Auteur Topic: Wakker dier luid de noodklok rond brandgevaarlijke stallen.  (gelezen 25134 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

brandpreventje

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 3.138
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: Bevelvoerder, Schipper, Instructeur, Brandpreventist
  • Bezoek: Brandweer
www.wakkerdier.nl

WAKKER DIER NAAR RECHTER OM BRANDGEVAARLIJKE STALLEN
(3 juli 2009)
Wakker Dier stapt vandaag naar de rechter om de bouw van vuurgevaarlijke stallen stil te leggen. Stallen vallen onder 'lichte industrie': een stal met 1000 varkens of 20.000 kippen is even weinig beveiligd tegen brand als een opslagloods  met wc rollen. De enige regel die dieren van producten onderscheidt  als het gaat om brandveiligheid, is een beperking van de grootte van het brandcompartiment. Met kleinere compartimenten kunnen meer dieren worden gered. Maar zelfs deze ene regel wordt door gemeentes en boeren geschoffeerd. “Schandalig”, zo vindt Hanneke van Ormondt van Wakker Dier: “Vannacht zijn er weer 2500 varkens verbrand. Die arme dieren worden niet beschermd door brandmelders of andere voorzieningen. Wij willen een complete verandering van de wet: dieren zijn geen dingen en verdienen bescherming”.

De brandweer houdt zich bij het bestrijden van een brand vooral bezig met het beperken van de brand tot één ruimte, ofwel tot een brandcompartiment. Dat kan een huis, een verdieping van een kantoor, een stal of opslagruimte van 1000m2 zijn. Binnen een brandcompartiment gaat meestal alles verloren.  De brandweer  probeert zo goed mogelijk brand te voorkomen,  beperken en bestrijden en zal een dier altijd redden als dat mogelijk is. Net zoals zij uitrukt voor een koe in een sloot of een kat in de boom. Maar binnen het bouwbesluit vallen stallen onder 'lichte industrie'. Dit betekent dat dieren in het bouwbesluit niet als levende wezens worden beschouwd, maar als producten. Zij worden daarom niet extra beschermd. Een stal met 20.000 kuikens is evenveel beveiligd tegen brand als een opslag van machines.  Veel brandweerlui hebben het moeilijk met de slechte veiligheidsvoorschriften voor dieren in stallen, want als er niet meerdere compartimenten zijn, kunnen zij niets doen voor de dieren in de stal.
Stallen mogen onder voorwaarden uitbreiden tot ver boven de maximale wettelijke norm van 1000m2 per brandcompartiment. In 2007 is er een maximum norm van 2500m2 gesteld. Daarboven moet de ruimte worden gescheiden door een brandwerende muur, zo zegt het ministerie van VROM in een handreiking. Deze 2500m2 ligt echter niet als maximum in de wet vast. Boeren en  gemeenten nemen de toch al ruime regels nog veel ruimer. Wakker Dier dient vandaag een schorsingsverzoek in bij de Rechtbank van Den Bosch, samen met de organisatie Mobilisation for the Environment. De stallen in kwestie zijn 4988 m2, 4323 m2 en 2934 m2. Een eerder bezwaar bij de gemeente werd afgewezen. Ook loopt er nog een procedure van Wakker Dier tegen een vuurgevaarljke zeugenstal van 2900 m2, in Sinderen, bij Varsseveld.   Wakker Dier wil hiermee jurisprudentie afdwingen over betere brandregels voor veestallen.
De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR) deelt de zorg van Wakker Dier en meent ook dat dieren in stallen beter beschermd zouden kunnen worden tegen brand. Dhr. ir. Scherjon van de NVBR: "We rukken met een brandweerwagen uit voor elke kat in een boom maar moeten hulpeloos toezien hoe een stal met 20.000 kippen in rook opgaat. Er zijn zoveel mogelijkheden om branden in stallen te beperken, maar die worden nu niet gebruikt.  Het bouwbesluit kent geen specifieke bepalingen voor het beschermen van dieren." 
 
In 2008 zijn al 2760 varkens, 87.000 kippen en 450.000 vissen en 110 schapen omgekomen in tien stalbranden. In 2009 16.000 kippen, 13.000 palingen, 3100 varkens, en 300 geiten in 11 stalbranden (zie onder dit persbericht voor een overzicht). Om meer brandslachtoffers te voorkomen eist Wakker Dier dat  de wet op de volgende vier punten wordt aangepast: 
* Stallen moeten worden onderverdeeld in brandcompartimenten niet groter dan 1000 m2. De brandweer heeft dan altijd een kans om een deel van de dieren redden.
* Stallen moeten worden voorzien van brandmelders die direct doorkoppelen naar de brandweer. Zo worden branden eerder ontdekt en is de brandweer eerder ter plaatse.   
* Elke  keer als een stal wordt leeggehaald, dient deze grondig gereinigd te worden, inclusief het reinigen van stof uit elektrische installaties. Stof is een grote veroorzaker en snelle verspreider van brand.
* De brandweer moet jaarlijkse preventieve controles houden in stallen. Veel branden zijn het gevolg van achterstallig onderhoud. De brandweer kan op de kritieke punten wijzen.


Graag jullie reactie. Ik vind het een goed iniatief. Ik vind ook dat er grens ontbreekt aan het maximale oppervlakte van stallen (lichte industriefunctie). Met brandcompartimenten kun je hopelijk andere dieren redden. Let daar bij wel op de waterwinning!
Brandmeester, bevelvoerder en brandpreventist.


Damm

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 4.501
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Bevelvoerder
Reactie #1 Gepost op: 04 juli 2009, 08:31:34
Tja ik ben niet zo van de diertjes, maar ik kan me wel voorstellen dat men hierover valt.

Wat betreft die compartimentering, daar kan ik me heel goed in vinden, dat zou zeker kunnen helpen om veel dierenleed te voorkomen.

Dat de stallen een brandmeldinstallatie moeten hebben zal het denk ik niet halen, want dat is nogal een kostenpost. Eerlijk gezegd weet ik niet hoe dit te onderbouwen, maar het lijkt mij een keuze van de rechter in het kader van economisch belang.

Het verplicht reinigen van de stallen, lijkt me terecht, de meest eenvoudige stap, alleen hoe controleert men dat?

Jaarlijkse preventie controles lijken mij niet haalbaar, want de brandweer heeft vaak al de handen vol aan de huidige controles. Ik merk dat er vaak al werk te veel is, zodat de controles nog wel eens achterlopen. Oftewel ik zie meer in de huidige controles op peil te brengen voordat we nieuwe objecten gaan toevoegen.

Je bent zelf preventist, mss zou je wat opmerkingen kunnen geven over mijn stellingen.
Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.


Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
Reactie #2 Gepost op: 04 juli 2009, 08:40:05
Tja,op zich een goede actie.Maar ik zie punten waarbij ik me afvraag of het wat gaat worden.
*Brandscheidingen,een leuke initiatief.Maar ik vermoed dat dit niet gaat werken.Deuren staan altijd open omdat er vaak met tractoren in de stallen gereden wordt om dieren te kunnen voeren.Dus zo,n brandscheiding is alweer snel erg lastig.

*Brandmelders in een stal moet je niet willen.In een stal waar vee staat is altijd sprake van erg veel stof en andere vervuiling.Kortom erg veel loze meldingen.Kan daar de vertraging van 4minuten wel op,maar na tig keer een brandalarm te hebben gehad vermoed ik dat het brandalarm onklaar zal worden gemaakt.

Koeien en paarden zijn voor een veehouder over het algemeen wel van waarde,omdat die dieren meerdere jaren op een argrarisch bedrijf verblijven.Kippen en varkens vallen over het algemeen onder productiedieren,en worden dus gezien als een product.Omdat die hoogstens een paar maanden verblijven op een bedrijf. Gaan die verloren bij een brand.Tja,dan is daar de verzekering die dat bedrijfsrisico dekt.Hoe hard dat ook klinkt.


peen van dienst

  • Gast
Reactie #3 Gepost op: 04 juli 2009, 08:43:39
En houd ook rekening met de regeldruk en kosten die hiermee gepaard gaan.

Zolang mensen niet bereid zijn een euro meer voor hun karbonaadje te betalen, is altijd de vraag 'wie gaat dat betalen'. Het houden van vee lijkt me sowieso al geen pretje in Nederland; met alle regels en belastingen. In NL zijn we erg goed in het opleggen van regeltjes en wetten.

Wil niet zeggen dat je niet wat moet doen; maar als het niet reeel is kan het bijvoorbeeld betekenen dat weer een fors aantal boeren het bijltje erbij neer (moeten) gooien en eventueel zelfs in de WW belanden.

En reken maar dat deze boer zich errug, euh, onprettig voelt. Het is geen pretje als je 2500 varkens in doodsangst hoort krijsen.

Peen


Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
Reactie #4 Gepost op: 29 augustus 2009, 20:43:07
'Geen strengere brandveiligheidseisen voor stallen'

Als het aan de Partij van de Dieren ligt worden de brandveiligheidseisen bij varkens en pluimveestallen veel hoger.
24-8-2009 
 
 

 
   
Ger Koopmans, Tweede Kamerlid van de CDA wil eerst een analyse zien van het ontstaan van branden voordat nieuwe regelgeving aan de orde komt. Koopmans is geen voorstander van strengere regels: "in Nederland hebben we hele strenge regels in de bouwverordening voor het bouwen van stallen". De Tweede Kamer heeft al eerder laten weten geen strengere eisen te willen stellen voor stallen.

Voorzitter Jos Mans van de LLTB sector pluimvee geeft aan dat de concurrentiepositie achteruit zal hollen bij hogere investeringen voor brandveiligheid. Hierdoor zal economisch een verlies worden geleden en zal het dierenwelzijn niet worden bevorderd.

Ger Koopmans vindt dat veehouders hun boerenverstand moeten gebruiken. Hij vermoed dat veel branden ontstaan door kortsluiting. "Een meer periodieke controle van electrische installaties zou misschien veel beter kunnen helpen dan een sprinklerinstallatie".
 

 
brandveilig.com




brandpreventje

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 3.138
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: Bevelvoerder, Schipper, Instructeur, Brandpreventist
  • Bezoek: Brandweer
Reactie #5 Gepost op: 30 augustus 2009, 15:23:08
Strenge regels op het gebied van bouwen van stallen in de bouwverordening???? Of de schrijver of Koopmans weet niet waar ze het over hebben. Bouwregelgeving staat in het bouwbesluit en het gebruik in het Gebruiksbesluit (tot 1 nov 2008 de Bouwverordening). Dus men haalt van alles door elkaar en noemt verouderede regelgeving.

In het bouwbesluit staat niets over veestallen. Meestal worden ze geschaard onder de (lichte) industriefunctie. Wordt alleen wat gezegt over de oppervlaktes verder niet.

Idd wordt het aanscherpen van de regelgeving wel een probleempje economisch gezien. Maar brandveilig gebruik helpt wel. Dus goede elekstrische installatie e.d.

Koopmans is geen voorstander van strengere regels: "in Nederland hebben we hele strenge regels in de bouwverordening voor het bouwen van stallen".

Voorzitter Jos Mans van de LLTB sector pluimvee geeft aan dat de concurrentiepositie achteruit zal hollen bij hogere investeringen voor brandveiligheid. Hierdoor zal economisch een verlies worden geleden en zal het dierenwelzijn niet worden bevorderd.

Ger Koopmans vindt dat veehouders hun boerenverstand moeten gebruiken. Hij vermoed dat veel branden ontstaan door kortsluiting. "Een meer periodieke controle van electrische installaties zou misschien veel beter kunnen helpen dan een sprinklerinstallatie".
Brandmeester, bevelvoerder en brandpreventist.


Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
Reactie #6 Gepost op: 05 december 2009, 11:12:31
Brandraad: geen verschil tussen mens en dier
03 dec 2009 18:29

Bij brandpreventie zou geen onderscheid gemaakt moeten worden tussen mens en dier. Dat is de conclusie van de Brandraad09. Brandraad is een jaarlijks overleg van brandpreventiespecialisten die overleggen en brainstormen over een onderwerp dat te maken heeft met brandpreventie.
In 2008 ging het overleg over de bescherming van het nationaal kunstbezit. Dit jaar waren stalbranden het onderwerp. Bij het overleg waren naast brandpreventiespecialisten, ook de Dierenbescherming, Wakker Dier en een verzekeringsspecialist aanwezig. Ook LTO was uitgenodigd, maar deze organisatie had het overleg om agendatechnische reden afgezegd, aldus woordvoerder René Hagen. Hagen is lector Brandpreventie van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid.
De Brandraad09 vindt dat onbrandbare bouwmaterialen verplicht moeten worden. Er moeten ontsnappingsmogelijkheden komen voor de dieren. Als dat niet kan zijn andere maatregelen nodig zoals sprinklerinstallaties.
Volgens Hagen hoeft dit niet te betekenen dat veehouders voor sterke kostenstijgingen komen te staan. Hagen: "Er wordt nu vaak compartimentering toegepast die vrij zinloos is omdat het niet werkt. Sprinklerinstallaties kunnen een goedkoop alternatief zijn. Door de compartimentering achterwege te laten worden de bouwkosten lager. Met gebruik van onbrandbare bouwmaterialen kunnen de verzekeringskosten ook omlaag." Volgens Hagen is het aan andere partijen om tot concrete maatregelen te komen. "De functie van de Brandraad is het aanjagen van de discussie."
http://www.agd.nl/1090444/Nieuws/Pluimveehouderij/Brandraad-geen-verschil-tussen-mens-en-dier.htm


Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
Reactie #7 Gepost op: 07 december 2009, 17:16:34
Ontsnappingsmogelijkheden voor dieren.
Waar vlucht een dier heen? Juist naar veiliger oorden,en die zijn op dat moment op maar 1 plaats.waar de brand heeft gewoedt, dus een dier zal altijd door het vuur gaan.  :-X


Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
Reactie #8 Gepost op: 14 augustus 2010, 09:52:36
Rechter: door fout in Woningwet dieren niet beschermd tegen brand


De rechtbank in Den Bosch heeft vandaag de overheidsrichtlijnen voor brandveiligheid in veestallen naar de prullenbak verwezen. Door een maas in de wet tussen Bouwbesluit en Woningwet, bestaat er geen brandregelgeving voor dieren. Door het besluit van de rechter worden stallen met varkens, kippen en koeien weer evenveel beschermd tegen brand als levenloze industrie, bijvoorbeeld opslag van rollen wc-papier. Wakker Dier spande de rechtszaak aan, omdat gemeenten massaal bouwvergunningen voor veestallen verlenen die in strijd zijn met de Woningwet en de VROM-richtlijn ‘beheersbaarheid van brand’ uit 2007. Wakker Dier is diep teleurgesteld en beraadt zich op een hoger beroep. Dit jaar zijn al meer dan 117.000 kippen, varkens en koeien levend verbrand.


Zie hier de uitspraak van de rechter in Den Bosch. In 2007 is de Woningwet aangepast en stelt deze dat er bij de bouw ook rekening ook moet worden gehouden met dierenwelzijn. Ook is in 2007 de VROM richtlijn Beheersbaarheid van Brand opgesteld. Deze richtlijn stelt dat een brandcompartiment in een stal, in tegenstelling tot andere gebouwen, nooit groter mag zijn dan 2500 m2 om het aantal dierslachtoffers te beperken. De Overheid heeft echter verzuimd om het Bouwbesluit uit 2003 aan te passen aan de nieuwe Woningwet en richtlijn. Hierdoor kunnen gemeenten bouwvergunningen goedkeuren als zij aan het verouderde Bouwbesluit 2003 voldoen. Ook al is de stal in kwestie brandgevaarlijk en voldoet deze niet aan de nieuwe regels uit 2007.   Wakker Dier tekende bezwaar aan tegen gemeente Boxmeer voor het verlenen van een vergunning aan brandgevaarlijke stallen. De stallen in kwestie zijn 4.988 m2, 4.323 m2 en 2.934 m2: het dubbele van de maximumgrootte van een compartiment zoals aangegeven in de handreiking Beheersbaarheid van Brand van het ministerie VROM in 2007. De gemeente Boxmeer gaf tijdens de zitting toe helemaal geen rekening te hebben gehouden met het feit dat er dieren zouden worden gehouden in de stallen. Zij hebben zich strikt aan het Bouwbesluit gehouden dat geen onderscheid maakt tussen dieren en dingen.
Met het intensiveren van de landbouw en het groter worden van stallen, neemt ook het aantal slachtoffers bij een brand toe. In de afgelopen vijf jaar zijn meer dan een miljoen dieren verbrand en hebben 15 branden plaatsgevonden met meer dan 10.000 slachtoffers. Veel van deze branden hadden voorkomen kunnen worden en veel slachtoffers kunnen sparen. Het is nu niet verplicht om stallen te voorzien van brandmelders en brandblussers of zelfs maar bluswater. Simpele voorschriften zoals het scheiden van brandgevaarlijke activiteiten en apparaten van de dierverblijven, of regelmatige controle van de elektrische installaties zouden veel branden kunnen voorkomen. Het toepassen van sprinklerinstallaties of brandcompartimenten kan het aantal slachtoffers aanzienlijk beperken. Zo onderschrijven ook de brandweer, het lectoraat brandpreventie, het verzekeringswezen en de Dierenbescherming in de Brandraad 2009.


Bron: Wakker Dier - 22-7-2010


tijgernest

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.173
  • Geslacht: Vrouw
Reactie #9 Gepost op: 14 oktober 2010, 22:26:07
LTO wil stallen brandveiliger maken
 
Het wordt hoog tijd dat er maatregelen komen om de brandveiligheid in stallen te verbeteren. Dat zeggen LTO Nederland en de Dierenbescherming. Vooral elektrische installaties moeten beter.
De afgelopen jaren kwamen in Nederland 737.080 dieren om bij 736 stalbranden, blijkt uit onderzoek. Zowel het aantal branden als het aantal dode koeien, varkens en kippen stijgt.
Verzekeraars zouden strengere eisen moeten stellen aan de veiligheid van elektrische apparaten. Ook zou brandbaar isolatiemateriaal in de stallen verboden moeten worden. http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2010/10_oktober/14/binnenland/lto-wil-stallen-brandveiliger-maken.xml




tijgernest

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.173
  • Geslacht: Vrouw
Reactie #10 Gepost op: 14 oktober 2010, 22:29:18
Opnieuw alarm om de brandveiligheid van veestallen te verbeteren
donderdag 14 oktober 2010 10:31
 
Baarn/Den Haag - Het nemen van (politieke) maatregelen om de brandveiligheid van veestallen te verbeteren is onontkoombaar. Dat staat in een rapport over stalbranden dat in opdracht van de Dierenbescherming en LTO Nederland is opgesteld en dat is gepresenteerd tijdens een congres over gemeentelijk dierenwelzijn in Baarn.

In 2008 sloeg de Dierenbescherming alarm na een serie opeenvolgende stalbranden. Voormalig minister Cramer van VROM weigerde toen de regels aan te scherpen zolang er weinig zicht was op de omvang van het probleem. Dat is er nu wel: de afgelopen vijf jaar kwamen 737.080 dieren om bij 763 branden, die meestal door ondeugdelijke elektrische installaties werden veroorzaakt.
De Dierenbescherming en LTO vroegen de lectoraten Welzijn van Dieren (Hogeschool Van Hall Larenstein) en Brandpreventie (Brandweeracademie) de problematiek rond stalbranden in kaart te brengen. Madelaine Looije en Michelle Smit, studenten van de opleiding Diermanagement in Leeuwarden, voerden het onderzoek uit en maken duidelijk dat in de rundvee-, varkens- en pluimveehouderij sprake is van een toenemende trend in het aantal stalbranden en het aantal dieren dat hierbij omkwam.

Schaalvergroting
Doordat er slechts gegevens zijn over vijf jaren is een 'significante trend' moeilijk aantoonbaar, zeggen de onderzoekers. Dat geldt niet voor de rundveehouderij. Daar is het aannemelijk dat de kans op een stalbrand stijgt en dat er bovendien meer dieren zullen omkomen door schaalvergroting. In de onderzoeksperiode vonden 410 stalbranden plaats in de rundveesector. Daarbij kwamen 1422 runderen om. Vorige week nog overleefden vijfhonderd kalveren een brand in het Gelderse Otterlo niet.

In het rapport schrijven de onderzoekers dat de veiligheid van dieren en dus ook de brandveiligheid van veestallen volgens vele deskundigen een hogere prioriteit moeten krijgen bij de ministeries van VROM, LNV en gemeenten. Die lijken nu om onduidelijke inhoudelijke argumenten tegen het uitbreiden of aanscherpen van de huidige wet- en regelgeving, die momenteel geen specifieke eisen stelt aan de brandveiligheid van dierenverblijven.

Brandmuren
Het rapport biedt tal van handvatten om stalbranden te voorkomen. Die hebben onder meer te maken met de keuze van het gebruikte isolatiemateriaal, nu vaak zeer brandbaar kunststof, en de gebruikmaking van brandmuren. Bij de bestrijding van de brand zelf bepleiten de onderzoekers een verbetering in de samenwerking van de diverse hulpdiensten. Hiertoe zouden protocollen moeten worden opgesteld. Voorts moeten gemeenten er op toe te zien dat ieder veehouder zorg draagt voor een geschikte bluswatervoorziening op het bedrijf.

Het rapport zegt over het nieuwe Bouwbesluit dat het een apart hoofdstuk moet bevatten dat ingaat op specifieke brandveiligheidseisen voor veestallen. Verzekeraars dienen voorts strengere eisen te stellen aan de controle van elektrische apparatuur. Ook moeten zij veehouders uitgebreider voorlichten over preventie- en bestrijdingsmogelijkheden.

Boeren moeten zelf ook veel meer verantwoording nemen bij de preventie van brand. Voorlichting is volgens het rapport een belangrijk middel om veehouders te wijzen op allerlei risico's. Naast kortsluiting en oververhitting van machines ontstaan veel branden doordat boeren nogal eens onvoorzichtig zijn bij allerlei werkzaamheden in de stal. Zo kan een klusje met de slijptol of lassen eenvoudig tot een uitslaande brand leiden. Ook blijken veehouders nog wel eens zelf extra apparaten aan te sluiten op het elektriciteitsnet wat daardoor overbelast raakt. Van 30% van de stalbranden is de oorzaak onbekend.

Dierenbescherming en LTO overleggen momenteel met de betrokken ministeries en andere partijen over betere voorlichting aan de veehouders en andere maatregelen om stalbranden te voorkomen en beter te bestrijden en komen. Voor het eind van dit jaar komen de organisaties met met concreet uitgewerkte plannen.
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/119888/Opnieuw_alarm_om_de_brandveiligheid_van_veestallen_te_verbeteren.html


Damm

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 4.501
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Bevelvoerder
Reactie #11 Gepost op: 14 oktober 2010, 22:31:58
Zouden al die eisen met terugwerkende kracht worden ingevoerd, of geldt dit dan alleen voor de nieuwbouw stallen?
Ik heb niet alle artikelen gelezen vandaar mijn vraag.
Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.


Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
Reactie #12 Gepost op: 14 oktober 2010, 22:35:40
Zouden al die eisen met terugwerkende kracht worden ingevoerd, of geldt dit dan alleen voor de nieuwbouw stallen?
Ik heb niet alle artikelen gelezen vandaar mijn vraag.
Als dit al doorgang gaat krijgen, zal dat vermoedelijk vanaf nieuwe stallen gaan gelden, of dat stallen die verbouwt gaan worden, dan aan de nieuwe eisen zullen moeten gaan voldoen.
En ja, we zullen er mee moeten leren leven dat ons lapje vlees dan aanzienlijk duurder zal gaan worden, deze kosten moeten toch ergens van betaald worden. ::)


tijgernest

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.173
  • Geslacht: Vrouw
Reactie #13 Gepost op: 14 oktober 2010, 22:48:00
Groen!   13 oktober 2010    Alwin Kuiken
’Een kip blijft zitten, dat is zijn natuur’
 
Experts verwijten de stichting Wakker Dier dat ze het probleem van dierenleed bij stalbranden te simpel voorstelt.
Met de landelijke campagne ’Brandalarm’ dringt de stichting sinds vorige week aan op strengere regelgeving. Wakker Dier stoort zich eraan dat een loods met toiletpapier aan dezelfde veiligheidseisen moet voldoen als een stal met kippen of varkens.

Dit jaar bedraagt het aantal omgekomen dieren 130.000, tegenover 110.000 in 2009. Dat is een stevige toename, maar of er sprake is van een trend op lange termijn is lastig te zeggen, vanwege de grote aantallen dieren die soms bij één brand omkomen. Zo steeg het aantal verbrande dieren van 12.000 in 2007 naar 650.000 in 2008, mede door een brand bij een meervallenkwekerij waar 450.000 vissen stierven.

Wettelijk is er op het gebied van brandveiligheid sinds 2007 wel wat geregeld, maar weinig is verplicht. Zo is er de norm dat een stal uit compartimenten van maximaal 2500 vierkante meter moet bestaan, om het aantal dieren dat bij een brand omkomt te beperken.  Toen Wakker Dier dat vorig jaar wilde afdwingen met een proefproces tegen een boer in Boxmeer, oordeelde de rechter dat de regeling ’geen wettelijke basis’ heeft. Wakker Dier wil af van die vrijblijvendheid en pleit voor verkleining van de compartimenten tot duizend vierkante meter.

Onwerkbaar, oordeelt voorzitter Jan Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders. „Dan zijn boeren alleen nog maar deurtjes aan het open- en dichtdoen.” Bovendien, zo stelt Jans Weges, oud-brandweerman en onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid, gaan kippen nou eenmaal snel dood. „Een beetje rook en ze leggen het loodje. Daarom namen ze vroeger altijd een vogel mee de mijnen in. De meeste kippen komen om door rook en niet door vuur. Verhalen van Wakker Dier over enorme barbecues zijn dus onzin.”
Wakker Dier noemt dit een ’typisch conservatieve reactie’. Volgens de stichting moeten boeren inzetten op preventie, zoals rookmelders in de stallen. Weges vindt dat niet zinvol. „Zelfs als je tijdig weet dat er brand is, krijg je kippen moeilijk de stallen uit. Die blijven zitten. Helemaal als ze ’s nachts van de verlichte schuur het duister in moeten. Dat zit in hun natuur.”
Daarbij komt dat verzekeraars al strenge eisen stellen. Rookmelders zijn niet verplicht, maar brandblussers en voorzieningen voor bluswater vaak wel. „Boeren krijgen korting als ze brandveilig isolatiemateriaal gebruiken”, zegt Adri Witlox, hoofd agrarisch bureau van verzekeraar Interpolis waar 15.000 veehouders verzekerd zijn.
Volgens Witlox lost het probleem zichzelf op. „Er wordt nog wel gewerkt met gevaarlijk materiaal, maar veel ondernemers kiezen bij nieuwbouw of renovatie voor brandveilige isolatie vanwege de hoge verzekeringkorting. Dat scheelt wel vijftien procent.” Volgens Wakker Dier zijn er juist nog heel veel stoffige, brandgevaarlijke stallen. http://www.trouw.nl/groen/nieuws/article3250411.ece/_rsquo_Een_kip_blijft_zitten__dat_is_zijn_natuur_rsquo__.html


tijgernest

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.173
  • Geslacht: Vrouw
Reactie #14 Gepost op: 15 oktober 2010, 22:09:35
Het complete rapport "brand in veestallen" kan worden gedownload via http://www.vanhall-larenstein.nl/Rapport_brand_in_veestallen.aspx
(zie onderaan de pagina van de website)