Auteur Topic: Discussie: waterleidingnet, brandkranen en blusvoorziening  (gelezen 17103 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.501
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #15 Gepost op: 23 september 2012, 09:41:24
Voor het waterleidingbedrijf maakt het natuurlijk geen verschil of je nu X m3/uur middels een persslang uit een brandkraan krijgt aangevoerd of X m3/uur via een zuigslang.
Als je een kraan verder open draait verhoog je eigenhandig de stroomsnelheid.
Het waterleidingbedrijf pompt vele honderden malen meer water in het systeem dan de pompcapaciteit van een autospuit.
Je snapt het echt niet.

Hoe wil je meer water uit een leiding halen dan dat er aangevoert wordt door het waterleidingbedrijf? De leidingen geven een X-aantal kuubs water per minuut, niet meer niet minder. Door water uit die leidingen te willen pompen zou jij meer wateropbrengst willen genereren. Dat gaat niet, want het waterleidingbedrijf levert maar die X-aantal kuubs per minuut. Kortom, je zou de leiding leegtrekken met alle gevolgen van dien, als het al zou kunnen. Redenen waarom het niet kan zijn al aangevoert door andere in deze discussie.
En geloof maar niet dat het waterleidingbedrijf hier niets van merkt. Binnen no-time hebben zij klachten over bruin vies drinkwater, ze hoeven dan alleen maar in een zeer beperkt gebied de veroorzaker te zoeken. Sta je er mooi gekleurt op met die rode auto aan de OBK


waakvlam

 • Gast
Reactie #16 Gepost op: 06 oktober 2012, 22:26:38
het gebruiken van een zuigslang is niet handig.
je hebt wel gelijk door het drukverschil groter te maken krijg je in theorie meer water.
dit kun je realiseren door een aanzuig slang, alleen de keerzijde is dat je het leidingnet overbelast en niet is berekent op onderdruk denk hierbij vooral aan asbest cement leiding van de waterleverancier.
De OBK zou volgens het boekje min 60 m3 per uur moeten kunnen leveren. ervan uitgaand dat de leiding groot genoeg is.
Dan heb ik de vraag wat kan hij max leveren, het opzet stuk is de beperkende factor.(heeft het dan nog zin om een zuigslang toe te passen)

Het huidige leiding netwerk in de steden/woonwijken levert amper 30 m3 per uur - 15 m3 /uur verbruik van bewoners dus te weinig om onze pomp tot de  te voeden. (ook hier geld dat een zuigslang geen zin heeft de waterleverancier berekent wat verbruikt word en levert dit, hierbij houd men geen rekening met extra levering via de OBK)
Het buiten gebied is ook een probleem daar levert de OBK ook niet genoeg. Daarbij heeft de waterleverancier ook geen belang bij de brandweer.brandpreventje

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.016
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: Bevelvoerder, Schipper, Instructeur, Brandpreventist
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #17 Gepost op: 08 oktober 2012, 11:36:05
http://www.nvbr.nl/algemene_onderdelen/nieuwsbrieven/2012/nvbr-nl-actueel-nr-1-11/@33877/bluswater-2-014/:

Bluswater 2.014: de stand van zaken
5 oktober 2012

Brandweer (in) Drenthe is één van de drie genomineerden voor de Jan van der Heyden-prijs 2012. Het idee Bluswater 2.014 is ingediend voor de zomervakantie en we zijn nieuwsgierig wat er zoal gebeurd is in de tijd tussen de inzending en het moment van nominatie.

Hiervoor hebben we Jurjen Timmerman (adviseur risicobeheersing, projectleider bluswater 2014) wat vragen voorgelegd.

Jullie zijn genomineerd hadden jullie dit verwacht?
"We hadden wel verwacht dat we een goede kans zouden maken, omdat ons idee raakvlakken heeft met alle drie de criteria voor de innovatieprijs. En dit idee heeft een win-win-win situatie in zich voor brandweer, burger en waterleidingmaatschappijen."

Wat hebben jullie in de tijd tussen de inzending en het moment van nominatie verder ontwikkeld?
"De invoering van het nieuwe principe is verder gegaan. Zo hebben we de tankwagens in bestelling en worden de vulpunten via een GIS-systeem in kaart gebracht. Daarnaast worden alarmerings-, uitruk- en inzetprocedures uitgewerkt om de belasting van onze (vrijwillige) brandweermensen te beperken. Net zo belangrijk is de bestuurlijke besluitvorming die plaatsvindt in de Drentse gemeenten. Vanaf het moment van aanmelding tot nu hebben vier extra gemeenten besloten om afscheid te nemen van de brandkraan, daarmee hebben acht van de twaalf gemeenten ingestemd met het besluit."
Hoe kunnen de mensen jullie vinden op de Innovatiemarkt?
"In de Drentse stand nemen we de mensen mee middels een interactieve presentatie in het principe van bluswater 2014. Hoe de stand exact wordt ingericht, houden we nog even voor ons. Nog dagelijks komen creatieve ideeën binnen van enthousiaste collega's voor de verdere aankleding en presentatie van de stand."

Waarom moeten de bezoekers van de Innovatiemarkt op jullie stemmen?
Dit idee geeft de brandweer een gegarandeerde hoeveelheid bluswater op alle bereikbare plekken, dat is een wezenlijke verandering in de gehele brandweerorganisatie. Alle schakels van de keten krijgen hiermee te maken en dit past helemaal in de geest van Brandweer over morgen. Daarnaast pakken wij als brandweer onze maatschappelijke verantwoordelijkheid."

Nieuwsgierig geworden naar dit idee of alle andere 29 ideeën die zijn ingediend? Kom dan naar de Innovatiemarkt tijdens het NVBR-congres op 1 en 2 november. Daar kunt u ook stemmen op één van de drie genomineerden.
Brandmeester, bevelvoerder en brandpreventist


j.ossebaar

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: onderbrandmeester
Reactie #18 Gepost op: 30 augustus 2014, 15:29:28
Na het lezen van de discussie wil ik reageren .
A . De opbouw van het waterleidingsnet is als volgt ,
   De weg tussen de pompen en evt . watertoren ,via de volgende leidingen
  - Transportleidingen met een diameter van 1á2 meter .
  - Hoofdleidingen ,met een diameter van 50 cm tot diameter van 100 cm ;
  - Distributieleidingen van 30 cm diameter ,en kleiner tot een minimum van 10 cm ;
  - Dienstleidingen ,de verbinding tussen distributieleidingen en de gebruikers ,afhangkenlijk van de max afname .

In grote lijnen zijn twee systemen van verdeling te onderscheiden ;
  a - het streekwaterleidingsysteem ,
  b- het ringwaterleidingsysteem .

 a- Het streekwaterleiding.
Hierbij is sprake van een enkelvoudige transportleiding met zeer grote lengte , die een streek ter groote van bijv. een halve provincie van water moet voorzien . Bij dorpen , steden of buurtschappen zal deze leiding voorzien worden van aftakkingen .
 Bij buisbreuk n de transportleiding ,dan krijgt het verzorgingsgebied geen water ,
 Een op deze leiding geplaatste brandkraan zal , door de één zijdige voeding ,veelal een lagere opbrengst hebben dan het norm-debiet
 Door de éénzijdige gerichte stroming zal de binnenwand van een dergenlijk net meer aankorsten en dichtslibben .

 B- ringwaterleidingnet ,
 Hierbij ligt de transportleiding als een ring door de stad , terwijl ook de daarvan afgetakte hoofd - en distributieleidingen alle met elkaar verbonden zijn tot een gesloten circuits , alsdus een groot aantal ringen vormend .
Het meest in het oog springend voordeel hiervan is dat steeds het water naar een bepaalde plaats van twee zijden aangevoerd wordt .

 Brandkranen ,
Bij een drukverschil 10 mwk ( 1 atm ) is de opbregst 100-120 kubik meter /uur . Dit noemt men het VERMOGEN van de brandkraan . Als dit vermogen ,van de brandkraan afgenomen wordt , zal de druk in de slang na de brandkraan 10 mwk of lager zijn , dit is absoluut onvoldoend voor een krachtige straal . Door tussen komst van een aanjager of brandspuit kan echter ,op enkele meters na , de gehele waterleidingdruk worden gebruikt om het drukverlies in de hoofdleiding en de weerstand in de brandkraan te overwinnen .
Bij te grote capaciteit van de aanjager bestaat echter het gevaar , dat in de hoofdleiding een ONDERDRUK ontstaat . 
Deze onderdruk geldt ten opzichte van de buitenluchtdruk op het grondwater rondom de waterleiding . Aangezien de koppelingen van de waterleidingbuizen principieel berekend zijn op druk van binnen naar buiten en niet andersom ,( vergelijk de afdichtigsringen in de perskoppelingen ,en die van de zuigkoppelingen vz
an de zuigbuizen ), bestaat het risico dat besmet grondwater door deze koppelingen in het net binnendringt . Dit kan op een eenvoudige wijze bereikt worden , door tussen de brandkraan en de pomp slappe vulslangen te koppelen , die bij het ontstaan van onderdruk ,platgedrukt worden   


berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.184
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #19 Gepost op: 30 augustus 2014, 19:27:26
Als u dan toch iets wil inbrengen verdiep u dan even in de materie, aanjagen of druk verhogen, zuigen is uit den boze!! En een diameter van 2 meter waar kunnen we die bewonderen?

http://www.vewin.nl/SiteCollectionDocuments/Publicaties/Overige%20Vewin-uitgaven/2003/Richtlijn%20drinkwaterleidingen%20buiten%20gebouwen.pdfj.ossebaar

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: onderbrandmeester
Reactie #20 Gepost op: 31 augustus 2014, 09:10:23
Als je thans gaat kijken bij Zwaag langs de West Fresiaweg , dan zie het volgende . Daar deze weg uitgebreid ,en de oude leidingen langs de bestaande weg liggen ,worden de gas en waterleidingen vernieuwd en verlegd . Het nieuwe trace word ,daar waar de afscheidins sloot ligt . Je ziet ook 2 soorten leidingen ,nl stalen geisoleerde gasleiding en kunststof waterleiding . De waterleiding is de transportleiding vanaf het pompstation te Andijk ,( waar het IJsselmeer water opgepompt word ) naar de waterleidingsduinen te Castricum ,( daar wordt het IJsselmeer water tot drinkwater gezuiverd ) . en gedistributeerd . Deze leiding heeft de diameter van 2 meter .


j.ossebaar

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: onderbrandmeester
Reactie #21 Gepost op: 31 augustus 2014, 14:11:04
Een aanvulling over het Aanjagen , geleerd uit het cursusboek voor de brandweer 1955 .

Watertransport over lange afstand .
Het transport kan als volgt ,
a- doormiddel van tankauto's ( cap 2000-5000 liters ).
b-verplaatsbare waterreservoirs ;
c-aanjaagverband in serie ;
d-aanjaagverband met behulp van tussengeplaatste waterreservoirs ;
e- gebruik door snel te monteren en te leggen 6"-stalen pijpleidingen ,of zoals thans 6"slangen .

Tankauto's en waterreservoirs ,
Rechtstreeks voeden van de bluspomp of watervoorraden te leveren in geval de normale waterwinplaats onbruikbaar is .
Waterinhoud hier ter lande gebruikt exemplaar is 4000-4500 liter .De bovenrand is opgevuld met kurk zodat deze op het water blijft drijven

Het aanjaagverband ;
Gesloten aanjaagverband .
De eerste auto-motorspuit legt af op openwater en wordt HALER genoemd ( dit is de pomp met het meeste vermogen ) ,via één of twee 3" persslangen ,en het verzamel/broekstuk komt het water binnen bij de volgende pomp oftewel de eerste aanjager . deze voert de uitgaande druk van het water op en perst dit naar de volgende pomp . Bij grote afstanden kan dit een tweede aanjager zijn ,of het is de laatstepomp in het cirquit n.l de BLUSSER .

Bij het OPEN aanjaagverband wordt het verzamel/broekstuk vervangen door een open waterreservoir .

Bij het merendel der gebruikte pompen ligt de meest gunstige verhouding tussen capaciteit en druk bij een opvoerhoogte van 8 atm . Dit maximum is echter niet volledig beschikbaar , daar het watermet een minimumdruk bij de eerstvolgende pomp moet aankomen . DE aanvangsdruk moet zo groot zijn dat een samenklappen van de slangen vermeeen wordt , oftewel minimaal1,5 atm . Voor de overwinning van de weerstand +vertragings- verliezen is dus 6,5 atm beschikbaar .Een vuist regel was dat je op 1000 liter water per 100 meter slangleiding bij een gevoerde slang een drukverlies had van 2 atm .

Als pompbediener was je geleerd om de toevoerslangen te vullen met een druk van 1,5 atm ,en als de leiding vol was dan pas de druk opvoeren tot ongevraagd 5 atm . Als je de persmeters goed in de gaten hield dan kon je zien wanneer een afsluiter geopend of gesloten werd . Ook als je je hand op de toevoerslang legde dan voelde je of de toevoerdruk constant bleef . Daar de onderlinge afstanden groot waren en bij gebrek aan radiocommunicatie moest je als pompbediener goed op de meters letten en reageren .
Voorzover het werken in aanjaagverband anno 1947-1990 


berg

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.184
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #22 Gepost op: 31 augustus 2014, 15:18:35
Als je thans gaat kijken bij Zwaag langs de West Fresiaweg , dan zie het volgende . Daar deze weg uitgebreid ,en de oude leidingen langs de bestaande weg liggen ,worden de gas en waterleidingen vernieuwd en verlegd . Het nieuwe tracé word ,daar waar de afscheiding sloot ligt . Je ziet ook 2 soorten leidingen ,nl stalen geïsoleerde gasleiding en kunststof waterleiding . De waterleiding is de transportleiding vanaf het pompstation te Andijk ,( waar het IJsselmeer water opgepompt word ) naar de waterleidingsduinen te Castricum ,( daar wordt het IJsselmeer water tot drinkwater gezuiverd ) . en gedistribueerd . Deze leiding heeft de diameter van 2 meter .

Begrijpt u zelf wat u schrijft?

De gasleiding maar even buiten beschouwing gelaten; Drinkwatertransportleiding

Een rivierwatertransportleiding loopt van innamepunten tot de zuiveringsinstallaties. Deze zijn bedoeld om het water dat wordt ingenomen, waar een voorzuivering plaats vindt, te transporteren naar de duinen van de PWNH, waar dit water verder wordt gezuiverd waardoor het drinkwater wordt. Deze leidingen met diameters tot 1600mm.

De drinkwatertransportleidingen lopen van de zuiveringsinstallaties naar de verschillende gemeenten en wijken in het voorzieningsgebied en zijn bedoeld om het gezuiverde drinkwater te transporteren naar de wijken. Deze leidingen hebben diameters variërend tussen 1500mm en 350mm.

Hoofdleidingen

De hoofdleidingen takken af van de transportleidingen en liggen veelal door de stoepen van de wijken in het voorzieningsgebied. Deze zijn bedoeld om het drinkwater te distribueren in een wijk. Deze leidingen hebben diameters variërend tussen 300mm en 50mm.

En mocht u tijd hebben:

http://www.noord-holland.nl/web/Themas/Milieu/Bodem/Grondwaterbescherming/Provinciale-Milieuverordening-tranche-8-1.htm

Werkt u in het archief en citeert u uit een daar aangetroffen boek 1955? Dan is aan te bevelen de huidige lesstof, bluswatervoorziening, waterwinning en (grootschalig)watertransport eens te lezen!