Auteur Topic: Vernieuwde werkwijze C2000 binnen de brandweer  (gelezen 3375 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tygerpower

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 24.336
  • Geslacht: Man
    • Brandbase
  • Bezoek: Belangstellende
Gepost op: 30 september 2016, 21:46:32
Vernieuwde werkwijze C2000 binnen de brandweer

op 4 oktober gaan de  brandweerregio's IJsselland en Noord en Oost Gelderland welke zijn  aangesloten bij de Meldkamer Oost Nederland werken met een vernieuwde structuur binnen C2000 en het gebruik van de porto- en mobilofoon. De indeling van gespreksgroepen en statuscodes zijn daarbij gelijk getrokken. Dit betekent veranderingen voor de mensen in het veld en op de meldkamer.

De verbindingsstructuur is aangepast. Er is nu een incidentnet, bevelvoerdersnet, OD net en een CDO net. Bij de alarmering via P2000 wordt ook het incidentnet meegegeven. Deze gespreksgroep wordt dynamisch toegewezen door de centralist en kan bij ieder incident verschillend zijn. De bevelvoerder schakelt de mobilofoon in de wagen naar het opgegeven incidentnet voor communicatie met de meldkamer.

Ter plaatse gaat de bevelvoerder over op de portofoon in het bevelvoerdersnet voor communicatie met de meldkamer. Ook de OVD krijgt een nummer van de meldkamer om te schakelen naar het OD net.

Noodknop
Wanneer een manschap in de problemen komt kan hij op de DMO portofoon op de noodknop drukken. De gespreksgroep gaat dan 15 seconden open om aan de bevelvoerder te melden wat er aan de hand is. De bevelvoerder kan via de TMO portofoon een urgente spraakaanvraag doen om een noodprocedure te maken.

Indien de bevelvoerder zelf in nood is gebruikt hij de noodknop op de TMO portofoon. Alleen deze noodoproep komt rechtstreeks binnen bij de meldkamer.

Centralisten
Ook voor de centralisten op de meldkamer gaan er zaken veranderen. Er komt een geheel vernieuwde verbindingsstructuur waarbij er een bevelvoerdersnet toegevoegd wordt. "Waar we normaal van bovenaan gingen invullen gaan we nu van onderaan opbouwen. We draaien eigenlijk alles om." aldus centralist Alwin Kers. Daarnaast worden de incidentnetten meegestuurd in de P2000 alarmering.