Auteur Topic: Dong Feng gewoon een waardeloos geschenk  (gelezen 4419 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

erres

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.755
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Gepost op: 04 januari 2010, 21:55:57
Ik kwam op internet een klaagzang uit Suriname tegen over het dikke vinger in de pap hebben van China. Ik heb er alleen het gedeelte wat betrekking heeft op de brandweer eruit gehaald.

DONG FENG GEWOON EEN WAARDELOOS GESCHENK.

De Republiek Suriname onderhoudt de warmste betrekkingen met de Volksrepubliek China. De betrekkingen met het communistische land zijn zo hecht dat ze voor velen verontrustende vormen beginnen aan te nemen. Soms krijg je het gevoel dat de Surinaamse regering langzaam maar zeker haar soevereiniteit aan het opgeven is ten gunste van het Aziatische land.

In het kader van de uitstekende relatie tussen China en Suriname worden er door het eerstgenoemde land vaak genoeg schenkingen gedaan die opvallend zijn. Zo kreeg het Nationaal Leger in het midden van de jaren negentig ruim tien trucks voor het Nationaal Leger. De wagens reden niet langer dan twee jaar en waren toen allemaal rijp voor de schroothoop. Welk leger rijdt er in deze tijd nog met trucks voorzien van een 6 cilinder gasolinemotor die een brandstofverbruik hebben van 1 liter op twee kilometer.

Voorts is het zwaar materieel gebaseerd op een sterk verouderd technisch concept en werden er absoluut niet voldoende onderdelen meegeleverd. De ene truck werd gesloopt om de andere rijdende te houden en binnen de kortste keren reed niets meer. Het NL(Nationaal Leger) heeft ze nog wel ergens in een magazijn staan maar er valt niets mee te doen. Alleen als er geld vrijgemaakt zou worden voor andere motoren (Japanse) en transmissies, zou er nog iets goeds van gemaakt kunnen worden. Bij de brandweer werd men op een gegeven moment ook blij gemaakt met een dode mus. China kwam met twee brandweerwagens van het merk Dong Feng aandansen en dacht de toenmalige minister van Justitie en Politie blij te maken. Minister Gilds die toen de scepter op Justitie en Politie zwaaide was o zo blij met de geste van de Chinezen. Gilds kan dan van vakbondszaken en misschien ook wel van andere dingen verstand hebben maar van technische zaken en in het bijzonder van brandweerwagens weet hij geen ene jota.

Tweedehandse wagens met allerlei gebreken kreeg de brandweer. Mooi onbekend merk Dong Feng. Het leek allemaal wel erg professioneel en de spuitgasten waren eventjes blij. Na beter naar de voertuigen gekeken te hebben, bleek het om een kat in de zak te gaan. Law law wagi nanga wan bari furu nanga probleem. Alvast waren de slangkoppelingen niet universeel en moes-ten allemaal op kosten van de staat aangepast worden. Al snel bleek het om gebruikte wagens te gaan die vol gebreken zaten. Niet alleen dat ze motorisch in de verste verte niet te vergelijken zijn met bijvoorbeeld een DAF, ook hier zijn de concepten verouderd en de onderdelen absoluut niet in Suriname te krijgen.

Op de Dong Feng waren de technici van de brandweer daarom al heel gauw uitgekeken. Er werd dan ook niet echt geklaagd want een gegeven paard kijk je nou eenmaal niet in de ……., zeggen de Nederlanders heel typisch. Dong Feng was een waardeloos ge-schenk en daar zijn alle spuitgasten het roerend over eens. Overigens is het zo dat niet slechts China geschenken geeft in de vorm van materieel en materiaal. Ook Nederland heeft enige tijd geleden Daf legervoertuigen aan het Nationaal Leger gegeven en aan de brandweer auto’s, met name een hoogwerker. Het gaat hier ook om tweedehandse spullen maar die verkeren in uitstekende technische staat. Bovendien is het zo dat voor deze voertuigen de onderdelen heel gemak-kelijk te krijgen zijn en binnen de kortste keren hier zijn en gemonteerd.
Voor die Chinese rommel die absoluut qua kwaliteit niet te vergelijken is met voertuigen uit het westen en Japan, zijn er geen onderdelen, dus is het slopen van het ene voertuig om het andere te kunnen maken onvermijdelijk. Zo hadden we dan het afgelopen weekend een brand in een reisbureau aan de Wilhelminastraat ter hoogte van KFC. De brand was nauwelijks voorbij en de spuitgasten keerden terug naar hun repectieve bases. De Dong Feng gestationeerd aan de Verlengde Gemenelandsweg draaide nauwelijks de Waterkant vanuit het Onafhankelijkheidsplein op of de motor sloeg in een klap af. De brandweerlieden konden niets anders doen dan via hun portofoons de hulp van hun monteur inroepen. Deze verscheen na enige tijd ter plekke en kreeg het voertuig daarna wel weer aan de praat. Keerpunt kon zelf vaststellen dat men eigenlijk al moe geworden is van het “but bu-tu-werk” op deze waardeloze brandweerwagen waar geen onderdelen voor zijn en waarbij de techniek ver achterblijft bij Europa, de VS en Japan.

We willen de regering dan ook adviseren geen materieel van de Chinezen meer aan te nemen als er geen gedegen onderhoudsplan en on-derdelen voorraad aan verbonden is. Een arm land als Suriname wordt niet echt geholpen door deze schenkingen maar eerder aan de leiband gehouden. We kunnen beter sparen voor goede gebruikte brandweerwagens uit Nederland of de Verenigde Staten en daar jaren mee doen dan blij zijn met iets dat uiteindelijk gewoon niets blijkt te zijn. Dong Feng is in ieder geval voor de spuitgasten in ons land een ware ellende. We spreken dan ook de hoop uit dat minister Santokhi bij het verstrekken van materieel aan politie en brandweer andere standaarden hanteert dan zijn voorganger. Meneer de minister, kijk in hemelsnaam naar het westen en Japan voor apparatuur en laat de Chinezen links liggen. U draagt de politie en de brandweer een warm hart toe, laat dat dan ook merken bij de aanschaf van materiaal en materieel.

Bron: dewestonline.

Voor mensen, die het gehele stuk willen lezen is hier de link:
http://www.dewestonline.cq-link.sr/main.asp?id=14561


Titus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.282
 • Geslacht: Man
  • Fire and Rescue Services
 • Specialisatie: BRW chauffeur lichte voertuigen
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Brandwacht 1ste klas
Reactie #1 Gepost op: 05 januari 2010, 10:21:35
Leuk stuk, zeker als je meer van de achtergronden kent van dit land en deze schenkingen vanuit China aan Suriname.
Om jullie toch iets meer info te geven het volgende:
In de eind jaren negentig en begin jaren van 2000 is Suriname overspoeld met Chinezen die zich wilden vestigen. Daarbij is een groot aantal chinezen illegaal het land binnengekomen. Om de illegalen te legaliseren is er in, ik meen, 2007 een legalisatie ronde geweest. Illegalen, en dan niet alleen de chinezen, konden zich melden en konden een verblijfsvergunning krijgen onder bepaalde voorwaarden.
Hieruit heeft China besloten een aantal donaties te doen om de regering van Suriname gunstig te stemmen om op deze wijze zoveel mogelijk chinezen een verblijfsvergunnig te doen laten verkrijgen. Nu moet je weten dat Suriname zeer veel inwoners van chinese komaf kent en dat de bevolkingsgroep het merendeel van alle supermarkten en kledingwinkels in bezit heeft. Deze winkels importeren weer veel vanuit China dus men heeft er baat bij om deze groep chinezen laten zitten. Veelal als je boodschappen gaat doen zeg je nogal gekscherend in dit land van "Ik ga even naar Oom Chinees". Dit typeerd weer hoe de invloed van de chinese bevolking in Suriname is.