Auteur Topic: Brandonderzoekers aan de slag  (gelezen 1621 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

spruitje11

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 4.818
  • Geslacht: Vrouw
  • Bezoek: Belangstellende
  • Rang: geen
Gepost op: 08 november 2012, 21:49:17
Brandonderzoekers aan de slag

Vijf nieuwe en twee doorgewinterde brandonderzoekers zijn er helemaal klaar voor. Op 24 oktober kreeg de groep van coödinator Johan van Zuijlen het officiële ´go´.
Dat betekent dat de vijf eerst een pittige opleiding´ brandonderzoek´ gaan volgen op de brandweeracademie in Arnhem. De opleiding duurt acht maanden. Uiteraard maken realistische brandonderzoeken deel uit van het opleidingstraject. Ondertussen gaan Sjonnie van Elderen en Jason van Erve, beide ploegleider in Tilburg, gewoon door met hun onderzoekswerk.
De korpsleiding vindt dat technisch brandonderzoek een prominente plaats dient te krijgen binnen ons takenpakket. Het is geen nieuwe tak van sport, maar omdat er nu ook echt structureel geld en mensen voor vrijgemaakt zijn kunnen we echt doorpakken. De resultaten van een brandonderzoek worden teruggekoppeld aan zowel de bij de brand betrokken incidentbestrijders als de risicobeheersers. Daarom bestaat het nieuwe team ook uit mensen die vanuit beide bloedgroepen afkomstig zijn. Zo leer je van elkaars expertise en kun je deze doorgeven aan je collega’s.
Het onderzoek richt zich op drie aspecten:
onderzoek naar de oorzaak van de brand
onderzoek naar de brandontwikkeling
onderzoek naar het brandverloop

En dan met name als het gaat om niet-alledaagse branden. Bijvoorbeeld waarbij slachtoffers te betreuren zijn of gevaarlijke situaties voor de eigen mensen opleverde. Ook branden in bijzondere gebouwen (cellen, zorginstellingen etc) worden onderzocht. Ook als er sprake is van een afwijkend brandverloop komt het brandonderzoekteam in actie.
Sjonnie en Jason zijn al een flinke periode aan de slag als brandonderzoekers in onze regio. Zij maakten onderdeel uit van een landelijke pilot. Hun ervaringen en de resultaten van de onderzoeken die zij tot dusver verricht hebben lees je in de Fire Flyer van januari 2013.
Publicatiedatum: 25-10-2012
Bron: www.brandweernederland.nl
Normale mensen rennen hard een brandend huis uit, brandweermensen juist in, dus brandweermensen zijn....buitengewoon