Auteur Topic: Ramptoerisme........  (gelezen 58790 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Wick@d

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 562
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: Ambulancechauffeur / Brandweer chauffeur groot / Pompbediender / LWPB
 • Bezoek: Brandweer
Gepost op: 27 april 2010, 00:07:24
Naar aanleiding van de compagniesbrand in Someren van afgelopen weekend wordt er in de media extra nadruk op gelegd dat "ramptoeristen" hinderlijk in de weg (bleven) staan bij aankomst van de hulpdiensten. Onder andere de politie had zeer veel moeite om mensen op afstand te krijgen en te houden. Ook het aantal "fotograven" lijkt sterk toegenomen te zijn, waarbij steeds meer "fotograven" zich steeds meer brutaler en hinderlijk aanwezig zijn door andere in de weg te lopen.

Een aantal reacties zoals die op andere fora zijn geschreven:

En wederom werd de hulpverlening ernstig gehinderd door nieuwsgierige omstanders,... ook wel Ramptoeristen genoemd.
Wanneer gaat SIRE nou eens een promotiefilmpje maken over het gevolg van al die randdebiellen?


Mensen,mensen

Je moet het zelf maar eens mee maken,dan ben je echt niet blij als hulpdiensten er niet bij kunnen. Denk aan het leed van deze mensen. Ik kan het weten heb het zelf ook mee gemaakt!!!!


Zeg je wel het valt wel mee van die ramptoeristen en dat ik zelf ook en ben wat zou jij dan al staat je buuren z'n loots in brand en bang dat je eigen huis ook zou afbranden weg lopen?? als iedereen gewoon thuis blijft tuurlijk dat je komt kijken snap ik ook nog wel maar op mensen z'n huizen klimmen en niet aan de kant gaan voor hulpverleners en niet luisten wat er van je gevraagt word ben je gewoon ziek !!

Bron: ed.nl

Bij deze brand, waarbij ik aanwezig was als hulpverlener, viel het me op hoe "brutaal" de omstanders / fotograven waren. Gezien de situatie was er geen mogelijkheid om hier veel aandacht aan te schenken, omdat de prioriteiten echt op de enorme brand lagen. Heb ik er last van gehad? Ja!

Ik ben ook van mening dat we als hulpdiensten moeten gaan kijken naar oplossingen om publiek op afstand te krijgen. Dat "brave" moet mijn inziens maar afgelopen zijn. Na een x-aantal keer waarschuwen dan maar de ME erop ofzo. Ook ben ik persoonlijk helemaal klaar met veel van onze fotograven, zelfs met prio 1 wordt je aan alle kanten voorbij gereden door deze "fotograven". Of ze denken "recht" te hebben om aan de andere kant van het lintje te staan. Ik ben er klaar mee in ieder geval.........

Mijn vraag aan jullie is:

- Zijn er meer mensen die steeds meer negatieve ervaringen hebben met omstanders / fotograven?
- Wat zijn bij jullie de afspraken m.b.t. de (brandweer)fotograven?
- Oplossingen voor het probleem?
- Al het andere wat je hierover te melden hebt..........sjors-sjors

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 802
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: Centralist
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Brandmeester
Reactie #1 Gepost op: 27 april 2010, 01:21:57
Ik werk ook in de beveiliging, en tegenover ons kantoor was er bij een antikraakpand een gaslek. Ik ben direct naar de overkant gegaan en trof daar de vrouw aan die de melding had gedaan, eventjes gerust gestelt en verteld dat ze er goed aan heeft gedaan de brandweer te bellen.

Maar vervolgens verschijnen er eerst een stuk of 5 fotograven, ze snapte er niets van. Hoe weten die dat nou?.. dat was snel uitgelegt, de brandweer moet nog naar de kazerne, enzovoort. Maar haar reactie daarop, die was nog heftiger dan op het gaslek zelf, dat mensen daar plezier uit halen. Tja, leg dat maar eens uit.

Al moet ik er wel bij vermelden dat het merendeel van de fotograven zich in die buurt zeer correct gedraagt. Lopen niet in de weg, en houden rekening met de privecy en eigen veiligheid. Andere omstanders (omwonende die ineens enorm veel sirens horen en brandweervoertuigen zien) die kun je het bijna niet kwalijk nemen dat ze komen kijken, dan is het de taak van de politie om op te schalen zodat ze de situatie aankunnen. Het feit dat hulpverleners zoveel last hebben van het publiek ligt meer aan het (niet) cordaat optreden van de politie dan aan het publiek zelf. Ga er altijd vanuit dat het publiek onwetend is, die komen gewoon kijken wat voor intressants er aan de hand is in hun buurt op de zondagmiddag.Je kan niet alles hebben, maar wel zo veel mogelijk proberen te halen.


Arie

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 15.077
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #2 Gepost op: 27 april 2010, 08:29:40
Wel opletten dat deze discussie zich weer niet toespitst op de fotografen. Want in aantallen gezien zijn het toch echt de 'gewone burgers' die het leeuwendeel vormen van de vaak honderden mensen die op bepaalde incidenten af komen. Hoewel ik best geloof dat er fotografen zijn die het liefst in de auto gaan zitten naast het beknelde slachtoffer......

Ik ben er heel duidelijk in: als de hulpverlening echt gevaar loopt vanwege lieden die in de weg lopen e.d. dan kan er niet hard genoeg opgetreden worden.

Maar dat vind ik ook bijv. van wagens die zodanig geparkeerd staan dat de hulpdiensten er niet door kunnen. In dat geval maar schade maken om zo'n aso geparkeerd voertuig uit de weg te krijgen. Want dat kan mensenlevens schelen!!

visitors can't see pics , please register or login


Persoonlijk vind ik dat namelijk net zo erg, zo niet erger.Redacteur van http://www.regio15.nl
Volg de regio15 twitter op http://twitter.com/regio15 voor de allerlaatste updates!!
De Regio15 tiplijn voor Haaglanden: 070 - 7373112


112Limburg-noord

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.024
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #3 Gepost op: 27 april 2010, 08:38:09
Als beroepsfoto/videograaf ben ik in het verleden helaas vaak, te vaak zg ramp/112cowboys tegen gekomen.
Eentje spande helaas de kroon. Het was tijdens een verkeersongeval met beknelling in Venlo.
De fotograaf maakte op een hinderlijke afstand, dus te dichtbij opnames. "Meneer" werd weggestuurd, maar kwam steeds weer terug. De persoon die bekleld zat, was uit het voertuig en kreeg een hartstilstand. Gevolg, reanimatie, ontbloot bovenlichaam en "Meneer" moest zonodig foto's maken van die reanimatie over de schouders van de hulpverleners.
"Meneer" maakte de foto's om later op de EH van het Venlose ziekenhuis te verkopen. "Meneer" moest later ook even op het matje komen en verantwoording afleggen bij de instanties.

"Meneer" wilde ook tijdens een zware aanrijding tussen vrachtwagens foto's maken van een chauffeur die al ruim 1.5 uur bekeld zat in zijn cabine. De chauffeur was duidelijk te zien door de voorruit. Toen hij zijn camera in aanslag nam, duwde ik zijn toestel weg. (Gewoon zachtjes) Nou toen brak de hel los. Wat ik mij wel niet meende. Kort daarna kwam een politie agent en die vroeg aan hem of die auto die geparkeerd was op de vluchtstrook onder een viaduct op de andere rijbaan, die gewoon open was van hem was. Ja, antwoorde hij en de agent zei: "wegewezen daar of ik laat je auto wegslepen". "Meneer" droop af en heb hem niet meer gezien.

Later kreeg ik een compliment van een bevelvoerder over mijn handelen.

Helaas, zijn dit twee verhalen uit de praktijk en nu eens niet van een 112 cowboy zonder PPK, maar van een beroepsfotograaf met een PPK, nu in ruste, als fotograaf!

Ik had deze ervaringen liever niet gehad en ook niet de ervaringen die ik daarna heb meegemaakt. Maw, ik kan nog wel even blijven schrijven.
112Limburg-noord heeft geen enkele binding met de voormalige gelijknamige site, de inmiddels ook voormalige site, regio 23 en fotograven. Ik distansieer mij van al hun activiteiten!


sqv

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 66
 • Geslacht: Man
  • SQ Vision Mediaprodukties
Reactie #4 Gepost op: 27 april 2010, 08:39:45
Tja, als professioneel werkend journalist maak ik me hier ook regelmatig zorgen over. Al moet ik wel zeggen dat het gevolg is dat dat soort ramptoeristjes voor ons als mensen die daar hun brood mee moeten verdienen en wél in het bezit zijn van een politieperskaart het werken regelmatig onmogelijk maken. Want oom agent ziet ook het verschil ineens niet meer. Als ik dit soort filmpjes zie gaan mijn haren recht overeind staan:


Media groep? Media? Ja antwoorden op de vraag of ze van de pers zijn? 't gaat verdorie om een first responder-melding van een onwelwording! Buiten dat het totaal geen nieuws is vind ik het zeer ongepast om daar beelden te gaan maken. En dan zien de beelden er ook nog eens verre van professioneel uit en worden ze aan geen enkel professioneel medium geleverd. Als dit soort dwazen zich als 'pers' profileert vind ik het niks gek dat politie en brandweer mij en mijn professioneel werkende collega's op grote afstand van een echt incident houden waardoor ik niet fatsoenlijk kan werken.

Dan dit filmpje van de brand waar dit topic mede over ging:


Schrikken! Het is niet eens een politieagent die de mensen wegstuurt maar een ambulancemedewerkster. Als de ramptoeristen dan worden weggestuurd wordt ze gewoon uitgelachen en reageren ze doodleuk met "Da's toch veel te mooi".  Schandalig...


Whyllum

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 758
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: BM, OW, BOT
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #5 Gepost op: 27 april 2010, 09:04:23
Er is al heel veel over dit onderwerp gesproken, maar er blijft kennelijk behoefte om het er over te blijven hebben. Persoonlijk (en voor zover ik weet ook in ons korps) geen uitzonderlijk negatieve ervaringen met publiek of fotografen. Er zijn voor zover ik weet geen vastgelegde afspraken met pers/fotografen.

Oplossingen zijn ook niet zomaar aan te dragen, elke situatie is weer anders. Afgezien van eenduidige hesjes zijn (politie)perskaarten natuurlijk het aangewezen middel om aan te tonen dat je geen cowboy bent. En bij misbruik de perskaart vernietigen. Bij een (zeer) grote brand een persvak inrichten voor pers/fotografen met perskaart? De rest keihard op afstand houden.

Je moet er natuurlijk wel erg mee oppassen, maar ik zou er niet gauw voor schuwen om er een LD of HD-showstraaltje op te richten. Sorry voor je camera knul, ik struikelde...

Verder, als het echt nodig is, een overkill aan politie of ME ter plaatse. Charges uitvoeren en opzouten!

Dan nog wel een vraagje mijnerzijds;
Hoe makkelijk is het om aan een (politie)perskaart te komen en wie komen daarvoor in aanmerking? Die personen worden, neem ik aan, toch ook geregistreerd?


sqv

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 66
 • Geslacht: Man
  • SQ Vision Mediaprodukties
Reactie #6 Gepost op: 27 april 2010, 09:19:29
Er zijn voor zover ik weet geen vastgelegde afspraken met pers/fotografen.

Toch wel. Over het gebruik en de verstrekking van de politieperskaart zijn afspraken gemaakt tussen de NVJ (nederlandse Vereniging van Journalisten), GvH (Genoodschap van Hoofdredacteuren), het ministerie van justitie, het ministerie van binnenlandse zaken en de raad van hoofdcommissarissen van de politie. De landelijke stichting politieperskaart is daarbij aangewezen als zelfregulerend orgaan voor de verstrekking ervan.

http://www.politieperskaart.nl/Data/Leidraad.pdf


Dan nog wel een vraagje mijnerzijds;
Hoe makkelijk is het om aan een (politie)perskaart te komen en wie komen daarvoor in aanmerking? Die personen worden, neem ik aan, toch ook geregistreerd?

Zie http://www.politieperskaart.nl/wie.htm. Je moet referenties opgeven bij een massamedium (dagblad, TV-zender, grote professionele website) en dus de 3 voorwaarden aan kunnen tonen. Het moet je hoofdberoep zijn, je moet de kaart nodig hebben voor je werkzaamheden en je moet meewerken aan een massamedium. Alleen naast de officiële politieperskaart kun je natuurlijk ook je eigen perskaartje maken van 112timboektoe.nl, ff uitprinten en onder het lamineerapparaat, zolang oom agent het verschil niet ziet.....


Diego

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 624
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Aspirant Manschap A
Reactie #7 Gepost op: 27 april 2010, 09:49:57
Kan het toch niet laten hier een reactie te plaatsen..

Ook ik maak foto's van incidenten waarbij brandweer betrokken is..
Dit doe ik hoofdzakelijk in Gorinchem.. Meestal ook de enigste fotograaf, en soms is er een tweede..
Brand ook om de 3 maanden een DVD met foto's voor het archief..
Wanneer je netjes de regels handhaaft is er niks aan de hand, en met regels handhaven bedoel ik:
- Achter het lint
- Niet in de weg
- Sturen ze je weg, ga dan ook
- Camera wegdraaien (bv. bij slachtoffer of dergelijk)
- Etc. Etc.

Als ik bij een incident kom, en je kunt normaal foto's maken doe ik dat..
Kom je bijvoorbeeld bij een ongeval, en gaan ze knippen of dergelijk, draai ik meestal mijn camera weg..
Toch jammer om te lezen dat de goeie het voor de slechten verpesten..

Echter lijkt het mij ook wat de fotografen met de foto's doen..
Houd je ze voor jezelf? Stuur je ze naar de krant? Publiceer je ze op internet?

Laat duidelijk zijn dat ik mezelf niet voel aangesproken met het woord ramptoerist..

Maar natuurlijk snap ik de irritatie bij hulpverleners..
Zijn toch de mensen die 24/7 voor jou klaarstaan..


Smokejumper

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 496
 • Specialisatie: Brandweerduiken
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #8 Gepost op: 27 april 2010, 11:11:01
Wat ook scheelt en er hoogstwaarschijnlijk voor zorgt dat mensen die 112 gebelt hebben niet als eerste 100 fotograven zien maar de echte hulpverleners als eerste ter plaatse zien komen...
Piepers uit de vrije verkoop halen!!!!
Is toch belachelijk dat mensen die niets met de echte hulpverlening te maken hebben een pieper hebben...
Je zou alleen een pieper moeten kunnen krijgen via een brandweerkorps of iets dergelijks, dat je aantoonbaar zo'n pieper nodig hebt.
Weet dat dit moeilijk te realiseren valt, maar zou voor een stuk minder 'problemen' zorgen.
Old Style HBT


Tim Koster

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 822
 • Geslacht: Man
  • www.tim-koster.nl
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #9 Gepost op: 27 april 2010, 11:17:50
Ook het aantal "fotograven" lijkt sterk toegenomen te zijn, waarbij steeds meer "fotograven" zich steeds meer brutaler en hinderlijk aanwezig zijn door andere in de weg te lopen. Bij deze brand, waarbij ik aanwezig was als hulpverlener, viel het me op hoe "brutaal" de omstanders / fotograven waren. Ook ben ik persoonlijk helemaal klaar met veel van onze fotograven, zelfs met prio 1 wordt je aan alle kanten voorbij gereden door deze "fotograven".

Een uitgebreide reactie komt nog wel, maar ik wou even zeggen dat ik het wel leuk vind dat je ons ondanks alles nog wel ziet als een groep van adel ;)


Wick@d

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 562
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: Ambulancechauffeur / Brandweer chauffeur groot / Pompbediender / LWPB
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #10 Gepost op: 27 april 2010, 11:29:11
Wat ook scheelt en er hoogstwaarschijnlijk voor zorgt dat mensen die 112 gebelt hebben niet als eerste 100 fotograven zien maar de echte hulpverleners als eerste ter plaatse zien komen...
Piepers uit de vrije verkoop halen!!!!

Persoonlijk steun ik deze mening met een volle 100%, echter (zoals ook aangegeven) staat het "nut" van een professionele brandweerfotograaf niet ter discussie, omdat er in de praktijk ook legio voorbeelden te noemen zijn waarbij er tijdens een evaluatie gebruik gemaakt kan worden en daarentegen ook zeer leerzaam kan zijn. Echter lijkt  momenteel zich iedereen wel brandweerfotograaf te noemen en "schieten" website met "112" erin als paddestoelen uit de grond........

Dat mensen naar een brand komen kijken is nog niet het ergste, het meeste waar ik me aan stoor is o.a. het gedrag zoals te zien is in het filmpje van de compagniebrand in Someren dat politie, ambulance en brandweerpersoneel "uitgelachen" worden en instructies niet opgevolgd worden. Een vorm van agressie tegen hulpverleners?

Ook storend en alle fatsoennormen voorbijgaande, vind ik persoonlijk ook het filmpje zoals inmiddels hier geplaatst over de inset van de FRB, waarbij er nadien 2 ambulances t.p. komen. Iedere hulpverlener en geintresseerde weet wat het inhoud wanneer er 2 ambulances komen in 99% van de gevallen. Voor de familie is het een zeer traumatische ervaring en je ziet vaak dat de familie tijdens een incident naar buiten loopt (ontvluchten situatie, frisse neus etc), als er dan een "fotograaf" (?) buitenstaat gaat dat alle fatsoennormen voorbij. Natuurlijk komen mensen erop af, maar ga dan aan de overkant van de straat staan en niet zowat op de oprit! Toon wat respect, in deze misschien nog niet zozeer voor de hulpverleners, maar zeer zeker voor de familie!

Een uitgebreide reactie komt nog wel, maar ik wou even zeggen dat ik het wel leuk vind dat je ons ondanks alles nog wel ziet als een groep van adel ;)

Verrek, da's slecht, zie het nu ook ineens! Fotograven........  ::) Maar Tim, zoals ik hierboven ook heb vermeld en zijn zeker ook goede "fotograven" (  ;D ) die het wel begrijpen en waarbij de hulpdiensten dus gebruik kunnen maken van evt. het beeldmateriaal. Echter neemt het aantal "koekenbakkers" toe waarvan jullie de dupe van gaan worden.


Erik

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 937
Reactie #11 Gepost op: 27 april 2010, 11:36:28
Met Tim eens: het is fotografen en geen fotograven...

Daarnaast:
Politie kan vaak veel pro-actiever zijn in de eigen opschaling (meer agenten) en het afzetten van ongevals-/brandlocaties. Twee cirkels werkt ook vaak goed: binnen cirkel 1 alleen hulpverleners. Binnen cirkel 2 andere belanghebbenden en journalisten/fotografen met politieperskaart. Buiten cirkel 2: publiek. Tot dat publiek hoort ook iedereen die zich 'brandweerfotograaf' of '112fotograaf' noemt maar geen politieperskaart heeft of niet als fotograaf in dienst is bij de brandweer of veiligheidsregio zelf.

Overigens heb ik nooit gesnapt waarom P2000 geen onderdeel is van C2000. Met andere woorden: waarom is de keus gemaakt voor een systeem waarbij P2000 wel voor iedereen te volgen is en C2000 niet? Dat is de belangrijkste reden waarom het publiek bij een brand vaak uit meer dan alleen spontaan publiek uit het dorp of wijk bestaat...
Omdat de invoering van C2000/P2000 samen viel met een versnelling in digitalisering van de maatschappij en het ontstaan van zogenaamde 'publieksjournalistiek' is er een soort vliegwieleffect ontstaan heb ik het idee.

Die digitalisering van de maatschappij heeft tot gevolg dat nieuws tegenwoordig veel sneller door de wereld gaat. Bovendien kan iedereen er van gebruik maken. Zie bijvoorbeeld de fotosite op nu.nl. Het is kinderlijk simpel (een vooral goedkoop!) om een websitetje te maken, dingen op youtube te zetten, filmpjes te maken en te fotograferen.
Dat is nu eenmaal een onomkeerbare ontwikkeling en zeker geen trend meer.

Gr
Erik


Whyllum

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 758
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: BM, OW, BOT
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #12 Gepost op: 27 april 2010, 11:38:50
Toch wel.
Thanx voor je verduidelijking en de links. Met 'voor zover ik weet' doelde ik meer op specifieke afspraken door ons eigen korps, maar het is me helder  ;)


Whyllum

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 758
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: BM, OW, BOT
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #13 Gepost op: 27 april 2010, 11:51:32
1 Kom je bijvoorbeeld bij een ongeval, en gaan ze knippen of dergelijk, draai ik meestal mijn camera weg..
2 Toch jammer om te lezen dat de goeie het voor de slechten verpesten..
3 Echter lijkt het mij ook wat de fotografen met de foto's doen.. Houd je ze voor jezelf? Stuur je ze naar de krant? Publiceer je ze op internet?
@1; Van mij hoef je echt niet overdreven braaf te zijn als fotograaf zijnde, maar hou de totale situatie (SO's, familie etc.) wel goed in de gaten.
@2; Dat is altijd en overal zo geweest en zal wel zo blijven ook. Helaas.
@3; Dat is een hele goeie. Ik heb iemand eens een foto zien maken van een zelfmoordenaar die met z'n auto tegen de pijler van een brug was geknald. Dan draait mijn maag zich een beetje om. Want hoewel ik weet dat 'ie die foto echt niet zal publiceren, de kans dat 'ie er 'stoer' mee rondloopt en het aan vrienden/collega's laat zien is groot. Not done wat mij betreft.


pixels66

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.965
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: Rietenkapbrandbestrijding
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B
Reactie #14 Gepost op: 27 april 2010, 11:52:05
Ook storend en alle fatsoennormen voorbijgaande, vind ik persoonlijk ook het filmpje zoals inmiddels hier geplaatst over de inset van de FRB, waarbij er nadien 2 ambulances t.p. komen. Iedere hulpverlener en geintresseerde weet wat het inhoud wanneer er 2 ambulances komen in 99% van de gevallen. Voor de familie is het een zeer traumatische ervaring en je ziet vaak dat de familie tijdens een incident naar buiten loopt (ontvluchten situatie, frisse neus etc), als er dan een "fotograaf" (?) buitenstaat gaat dat alle fatsoennormen voorbij. Natuurlijk komen mensen erop af, maar ga dan aan de overkant van de straat staan en niet zowat op de oprit! Toon wat respect, in deze misschien nog niet zozeer voor de hulpverleners, maar zeer zeker voor de familie!

Zowieso al ziek dat die gasten daar al lang staan, beetje filmen, en pas daarna komt de eerste hulpverlening ter plaatse... Dit is niet eens meer te doen om een nieuwsbericht voor de regio, volgens mij meer voor eigen plezier, maar ik zie er toch echt geen plezier in...