Auteur Topic: Verschillende hulpdiensten samen in één voertuig  (gelezen 8930 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Piet V.

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 287
 • Bezoek: Belangstellende


Piet V.

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 287
 • Bezoek: Belangstellende


berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.192
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #17 Gepost op: 13 juli 2016, 14:45:11
Regelmatig bestellen politieagenten onnodig een ambulance bij een verkeersongeval, terwijl daar nauwelijks aanleiding voor is. Daarmee willen ze zich vaak indekken, om te voorkomen dat ze achteraf worden aangeklaagd, als de medische situatie erger blijkt te zijn, dan eerst leek. Die gewoonte legt een onnodige druk op de capaciteit en aanrijtijden van ambulances, en het geeft onnodig hoge zorgkosten.

Vaak is het veel efficiënter, als politieagenten een ambulance-verpleegkundige kunnen raadplegen via hun portofoon of telefoon, waarna ze zelf het slachtoffer thuis brengen of naar een SEH-post brengen.

Hoewel het schrijven hier natuurlijk geheel op persoonlijke titel geschiedt constateer ik hier veel onjuistheden en onzin, niet gehinderd door enige kennis van het systeem, zeg maar. Succes verder!


Piet V.

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 287
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #18 Gepost op: 15 juli 2016, 13:21:50
Meerdere aanhangwagens samen gebruiken voor één incident
Als er centraal in elk dorp een aanhangwagen staat met brandweerspullen, kunnen die aanhangwagens uit verschillende dorpen zo nodig ook samen worden gebruikt voor één incident, als er meer brandweer-capaciteit nodig is.

Die aanhangwagens kunnen daartoe worden opgehaald, door vrijwillige brandweerlieden, die in de buurt van zo’n aanhangwagen wonen, en die zelf een sterke auto met trekhaak hebben. De overige brandweerlieden kunnen dan direct naar de brand komen met hun eigen auto en brandweerpak met perslucht, plus grote brandblusser.

Zo nodig komt er dan ook een grote brandweerauto met één of twee brandweerlieden. Die zal meestal later arriveren, omdat hij meestal verder weg is gestationeerd, dan de brandweer-aanhangwagen in elk dorp.

Volvo XC90
Zo’n brandweer-aanhangwagen kan ook worden opgehaald door een Multifunctionele HulpEenheid (MHE). Dat kan bijvoorbeeld met een Volvo XC90. Die grote SUV heeft uitgebreide veiligheidsvoorzieningen, 400 PK en een topsnelheid van 220 km/u, met acceleratie van 0 tot 100 km/u in 6 seconden. Dus hij kan vooral 's nachts bij weinig verkeer snel ter plaatse komen, en is ook geschikt voor politie-achtervolgingen op snelwegen. Hij is leverbaar met vierwielaandrijving.

Als je de twee achterbanken van de XC90 half neerklapt, past er vermoedelijk een brancard in. Dan past er ook nog een hondenkooi in met politiehond, plus een ambulance-verpleegkundige, en een brandweerman. Plus een grote brandblusser, brandweerpak en politie- en ambulance-materialen. Extra uitrusting (inclusief kleine uitschuifbare ladder) kan eventueel worden vervoerd op een dakrek, in aluminium koffers.

Video: Review van de Volvo XC90.

http://www.autoweek.nl/video/4460/rij-impressie-volvo-xc90


Foto’s: Volvo XC90

visitors can't see pics , please register or login


http://www.autobiermans.nl/fotoboek/media/large/de-nieuwe-volvo-xc90/xc90-boot-2015-nl.jpg


visitors can't see pics , please register or login


http://www.volvo-eg.com/images/projectphotos/Volvo-XC90-Interior-allrows-v1.jpg


Het Zweedse bedrijf Nilsson bouwt een verhoogde ambulance op basis van de Volvo XC90.

Meer informatie daarover: http://www.ambulanceblog.nl/nilsson-volvo-xc90-als-basis-voor-ambulance/

visitors can't see pics , please register or login


http://www.ambulanceblog.nl/wp-content/uploads/2016/02/Nilsson-XC90-700x352.jpg

Wikipedia over de Volvo XC90:
https://en.wikipedia.org/wiki/Volvo_XC90


Piet V.

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 287
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #19 Gepost op: 16 juli 2016, 06:29:52
Met ontzetting hebben we kennis genomen van de recente dramatische aanslag in Nice. De belangrijkste aanpak bij het verminderen van terrorisme bestaat volgens mij uit verzoening, wederzijdse verdraagzaamheid en begrip, en "winning their hearts and minds".

Multifunctionele HulpEenheden (MHE's) kunnen in mijn visie een nuttige bijdrage leveren, als er sprake is van een terroristische aanslag of een ramp. Bijvoorbeeld voor gewondenvervoer, brandbestrijding of evacuatie.

Voor zelfverdediging kunnen er daarbij in een kluisje in een MHE-voertuig extra geweldsmiddelen worden meegevoerd. Bijvoorbeeld: extra magazijnen voor het dienstpistool, een pistoolmitrailleur, multifunctioneel 12 gauge shotgun of AR-15 aanvalsgeweer.

Eventueel zijn die zwaardere wapens voor de MHE's alleen geschikt voor politeagenten en militairen, die deel uitmaken van de MHE's. De extra magazijnen kunnen worden gedragen in een MOLLE OPS-vest van ventilerend gaas.


berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.192
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #20 Gepost op: 16 juli 2016, 15:38:40
Citaat
De belangrijkste aanpak bij het verminderen van terrorisme bestaat volgens mij uit verzoening, wederzijdse verdraagzaamheid en begrip, en "winning their hearts and minds".

Kain sloeg Abel dood, hun moeder verleidde een slang, andersom kan ik mij haast niet voorstellen en daar moet het ergens begonnen zijn. Verzoening ja wat een mooi begrip, lijkt haast tegelwijsheid voor de brandweerkamer! Hoewel daar natuurlijk beter oprechtheid op de agenda zou moeten staan.

Terrorisme een uitvloeisel van de belangrijkste economische motor, de oorlogsindustrie. Maar waar zouden we zijn zonder die industrie, bij de brandweer en haar robot? Nu gaat terroristische daad natuurlijk te ver in deze maar roept het wel weerstand op.

Vergevensgezind dan maar "men wist kennelijk niet beter" of de waard hield geen rekening met zijn gasten, die zaken op de voet volgen en betrokken zijn.

Verzoening, ik verzoen mij er maar mee dat uw wereld niet reëel is!


Piet V.

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 287
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #21 Gepost op: 16 juli 2016, 17:21:19
De 'brambulance' was bedoeld voor zowel brandweertaken, als voor medische spoedgevallen. Maar hij kan geen brancard vervoeren. Dat lijkt me een belangrijk nadeel. De brambulance is ontwikkeld in de regio Rotterdam-Rijnmond.

visitors can't see pics , please register or login


https://www.hulpverlening.nl/upload/images/06(3).jpg


Er is nu een grote transportbus, die wordt gebruikt voor materialentransport door zowel de ambulance-dienst als de brandweer.

visitors can't see pics , please register or login


https://www.hulpverlening.nl/upload/images/busje02.jpg


visitors can't see pics , please register or login


https://www.hulpverlening.nl/upload/images/busje01.jpg


berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.192
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #22 Gepost op: 16 juli 2016, 21:02:27
Elders staat het navolgende al maar goed voor Piet een keer extra:

Vrijwilliger 2.0
Opeens weten we het. Opeens weten we wat de oorzaak is van de steeds verslechterende brandweerzorg in Nederland. Het zijn de vrijwilligers! Het wordt nu duidelijk. In Rotterdam-Rijnmond, in Kennemerland, noem maar op.

Arjen Littooij van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond voorspeld dat het einde van de brandweervrijwilliger in zicht is. De fatale brand in Hellevoetsluis in mei is de aanleiding voor deze uitspraken. Door slordigheden en misverstanden bij de vrijwilligers begon het bluswerk te laat. De vrijwilliger heeft het gedaan.

Na jarenlang de brandweerzorg in de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond te hebben gereduceerd door bezuinigen, reorganiseren, regionaliseren, op eigen houtje rommelen met voertuigbezettingen onder het mom van innovatie en daarmee jarenlang de vrijwilliger te hebben gedemotiveerd, legt Arjen Littooij nu de verantwoordelijkheid bij die zelfde vrijwilligers en voorspeld dat voor het instituut vrijwilliger het einde in zicht is. Het bluswerk begon bij de fatale brand in Hellevoetsluis te laat. Hij zet hiermee de schijnwerper vol op de vrijwilligers. De vrijwilliger heeft het gedaan. Flink uit halen naar iemand anders en zo de aandacht af leiden van de zelf veroorzaakte problemen. Oplossingen heeft hij ook al. "In de toekomst werken we alleen maar meer met parttime brandweermensen in plaats van vrijwilligers". Dat dat niet overal gaat werken deert hem schijnbaar niet. Hij praat alleen voor zijn eigen regio. Ook oude "innovaties" (die ooit al een zachte dood waren gestorven) komen weer uit de kast en worden met onwaarheden weer op de kaart gezet. "In Amerika doen ze het ook". Dat in Amerika de brandweerorganisatie compleet anders in elkaar zit en de "Brambulance" in de verste verte niet lijkt op de Amerikaanse manier van werken weet hij schijnbaar niet.

In Kennemerland schaft brandweercommandant Frans Schippers de piketvergoedingen voor de vrijwilligers af. Vervolgens is hij verbaasd over de reacties van de vrijwilligers en verwijt hij de vrijwilligers dat zij de veiligheid van de burgers in gevaar brengen.

Hoe en waarom het besluit om de piketvergoedingen voor vrijwilligers in Kennemerland af te schaffen ook tot stand gekomen is, het management van Kennemerland verandert eenzijdig de spelregels en verwijt daarna de vrijwilligers dat zij te heftig reageren. "Ik begrijp dat de maatregelen van het afschaffen van piket niet motiverend is, maar een dergelijke reactie vind ik buitensporig" aldus Frans Schippers. Hij doet er vervolgens nog een schepje bovenop: "Ik kan deze reactie ook niet goed rijmen met de drijfveren van vrijwilligers om burgers te willen helpen en daarom bij de brandweer zijn gekomen. Je laat de burgers toch niet in de steek?" Ook hier: na jarenlang de brandweerzorg te hebben gereduceerd door bezuinigen, reorganiseren, regionaliseren, op eigen houtje rommelen met voertuigbezettingen onder het mom van innovatie en daarmee jarenlang de vrijwilliger te hebben gedemotiveerd, steekt hij dus niet de hand in eigen boezem maar speelt hij gemeen in op het sentiment, de drijfveren van de vrijwilliger, en verwijt hij de vrijwilligers dat die de burgers in de steek laten. Een behoorlijk laag bij de gronds verwijt dat je niet verwacht van een man als Frans Schippers. Ook hier: Niet hij maar de vrijwilligers hebben het gedaan.

Is het toeval? Of wordt het een tendens dat managers afgeven op de vrijwilligers? Wanneer gaan werkvloer en management eens echt met elkaar in gesprek? En naar elkaar luisteren en proberen elkaar te begrijpen? Proberen samen een oplossing te vinden? En dan niet per regio maar op landelijk niveau?
Handvatten zijn er wel. De visie op vrijwilligheid ligt al jaren bij Brandweer Nederland en de VBV op de plank. Ook is er een bijbehorend TNO rapport: “Vrijwilligers bij de brandweer: bouwstenen voor visieontwikkeling” Prachtige documenten om een nieuw soort vrijwilligerschap te ontwikkelen. Vrijwilliger 2.0? We kunnen zo beginnen.
 
Geplaatst door Jan Nieuwenhuis op 09:34 
1 opmerking:

 Mart van Troost zei
Jan, Compliment, goed neergezet dank. Toch wat kleine opmerkingen, Parttime/ZZP brandweerman/vrouw zou overal kunnen werken en begint bij "niet mijn brandweer maar onze brandweer" net als een bouwcombinatie onder verantwoordelijkheid van Hoofdaannemer. Van Architect, bouwkundig ingenieur, aannemer, uitvoerder, vakspecialist, werknemer, voor managers geen plaats, want dat zijn gecreëerde functies en passen zeker niet in non-profit organisatie. Zo ook directeur brandweer, wie heeft het bedacht of wie heeft het gecreëerd! Directie brandweer van het ministerie, ja daar kunnen we ons nog iets bij voorstellen maar nu de Inspectie gewoon verdomt om haar onderzoekstaak uit te voeren op specifieke voorvallen maar onder tussen landelijk onderzoek doet naar de staat van de brandweerzorg en rampenbestrijding valt de conclusie nu reeds al te trekken, het is niet op orde maar de mantel der liefde spreekt over organisatie in transitie daar moet begrip voor zijn. Hoe mis moet het nog gaan, Hellevoetsluis, Hilversum, Almere, om er een paar te noemen. En zelfs brandweer in actie toont waartoe de werkgever in staat, kosten baten, niet maatschappelijk verkoopbaar, de retoriek van de managers. Duidelijk ze liepen geen stage bij AH en of Jumbo, ze vulde geen vakken en begrijpen niets van het succes van deze firma's, met een betere dekkingsgraad dan de brandweer. In de bouw is altijd werk, net als voor de brandweer, vooraf, tijdens maar onontkoombaar na oplevering brand zal er altijd zijn, net als ongevallen, zelfs als de automatisering de voertuigbesturing over neemt. Ons vak blijft bestaan dus en mag best aan de basis uit een Hoofdaannemer bestaan, onder wiens verantwoordelijkheid de combinatie in de hulpverleningsketen kan floreren, het blijft een noodzakelijk kwaad dat beter functioneert dan op basis van kosten / baten, want dat is managers-taal die voornamelijk voor eigen gewin staat!
16 juli 2016 10:29

http://www.ad.nl/dossier-rotterdam/traditionele-vrijwilliger-brandweer-verdwijnt~ac9cdfc1/

http://www.mariekabaars.nl/bedrijfshulpverlening-bhv/hoe-is-het-afgelopen-met-de-brambulance/

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/kennemerland/article28270452.ece/Buitensporige-reactie-vrijwillige-brandweer-Heemskerk-en-Beverwijk_?lref=r_regionaa


Piet V.

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 287
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #23 Gepost op: 16 juli 2016, 21:10:00
In de VS rukken brandweerauto's met een 'paramedic' aan boord vaak uit voor puur medische spoedgevallen. Onderstaand artikel gaat daar over.

Dean, A., Messoline M., Fire-Based EMS: The Solution for an Ailing System?, 2011, Fire Engineering, Fair Lawn, NJ, USA.

http://www.fireengineering.com/articles/print/volume-164/issue-2/departments/fire-service_ems/fire-based-ems-the-solution-for-an-ailing-system.html


tygerpower

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 20.605
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #24 Gepost op: 16 juli 2016, 21:35:25
u dwaalt behoorlijk af.  nu hebben we het over Amerikaanse hulpdiensten.  interessant.

ik ga nog maar een aflevering Chicago fire of Chicago Med  of nee Chicago PD kijken.Piet V.

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 287
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #25 Gepost op: 21 juli 2016, 12:40:12
visitors can't see pics , please register or login


http://www.gibbssports.com/media/cache/6a/6a/6a6a8ccc0d399a48afd8d5a5ce21b8ee.jpg

Foto: Gibbs Quadski Patrol

Een Multifunctionele HulpEenheid (MHE) zou in sommige gevallen ook gebruik kunnen maken van een amfibievoertuig. Het kan daartoe aluminium rijplaten bij zich hebben die schuin tegen een lage walkant kunnen worden gezet.

Of er kunnen voor dat voertuig op verschillende plekken speciale schuine hellinkjes van beton worden neergelegd, waarmee het amfibievoertuig in en uit het water kan rijden. Op een strand en wad is zo'n helling niet nodig. Amfibievoertuigen met rupsbanden kunnen extremere buighoeken en hobbels berijden, dan voertuigen met wielen. 

Een zeer snel amfibievoertuig is de Gibbs Quadski Patrol. Die heeft zowel op water als land een topsnelheid van maar liefst 70 km per uur. Hij kan een opblaasbaar rubber bootje vervoeren, of brandblussers, of andere uitrusting. Zo'n rubber bootje kan snel worden opgeblazen met een CO2-patroon.

Video's van de Gibbs Quadski Patrol:

http://www.gibbssports.com/quadski-patrolAndere zeer snelle amfibievoertuigen:
http://www.fastamphibians.com


Piet V.

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 287
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #26 Gepost op: 21 juli 2016, 18:36:26


Piet V.

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 287
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #27 Gepost op: 22 juli 2016, 10:25:07
Misschien is de WaterCar Panther (of de toekomstige Gibbs Humdinga) geschikt voor gezamenlijke surveillance van hulpdiensten op het strand. Want de locatie van een drenkeling, kan daarmee snel worden bereikt, door eerst bijvoorbeeld enkele kilometers over het natte strand te rijden, vlak langs het water.

Video: Gibbs Humdinga
http://www.gibbsamphibians.com/platform/humdinga/

Bovendien kunnen dergelijke voertuigen misschien afwisselend worden gebruikt voor incidenten op water en land. Dat kan bijvoorbeeld op de Waddeneilanden, langs de kust en in toeristische plassengebieden. Er kan daarbij een overkapping worden gebruikt tegen de regen.

De bemanning kan daarbij eventueel bestaan uit een politieagent, plus een ambulance-verpleegkundige met politiewapens en aanvullende politietraining. Zo'n Multifunctionele HulpEenheid (MHE) heeft zeker beperkingen, maar heeft ook specifieke voordelen, als aanvulling op het traditionele aanbod van hulpdiensten.

Het maken van simpele oprij-hellinkjes in meren en rivieren is relatief goedkoop. En zo'n betonnen helling gaat uiterst lang mee, dus heeft zeer lage afschijvingskosten per jaar. En zulke betonnen hellingen kunnen ook worden gebruikt door watersporters en voor bootjes van hulpdiensten, dus zijn sowieso een nuttige investering in de toeristische infrastructuur.

Gibbs ontwikkelt vermoedelijk ook een fast amphibian vehicle voor militaire taken. Meer informatie daarover:
http://www.tactical-life.com/firearms/lockheed-martin-gibbs-technologies-high-speed-amphibious-vehicles/

visitors can't see pics , please register or login


http://blog.hemmings.com/wp-content/uploads/2007/04/CONCEPT%20-%20ACC-E%20LAND.jpg

Website over snelle amfibievoertuigen:
www.fastamphibians.com/


tygerpower

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 20.605
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #28 Gepost op: 22 juli 2016, 12:25:29
Steeds meer fantasien die hier geplaatst worden


Piet V.

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 287
 • Bezoek: Belangstellende