Auteur Topic: Zijn er bij jullie al ervaringen op het gebied van Elo en oefenen?  (gelezen 2168 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hout

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: Manschap A, oefenleider, instructeur
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Hoofdbrandwacht
Zijn er al korpsen/ regio's die gebruik maken van de Elo op het gebied van oefenen?

Ik doel een beetje op het volgende:

Citaat
VRAAG: "Wat kan een ELO betekenen voor de geoefendheid van mijn medewerkers?"
(? verberg antwoord ?)

ANTWOORD: De ELO is ook in te zetten voor oefenen, voor vakbekwaam blijven. Op welke manier en op welk niveau dat kan, dat zullen we met elkaar moeten ontdekken en afspreken. Denk bijvoorbeeld aan het klaarzetten van scenario's, of het voorafgaand aan een oefening via een video of simulatie alvast een situatie doornemen. Ook kunnen gefilmde oefeningen na afloop in de ELO gezet worden, ter bespreking of om terug te kijken (ten behoeve van beeldvorming, voorbereiding, naslag).

Wanneer de ELO is voorzien van het meest actuele lesmateriaal inclusief verdiepende en achtergrond kennis, kan die informatie meteen toegepast worden in de dagelijkse praktijk. Hierdoor kan zowel nieuw personeel als de zittende functionarissen zichzelf op de hoogte houden van de actuele inzichten op een bepaald vakgebied. In de theorielessen in het kader van de blijvende vakbekwaamheid kan dus de verdere verdieping plaatsvinden en verder omgezet worden in praktisch handelen. Resultaat is dat de kennis en inzichten van het zittende personeel gelijke tred houdt met de deelnemers aan leergangen.

Daarnaast kan het koppelen van gegevens, beoordelingen en aandachtpunten een doorlopende registratie van vakbekwaam worden naar vakbekwaam blijven opleveren. Daardoor krijg je mogelijk beter zicht op eventuele aandacht- en knelpunten van medewerkers en kan een en ander eerder gesignaleerd worden. Hierdoor kan er dan weer gerichter opgeleid, geoefend en begeleid worden. Mederwerkers zelf kunnen de informatie en beoordelingen inzien, of ook bijhouden, afhankelijk van wens en behoefte.

Deze vormen van inzicht en voorbereiding kunnen de geoefendheid van medewerkers zeker verbeteren.

Komt van de vraag en antwoord pagina van Elo: http://www.elovoordebrandweer.nl/