Auteur Topic: Gedragingen pers richting slachtoffers  (gelezen 25313 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

BRANDPREVENTJE4EVER

  • Gast
Reactie #30 Gepost op: 14 mei 2010, 20:58:05
En goedpraten, tsja, zo zie ik het gewoon, dat niet iedereen hetzelfde standpunt heeft is wel algemeen bekend toch :)?.. Als je niet tegengehouden wordt of als ze het in je schoot werpen om dé foto/film/opname in welke zin dan ook te maken, dan zou een ieder dat doen (op wellicht een enkeling na)..

Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar ik denk dat je echt TE kort door de bocht gaat. Als een winkelier zijn kassa laat openstaan en naar het toilet gaat mag jij dus al zijn geld eruit pakken? Omdat dit in je schoot wordt geworpen?

En dan nog: een brand, okee. Ga jij door totdat je wordt gestopt! Maar deze ramp heeft dodelijke slachtoffers. 1001 manieren om met goede journalistiek hier prima artikelen over te schrijven. De media kiest helaas al jaren de meest gemakkelijke  :( De Telegraaf, SBS daarbij voorop!


ZH 18-402

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.164
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Staf
Reactie #31 Gepost op: 14 mei 2010, 21:31:25
De gezusters uit Hendrik-Ido-Ambacht waren bekende van me :(. Heb er gewoon geen woorden voor.


Diamondback

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.644
  • Geslacht: Man
Reactie #32 Gepost op: 14 mei 2010, 21:41:45
@ mods:

Ik weet dat het een klus is en mijn excuses hiervoor.
Maar this thread is derailed. Het lijkt mij op z'n plaats om deze discussie m.b.t. de opstelling van de media in deze af te splitsen van waar dit topic eigenlijk over zou moeten gaan.

Was getekend,

DB
You know, there's a reason there's no instance in the bible of Jesus forgiving anyone of their stupidity. Prostitutes, murders, betrayers, yes, ...but an idiot...?


Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
Reactie #33 Gepost op: 14 mei 2010, 22:07:37
@ mods:

Ik weet dat het een klus is en mijn excuses hiervoor.
Maar this thread is derailed. Het lijkt mij op z'n plaats om deze discussie m.b.t. de opstelling van de media in deze af te splitsen van waar dit topic eigenlijk over zou moeten gaan.

Was getekend,

DB

Bij deze.  ;)


Jan-Emmen

  • Gast
Reactie #34 Gepost op: 14 mei 2010, 22:10:34
AMSTERDAM - De media liggen onder vuur rond de berichtgeving over de vliegramp in Libië. Vooral De Telegraaf moest het vrijdag ontgelden, nadat de krant op de voorpagina een interview had gebracht met de enige overlevende, de 9-jarige Ruben. Na een storm van kritiek van lezers en politici betuigde De Telegraaf spijt voor het artikel.

Volgens de krant, die ook de volledige naam van de jongen noemde, had een journaliste gebeld met een van de artsen. Die zou zijn mobiele telefoon aan de jongen hebben gegeven. Ruben zou aanvankelijk emotioneel hebben gereageerd, maar kalmeerde toen bleek dat hij geen familielid aan de telefoon had. Volgens de krant was Ruben verder nog niet ingelicht over de dood van zijn ouders en broertje.

Een boze demissionair minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet noemde het verhaal vrijdag ‘schaamteloos’. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld had donderdag nog een dringend beroep gedaan op de pers voor terughoudendheid. Op de korteberichtensite Twitter riepen duizenden gebruikers op de krant te boycotten wegens het schenden van de privacy van een kind.

De hoofdredactie van De Telegraaf liet vrijdagmiddag in een verklaring op de website weten dat ‘het nooit onze bedoeling is geweest om misbruik te maken van de situatie van Ruben. Het spijt ons dat er onder onze lezers het gevoel is ontstaan dat De Telegraaf onzorgvuldig heeft gehandeld.’

De krant benadrukte verder dat de verslaggeefster de jongen niets heeft verteld. Het weblog GeenStijl, onderdeel van hetzelfde bedrijf als De Telegraaf, meldde vrijdagochtend dat de journaliste Ruben ook had verteld dat zijn ouders en broer waren omgekomen. De Telegraaf liet verder weten de oproep van het kabinet te respecteren om terughoudendheid te betrachten in de contacten met nabestaanden.

De verklaring is opmerkelijk, omdat de krant doorgaans niet reageert op kritiek op berichtgeving. Of de ophef ook tot veel opzeggingen heeft geleid, is onduidelijk. De Telegraaf wilde geen nadere toelichting geven. De familie van Ruben liet vrijdagmiddag laat in een verklaring weten te hopen ‘dat alle media onze privacy zullen respecteren’.

De Groningse hoogleraar journalistiek Marcel Broersma, tevens lid van de Raad van de Journalistiek, vindt dat De Telegraaf niet alleen zichzelf, maar de hele journalistiek in de vingers heeft gesneden. ‘Je moet voorkomen dat het publiek journalistiek gaat zien als vermaak of erger nog, leedvermaak. Dat beeld kan de journalistiek veel last bezorgen.’

Ook de NOS kreeg veel kritiek, voor het tonen van (close up-)beelden van Ruben. Hoofdredacteur van het Journaal Hans Laroes verdedigde de aanpak, maar opperde wel dat de Raad voor de Journalistiek – de waakhond van de media – een richtlijn kan maken over ‘beeld en naamgebruik’ bij rampen. De NOS zal beeld van Ruben alleen bij dringende redenen nog gebruiken.

Bron: De Volkskrant




Jan-Emmen

  • Gast
Reactie #35 Gepost op: 14 mei 2010, 22:15:50
NOS-hoofdredacteur Hans Laroes roept op zijn weblog de Raad voor de Journalistiek op een richtlijn te geven hoe om te gaan met de privacy van slachtoffers van rampen. ‘Ik zou me overigens kunnen voorstellen dat de Raad voor de Journalistiek op eigen initiatief een uitspraak doet over beeld- en naamgebruik, opdat er nadere criteria worden ontwikkeld’, aldus Laroes. Hij verdedigt de aanpak van de NOS en stelt tegelijk voor in ‘fase 2′ de naam van het jongetje en zijn beeltenis niet meer te gebruiken. Wanneer ‘fase 2′ aanbreekt, is niet duidelijk. Wel heeft de NOS via de twitterfeed nosvliegramp laten weten beeld van Ruben alleen bij dringende reden nog te gebruiken.

Bron: Villamedia.nl


harry schonewille

  • Gast
Reactie #36 Gepost op: 14 mei 2010, 22:17:28
Ik run de website Westlanders.nu en loop nu al drie jaar in de regio mee. Daarin zie ik dat sommige collega 's idd te ver gaan als het om bezoekersaantallen op internetwebsites gaat. Zetten het dode slachtoffer van een ernstig ongeval op de kiek of film, iets wat mij persoonlijk te ver gaat.
Een paar jaar geleden lag een kind onder een auto in Naaldwijk bij sporthal de Pijl. Een fotograaf die voor de Telegraaf foto s maakte liep als een gek te klikken toen het kind uiteindelijk met bebloed gezicht door de brandweer en MMTers was ontzet. Toen ik vroeg of hij dat normaal vond zei hij dat hij voor de centen van een exclusieve foto prima op vakantie kon gaan.
Hij deed het alleen voor het geld. Dan kan je zo n mafkees toch ook opknopen. Die mensen zijn alle rem kwijt, totdat ze zelf iets ernstigs meemaken.


Tim Koster

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 822
  • Geslacht: Man
    • www.tim-koster.nl
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #37 Gepost op: 14 mei 2010, 22:24:12
Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar ik denk dat je echt TE kort door de bocht gaat. Als een winkelier zijn kassa laat openstaan en naar het toilet gaat mag jij dus al zijn geld eruit pakken? Omdat dit in je schoot wordt geworpen?

En dan nog: een brand, okee. Ga jij door totdat je wordt gestopt! Maar deze ramp heeft dodelijke slachtoffers. 1001 manieren om met goede journalistiek hier prima artikelen over te schrijven. De media kiest helaas al jaren de meest gemakkelijke  :( De Telegraaf, SBS daarbij voorop!

Nee, dat geld is niet mijn eigendom dus blijf ik vanaf.. En nu kom je vast met rechten etc.. Zoals het er nu naar uit ziet is er van wat er naar buiten is gebracht alleen de publicatie van zijn achternaam een schending..

Een brand, een (dodelijk) ongeval, is nieuws en zal verslag van gemaakt worden, bij een ongeval met deze impact juist nog meer, en dan wijs ik weer naar de voorbeelden van Koninginnedag en Schiphol.. De meest gemakkelijke weg daarbij kiezen lijkt me natuurlijk, is iets wat je bij alles doet, niet? Daarbij is de telefoon nog altijd aan de jongen gegeven door een arts/zuster, dus of er direct voor de makkelijke weg is gekozen? In ieder geval niet bewust..


Jan-Emmen

  • Gast
Reactie #38 Gepost op: 14 mei 2010, 22:27:23
Pamflet-journalistiek

Door Chris Klomp (journalist)
De Telegraaf bedrijft een gevaarlijke vorm van journalistiek die knaagt aan het draagvlak van de rechtspraak
Ik ga het op deze plek niet hebben over hoe De Telegraaf om is gesprongen met de enige overlevende van de vliegramp in Tripoli. Deels omdat iedereen daar zijn zegje al over heeft gedaan en deels omdat de kritiek hier en daar tamelijk hypocriet is. De mensen die nu ineens hun abonnement opzeggen hebben kilo’s boter op hun hoofd. Alsof die krant pas vandaag een grens passeert.

De sensatiezucht van de krant van wakker Nederland is niet iets om je over te verbazen. Ze doen het al jaren. Persoonlijk vind ik een andere kant van de krant veel gevaarlijker. De krant als actievoerder.

‘Wij van de krant’ tegen die vervelende overheid, die softe rechters of dat wereldvreemde Openbaar Ministerie. De Telegraaf als pleitbezorger voor rouwende nabestaanden in plaats van als enigszins objectief waarnemer van de maatschappij.

De krant van verontwaardigd Nederland heeft zich de afgelopen tijd met name op het gebied van de misdaadjournalistiek enthousiast van haar slechtste kant laten zien. Dit is de letterlijke tekst van een nieuwsverhaal waar ik met stijgende verbazing kennis van heb genomen:

Politie en openbaar ministerie in Dordrecht lijken een loopje te nemen met de gevoelens van de nabestaanden van het vermoorde meisje Milly Boele (12). Bracht de Dordtse politie de familie Boele zaterdag eerst hoopvol nieuws, enkele uren later ontkende het openbaar ministerie die uitspraken glashard. Een dubbel drama voor het toch al zwaar getroffen ouderpaar Fred en Tineke Boele en hun kinderen Tibby en Pascal. (Telegraaf – 08 mei 2010)

Het verhaal draait om het juridische verwijt dat de verdachte gemaakt gaat worden. Er zou tegen de ouders gezegd zijn dat het moord gaat woorden. Mooie berichten, volgens De Telegraaf. Later blijkt dat het anders in elkaar steekt. Het is en blijft voorlopig doodslag.

Ten eerste valt het woord lijken op. Hoezo lijken? Puur een invul-oefening. Waarom begint een journalist daar eigenlijk een nieuwsverhaal mee? Is dit nieuws of stemmingmakerij?  Dan het woord glashard. Glashard is een waarde-oordeel. Je zit taalkundig ongeveer een tiende millimeter van het woord liegen vandaan.

En hoezo eigenlijk een dubbel drama? Is de gewelddadige dood van een kind te vergelijken met een vermeend, eigenhandig bedacht en niet goed te verifiëren optreden van politie of justitie?

Het openbaar ministerie reageerde vrij snel op het hetzerige verhaal van De Telegraaf. Volgens het OM is er nooit sprake geweest van de term moord. Er is alleen tegen de ouders gezegd dat ze voor het zwaarst mogelijke delict gaan.

Ik weet niet hoe het gesprek tussen de ouders en de politie precies is verlopen. Maar niet uit te sluiten valt dat iemand inderdaad heeft gezegd dat ze voor het zwaarst mogelijke delict gaan. Dit kan juridisch echter van alles betekenen. Moord, bijvoorbeeld. Maar ook doodslag. Of (zware) mishandeling met de dood tot gevolg.

Misschien vertaalden de ouders de mededeling ‘zwaarst mogelijke delict’ wel eigenhandig in moord, waarop De Telegraaf verontwaardigd ten strijde trok toen bleek dat het anders zat. Slechts doodslag? Die is gek! Daar kun je maar 15 jaar voor eisen en geen levenslang! Wat denkt dat Openbaar Ministerie wel niet? Beetje eigenhandig beslissen hoe een en ander juridisch geduid moet worden, zeg.  Zo werkt het hier niet.

De ouders van Milly Boele zijn laaiend. Maar zouden ze dat ook geweest zijn als De Telegraaf gewoon haar werk had gedaan? Door bijvoorbeeld te vertellen dat je onder bepaalde omstandigheden ook  voor doodslag een levenslange celstraf kunt eisen. En dat de gemiddelde straf voor moord/doodslag in Nederland zo rond de tien jaar cel ligt. Vijf jaar minder dan de door de krant als een teleurstelling gebrachte maximumstraf voor doodslag.

Maar niet De Telegraaf. Meevarend op de emoties van de ouders van Milly Boele valt de krant het ‘onmenselijke’ justitie-apparaat aan dat met de gevoelens van de ouders zou spelen alsof er ergens binnen justitie een sadomasochistische afdeling zetelt. Op de derde verdieping. De afdeling: ‘laten we eens lekker een spelletje spelen met die rouwende ouders’.

Ik vind dit oprecht een gevaarlijke vorm van journalistiek. Omdat het namelijk langzaam maar zeker knaagt aan het draagvlak van de rechtspraak. En omdat het er volstrekt ten onrechte een karikatuur van maakt.

Het verhaal in De Telegraaf is tendentieus, eenzijdig, subjectief, bizar en wat mij betreft een rechtvaardiging voor de vraag:
Wie speelt er hier eigenlijk met gevoelens?

Bron: Joop.nl (via drimble.nl)


Hans_ZTM

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 3.570
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: Instructeur
  • Bezoek: Brandweer
Reactie #39 Gepost op: 14 mei 2010, 22:29:27
Beste moderators, waarom dit topic in het board algemeen? De relatie met de brandweer ontgaat mij in deze. Lijkt mij meer iets voor de brandweerkroeg?

Gr Hans
test




Tim Koster

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 822
  • Geslacht: Man
    • www.tim-koster.nl
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #40 Gepost op: 14 mei 2010, 22:34:40
Beste moderators, waarom dit topic in het board algemeen? De relatie met de brandweer ontgaat mij in deze. Lijkt mij meer iets voor de brandweerkroeg?

Gr Hans

Film en Geluid dan, hier staan meerdere topics over media/fotografen ed.


Diamondback

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.644
  • Geslacht: Man
Reactie #41 Gepost op: 14 mei 2010, 23:59:00
Lees even dit commentaar in Trouw:

http://www.trouw.nl/opinie/commentaar/article3068325.ece/Beschamend_dat_de_overheid_media_moet_wijzen_op_privacy__.html

En realiseer je dan wel even het volgende: de overheid in een democratisch land houdt zich verre van wat de pers wel of niet mag schrijven. Dat een ( zij het demissionaire ) minister de pers moet vragen om afstand te bewaren, klinkt erg zwak. Maar is feitelijk niets meer dan een gele kaart. Ze geeft daar mee aan dat de pers ook echt te ver kan gaan in vrije nieuwsgaring. Als de pers - en in dit geval de Telegraaf - meent zelf zijn grenzen te moeten stellen aan wat nog wel en niet kan, dan roept zij vroeg of laat censuur over zich af.

En dat zijn heel veel woorden waarmee DB maar aangeeft in zelf gekozen taal dat men erg druk bezig is, om zichzelf in de voet te schieten!
You know, there's a reason there's no instance in the bible of Jesus forgiving anyone of their stupidity. Prostitutes, murders, betrayers, yes, ...but an idiot...?




Jan-Emmen

  • Gast
Reactie #43 Gepost op: 15 mei 2010, 00:27:17
http://amsterdam.nieuws.nl/2239343

Interview met Ruben verdeelt mediadeskundigen


Fire Duif

  • Gast
Reactie #44 Gepost op: 15 mei 2010, 09:32:56
Weet niet of het ooit iemand is opgevallen. Maar in dat soort verre landen is het normaal dat tv zender ziekenhuis binnen komen. Er zijn zat beelden waar bij de plaatselijke media van dat land binnen in de ziekenhuizen filmen en dat wordt gewoon toegestaan. En tja, ook -net zoals bij voetbal- worden beelden tussen media verkocht. Zeker vanuit andere landen. En ja die worden dus ook gewoon uitgezonden. Dus het zou zomaar geen nederlandse tv zender kunnen zijn maar een plaatselijke media. Kijk bijvoorbeeld naar RTL Nieuws je kan geen uitzending zien of er zijn beelden vanuit ziekenhuizen die niet door hun zelf gemaakt zijn.

Wat de telegraaf hier doet is niet normaal, maar die arts die telefoon doorgeven had , had moeten ophangen. Maar goed wat heeft de betreffende verslaggever gezegd tegen die arts. Dat is ook maar de vraag natuurlijk. Mag hopen dat deze persoon gewoon de waarheid sprak. In ieder geval is het niet goed te praten.

De laatste jaren wordt de journalistiek verhard maar dat heeft ook te maken met de samenleving. Het is niet meer zoals vroeger men wil meer gaan zien. Goed of niet. Daar heeft ieder een mening over  ;)

Maar vindt wel dat hier op het forum (wederom) alle media over 1 kam gegooid wordt. Telegraaf gaat inderdaad de laatste tijden erg te ver! Maar dat geld niet voor de rest van de omroepen/kranten ect. Sterker nog die spannen tegen de telegraaf. Of is dat niet opgevallen?!  ;)