Auteur Topic: 08-03-2010 Zeer grote brand + Grip 1 Kerkstraat, Veendam  (gelezen 15665 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ZH 18-402

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.164
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Staf
Reactie #90 Gepost op: 13 maart 2010, 19:58:53
Ikzelf was vandaag aanwezig bij de uitvaartplechtigheid in de sporthal. Het was in één woord; indrukwekkend!. Zoiets is uiteraard nooit leuk om er bij aanwezig te zijn, maar ik vond het perfect geregeld. Iets wat ook wel gezegd mag worden. De mensen van de BBT hebben veel werk verzet, wat uiteindelijk resulteerde in een indrukwekkende uitvaart.


starrenburg

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 19
  • Geslacht: Man
Reactie #91 Gepost op: 20 maart 2010, 17:09:39
Ik heb vanmiddag weer een en ander eens "opgehaald" na enige tijd rust na het vreselijke voorval.
Het moet me echter erg van het hart als ik de fotoreportage van de uitvaart zie hier over mijn bevreemding uit te spreken.
WIJ hebben altijd respect voor elkaar niet waar ?
Waarom dat een hele riedel brandweermensen en andere uniformdragers die hun PET  ophouden als er een kist met hun overleden collega voorbijkomt, terwijl de slippendragers blootshoofd zijn en andere collega's langs de route WEL blootshoofd aangetreden staan.

Salueer dan.
Dit wilde ik wel even kwijt.


Rene501

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Brandweer
Reactie #92 Gepost op: 20 maart 2010, 22:03:54
Ik heb vanmiddag weer een en ander eens "opgehaald" na enige tijd rust na het vreselijke voorval.
Het moet me echter erg van het hart als ik de fotoreportage van de uitvaart zie hier over mijn bevreemding uit te spreken.
WIJ hebben altijd respect voor elkaar niet waar ?
Waarom dat een hele riedel brandweermensen en andere uniformdragers die hun PET  ophouden als er een kist met hun overleden collega voorbijkomt, terwijl de slippendragers blootshoofd zijn en andere collega's langs de route WEL blootshoofd aangetreden staan.

Salueer dan.
Dit wilde ik wel even kwijt.

Ik heb de email met de uitnodiging aan de regio's gelezen en daarin was het protocol opgenomen.
Als ik het mij goed herinner werd daarin uitdrukkelijk vermeld dat de pet (evt. hoed voor dames) op moest blijven in de erehaag. Sterker nog : het was niet wenselijk om zonder pet/hoed aanwezig te zijn...

Ik denk dat Heynsbergen dit nog wel even kan aanvullen/bevestigen...

groeten,
René dC


starrenburg

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 19
  • Geslacht: Man
Reactie #93 Gepost op: 20 maart 2010, 22:40:11
Prima dat een en en ander vooraf bij protocol geregeld is, maar hou je er dan wel allemaal aan, lijkt mij.
zonder aanziens des persoon.
Daar wil ik het voor de goede orde bij laten.
Voor mij einde discussie.


Heynsbergen

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.605
  • Specialisatie: strategische leiding
  • Bezoek: Brandweer
Reactie #94 Gepost op: 21 maart 2010, 08:35:44
De kist- en bloemendragers zijn per definitie blootshoofds. De bloemendragers, de chef protocol en de begrafenisofficier dragen als enigen daarnaast witte handschoenen.

Het tenuevoorschrift http://www.brandweerkennisnet.nl/@4706/draagvoorschrift/ geeft aan hoe het hoort. Waarom is afgweken van het op de laatste pagine vermelde groeten bij het voorbijgaan van het stoffelijk overschot is mij onbekend.
Geest uit het verleden, verdwaald in de virtuele wereld van de hedendaagse brandweer




1300001-MR

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 3.474
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #95 Gepost op: 25 juni 2010, 12:09:04
Er mag dan 60 dagen niet gereageerd zijn, dit rapport van de Inspectie openbare orde en veiligheid in samenwerking met de arbeidsinspectie wil ik de geïnteresseerden niet onthouden:
http://www.minbzk.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/105276/rapportveendambw.pdf


mieke (groningen)

  • Gast
Reactie #96 Gepost op: 25 juni 2010, 12:47:02
Dagblad v/h Noorden op 25 juni, voorpagina alsmede pagina 2 en 3. Met in z'n papieren editie tevens een uitgebreide opsomming en analyse van gebeurtenissen tijdens die tragische brand van 8 maart j.l. in Veendam. Daarin o.a. de volgende passage:

Citaat
3:27 uur: Tankautospuit en hoogwerker ter plaatse. Bevelvoerder kiest voor defensieve buitenaanval (vuur bestrijden van buiten). Iets later waarschuwt Wiebe de Vries (het dodelijke slachtoffer) collega's voor scheuren in de witte zijmuur.
3:37 u Bevelvoerder tankautospuit schaalt op naar 'grote brand'
3:40 u Brandweer wil dat gebied wordt ontruimd vanwege aanwezigheid asbest
3:44 u Extra tankautospuit is er
3:46 uur De Vries vraagt om breekijzer. Bevelvoerder ziet hem daarmee lopen. Hij vraagt hem wat hij gaat doen. De Vries antwoordt dat er een deur zit in de achtergevel met panelen. Die wil hij eruit tikken om zo gaten te creeëren voor een extra waterstraal. Bevelvoerder vindt dit een goed idee en gaat mee. Paneeltjes gaan met gemak uit de deur. Plots een enorme dreun. Bevelvoerder roept nog naar zijn collega. Muur stort in.

Rapport Veendam: roer moet om bij brandweer
Citaat
Veendam - De brandweer in Nederland leert niet van ongelukken waarbij brandweermannen omkomen. Dat blijkt uit het rapport van de Arbeidsinspectie en de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) over de brand 8 maart in het centrum Veendam, waarbij Wiebe de Vries omkwam.

Branden als in Haarlem in 2003, waarbij drie brandweermannen overleden toen ze onder een instortende muur terecht kwamen, hebben niet geleid tot een andere aanpak in theorie en praktijk. Volgens de inspecties zijn brandweermensen nog steeds onvoldoende voorbereid op het instorten van muren. Het roer moet om, vinden de inspecties. Levensbedreigende risico's moeten altijd vermeden worden wanneer het slechts om schadebeperking gaat.

Lees vrijdag meer in Dagblad van het Noorden op papier

RTV Noord, ook op 25 juni

Veiligheid brandweerlieden belangrijker dan brandbestrijding
Citaat
VEENDAM- Bij het blussen van branden, waarbij geen personen in gevaar zijn, moet veiligheid van de brandweerlieden voorop staan. Pas daarna komt de brandbestrijding. Dat advies geeft de Inspectie voor Openbare Orde en Veiligheid, na onderzoek van de brand op 8 maart in Veendam.

Bij die brand kwam een brandweerman om het leven toen hij en een collega plotseling werden getroffen door een omvallende muur. Volgens het Inspectierapport was dit niet te voorzien. Ook constateert de Inspectie dat de brandweermensen voldoende opgeleid waren en alle veiligheidsinstructies in acht hebben genomen.

Toch beveelt de Inspectie aan dat bij dit soort branden, waarbij er geen mensen meer in het brandende pand aanwezig zijn, de eigen veiligheid van de brandweer voorop moet staan. Volgens de Inspectie vergt dat een andere manier van denken over brandbestrijding, die bij oefeningen aan de orde moet komen. Nu gaat de brandweer nog uit van het "zo veilig mogelijk bestrijden van de brand". Het inspectierapport is donderdag aangeboden aan de gemeente Veendam.

Website Inspectie Openbare Orde en Veiligheid  - http://www.ioov.nl/

Brand in de Kerkstraat in Veendam - Onderzoek naar het brandweeroptreden (met links naar de volledige rapportering)
http://www.ioov.nl/actueel/@126987/brand-in-de_0

Inspecties: Meer aandacht voor veiligheid van brandweermensen bij bestrijden van brand.
http://www.ioov.nl/actueel/@126986/inspecties-meer


Hoofdredactioneel commentaar in het Dagblad v/h Noorden, editie vrijdag 25 juni - © 2010 Dagblad van het Noorden

Risico van het vak

Werken bij de brandweer is vaak spannend en soms gevaarlijk. Zo gevaarlijk zelfs dat in uitzonderlijke gevallen brandweerlieden omkomen bij de bestrijding van het vuur. Vraag die na zo'n ongeluk altijd op tafel komt is of een dergelijke ramp te vermijden was geweest. De vraag stellen is nuttig en terecht. Het doet geen afbreuk aan de moed en de inzet van de mannen en vrouwen van de brandweer. Doel is de risico's van het vak juist voor hen zo beperkt mogelijk te houden.
Opnieuw ligt er nu een rapport waarin wordt vastgesteld dat de brandweer bij de uitoefening van haar werk in Veendam onnodig veel risico heeft genomen. Volgens de Arbeidsinspectie en de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid hebben de brandweerlieden bij het blussen van de brand in een pand van Scheer en Foppen in maart van dit jaar onvoldoende rekening gehouden met het instorten van een muur. Brandweerman Wiebe de Vries kwam daarbij om het leven.
De uitkomst van het onderzoek is bitter omdat nog geen twee jaar geleden naar aanleiding van de dramatische brand bij scheepswerf Beuving in De Punt er zeven rapporten verschenen met als rode draad dat de Nederlandse brandweer beter moet worden voorbereid op haar gevaarlijke werk. Bij De Punt kwamen drie brandweermannen om in een loods van de werf.
Bij De Punt was de verkeerde inschatting van een mogelijke rookgasexplosie cruciaal. In Veendam bleek een muur minder sterk dan gedacht.
Bij beide branden geldt dat het achteraf en zonder de hectiek van het moment gemakkelijk conclusies trekken is. Maar de kern van de boodschap van de onderzoekers is in grote lijnen dezelfde; veiligheid is belangrijker dan het blussen van de vlammen. De Inspectie Openbare orde en Veiligheid heeft gelijk als ze vaststelt dat op dit punt het roer bij de brandweer fundamenteel om moet.

.



Coldchurch

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.016
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #97 Gepost op: 26 juni 2010, 00:02:45
P E R S B E R I C H T
 
Arnhem, 24 juni 2010

Op maandag 8 maart 2010 kwam bij de bestrijding van een brand in Veendam een brandweerman om het leven. Een tweede brandweerman raakte hierbij gewond. Branchevereniging NVBR (Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding) deelt in hoofdlijnen de conclusies uit het rapport van de inspecties over deze verschrikkelijke gebeurtenis. Zo ziet de NVBR in het rapport een bevestiging van het feit dat meer investeren in hetzelfde weinig tot geen effect zal resulteren. ‘Veiligheid van brandweerpersoneel moet anders worden benaderd’, aldus NVBR-bestuurslid Stephan Wevers. ‘

Uit het onderzoek blijkt dat de getroffen brandweerlieden - rekening houdend met de huidige maatstaven - in voldoende mate waren opgeleid en voorgelicht en beschikten over de noodzakelijke kennis om hun specifieke taken veilig te kunnen uitvoeren. Wevers: ‘Desondanks kunnen er fatale ongevallen gebeuren op momenten dat niemand dat kan inschatten. Een verdere verbetering van inzetprocedures heeft geen zin, vernieuwing is noodzakelijk zoals de brandweer dat eerder heeft geconcludeerd tijdens haar strategische reis naar de brandweer van de toekomst.’

Er wordt in het rapport terecht aanbevolen dat de denkrichting over brandweeroptreden in dit soort situaties om moet. Veilig optreden van brandweerlieden staat voorop. ‘De les- en leerstof bieden theoretische kaders, maar geven onvoldoende handvatten voor onze mensen om tijdens een incident alle gevaarsituaties tijdig te herkennen. Wij leren onze mensen dat instortingen of rookgasexplosies zich kunnen voordoen en geven daar gevaarindicatoren bij. Maar de praktijk is veelal complexer en stelt brandweermensen voor dilemma's. Men ziet dat de burger actie verwacht en wil ook in actie komen, maar dit mag uiteraard niet leiden tot onveilig brandweeroptreden.’

De NVBR is van mening dat brandweerkorpsen nog meer van elkaar kunnen en moeten leren. Om dat te verbeteren is het programma Lerend Vermogen opgesteld. Deze nieuwe koers van de brandweer moet leiden tot het sneller delen van geleerde lessen en ervaringen van incidenten. ‘Wij zetten leerarena’s, kennismakelaars en verhalenvertellers in om het ervaringsleren van de brandweer te verbeteren. Maar daarmee wordt nooit voor 100% voorkomen dat verkeerde inschattingen worden gemaakt’, aldus Wevers. ‘Toch valt er nog winst te behalen door meer dan momenteel mogelijk is te investeren in ervaringsleren. Er moet realistischer en via computersimulatie worden geoefend om goede inschattingen te kunnen maken. Tot die tijd kunnen we onze mensen alleen meegeven nog terughoudender op te treden.’