Facebook Brandweerforum Twitter BrandweerforumIntegrale brandveiligheid & bedrijfshulpverlening


Brandweer

AdvetorialAuteur Topic: Militairen kunnen hulpdiensten meer ondersteunen  (gelezen 2045 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline berg

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.906
  • Bezoek: Brandweer
Re: Militairen kunnen hulpdiensten meer ondersteunen
« Reactie #30 Gepost op: 04 september 2017, 16:18:11 »
Zo nodig kunnen militairen voor civiele taken andere geweren en munitie krijgen, dan ze nu hebben. Die meerkosten kunnen dan bijvoorbeeld worden bezuinigd op andere uitgaven voor leger of politie.

Ik wil dit onderwerp genuanceerd bekijken. Er spelen allerlei afzonderlijke vragen, hoewel ze verband houden met elkaar. Kunnen militairen vaker worden ingezet om Nederlandse hulpdiensten te helpen, naast hun militaire training? Wat zijn daarbij de mogelijkheden, voordelen en nadelen? Voor welke civiele taken kunnen die militairen worden ingezet, met welke bevoegdheden, en in welke organisatiestructuur? Hoeveel militairen zijn daarbij wenselijk? Welke kleding, voertuigen, wapens en andere en uitrusting zijn daarbij mogelijk en wenselijk? Hoe kun je die militairen het best selecteren en trainen voor die taken? Enzovoort.

Militairen (infanteristen) kunnen bijvoorbeeld uitsluitend worden ingezet voor ME-taken en search & rescue, met een gewoon ME-uniform en bijbehorende ME-uitrusting, met een militair insigne op hun kleding. Of militairen kunnen eventueel alleen boswachters en douane gaan ondersteunen in een politie-uniform met een politiepistool. Of militairen (mariniers) kunnen eventueel alleen zeehavens gaan beveiligen in een marine-uniform met pistoolmitrailleur. Of militairen kunnen eventueel (zoals in Parijs en Brussel) met militaire gevechtskleding en automatische geweren surveilleren in steden. Er er zijn allerlei combinaties van die opties. En zo zijn er nog talloze andere mogelijkheden. 

Nog meer vragen: Hoe kan de overheid over die civiel-militaire samenwerking doelmatige publieksvoorlichting geven? En hoe voorkom je, dat een toenemende civiel-militaire samenwerking eventueel kan leiden tot maatschappelijke onrust, of tot eventuele erosie van de democratische rechtsstaat?

Ik stem links.

U lijkt haast een niet overwogen stem te hebben, links en voor militarisme!

Nu werkt overigens defensie al samen met overige hulpdiensten, binnen de keten van voor de veiligheid, vastgelegd bij wet- en regelgeving.

Verder vraag ik mij af of u überhaupt enige kennis heeft van de materie, u en andere kramen meer  onzin uit dan goed is voor de mensheid.

Offline Piet V.

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Bezoek: Belangstellende
Re: Militairen kunnen hulpdiensten meer ondersteunen
« Reactie #31 Gepost op: 04 september 2017, 17:10:19 »
Dat lijkt mij een prioriteit. Het lijkt mij zelfs erg gevaarlijk om door middel van civiele neventaken defensie aanlokkelijker te maken voor extra geldstromen, zo kweek je verkeerde verwachtingen voor als defensie echt nodig is voor de kerntaak.

Multidisciplinaire infanteristen met een civiele taak kunnen in deeltijd trainen als frontsoldaat.

Het wordt misschien anders als je misschien terug wilt gaan naar de situatie vroeger, de Mobiele Colonnes, een militair onderdeel met als hoofdtaak Hulpverlening. Maar je zou zo'n organisatie ook civiel op kunnen zetten. Soort Civile bescherming uit Belgie, THW uit Duitsland. Volgens mij zijn wij een van de weinige landen die dat hebben opgedoekt al proberen we dat met allemaal teampjes weer op te lappen.

Heroprichting van de BB vind ik zeer urgent, te betalen uit het Defensie-budget. Dit is nodig vanwege de toenemende internationale spanningen en terrorismedreiging. Dit kan betaald worden door bijvoorbeeld minder straaljagers aan te houden.

Wikipedia over de BB:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bescherming_Bevolking

Mocht je dat militair willen doen, dan zou ik zeggen werf die 5000 man extra maar ga geen overbelaste pang pang roepers (of “prrrrt” als ze een mitrailleur hebben) neventaken geven waar ze niet voor zijn opgeleid, niet voor zijn uitgerust en niet voor gekozen hebben.

Voor duizenden mensen extra personeel, is nu waarschijnlijk geen geld beschikbaar. En overbelasting van militairen kan worden voorkomen, door onze buitenlandse militaire ambities in het hoogste geweldsspectrum te verlagen.

EOD, CRBN en nog een paar specialistische eenheden kunnend at wel en doen dat wel, en dat gaat goed op basis van jarenlange ervaring met samenwerken. Laten we ook de NATRS even noemen. Maar verder is gebleken dat “omgang met burgers” niet zo'n vanzelfsprekende overgang is als je doet voorkomen. Zelfs een marechausse die overstap van zeg maar Schiphol (en dan zit ie al zo civiel as je bij Defensie maar kunt zijn) heeft een hele omschakeling nodig voor de civiele politie hem op straat in de wijk kan inzetten.

Als er met elke twee politieagenten één militair zou meerijden, hoeft die militair niet zelfstandig incidenten af te handelen, en kan hij geleidelijk de kunst afkijken van die agenten, en waar nodig ondersteuning geven. Of er kan bijvoorbeeld op een aantal brandweerauto's elk één militaire brandweerman of -vrouw meerijden ter assistentie, in een brandweeruniform.

En laten we militairen niet afschilderen als onbeheersbare vechthonden. Het zijn vaak huisvaders, die gewoon de middelbare school hebben doorlopen, en thuis met hun kinderen spelen. En ook tijdens militaire missies is vaak deëscalatie en zelfbeheersing nodig. En militairen moeten goed worden geselecteerd en getraind voor het uitvoeren van civiele taken.

Wat op zich een aantal aanvallen , juist op militairen, met mogelijke desastreuze gevolgen voor civiel omstanders, lijkt te hebben uitgelokt. Met name in Belgie.

Of er eventueel sprake is van een uitlokkend effect, kan ik niet uitsluiten. Maar het lijkt me te vroeg, om daarover nu al conclusies te trekken. Daarvoor is meer wetenschappelijk onderzoek nodig, bijvoorbeeld door het interviewen van terroristen en extremisten, wat natuurlijk vaak moeilijk te realiseren is.
 

Over het Brandweerforum

Stichting Fire & Safetyfora

Social Media