Auteur Topic: Zonnestralen, tasje van katoen, zilver kleurige schaal en brand  (gelezen 1576 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Johan de C

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 3.351
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Brandweer
Van de BMWB-Yammer geplukt.

Zonnestralen, tasje van katoen, zilver kleurige schaal en brand
.
Op 6 oktober jl. is er in een woning in Amsterdam brand ontstaan in een rvs schaal van IKEA. In de schaal waren naast enkele zgn. freebees van Albert Heijn, een kleine plastic strandbal (niet opgeblazen) en een zwart katoenen tasje aanwezig. Door een samenvallende lichtbundel van zonnestralen in de binnenkant van de schaal, heeft een zwart katoenen tasje kans gezien tot ontbranding te komen. In dit geval is de brand beperkt gebleven tot de inhoud van de schaal, maar indien de bewoners niet thuis zouden zijn geweest was deze brand zeer aannemelijk overgeslagen naar de naast hangende gordijnen, met als gevolg een brand van enig omvang.

Om deze hypothese te bevestigen heeft de brandonderzoeker een brandproef (reconstructie) uitgevoerd met dezelfde schaal en de restanten van het zwart katoenen tasje. Deze proef heeft uitgewezen dat de betreffende schaal in staat was om de zonnestralen zodanig te focussen dat de inhoud van de schaal (onder de juiste omstandigheden) vrij eenvoudig kon ontbranden. Zeker gezien als je bedenkt dat het oktober is, de zon laag staat en niet zoveel kracht als in de zomer maanden. Wij vonden het noemswaardig om te delen.

De brandonderzoeker heeft na deze reconstructie contact gelegd met IKEA, die hebben deze film ook ontvangen. We hebben geen idee wat IKEA hier verder mee gaat doen.

dinsdag 9 oktober 2012

Deden wij dat vroeger niet met een vergrootglas en een ouwe schoenveter? Er is  een tijd geweest bij ons op school dat  een vergrootglas het meest populaire speelgoed was. Of het meer branden opleverde weet ik niet, ik zat toen nog niet bij de brandweer