Auteur Topic: Van der Laan oordeelt vernietigend over Amsterdamse brandweer  (gelezen 40439 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Thor

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.456
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #270 Gepost op: 06 augustus 2018, 09:03:43
Het gaat om de verandering van een 24 uurs dienst naar een 8 uurs dienst.
Het ware verstandig dat men zich hiertoe, de hoofdzaak, in reacties commentaren etc. zou beperken.
Het belangrijktst zijn de operationele en financiele consequenties van de voorgestelde verandering voor de brandweer A-A en de medewerkers.
berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.233
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #271 Gepost op: 06 augustus 2018, 09:26:53
Het gaat om de verandering van een 24 uurs dienst naar een 8 uurs dienst.
Het ware verstandig dat men zich hiertoe, de hoofdzaak, in reacties commentaren etc. zou beperken.
Het belangrijktst zijn de operationele en financiele consequenties van de voorgestelde verandering voor de brandweer A-A en de medewerkers.

Als men de feiten zou kennen, dus de transitieovereenkomst, dan zou men niet zoveel onzin schrijven. En als hart heeft voor het brandweerman dan zou men ook begrijpen dat sluiting in de nachtelijke uren van een  kazerne in een van de druk bevolkte wijken van Amsterdam. Daarnaast dat je vrijwilligers inhuurt maar de arbeidsvoorwaardelijke veranderingen voor beroeps niet regelt.


berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.233
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #272 Gepost op: 06 augustus 2018, 17:40:44
Als men de feiten zou kennen, dus de transitieovereenkomst, dan zou men niet zoveel onzin schrijven. En als hart heeft voor het brandweerman dan zou men ook begrijpen dat sluiting in de nachtelijke uren van een  kazerne in een van de druk bevolkte wijken van Amsterdam. Daarnaast dat je vrijwilligers inhuurt maar de arbeidsvoorwaardelijke veranderingen voor beroeps niet regelt.

Kleine correctie; Als men de feiten zou kennen, dus de transitieovereenkomst, dan zou men niet zoveel onzin schrijven. En als men hart heeft voor het brandweervak dan zou men ook begrijpen dat sluiting in de nachtelijke uren van een  kazerne in een van de druk bevolkte wijken van Amsterdam tegen de borst stuit van personeel repressie. Daarnaast dat je (betaalde) vrijwilligers inhuurt maar de arbeidsvoorwaardelijke veranderingen voor beroeps niet regelt niet echt rechtvaardig is!


Thor

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.456
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #273 Gepost op: 07 augustus 2018, 19:43:55
Generaal Van Uhm moet brandweer Amsterdam afhelpen van verziekte cultuur

Oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm moet bij de Amsterdamse brandweer gaan helpen de verziekte bedrijfscultuur te verbeteren. Hij is aangesteld als 'strategisch adviseur' van de Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap en burgemeester Femke Halsema.

Schaap probeert het korps al sinds 2016 te vernieuwen en stuit daarbij op hevig verzet en zelfs bedreigingen die nog worden onderzocht door het Openbaar Ministerie. Omdat de modernisering in de woorden van Halsema "stagneert", wordt generaal buiten dienst Van Uhm nu ingeschakeld. Hij begint op 20 augustus en zal in november rapporteren. Eerder werd ook Bernard Welten, de voormalige hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie, betrokken bij de omslag bij de brandweer.

Niet zonder slag of stoot

"De gewenste verandering tot een open, flexibele en diverse organisatie met gezonde arbeidsvoorwaarden gaat niet zonder slag of stoot", schrijft Halsema in een brief aan de gemeenteraad. "Verandering van de gesloten, interne cultuur wordt tegengehouden door een kleinere groep. Het verzet ontaardt in enkele gevallen in onacceptabele intimidatie en bedreiging."

De veranderingen zijn ingezet door oud-burgemeester Van der Laan. Hij wilde af van de kliekvorming en de 24-uursdiensten. Die zouden zorgden voor pesterijen, grove grappen en in sommige gevallen racisme. De kazernes, waar brandweerlieden vaak lange tijd aaneengesloten doorbrachten, werden beschouwd als eigen terrein en gebruikt als opslag van winterbanden en boten.

Interne weerstand

Intern is er weerstand tegen de hervormingen, vooral bij de oude garde binnen het korps. Ook over de komst van Van Uhm zijn de brandweerlieden sceptisch, zeggen bronnen tegen de NOS.

Het klopt dat er een groepscultuur heerst, zeggen ze, maar veel brandweerlieden vinden dat ook nodig in een beroep waarbij je veel tijd met elkaar doorbrengt en op elkaar bent aangewezen in onveilige situaties.

https://nos.nl/artikel/2245013-generaal-van-uhm-moet-brandweer-amsterdam-afhelpen-van-verziekte-cultuur.html

Mevrouw Halsema is kennelijk nog niet zo goed op de hoogte met de echte Amsterdammers !
berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.233
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #274 Gepost op: 07 augustus 2018, 21:22:04
https://www.expeditieonderstroom.nl/amsterdam-brandweer-teamvorming/

Waarom het bij de Amsterdamse brandweer niet beter zal gaan voorlopig
Het NRC Handelsblad besteedt dit weekend uitgebreid aandacht aan de toestanden bij de Amsterdamse brandweer. De doodsbedreiging aan het adres van de commandant sprak al eerder tot de verbeelding. We zijn van een doodsbedreiging inmiddels in staat van ‘oorlog’, aldus het NRC. Hoe komt het dat de situatie nog erger geworden is? Het artikel laat met de alles bepalende framing van ‘een cultuur van intimidatie, obstructie en racisme’ de grootste kans liggen om te leren van dit perfecte staaltje (onwenselijke) teamvorming bij de Amsterdamse brandweer.

Wat maakt een team?
We schreven eerder hier over de drie eeuwenoude elementen wat een groep mensen een team doet zijn. We trekken naar elkaar toe als er sprake is van externe druk, liefst een reëel gevaar. We stemmen onder die externe druk en onveiligheid graag intern met elkaar af welke taal we spreken, normen en waarden we hanteren en hoe we het gevaar samen te lijf gaan. Daarnaast hebben we al duizenden jaren lang bepaalde (in)formele rituelen als iemand uit de groep stapt of binnen treedt. Deze drie elementen zie je overal terug als je goed oplet. We werken samen op de snelweg en weten precies hoe we dat moeten doen als er een ambulance in de achteruitkijkspiegel opdoemt. Ook al kennen we elkaar niet. We gaan over tot ontgroening als een nieuwe lid zich in het studentenkorps wil voegen. We werken samen bij een natuurramp omdat het gevaar reëel is en we elkaar dan nodig hebben. We kleden ons allemaal oranje als we het tegen Duitsland op moeten nemen. Deze natuurlijke bewegingen zijn naar onze mening altijd van toepassing op een groep. Ze zijn bepalend voor iets dat we ‘cultuur’ zijn gaan noemen. Zijn de drie elementen allemaal aanwezig, dan mag je rekenen op een perfect team. Defensie functioneert van oudsher op die principes.

Maar mensen werken ook samen als je dat misschien liever niet wilt. We hebben last van goed georganiseerde motorclubs omdát de leden van zo’n club een reëel (extern) gevaar ervaren vanuit justitie, er hele duidelijke interne spelregels zijn om loyaal en effectief samen te werken en er een expliciet ritueel is van toetreding. Perfecte teamvorming. We hebben last van hooligans die samenwerken en een binnenstad vernielen, maar ze vinden elkaar feilloos omdat ze voor dezelfde kleur zijn, dezelfde blijdschap / teleurstelling delen en omdat ze externe druk voelen van dat kordon ME’ers aan de overkant. We zoeken elkaar dus op. Altijd. Daarbij is het heel belangrijk om je te realiseren dat voor de groep zelf (!) die samenwerking logisch is. Ook als jij het niet logisch vindt of er last van hebt. Het echte gevaar ligt namelijk elders. Buiten de groep.

Het perfecte team
Binnen organisaties vinden groepen mensen elkaar voortdurend onder de drie voorgenoemde voorwaarden. Zo ook bij de Amsterdamse brandweer. Zoals uit het NRC artikel blijkt, wordt er tijdens én buiten werktijd feilloos afgestemd met elkaar. Op verjaardagen, tijdens vakanties, via Whatsapp groepen, tijdens een dienst van 24 uur lang; de gelegenheid om het volstrekt met elkaar eens te worden is volop aanwezig. Interne afstemming binnen de groep is dus feilloos. Er is sprake van geschreven én ongeschreven regels, er is een bepaald taalgebruik dat heerst en er zijn sterke rituelen die te maken hebben met loyaliteit. Die loyaliteit aan de groep wordt verlangd van collega’s, nieuwkomers, maar ook van bijvoorbeeld een eerdere commandant die hierdoor teveel ‘in’ het team is gaan staan, aldus de toenmalige Amsterdamse burgemeester van der Laan.

Er is sprake van een proces waarin collega’s ‘in’treden binnen de groep. Hoor je bij ons, of niet bij ons? De taal die gesproken wordt door de groep en de gedragingen van de deelnemers, zijn echter niet voor iedereen prettig binnen de groep. Als een aantal brandweerlieden elkaar vinden en bespreken dat zij het niet eens zijn met de discriminerende en seksistisch taal en rituelen van collega’s, worden zij door de groep gezien als een onwenselijke subgroep en weggewerkt. Dat subgroepje vormt op haar beurt ook weer externe druk op de grotere groep en versterkt hierdoor de cohesie nog verder. Ongeacht wat de inhoudelijke argumenten zijn; het feit dat jullie groepje geen onderdeel meer wil zijn van onze groep is een zonde. Loyaliteit boven alles. Dat is de regel. Want de groep heeft ongelooflijk veel meegemaakt in het verleden en zij delen met elkaar de diepe teleurstelling in alles wat met leiding te maken heeft. Want ook aan de kant van de groep zijn er ongetwijfeld voorbeelden te over van hoe onwenselijk de leiding zich gedragen heeft. Interessant is dat het artikel daar nauwelijks op in gaat. Welke slechte ervaringen van medewerkers hebben geleid tot het zo elkaar nodig hebben? Gevolg van de gedeelde smart is dat mensen elkaar vast houden. Intern lossen we dingen op, je treedt niet naar buiten. Het collectieve verdedigingsmechanisme van de groep is dan vol op stoom. De luiken zijn gesloten. Wetten en regels worden op dat moment door de groep zelf bepaald en worden soms ongenuanceerd, grievend, discriminerend en zelfs grof. Ondanks dat houden we elkaar nog steeds vast.

Ingrijpen. Harde hand. Orde herstellen.
De oplossing binnen het heersende management paradigma, is er een van ‘ingrijpen’, ‘harde hand’ en ‘orde herstellen’ in dit soort gevallen. Bij Expeditie Onderstroom noemen we dat de management fallacy. Als mensen niet luisteren, wordt er harder geduwd en ingegrepen, waardoor mensen nog minder gaan luisteren. Ingrijpen, harde hand en orde herstellen is wat managers nog steeds geleerd krijgen op management school. Want wie is nu precies de ‘baas’? Ingrijpen is hoe we omgaan met ‘weerstand’. Toch?

Helaas. Het ingrijpen door medewerkers uit de groep te halen en te verbijzonderen is de perfecte vorm van externe druk voor de overblijvers, als de cohesie tussen de medewerkers al zo sterk is. Je creëert er precies hetgeen mee wat je niet wilt; verdere teamvorming. Van gespannen verhoudingen, naar oorlog. Het aantal argumenten om het met elkaar eens te zijn dat we collectief verzet moeten plegen, is zojuist toegenomen. We moeten ons ontfermen over diegenen die ons iets worden aangedaan. De honderden brandweerlieden zien een heel reëel gevaar, verpersonificeerd door de commandant. Die beelden worden intern met elkaar gedeeld, de hele week door. Een doodsbedreiging aan het adres van degene die het de groep aandoet ligt dan niet ver weg. Want zo extreem wordt de woede van enkele groepsleden op dat moment.

Wat maakte dit team een team?
Het mag duidelijk zijn dat de huidige aanpak van repressie niet zal werken en alleen maar tot verdere escalatie zal leiden. Het past namelijk niet bij onze natuur om ons te verhouden tot een baas die we zelf niet gekozen hebben. De vraag die gesteld zal moeten worden aan de groep, is wat nu precies heeft gemaakt dát zij elkaar zo nodig hebben. En of zij het echt eens zijn met elkaar als collega’s zich gepest, beschimpt of gediscrimineerd voelen. Waarom zij zo sterk deze taal zijn gaan spreken. En is dat dan wat je wilt als je kiest voor het vak van brandweerman. Of vrouw.

Ervaringen uit het verleden hebben deze groep gemaakt tot wat het nu is. Er is een reden waarom de cultuur onderling zo hecht geworden is; voor hen is de samenwerking logisch. Het is deels een verdedigingsmechanisme geworden om om te kunnen gaan met de externe dreiging die voortdurend geboden wordt. En die dreiging is constant. Want een burgemeester wil resultaten zien. Zonder helend proces, zal er echter geen sprake zijn van een ommekeer. Neem je het verleden niet als vertrekpunt, dan spreek je de taal niet van de groep en zal de groep ook jouw taal niet gaan spreken. De situatie van de Amsterdamse brandweer is om die reden een prachtig voorbeeld van logische teamvorming op elementen die je niet wilt. Het is zonde dat de onwenselijkheid ervan vooral centraal staat in de berichtgeving, in plaats van hetgeen we er als lering uit kunnen halen.

Kansen te over. Als een groep mensen elkaar zo sterk weet te vinden, is de brug naar een constructieve aanpak niet ver weg. Randvoorwaarde is wel dat je als leiderschap net zozeer bereid bent het boetekleed aan te trekken, als dat je van het team zelf verwacht. Pas dan kom je in het reine met het verleden, krijg je de gezichten dezelfde kant uit en gaat het weer over het blussen van een echte brand.Thor

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.456
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #275 Gepost op: 08 augustus 2018, 09:17:47
In het bedrijfsleven, bijvoorbeeld bij sleepdiensten, is het eerdere regime 24 uur op en 72 uur af in de afgelopen 20 tot 30 jaar  geleidelijk komen te vervallen.


berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.233
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #276 Gepost op: 08 augustus 2018, 10:13:46
Nederland, 8 augustus 2018

Geachte heer Wevers,

Beschamend om maar betamelijk met de deur in huis te vallen, uw uitspraken naar aanleiding van het krantenartikel, afgelopen zaterdag in  NRC. Een artikel waar de heer Schaap, naar eigen zeggen, niet aan zou hebben meegewerkt en de Ondernemingsraad ook duidelijk afstand van neemt, naast overige partijen waaronder wij, groep verenigde, oudgedienden alle met eervol ontslag de brandweerorganisatie hebben verlaten. Sommige zijn nog wel actief als Kaderlid en of adviseur bij een Vakbond maar ook in het politieke circuit en wat te denken in de rest van het sociale domein. Een artikel waar de eigen redactie, ondanks NRC code, geen verantwoording voor wenst af te leggen.

Uw uitspraak, tijdens het overleg van de Vaste Kamercommissie J&V op 16 mei 2018, namens 24 van de 25 Regionaal Commandanten, was duidelijk en eerder hadden verschillende regionaal commandanten op persoonlijke dit gedaan met de woorden zich niet te herkennen in de uitspraken van Schaap.

Ronduit beschamend, des te meer dat u nu meent op grond van een artikel, knip en plakwerk, zonder hoor en wederhoor met uitspraken te komen richting werkvloer Korps Amsterdam, zoals “De heersende cultuur binnen een deel van het Amsterdamse brandweerkorps is volstrekt onacceptabel’, zegt Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland en de Raad van Brandweercommandanten. ‘Als hulpverleners zijn we er met elkaar voor de burger. Daarbij is onderling respect de basis voor onze beroepsuitoefening en kan er geen ruimte zijn voor normoverschrijdend gedrag.” Om vervolgens te schrijven, na overleg met de heer Schaap “Wij steunen - als collectief van commandanten - de cultuuromslag die de leiding in Amsterdam wil bewerkstelligen.”

Moeten wij hieruit nu lezen dat het eigen manifest niet van toepassing is op de dienstleiding en dat ondanks de opmerking van waarnemend burgemeester van Aartsen “dat had hij beter niet kunnen zeggen” voldoende excuus is om u anders te doen laten reageren.

Bent u niet meer in dienst van en voor de burgers, die afdragen voor het Instituut en de brandweerzorg. Respecteert u nu ook niet meer het gaande onderzoek van Openbaar Ministerie, Justitie, Politie, naast de formele verzoeken, klachten, bezwaren, ingebrekestelling en zelfs de aangiften, laster, smaad, belediging, tegen de heer Schaap.

En dan durft u te eindigen met:

Brandweercollega’s werken met hart en ziel voor de samenleving en dat wordt gelukkig ook gezien: de brandweer is recent nog benoemd als de hoogst gewaardeerde overheidsorganisatie en dat danken we aan de kwaliteit van onze brandweermedewerkers en brandweerorganisaties. Wij zijn daar ontzettend trots op.

Ja wij oudgediende ook maar u waagt zich ondertussen, zonder hoor en wederhoor, olie op het vuur te gooien en beschuldigd u simpel de groep, te triest voor woorden en volstrekt niet de-escalerend.

Wij hebben nog een tip voor u: https://www.expeditieonderstroom.nl/amsterdam-brandweer-teamvorming/

En verder wachten wij uw excuus af!

De verenigde groep (140) oudgediende brandweerlieden.


WillemD

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 240
Reactie #277 Gepost op: 08 augustus 2018, 11:06:16
Ik blijf het zorgelijk vinden dat een aantal personen een "bepaalde sfeer" van bedreiging en intimidatie probeert te handhaven met veelal oneigenlijke redenen als argument. Bedreigingen en intimidatie zijn gewoon onacceptabel en moraal ondermijnend.
Oudgedienden dienen overigens niet de doorslaggevende factor te zijn ten aanzien van veranderend beleid en operationele zaken.
Het "gezeik" duurt al veel te lang en gaat nu al ten koste van de operationele inzetbaarheid.

Ik ben blij dat een krachtdadig persoon als Generaal van Uhm eens goed orde op zake gaat stellen en de rotte appels welke bedreiging en intimidatie niet schuwen eruit laat knikkeren.

Beter een organisatie met een tijdelijke onderbemensing met een gezonde werksfeer en dito onderlinge verhoudingen, dan het kunstmatig handhaven van een totaal verziekte en rotte organisatie.


Liever Brandweer Dan Weer Brand !


berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.233
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #278 Gepost op: 08 augustus 2018, 11:19:35
Ik blijf het zorgelijk vinden dat een aantal personen een "bepaalde sfeer" van bedreiging en intimidatie probeert te handhaven met veelal oneigenlijke redenen als argument. Bedreigingen en intimidatie zijn gewoon onacceptabel en moraal ondermijnend.
Oudgedienden dienen overigens niet de doorslaggevende factor te zijn ten aanzien van veranderend beleid en operationele zaken.
Het "gezeik" duurt al veel te lang en gaat nu al ten koste van de operationele inzetbaarheid.

Ik ben blij dat een krachtdadig persoon als Generaal van Uhm eens goed orde op zake gaat stellen en de rotte appels welke bedreiging en intimidatie niet schuwen eruit laat knikkeren.

Beter een organisatie met een tijdelijke onderbemensing met een gezonde werksfeer en dito onderlinge verhoudingen, dan het kunstmatig handhaven van een totaal verziekte en rotte organisatie.

Probeert u nu eens toe te lichten wat u zegt, is het uw eigen waarneming en of beleving, dan nodig ik u graag uit tot gesprek.

Dan de oudgedienden, correct zij zijn niet doorslaggevend maar behoeven zich ook niet te laten schofferen, beledigen, te lasteren of te smaden toch, of heet dat nazorg?  Ken de feiten en dan verneem ik uw reactie met open armen.WillemD

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 240
Reactie #279 Gepost op: 08 augustus 2018, 12:06:59
Probeert u nu eens toe te lichten wat u zegt, is het uw eigen waarneming en of beleving, dan nodig ik u graag uit tot gesprek.

Dan de oudgedienden, correct zij zijn niet doorslaggevend maar behoeven zich ook niet te laten schofferen, beledigen, te lasteren of te smaden toch, of heet dat nazorg?  Ken de feiten en dan verneem ik uw reactie met open armen.


Het is een persoonlijke mening gebaseerd op de vele berichtgevingen van alle betrokkenen.

Zonder in te gaan op de specifieke problemen:
Het publiekelijk op de persoon en op een groep gerichte "aanvallen" is uitermate betreurenswaardig en leidt zelden tot een voor alle betrokkenen gunstige oplossingen.
De emoties van alle partijen zijn dusdanig opgelopen dat voor alle partijen acceptabele oplossingen in dit stadium alleen nog maar extern kunnen worden opgelost.
En dat zal voor sommigen helaas een ongunstige uitkomst teweegbrengen.
E.e.a. is het directe gevolg van hakken in het zand zetten en de uit de hand gelopen groepsgedrag en bedrijfscultuur van hoog tot laag.

Ongeacht van welke personen en/of groepen bedreigingen en intimidatie ook komen, zodra er sprake is van bedreigingen en intimidatie dient er krachtig te worden ingegrepen naar betreffende personen en groepen, van interne maatregelen tot juridisch en strafrechtelijk.
Toegeven aan bedreigingen en intimidatie is een worst-case scenario voor organisaties.
Liever Brandweer Dan Weer Brand !


berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.233
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #280 Gepost op: 08 augustus 2018, 15:56:56
Het is een persoonlijke mening gebaseerd op de vele berichtgevingen van alle betrokkenen.

Zonder in te gaan op de specifieke problemen:
Het publiekelijk op de persoon en op een groep gerichte "aanvallen" is uitermate betreurenswaardig en leidt zelden tot een voor alle betrokkenen gunstige oplossingen.
De emoties van alle partijen zijn dusdanig opgelopen dat voor alle partijen acceptabele oplossingen in dit stadium alleen nog maar extern kunnen worden opgelost.
En dat zal voor sommigen helaas een ongunstige uitkomst teweegbrengen.
E.e.a. is het directe gevolg van hakken in het zand zetten en de uit de hand gelopen groepsgedrag en bedrijfscultuur van hoog tot laag.


Ongeacht van welke personen en/of groepen bedreigingen en intimidatie ook komen, zodra er sprake is van bedreigingen en intimidatie dient er krachtig te worden ingegrepen naar betreffende personen en groepen, van interne maatregelen tot juridisch en strafrechtelijk.
Toegeven aan bedreigingen en intimidatie is een worst-case scenario voor organisaties.

Mooi uw betoog maar voornamelijk van horen zeggen dus!

We gaan even terug in de tijd een cruciaal moment, de uitspraken van de heer Schaap in de media en pak de beelden erbij en analyseer het moment van de uitspraak "Maffioso"

Pak ook het manifest er bij, wat staat daarin als te hanteren gedragscode!

Wat nu en kennelijk ook op uw netvlies staat, het is een totaal verrotte cultuur, die van uw collega's dus!

Ik wens dat niet te aanvaarden en ken voldoende de feiten en wil daarin niet aanvaarden en wens tot slot niet als bejaard te worden weggezet!

Mogen wij het als groep opnemen voor de huidige generatie, die haar werk haast moeten doen onder zeer stressvolle omstandigheden, op iedere stap of uitspraak afgerekend te worden? Dat is ongezond en toont niet de veilige werkplek.

Er is geen ME inzet nodig om het prachtige korps Amsterdam - Amstelland te hervormen naar een gewenst resultaat als je niet fatsoenlijk wenst te verklaren, noch arbeidsvoorwaardelijk te regelen, dat het anders moet.

Heeft u voorbeelden van dat de collega's hun werk niet uitvoeren, laat maar horen?

De oplossing voor de problemen zijn zeer snel op te lossen, nadat iedereen op juiste wijze kennis heeft genomen van de feiten en omstandigheden en tot slot ook wenst te accepteren dat wijlen Eberhard van der laan een geweldige burgemeester was maar ook een onverklaarbare zijde droeg.


WillemD

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 240
Reactie #281 Gepost op: 08 augustus 2018, 16:47:48
Mooi uw betoog maar voornamelijk van horen zeggen dus!

We gaan even terug in de tijd een cruciaal moment, de uitspraken van de heer Schaap in de media en pak de beelden erbij en analyseer het moment van de uitspraak "Maffioso"

Pak ook het manifest er bij, wat staat daarin als te hanteren gedragscode!

Wat nu en kennelijk ook op uw netvlies staat, het is een totaal verrotte cultuur, die van uw collega's dus!

Ik wens dat niet te aanvaarden en ken voldoende de feiten en wil daarin niet aanvaarden en wens tot slot niet als bejaard te worden weggezet!

Mogen wij het als groep opnemen voor de huidige generatie, die haar werk haast moeten doen onder zeer stressvolle omstandigheden, op iedere stap of uitspraak afgerekend te worden? Dat is ongezond en toont niet de veilige werkplek.

Er is geen ME inzet nodig om het prachtige korps Amsterdam - Amstelland te hervormen naar een gewenst resultaat als je niet fatsoenlijk wenst te verklaren, noch arbeidsvoorwaardelijk te regelen, dat het anders moet.

Heeft u voorbeelden van dat de collega's hun werk niet uitvoeren, laat maar horen?

De oplossing voor de problemen zijn zeer snel op te lossen, nadat iedereen op juiste wijze kennis heeft genomen van de feiten en omstandigheden en tot slot ook wenst te accepteren dat wijlen Eberhard van der laan een geweldige burgemeester was maar ook een onverklaarbare zijde droeg.
Laat ik allereerst zeggen dat ik geen seconde twijfel heb over de toewijding en vakmanschap van welk brandweerkorps en brandweer mensen dan ook. Dat punt is dus uit de lucht.

Beschouw mijn betoog ook niet als een persoonlijke aanval. Op basis van de door mij tot op heden doorgelezen documenten heb ik ook mijn persoonlijke mening gevormd. Wellicht heb ik wat gemist. Kan ik in de toekomst altijd bijstellen.

De indruk blijft echter bestaan dat de betrokken partijen kennelijk grote moeite hebben om nader tot elkaar te komen, er kennelijk niet gezamelijk probleemgericht aan oplossingen wordt gewerkt, en dat e.e.a. niet intern is/wordt gehouden door één of meerdere partijen waardoor interne discussies en meningsverschillen openbaar zijn geworden en als zodanig ook is geescaleerd.

Als er een snelle oplossing zou zijn dan zou dat heel fijn als dat per omgaande in gang gezet zou worden met medewerking van alle partijen.


Hoe bereidwillig zijn de betrokken partijen en kan men op professionele wijze gezamelijk rond de tafel gaan zitten en luisteren, onderkennen en begrijpen wat nu eigenlijk de kern van de problemen en knelpunten zijn, de emoties laten bezinken, en niet geheel onbelangrijk om vooral het "oud zeer" even te laten voor wat het is.

Belangrijk is inderdaad dat iedereen moet weten wat precies de kern van de problemen en knelpunten van elke partij is.
Laten alle partijen, en nu dus ook de burgerij, dus grondig kennis nemen van alle aantoonbare feiten en omstandigheden.
Liever Brandweer Dan Weer Brand !


berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.233
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #282 Gepost op: 08 augustus 2018, 17:19:12
Beste Willem,

Citaat
Belangrijk is inderdaad dat iedereen moet weten wat precies de kern van de problemen en knelpunten van elke partij is.
Laten alle partijen, en nu dus ook de burgerij, dus grondig kennis nemen van alle aantoonbare feiten en omstandigheden.

Dank voor uw heldere analyse maar ook probleemstelling, welke media zijn echt bereidt of welke organisatie toont de bereidwilligheid de feiten aan te horen, tot heden kwam ik ze niet tegen. Weliswaar dat nieuwsuur en de Telegraaf open staan om meer onderzoek te doen en te publiceren maar lopen daarbij natuurlijk ook weer tegen niet bereidwillige op! Bedenk daarbij ook dat spreken met de media, voor een selecte groep, de repressieve werkvloer, verboden is!

Nogmaals en echt overtuigd er is feitelijk geen probleem, de transitieovereenkomst is voor 90% voldaan en de laatste 10% vraagt arbeidsvoorwaardelijke afstemming.

Uiteraard en dat blijft maar is van alle tijden, onjuist gedrag wordt gecorrigeerd en wie zich echt schuldig maakt die wacht disciplinaire maatregel en of rechter maar breed uitmeten in de media toch geen doel. Wees eerlijk en transparant, toon voorbeeld gedrag en sta als secondair proces niet boven het primaire proces. Breng de verhoudingen op orde, het belevingsonderzoek spreekt daar ook uitdrukkelijk over.

De heer van Uhm  stond tussen zijn mensen en toonde waar hij trots op kon zijn. Bij de brandweer hoort dat ook zo te zijn maar helaas is het anders nu en dat heeft geschiedenis wat ik nu niet ga herhalen maar slechts wil aanstippen non-profit en (on) balans! We kunnen niets verdienen we zijn een noodzakelijk kwaad, met intens goede bedoelingen.


berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.233
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #283 Gepost op: 10 augustus 2018, 19:38:47
https://www.telegraaf.nl/nieuws/2414404/boete-voor-brandweercommandant-leen-schaap

Ongetwijfeld heeft u de berichtgeving in alle media meegekregen, is dit nu wat we vandaag de dag moeten verwachten van een brandweercommandant?

Nine Kooiman neemt het in ieder geval indirect ook voor getroffen brandweerlieden op, zij worden om minder zwaarder, disciplinair, gestraft!

Langzaam komen er wel steeds meer politici en media die hoor en wederhoor toepassen, wellicht komt er eerdaags ook het juiste beeld naar buiten.

https://tpo.nl/column/brief-van-een-amsterdamse-brandweerman-femke-halsema-de-benoeming-van-peter-van-uhm-is-een-meesterzet/

Geachte mevrouw Halsema,

Wat een onverwachte meesterzet, althans zo wordt het ervaren. Net nu we als brandweer Amsterdam-Amstelland het idee kregen dat we in een slechte aflevering van House of cards terecht zijn gekomen, schenkt u ons oud-generaal Peter van Uhm. Chapeau ! Wat een goede zet.

We begonnen ons echt zorgen te maken over de ontstane situatie. Het mediaspektakel dat door commandant Leen Schaap werd/wordt opgevoerd begint echt desastreuze vormen aan te nemen. De veiligheid van de stad begint door zijn doldwaze plannen tot modernisering nu echt in het geding te komen. De hersenspinsels gaan heel ver, net zoals zijn methodes overigens. Of zoals zijn collega de heer Bernard Welten het zegt: ‘de methode Schaap’.

Wat is die methode Schaap dan, vraagt u zich waarschijnlijk af. Het komt hier op neer; schrijf een manifest (waar je je zelf niet aan houdt overigens ) met als rode draad dat we even gewoon normaal moeten doen. In de ogen van de heer Schaap is ‘normaal doen’ toch heel iets anders dan wat ‘normaal doen’ in De dikke Van Dale  voorschrijft. Daar staat namelijk: “Normaal is wat de meeste mensen doen en wat door de meeste mensen geaccepteerd wordt, het wijkt niet af van de gangbare praktijk”.

De realiteit van dit moment is dat we gemanipuleerd, geïntimideerd en geschoffeerd worden. Dit alles onder het bekende framing zoals nu in de media gedeeld wordt. De afgelopen twee jaar zijn we werkelijk geen stap beter geworden, geen millimeter vooruit gekomen. Het korps is gedemoniseerd maar zeker ook gedemotiveerd en dat is zeer triest, zeker als je de oorzaak in ogenschouw neemt.


Een ‘transitie-overeenkomst’ uit 2011. Zeker 75 procent uit die overeenkomst is gewoon behaald, alleen het project ‘proeftuinkazerne’ (nog ) niet. Het vervelende is dat alleen het project ‘proeftuinkazerne’ onder de aandacht gebracht wordt. Oud-commandanten worden weggezet als slap en onkundig. De feiten zijn echter anders. Wel degelijk hebben de voorgangers van de heer Schaap plannen ontwikkeld, helaas werden deze plannen meestal door oud-burgermeester Eberhard van der Laan afgeketst.

Het probleem zit hem in de 24-uursdienst. Het is onmogelijk om budgetneutraal een 3 keer 8 uurs rooster te draaien of een variatie daarvan. Wij werken of zijn aanwezig, hoe je het noemen wil, 48 uur per week op een kazerne. Dat is dus 12 uur meer dan een normale 36-urige werkweek. We werken dus eigenlijk 12 uur gratis.

Een ploegen-rooster kost aanzienlijk meer. Vandaar de 24-uurs shifts ( dat is bijna over de gehele wereld zo). In de nieuwe eenzijdige opzet gaat men over tot een nachtsluiting om budgetneutraal te blijven. Daar is tante Mien uit de Celebesstraat blij mee als ze ‘s nachts uit haar bedje geholpen moet worden. Gelukkig heeft ze een rookmelder, dat zal haar redden!! U moet voor de gein eens geblinddoekt door uw eigen huis lopen en proberen om naar buiten te komen. Denk daar wat stress bij… Ach, ik hoef u niets uit te leggen.

Terugkomend op de heer Van Uhm, Ik kan u verzekeren dat deze man een zeer hoog aanzien geniet bij ons op de werkvloer. Wij hebben veel oudgedienden uit het leger en zij zijn stuk voor stuk vol lof over hem. Ze bestaan nog, echte leiders.
Is het niet een idee om deze man de kar te laten trekken ? Veranderingen beginnen immers met draagvlak creëren.

Gun hem die 2 ton per jaar die de heer Schaap de belastingbetaler kost en begin opnieuw. Helaas heeft de heer Schaap een paar dagen voor de verkiezingen zijn contract verlengd, hij voelde de bui al hangen waarschijnlijk. Ik verzeker u, met de heer Van Uhm aan het roer zal het een stuk soepeler verlopen.

Ik weet niet of de heer van Uhm hier interesse in heeft, maar vraag het hem. Nee, smeek het hem. Niet voor ons, niet voor de 24-uurs dienst maar voor de burger van Amsterdam..

Namens de uitrukdienst.

(Auteur bij redactie bekend)


berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.233
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #284 Gepost op: 12 augustus 2018, 10:56:26
Geachte heer .....,

Natuurlijk kunt u er voor kiezen niet te reageren, als communicatie vertegenwoordiger van een organisatie met zo een grote naam "Brandweer Nederland" Dwingen kunnen wij u niet, hooguit een beroep doen op de normen van fatsoen.

Bericht bestemd voor de heer Wevers.

Geachte heer Wevers,

Voor u hetzelfde, daarnaast wat vervelend dat zo kort na uw steun aan de heer Schaap en directe aanval op repressief personeel, hij wederom nu negatief onder de aandacht komt. Natuurlijk hij ontkent en kan nog in bezwaar gaan maar het beeld is wederom negatief gezet.

Vriendelijke groet,

namens de groep