Zover bekend is de brand ontstaan in de keuken in het frituur. Hoe kan het dat de brand zo uit de hand loopt. Een brand in een frituur hoeft in beginsel niet zo uit de hand te lopen, als je er maar wel goed op acteert en een juiste blussing doet.
Recent ook een brand meegekregen waar iets soortgelijks speelde. Ik ben is in die materie gedoken, wat blijkt er zijn prima voorzieningen in de afzuigkap met een blusinstallatie, echter moet je die wel (kunnen) activeren. Daarbij komt ook nog eens de afvoer, ik vroeg me af hoe het zit met de afvoer zelf wie controleert deze op brandveiligheid, dan niet alleen de kleppen maar ook de aanslag van vet (kijk maar eens rond je eigen afzuigkapfilter), afijn ik vroeg dus naar de verantwoording in deze. Ligt deze bij een (gemeentelijke) instantie of is dit de verantwoording van de eigenaar en wat nu als deze afvoer door een pand loopt van een derde partij?
Je kunt eigenlijk geen afvoer in de horeca bekijken of je kunt je voorstellen dat deze dik me vet zijn aangeslagen, allemaal? Nee dat zal niet, maar heeft het de juiste aandacht? Ik vraag me af hoe vaak het mis gaat met dit soort afvoeren in restaurants.
Een sluitend antwoord heb ik nog niet gekregen helaas, maar ik maak me er wel zorgen om, want we lopen er regelmatig tegenaan en kan ik het controleren als ik de vermoedens heb(en dan stookverbod?). Tegenwoordig met de all you can eat concepten zal het niet beter worden vermoed ik.
In de video zie je ook goed hoe snel het kan gaan, ik heb daar wel een ideeën bij de oorzaak.