Auteur Topic: Militairen kunnen hulpdiensten meer ondersteunen  (gelezen 25413 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Piet V.

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 287
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #15 Gepost op: 10 juli 2017, 15:14:33
Ook tijdens de jaarwisseling zou het goed zijn, als Nederlandse brandweerlieden en politieagenten beter beschermd worden tegen geweld dan de afgelopen jaren. Er kunnen daartoe bijvoorbeeld vijfduizend infanteristen met ME-uitrusting worden ingezet in Nederland, om rellen te bestrijden. Mogelijk worden relschoppers door zo'n systeem min of meer afgeschrikt, om zich te misdragen.

Die militairen moeten daartoe eerst een aanvullende ME-training krijgen. Dat kan deels kostenbesparend via demonstratie-video's op smartphones en educatieve simulatie-games.

Die militairen kunnen tijdens de jaarwisseling bijvoorbeeld worden ingezet volgens het principe van flex-ME, waarbij elke ervaren ME-er bijvoorbeeld wordt gekoppeld aan enkele militairen, waarbij die teams zich aanvankelijk verspreiden over de mensenmassa op straat. Bij onverhoopte escalatie, kunnen die teams zich dan samen groeperen in linies.

Of die militairen kunnen juist aanvankelijk uit het zicht blijven op een afgesloten terrein, totdat de situatie escaleert. En dan kunnen ze snel ter plaatse komen met bijvoorbeeld lichte militaire terreinvoertuigen of ME-busjes. Daarvoor kunnen bijvoorbeeld de oude donkerblauwe ME-bussen worden ingezet, die anders worden afgedankt door de politie.

http://denhaagfm.nl/2016/06/29/politie-krijgt-nieuwe-me-bussen/   

Via wetenschappelijke proefprojecten kan worden uitgezocht, wat de gewenste en ongewenste effecten zijn van dergelijke civiel-militaire samenwerking, en hoe die effecten kunnen worden verbeterd.

Mogelijke nadelige effecten zouden bijvoorbeeld kunnen liggen op het gebied van provocatie of maatschappelijke onrust over de inzet van militairen voor civiele taken. Deskundige en tijdige voorlichting via massamedia over die militaire steun, kan die ongewenste effecten mogelijk verminderen of voorkomen.


Piet V.

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 287
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #16 Gepost op: 11 juli 2017, 16:59:51
Militairen kunnen relschoppers eventueel bespuiten met pepperspray, met wit geverfde oude brandweerwagens. Ik zeg dat als linkse kiezer.

Het kan voor relschoppers verslavend zijn, om telkens een urenlang kat- en-muis-spel aan te gaan met de ME. Dat lijkt me vooral het geval, als er te weinig ME aanwezig is, om veel relschoppers op te pakken.

Maar als er bij een rel binnen tien minuten vier militairen ter plaatse komen met schilden en wapenstokken, en binnen een half uur nóg tien militairen komen, en na een uur nog eens dertig militairen, naast de gewone politie en ME, wordt het voor relschoppers vermoedelijk minder aantrekkelijk.

Vooral als de veelplegers daarbij een boete krijgen van tienduizenden euro's en/of een zware werkstraf van duizenden uren, plus jarenlange elektronische detentie buiten werktijden. Bij zulke zware straffen is het wel wenselijk, dat er bewijs is met video-opnamen via een body-cam.

En als er ergens rellen dreigen, (bijvoorbeeld bij een risicovolle voetbalwedstrijd) kunnen daar preventief een paar honderd militairen met ME-uitrusting paraat zijn, op een afstand van enkele minuten rijden.


Piet V.

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 287
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #17 Gepost op: 13 juli 2017, 16:05:40
Video: Brandweer Defensie blust mee in Moerdijk



Thor

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.571
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #18 Gepost op: 13 juli 2017, 19:09:24
Video: Brandweer Defensie blust mee in Moerdijk


Deze apparaten zijn primair bedoeld om snel een vliegtuigbrand te blussen,hebben daartoe een groot acceleratievermogen en een behoorlijke bluscapaciteit 5 ton/minuut,de eigen  vloeistofvoorraad varieert van 10-15 ton.Vwb de inzettijd bij vliegtuigbranden wordt uitgegaan van hoogstens een paar minuten. Een vrij hoge investering,niet direct uitgelegd op langdurige blusoperaties met alle consequenties van dien vwb de aandrijfmotor(en) bluspomp(en).Tegenwoordig zijn er minder dure opties met een grotere bluscapaciteit en uitgelegd op langdurige inzetten.
Als een dergelijk apparaat in de buurt is waarom dan niet inzetten, nadat de luchthavenbrandweer,zoals gemeld in het filmpje, toestemminghad gekregen.


Piet V.

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 287
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #19 Gepost op: 24 augustus 2017, 16:17:29
GEEF TIENDUIZEND POLITIEAGENTEN MILITAIRE TRAINING

Ik stel voor, dat tienduizend Nederlandse politieagenten een eenmalige aanvullende militaire training krijgen, van een half jaar lang voltijds, en daarna een week lang jaarlijks.

Ze kunnen daarbij o.a. getraind worden in het gebruik van een moderne pistoolmitrailleur en taser, en in terrorismebestrijding, relbestrijding, vechtsporten, brandbestrijding, EHBO en rampenhulp. Deze agenten moeten hiervoor speciaal worden geselecteerd, op basis van capaciteiten, karakter, ervaring, kennis en motivatie.

In elke politieauto moet zo'n pistoolmitrailleur liggen in een wapenkluisje, samen met een "chest rig" (draagvest) met reservemagazijnen.

Dit plan kan worden betaald door Defensie, omdat deze multifunctionele politieagenten hierdoor ook inzetbaar worden voor minder zware militaire taken, zoals bewaking van militaire objecten in oorlogssituaties. Het geld voor dit plan kan worden vrijgemaakt, door jaarlijks wat minder 'gewone' militairen aan te nemen.

Een belangrijk voordeel van dit plan is, dat deze agenten met pistoolmitrailleur desnoods ook inzetbaar zijn tegen terroristen en criminelen met zware vuurwapens. En op dit moment zijn Nederlandse agenten op dat gebied te kwetsbaar, om snel te kunnen ingrijpen, terwijl het vaak te lang duurt, om te wachten op een arrestatieteam.

Deze nieuwe multidisciplinaire agenten kunnen hun civiele taken blijven doen, onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Het is ook mogelijk, dat de bovengenoemde tienduizend agenten worden overgeplaatst van de politie naar de Marechaussee. In 2014 had Nederland in totaal 61 duizend politiemensen.

Tags: civiel-militaire samenwerking, bewapening politie, politiewapens, georganiseerde criminaliteit, georganiseerde misdaad,  bendes, terroristen, aanslagen, crowd control, Marechaussee, kostenbesparing, efficiency, machinepistool.




Bartweer

  • Forumlid.
  • ***
  • Berichten: 1
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Brandweer
Reactie #20 Gepost op: 02 september 2017, 15:52:24
Beste Piet,
Het lijkt erop dat u erop gebrand bent een taak voor militairen in de (dagelijkse) binnenlandse hulpverlening te verzinnen. Dat mag natuurlijk, maar het lijkt mij persoonlijk geen goed plan. Militairen zijn niet primair getraind in het werken met burgers en matig getraind in het samenwerken met andere hulpdiensten. Wel zijn militairen getraind in het omgaan met gewapende/vijandige tegenstanders die een compleet andere benadering vragen dan 'normale' burgers.
Waar defensie wél heel goed in is is het snel opzetten van grootschalige organisaties. In mijn ogen zou defensie derhalve wel kunnen assisteren bij grote incidenten in de vorm van bijvoorbeeld verzorgings-, ontsmettings- en commandounits. Dit zijn zaken die de brandweer zelf ook prima kan maar misschien zou hier een samenwerking gezocht kunnen worden. Ook het snel opbouwen van een veldhospitaal bij een grootschalig incident zou prima bij defensie passen (voor zover dit niet al gebeurt).
Het inzetten van militairen 'tegen' burgers is echter onwenselijk. Wel zou defensie objectbewaking bij risico-objecten kunnen verzorgen (maar dat doet defensie al lang). Crowd control en de-escalerend optreden zijn echter niet de sterkste punten van defensie; hier zijn particuliere beveiligers vaak beter in.


Piet V.

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 287
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #21 Gepost op: 02 september 2017, 19:18:27
Het lijkt erop dat u erop gebrand bent een taak voor militairen in de (dagelijkse) binnenlandse hulpverlening te verzinnen. Dat mag natuurlijk, maar het lijkt mij persoonlijk geen goed plan. Militairen zijn niet primair getraind in het werken met burgers en matig getraind in het samenwerken met andere hulpdiensten.

Ik ben voor genuanceerd beleid. Het lijkt me verstandig, om een klein deel van ons leger daar wél in te trainen. Bijvoorbeeld vijfduizend of tienduizend militairen. Daarvoor kunnen die militairen worden geselecteerd, die daarvoor het meest geschikt zijn qua motivatie, karakter, capaciteiten, kennis en vaardigheden.

Zij kunnen dan ook worden ingezet voor buitenlandse militaire en humanitaire taken, waarbij meer contact is met de bevolking. Zoals bij het zoeken naar wapens die verstopt zijn in een dorp, of relbestrijding, of beveiliging van voedseldistributie bij rampen, beveiliging van militaire transporten door bewoonde gebieden, enz.

Ook kunnen die multidisciplinaire militairen als eerste worden ingezet voor rampenhulp in Nederland, waarvoor ervaring nodig is in het samenwerken met civiele hulpdiensten.

Lijst van Nederlandse rampen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_rampen

Ook kunnen deze multifunctionele militairen elk worden opgeleid voor een heel beperkte civiele taak, zoals bijvoorbeeld beveiligen van zeehavens en kustwateren door mariniers, relbestrijding, grenscontroles of ondersteuning van boswachters door infanteristen. En deëscalerend omgaan met burgers hoort bij die training.

Bovendien hebben veel militairen ook gewoon een gezin, verdere familie, hobbyclub en buren, en hebben ze dus meestal wel ervaring in het omgaan met burgers. Er zijn ook militairen, die al jarenlang gewerkt hebben bij civiele hulpdiensten.

Wel zijn militairen getraind in het omgaan met gewapende/vijandige tegenstanders die een compleet andere benadering vragen dan 'normale' burgers.

Als je kwetsbare doelen moet beveiligen tegen terroristen of gewapende bendes met explosieven en automatische geweren, komt militaire training soms wel van pas. Daarom surveilleren er ook in sommige Belgische en Franse steden militairen tegen terrorisme.

Waar defensie wél heel goed in is is het snel opzetten van grootschalige organisaties. In mijn ogen zou defensie derhalve wel kunnen assisteren bij grote incidenten in de vorm van bijvoorbeeld verzorgings-, ontsmettings- en commandounits.

Inderdaad, maar bij grote incidenten zijn militairen meestal afwezig in Nederland, doordat ze niet snel oproepbaar zijn. Bijvoorbeeld de Bijlmer-ramp, diverse overstromingen, de Facebookrellen in Haaren, de strandrellen in Hoek van Holland, de vuurwerkramp in Enschede, ernstige voetbalrellen, gewelddadige krakersrellen in het verleden, enz. 

Dit zijn zaken die de brandweer zelf ook prima kan maar misschien zou hier een samenwerking gezocht kunnen worden. Ook het snel opbouwen van een veldhospitaal bij een grootschalig incident zou prima bij defensie passen (voor zover dit niet al gebeurt).

Inderdaad, en het zou toch een prima oefening zijn, met echte slachtoffers en emoties, die je in een simulatie niet kunt evenaren?

Het inzetten van militairen 'tegen' burgers is echter onwenselijk.

Die woordkeuze suggereert bijna, dat ik zou voorstellen, dat burgers onderdrukt moeten worden door een militaire dictatuur. Terwijl ik voorstander ben van een humane, transparante, democratische rechtsstaat, liefst met een gezamenlijke wereldregering, om een nucleaire oorlog te voorkomen.

Ik stel voor dat een klein deel van het leger aanvullend wordt getraind om civiele hulpdiensten te ondersteunen, en daarmee burgerslachtoffers te helpen. Dat vind ik iets anders, dan wat jij suggereert met de uitdrukking: militairen inzetten tegen burgers.

Wel zou defensie objectbewaking bij risico-objecten kunnen verzorgen (maar dat doet defensie al lang).

Die objectbewaking zou veel zwaarder moeten, zijn. In sommige situaties ook met pantserwagens.

Crowd control en de-escalerend optreden zijn echter niet de sterkste punten van defensie; hier zijn particuliere beveiligers vaak beter in.

Maar particuliere beveiligers kosten extra geld. En militairen worden nu tóch al betaald. Er zijn denk ik wel vijfduizend militairen te vinden, die wél geschikt zijn om dat civiele werk te leren, naast het volgen van militaire trainingen. Bovendien kan met dat multidisciplinaire takenprofiel ook rekening worden gehouden, bij de werving en toewijzing aan taken van nieuwe militairen.

Een van de belemmeringen voor meer civiel-militaire samenwerking is denk ik, dat er angst is, dat er bij die veranderingen in het begin iets mis gaat, waarvan dan mogelijk iemand de schuld gaat krijgen. En veel betrokkenen zijn mogelijk bang, dat ze misschien werk krijgen, dat ze minder prettig vinden.

Veranderingen veroorzaken meestal angst en tegenwerking bij de betrokkenen. En politici moeten zo wijs zijn, om ook de mogelijkheden en kansen van bepaalde veranderingen te durven onderzoeken. En uit kleinschalige proefprojecten kan dan informatie komen, wat de effecten zijn van die plannen, en wat er aan verbeterd kan worden.


Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
Reactie #22 Gepost op: 03 september 2017, 08:48:44
https://nos.nl/artikel/2163157-wat-stelt-onze-krijgsmacht-nog-voor.html

Zal er eerst nog een bak met geld naar onze krijgsmacht moeten voor zij überhaupt weer wat gaat betekenen. ::)


Piet V.

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 287
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #23 Gepost op: 03 september 2017, 10:40:46
https://nos.nl/artikel/2163157-wat-stelt-onze-krijgsmacht-nog-voor.html Zal er eerst nog een bak met geld naar onze krijgsmacht moeten voor zij überhaupt weer wat gaat betekenen. ::)

Als een deel van ons leger veel meer civiele taken gaat doen in deeltijd, dan nu, zal er volgens mij vermoedelijk meer draagvlak komen bij politici en kiezers voor een hoger defensiebudget. Want die civiele inzet van militairen zal vermoedelijk een merkbare daling opleveren van criminaliteit en rellen, zoals rond de jaarwisseling en voetbalwedstrijden.

De kans op een nieuwe wereldoorlog wordt volgens mij niet kleiner, door een groter en duurder Nederlands leger. Daarvoor is een humane, democratische wereldregering nodig, en wereldwijd overtuigend vredesonderwijs (peace education) via massamedia.

De jaren-60 doctrine van het tweezijdige evenwicht in nucleaire afschrikking lijkt me verouderd, doordat er geleidelijk steeds meer kernmachten komen, die hun kernwapens ook weer kunnen verkopen aan andere landen. Voorbeelden daarvan zijn India, Pakistan en Noord-Korea.


Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
Reactie #24 Gepost op: 03 september 2017, 11:04:31
Je snapt het niet. Defensie is de laatste jaren zo zwaar uitgekleed dat Nederland al jaren niet meer voldoet aan de afgesproken bijdragen aan de NAVO. Er wordt wel geroepen door de regering (wat er überhaupt van over is) dat er meer geld naar defensie moet. Leuk maar dan houdt het ook meteen op. En zal Jan soldaat nog een poosje "pang pang" moeten roepen tijdens oefeningen.
Overigens schaar ik alle goed bedoelde uitspraken die door de leuterende formerende stelletje ......... worden gedaan.  Nu puur  een poging om zieltjes te winnen. Laat men eerst maar eens daadwerkelijk werk maken om Defensie  weer slagvaardig te maken, en tot die tijd zijn de taken van Defensie die men nu doet voor de civiele hulpverleningsdiensten even meer dan voldoende. :-X




Johan de C

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 3.379
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Brandweer
Reactie #25 Gepost op: 04 september 2017, 10:21:06
Laat men eerst maar eens daadwerkelijk werk maken om Defensie  weer slagvaardig te maken, en tot die tijd zijn de taken van Defensie die men nu doet voor de civiele hulpverleningsdiensten even meer dan voldoende. :-X

Dat lijkt mij een prioriteit. Het lijkt mij zelfs erg gevaarlijk om door middel van civiele neventaken defensie aanlokkelijker te maken voor extra geldstromen, zo kweek je verkeerde verwachtingen voor als defensie echt nodig is voor de kerntaak. Het wordt misschien anders als je misschien terug wilt gaan naar de situatie vroeger, de Mobiele Colonnes, een militair onderdeel met als hoofdtaak Hulpverlening. Maar je zou zo'n organisatie ook civiel op kunnen zetten. Soort Civile bescherming  uit Belgie, THW uit Duitsland. Volgens mij zijn wij een van de weinige landen die dat hebben opgedoekt al proberen we dat met allemaal teampjes weer op te  lappen  .

Moct je da militair willen doen,  dan zou ik zeggen werf die 5000 man extra maar gan geen overbelaste pang pang roepers (of "prrrrt"  als ze een  mitrailleur hebben) neventaken geven waar ze niet voor zijn opgeleid, niet voor zijn uitgerust en niet voor gekozen hebben.

EOD, CRBN en nog een paar specialistische eenheden  kunnend at wel en doen dat wel, en dat gaat goed op basis van jarenlange ervaring met samenwerken.  Laten we ook de NATRS even noemen.  Maar verder is gebleken dat  "omgang met burgers" niet zo'n vanzelfsprekende overgang is als je doet voorkomen. Zelfs een marechausse die overstap van zeg maar Schiphol (en dan zit ie al  zo civiel as je bij Defensie maar kunt zijn) heeft een hele omschakeling nodig voor de civiele politie hem op straat in de wijk kan inzetten.

Als je kwetsbare doelen moet beveiligen tegen terroristen of gewapende bendes met explosieven en automatische geweren, komt militaire training soms wel van pas. Daarom surveilleren er ook in sommige Belgische en Franse steden militairen tegen terrorisme.
Wat op zich een aantal aanvallen , juist op militairen, met mogelijke  desastreuze gevolgen voor  civiel omstanders, lijkt te hebben uitgelokt. Met name in Belgie


WillemD

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 240
Reactie #26 Gepost op: 04 september 2017, 12:25:29
Dat lijkt mij een prioriteit. Het lijkt mij zelfs erg gevaarlijk om door middel van civiele neventaken defensie aanlokkelijker te maken voor extra geldstromen, zo kweek je verkeerde verwachtingen voor als defensie echt nodig is voor de kerntaak. Het wordt misschien anders als je misschien terug wilt gaan naar de situatie vroeger, de Mobiele Colonnes, een militair onderdeel met als hoofdtaak Hulpverlening. Maar je zou zo'n organisatie ook civiel op kunnen zetten. Soort Civile bescherming  uit Belgie, THW uit Duitsland. Volgens mij zijn wij een van de weinige landen die dat hebben opgedoekt al proberen we dat met allemaal teampjes weer op te  lappen  .

Moct je da militair willen doen,  dan zou ik zeggen werf die 5000 man extra maar gan geen overbelaste pang pang roepers (of "prrrrt"  als ze een  mitrailleur hebben) neventaken geven waar ze niet voor zijn opgeleid, niet voor zijn uitgerust en niet voor gekozen hebben.

EOD, CRBN en nog een paar specialistische eenheden  kunnend at wel en doen dat wel, en dat gaat goed op basis van jarenlange ervaring met samenwerken.  Laten we ook de NATRS even noemen.  Maar verder is gebleken dat  "omgang met burgers" niet zo'n vanzelfsprekende overgang is als je doet voorkomen. Zelfs een marechausse die overstap van zeg maar Schiphol (en dan zit ie al  zo civiel as je bij Defensie maar kunt zijn) heeft een hele omschakeling nodig voor de civiele politie hem op straat in de wijk kan inzetten.
Wat op zich een aantal aanvallen , juist op militairen, met mogelijke  desastreuze gevolgen voor  civiel omstanders, lijkt te hebben uitgelokt. Met name in Belgie
Het primaire doel is en blijft het onmiddelijk uitschakelen van terroristen en zware criminelen welke wapengeweld hanteren, liefst vooraf hun geplande daden.
De agent op straat heeft slechts een dienstwapen, versus automatische wapens en explosieven. Ga daar maar eens aan staan.
Het acteren op (zwaar) wapengeweld en het plegen van zelfmoord met explosieven is beduidend anders dan het bekeuren van een automobilist met een defect achterlicht. Reden voor mij genoeg om militairen op straat te brengen/houden, juist om onmiddelijk te kunnen acteren op zwaar wapengeweld met als doel het voorkomen en verminderen van slachtoffers.

Je kan er van alles van denken van militairen op straat, over hun opleiding, taken, bewapening en optreden, maar zij bewerkstelligen (mede!) hopelijk wel dat snode plannen niet of nauwelijks doorgang vinden.
De aanwezigheid van militairen anders dan de KMAR op straat is in Nederland niet gebruikelijk. Het is ook een kwestie van wennen, hebben ze in andere Europese landen ook gedaan, dus ook wij kunnen wennen. Militairen op straat zijn er slechts om mij te beschermen, niet om mij het leven lastig te maken.
Waarom accepteren mensen op Schiphol en andere luchthavens bij de vliegvakantie de zeer strenge veiligheidsmaatregelen wel, maar accepteren dat op straat opeens niet?

Het aanvallen op militairen is kennelijk een opportuniteit voor terroristen. Waren er geen militairen dan zijn het wel agenten of andere personen die worden aangevallen. Als iemand iets in zijn kop heeft .....
Gelukkig voor iedereen, als iemand militairen en burgers aanvalt, dan zal hij gegarandeerd met zware wapens van militairen direct worden uitgeschakeld en niet slechts gewond door kogels uit een politie dienstwapen tot zijn einde door kunnen gaan met zijn actie.


Liever Brandweer Dan Weer Brand !


Johan de C

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 3.379
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Brandweer
Reactie #27 Gepost op: 04 september 2017, 12:45:41
Gelukkig voor iedereen, als iemand militairen en burgers aanvalt, dan zal hij gegarandeerd met zware wapens van militairen direct worden uitgeschakeld en niet slechts gewond door kogels uit een politie dienstwapen tot zijn einde door kunnen gaan met zijn actie.
Ik weet niet of de militairen voor hun 5,56 mm  wapens zijn uitgerust met munitie die om omstanders te beschermen niet volmantel is , wat  niet mag volgens de Geneefse conventies. Gaat mij even niet of je op terroristen wel de Geneefse conventies moet loslaten  (denkutnie) maar de (on-)mogelijkheid om op grote schaal politiemunitie voor militaire wapens te maken en te verkrijgen.. En maar weinig militairen zijn en worden voldoende geoefend met het pistool. Waarvoor wel politiemunitie te krijgen is die  niet voor militair gebruik is toegestaan...


WillemD

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 240
Reactie #28 Gepost op: 04 september 2017, 13:23:34
Ik weet niet of de militairen voor hun 5,56 mm  wapens zijn uitgerust met munitie die om omstanders te beschermen niet volmantel is , wat  niet mag volgens de Geneefse conventies. Gaat mij even niet of je op terroristen wel de Geneefse conventies moet loslaten  (denkutnie) maar de (on-)mogelijkheid om op grote schaal politiemunitie voor militaire wapens te maken en te verkrijgen.. En maar weinig militairen zijn en worden voldoende geoefend met het pistool. Waarvoor wel politiemunitie te krijgen is die  niet voor militair gebruik is toegestaan...

Laat ik het anders zeggen, met je dienstpistool moet je relatief zeer dichtbij staan om effect te hebben, automatische wapens kan je op grotere afstand gebruiken.
Liever Brandweer Dan Weer Brand !


Piet V.

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 287
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #29 Gepost op: 04 september 2017, 15:49:14
Ik weet niet of de militairen voor hun 5,56 mm wapens zijn uitgerust met munitie die om omstanders te beschermen niet volmantel is , wat niet mag volgens de Geneefse conventies. Gaat mij even niet of je op terroristen wel de Geneefse conventies moet loslaten (denkutnie) maar de (on-)mogelijkheid om op grote schaal politiemunitie voor militaire wapens te maken en te verkrijgen.. En maar weinig militairen zijn en worden voldoende geoefend met het pistool. Waarvoor wel politiemunitie te krijgen is die niet voor militair gebruik is toegestaan...

Zo nodig kunnen militairen voor civiele taken andere geweren en munitie krijgen, dan ze nu hebben. Die meerkosten kunnen dan bijvoorbeeld worden bezuinigd op andere uitgaven voor leger of politie.

Ik wil dit onderwerp genuanceerd bekijken. Er spelen allerlei afzonderlijke vragen, hoewel ze verband houden met elkaar. Kunnen militairen vaker worden ingezet om Nederlandse hulpdiensten te helpen, naast hun militaire training? Wat zijn daarbij de mogelijkheden, voordelen en nadelen? Voor welke civiele taken kunnen die militairen worden ingezet, met welke bevoegdheden, en in welke organisatiestructuur? Hoeveel militairen zijn daarbij wenselijk? Welke kleding, voertuigen, wapens en andere en uitrusting zijn daarbij mogelijk en wenselijk? Hoe kun je die militairen het best selecteren en trainen voor die taken? Enzovoort.

Militairen (infanteristen) kunnen bijvoorbeeld uitsluitend worden ingezet voor ME-taken en search & rescue, met een gewoon ME-uniform en bijbehorende ME-uitrusting, met een militair insigne op hun kleding. Of militairen kunnen eventueel alleen boswachters en douane gaan ondersteunen in een politie-uniform met een politiepistool. Of militairen (mariniers) kunnen eventueel alleen zeehavens gaan beveiligen in een marine-uniform met pistoolmitrailleur. Of militairen kunnen eventueel (zoals in Parijs en Brussel) met militaire gevechtskleding en automatische geweren surveilleren in steden. Er er zijn allerlei combinaties van die opties. En zo zijn er nog talloze andere mogelijkheden. 

Nog meer vragen: Hoe kan de overheid over die civiel-militaire samenwerking doelmatige publieksvoorlichting geven? En hoe voorkom je, dat een toenemende civiel-militaire samenwerking eventueel kan leiden tot maatschappelijke onrust, of tot eventuele erosie van de democratische rechtsstaat?

Ik stem links.