Rob geus is wel van het raam gebrand. Het blijft me verbazen dat deze brand zo snel door het pand is getrokken..


tygerpower

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 32.659
  • Geslacht: Man
    • Brandbase
  • Bezoek: Belangstellende
die sticker zal er vast en zeker wel afgebrand zijn.

Het pand dateert uit het jaar 2006.  amper 11 jaar oud!  zouden er veel brandbare materialen binnen in het pand gebruikt zijn ter decoratie?


Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
In de bewuste Rob geus video zie je dat er veel hout als afwerking is gebruikt. Is dit massief hout geweest, of is dit waaibomenhout geweest met een leuk fineerlaagje erover. Veel tafels en stoelen, gordijnen en noem ze maar op. Waren dat soort zaken bv geďmpregneerd?
Zover bekend is de brand ontstaan in de keuken in het frituur. Hoe kan het dat de brand zo uit de hand loopt. Een brand in een frituur hoeft in beginsel niet zo uit de hand te lopen, als je er maar wel goed op acteert en een juiste blussing doet. En dan het belangrijkste punt, de ontruiming. Zo in de film te zien zat daar totaal geen structuur in. Personeel nam daar ook geen leiding in zo te zien.


Sjaak

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 2.091
Maar in dit geval had het personeel daadkrachtiger kunnen/moeten optreden.
Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat de eerste eenheden ook wat rustig aan doen ………… loopt in ieder geval aardig uit de hand nadien


Damm

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 4.501
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Bevelvoerder
Zover bekend is de brand ontstaan in de keuken in het frituur. Hoe kan het dat de brand zo uit de hand loopt. Een brand in een frituur hoeft in beginsel niet zo uit de hand te lopen, als je er maar wel goed op acteert en een juiste blussing doet.

Recent ook een brand meegekregen waar iets soortgelijks speelde. Ik ben is in die materie gedoken, wat blijkt er zijn prima voorzieningen in de afzuigkap met een blusinstallatie, echter moet je die wel (kunnen) activeren. Daarbij komt ook nog eens de afvoer, ik vroeg me af hoe het zit met de afvoer zelf wie controleert deze op brandveiligheid, dan niet alleen de kleppen maar ook de aanslag van vet (kijk maar eens rond je eigen afzuigkapfilter), afijn ik vroeg dus naar de verantwoording in deze. Ligt deze bij een (gemeentelijke) instantie of is dit de verantwoording van de eigenaar en wat nu als deze afvoer door een pand loopt van een derde partij?
Je kunt eigenlijk geen afvoer in de horeca bekijken of je kunt je voorstellen dat deze dik me vet zijn aangeslagen, allemaal? Nee dat zal niet, maar heeft het de juiste aandacht? Ik vraag me af hoe vaak het mis gaat met dit soort afvoeren in restaurants.

Een sluitend antwoord heb ik nog niet gekregen helaas, maar ik maak me er wel zorgen om, want we lopen er regelmatig tegenaan en kan ik het controleren als ik de vermoedens heb(en dan stookverbod?). Tegenwoordig met de all you can eat concepten zal het niet beter worden vermoed ik.
In de video zie je ook goed hoe snel het kan gaan, ik heb daar wel een ideeën bij de oorzaak.
Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.




Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
http://www.ansul.nl/index.cfm/go/R102/
Jij bedoelde dit systeem. Frituur vat vlam, en er start dan automatisch een blussing van die brand. ;)


Damm

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 4.501
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Bevelvoerder
Dat zou kunnen, ik begreep alleen dat hij wel door menselijk handelen moet worden uitgevoerd en als je dat niet doet of vergeet, net zoals dat ze ontruimen vergeten, heeft het geen nut.
De andere wat ik heb genoemd staat hier los van, want dat baart me meer zorgen..........
Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.


Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
Ik deel je mening over de afvoeren. Voor het oog mag het allemaal er wel spik en span uitzien. Maar wat zit er in de afvoeren, zitten die niet dicht met vet en andere troep. Zijn deze voorzien van brandkleppen. Er zijn erg veel vragen over deze brand.


Johan de C

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 3.379
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Brandweer
Ik deel je mening over de afvoeren. Voor het oog mag het allemaal er wel spik en span uitzien. Maar wat zit er in de afvoeren, zitten die niet dicht met vet en andere troep. Zijn deze voorzien van brandkleppen. Er zijn erg veel vragen over deze brand.

Bji mijn Horeca keuken , al geef ik toe dat de frituurpan niet dagelijks uren staat te pruttelen, heb ik nooit last gehad van aanslag NA het filter (die roosters boven de pannen).
Het filter zelf moet je natuurlijk  wel regelmatig reinigen want daar hoopt alle vet maar ook ander spul  als stof en vliegbeestjes, zich op. En als dat gaat dan heb je ook vlammen in de afvoer, hoeft er niet eens vet IN de afvoer te zitten.


Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
Binnenkijken in afgebrand restaurant Etenstijd: 'Het is allemaal voorbij'

TILBURG - Troosteloos staat een bekertje met yoghurt donderdagochtend tussen de restanten van restaurant Etenstijd in Tilburg.