Auteur Topic: 30-04-2009 Grip 4 Aanslag op koninklijke familie Zwolseweg, Apeldoorn  (gelezen 19446 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

erik67

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 273
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #345 Gepost op: 18 september 2009, 20:13:40
Apeldoorn wil bijdrage in kosten aanslag

APELDOORN - De gemeente Apeldoorn vraagt de provincie en het rijk om een bijdrage in de kosten van de nasleep van de aanslag op Koninginnedag.

Volgens burgemeester De Graaf heeft de nasleep zo'n 650.000 euro gekost. Ongeveer evenveel als de voorbereidingen voor de Koninginnedag. Volgens De Graaf kan het niet zo zijn dat Apeldoorn alleen voor deze kosten opdraait.

De gemeenteraad van Apeldoorn besloot donderdagavond dat een nader onderzoek naar de aanslag niet nodig is. Uit eerder onderzoek blijkt dat de aanslag de gemeente niet te verwijten valt.


http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/358551/Apeldoorn-wil-bijdrage-in-kosten-aanslag-1.htm
erik67

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 273
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #346 Gepost op: 18 september 2009, 20:14:34
Raad roemt optreden burgemeester
door Berend van de Sande. donderdag 17 september 2009 | 23:08 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 18 september 2009 | 15:28


APELDOORN - Politiek deed er gisteravond even niet toe in de Apeldoornse gemeenteraad. Het drama op Koninginnedag is zo uitzonderlijk dat geen enkele partij ook maar de schijn wilde wekken er politieke munt uit te willen slaan.

En dus sprak de raad unaniem via één mond, die van Ton Kunneman, fractievoorzitter van de grootste partij in de raad (PvdA).

Kunneman reageerde op de verantwoording die burgemeester Fred de Graaf had afgelegd. Hij betoonde zijn deelneming aan nabestaanden en slachtoffers en sprak zijn dankbaarheid uit aan hulpverleners, zowel professionals als mensen uit het publiek. Hij noemde niet alleen mensen die fysiek schade hebben opgelopen slachtoffer, maar ook al die Apeldoorners met emotionele schade. ,,Een ambtenaar vertelde me twee dagen na Koninginnedag met tranen in zijn ogen hoe hij op 29 april afrikaantjes had geplant en hekken had neergezet. Een dag later moest hij het bloed van de straat spuiten.''

De resultaten van de onderzoeken noemde Kunneman een opluchting, hoewel hij wel verwacht had dat er geen grote fouten waren gemaakt. ,,De beveiliging was ongekend hoog, hoger dan in andere steden.''

De negatieve punten in het rapport zijn beperkt. Dat ambulances geen gewondenkaart achterlieten, waardoor het lastig was een overzicht te krijgen van de slachtoffers, vond Kunneman begrijpelijk. ,,Als je met stervende mensen bezig bent, heeft de boekhouding niet je eerste prioriteit.''

De kosten van het drama bedragen tot nu toe zes ton, evenveel als de organisatie van Koninginnedag. Kunneman deed een beroep op rijk en provincie om daaraan mee te betalen.

Hij besloot met veel lof voor burgemeester Fred de Graaf. ,,Ik ben blij dat we zo'n ervaren burgemeester hebben die weet wat hij moet doen. Fred, je hebt het geweldig gedaan, inhoudelijk en met grote zorg en empathie.'' De raad vindt het niet nodig dat er een extra onderzoek komt. De afgelegde verantwoording is voldoende.

http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/5530961/Raad-roemt-optreden-burgemeester.ece


jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #347 Gepost op: 04 oktober 2009, 21:24:45
'Koninginnedagviering in de knel'

CULEMBORG -
Als de rijksoverheid niet met geld over de brug komt, zal geen enkele kleine gemeente meer Koninginnedag willen organiseren. Dat stelt de Bond van Oranjeverenigingen.

Volgens secretaris Slagboom uit Culemborg zullen na de gebeurtenissen in Apeldoorn de veiligheidsvoorzieningen onbetaalbaar worden voor kleine gemeenten.

Volgens de bond zijn de kosten van het organiseren de laatste jaren verdubbeld. Die kosten werden tot nu toe bijna volledig opgebracht door de organiserende gemeenten.


OmroepGelderland.nl


SvenV

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.420
 • Geslacht: Man
  • Brandweer Alphen aan den Rijn
 • Specialisatie: -
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #348 Gepost op: 11 oktober 2009, 15:40:27
Ook de dode Karst T. moest hangen

Het onderzoek naar Karst T. werd ‘strafrechtelijk’ genoemd, terwijl T. dood is. Er zijn te gemakkelijk conclusies getrokken over zijn opzet en zijn schuld.
Ons land is sinds 4 september jl. een opmerkelijk strafproces rijker: het postume en gemankeerde proces tegen Karst T., die op Koninginnedag met zijn Suzuki Swift eerst een wegversperring ramde, vervolgens omstanders aanreed om uiteindelijk tegen het monument aan de Loolaan in Apeldoorn tot stilstand te komen. Alles terwijl een bus met koninklijke inzittenden in de onmiddellijke nabijheid was.

Het is goed dat deze gebeurtenis grondig is onderzocht. Als een nationale feestdag uitloopt op een tragisch drama vereist het algemeen belang dat wordt nagegaan hoe dat heeft kunnen gebeuren. Het hoofd van het landelijk parket heeft tijdens de presentatie van de onderzoeksresultaten op 4 september terecht vastgesteld dat onmiddellijk bij het overlijden van T. op 1 mei vaststond dat het van een strafvervolging niet meer zou kunnen komen.

Het is dan ook een raadsel waarom men het onderzoek door de landelijke recherche is blijven betitelen als een ‘strafrechtelijk onderzoek’ en dat ook bij de presentatie van de onderzoeksresultaten zo heeft genoemd. Dat droeg bij aan het beschuldigende en veroordelende karakter van de presentatie.

Maar ook los daarvan hebben autoriteiten van wie dat de taak niet is, T. voor televisiekijkend Nederland postuum afgeschilderd als de dader van een boosaardige aanslag op de bus met de leden van de koninklijke familie. Van het een kwam het ander: om acht uur droeg het NOS Journaal zijn steentje bij aan de publieke veroordeling van T. met de nergens op gebaseerde mededeling dat hij toerekeningsvatbaar zou zijn gebleken.

Dat men de onderzoeksresultaten in termen van waarschijnlijkheid heeft gepresenteerd, doet daaraan niet af. De gehele persbijeenkomst stond in het teken van T.’s schuld aan en zijn opzet bij een aanslag op de koninklijke bus.

Alleen ten aanzien van het aanrijden van de omstanders leek de nationale recherche T. te willen vrijpleiten. Hij zou hen niet hebben gezien, noch ter plaatse hebben vermoed. Daarmee werd de indruk gewekt dat T., die wel opzettelijk zou hebben getracht de passagiers van de koninklijke bus iets aan te doen, niet schuldig zou zijn aan de dood en het letsel van de toeschouwers.

Nabestaanden en slachtoffers zijn zo met lege handen blijven staan, ook al werd toegevoegd dat T. na de aanrijding met de versperring niets meer zou hebben gedaan om de toeschouwers te ontwijken. Het viel op dat men niet is ingegaan op de mogelijkheid dat T. onmiddellijk na de aanrijding met de versperring de macht over het stuur geheel, en zijn bewustzijn grotendeels, was kwijtgeraakt.

Iedereen die iets weet van het strafrecht beseft dat een strafproces tegen een in leven gebleven T. net zo goed het tegenovergestelde had kunnen opleveren: een schuldigverklaring aan de dood en het letsel van de toeschouwers, met een vrijspraak wegens gebrek aan bewijs van (de poging tot) een aanslag. Het blijft immers de vraag of de uitlatingen van T. tegen de wachtmeester van de marechaussee en de ziekenbroeder kort na het incident en die tegen de oud-werkgever overeind zouden zijn gebleven, of voor een veroordeling overtuigend genoeg zouden zijn geweest. We zullen het nooit weten.

Ook in ander opzicht waren de onderzoeksresultaten eenzijdig. T. heeft zich immers niet kunnen verdedigen. Daartoe heeft een verdachte fundamentele rechten ter waarborging van een eerlijk proces. Nog afgezien van zijn recht om vragen niet te beantwoorden of om juist uitvoerig te verklaren, heeft hij vanaf zijn eerste verhoor het recht om een advocaat te raadplegen. Hij heeft tevens het recht om de resultaten van het onderzoek aan te vechten.

Geen advocaat heeft de mogelijkheid gehad namens T. de wachtmeester, de ziekenbroeder, de oud-werkgever of getuigen die hem die dag zouden hebben gezien, te ondervragen. Er is geen gelegenheid geweest deskundig tegenonderzoek te laten doen naar de feiten en hun gevolgen, bijvoorbeeld verkeerstechnisch. Niemand heeft een gedragsdeskundige kunnen inschakelen die eventueel tot de conclusie was gekomen dat aan T. diens handelen niet, of niet geheel, kon worden toegerekend.

De onderzoeken zullen zeker met de grootst mogelijke integriteit zijn verricht. Maar de manier waarop de resultaten van het onderzoek zijn bekendgemaakt, kon niet ongelukkiger. Men had niet moeten spreken in termen van waarschijnlijkheid, iets wat vervolgens in de media natuurlijk volledig ondersneeuwde, maar men had moeten onderstrepen dat het onderzoek eenzijdig en daarmee onvolledig was en dat alleen al daarom grote terughoudendheid ten aanzien van conclusies over opzet, schuld en toerekenbaarheid was geboden.

Ronduit onthutsend was het commentaar van een beoefenaarster van de forensische gedragswetenschappen die ’s avonds in Nova meedeed aan het stigmatiseren van de overleden, weerloze en gedragskundig niet onderzochte veroorzaker van het drama: T. was gefrustreerd en geïsoleerd, want alleen dat soort mensen doet dingen zoals hij. Een verklaring hiervoor kan zijn dat het in onze aard ligt om wanneer iets grondig mis gaat, een schuldige te willen aanwijzen. Barbertje moest hangen.

Men heeft T. te gemakkelijk neergezet als de toerekeningsvatbare pleger van een kwaadwillige aanslag op leden van de koninklijke familie.

We hadden het kunnen weten. Al op de middag van Koninginnedag sprak de minister-president voor de televisiecamera’s van voorbedachten rade. Menigeen zal opgelucht zijn geweest de volgende dag te vernemen dat Karst T. was overleden waardoor er dus geen met die ontijdige uitlating belast strafproces meer zou komen. Maar de toon was gezet.

De rechtsstaat vraagt om voortdurende waakzaamheid en moet het doen met de daaraan inherente beperkingen.

Op 4 september presenteerde de Nationale Recherche een onderzoek naar de toedracht van het drama op Koninginnedag. Uit het onderzoek kwam naar voren dat Karst T. prins Willem-Alexander een fascist en een racist noemde. Volgens justitie waren leden van de koninklijke familie het doelwit van T.

„Willem-Alexander is een fascist, hij is een racist en ik wist dat de koningin hier zou komen”, antwoordde Karst T. vlak voor zijn dood volgens justitie op de vraag van de marechaussee waarom hij dit had gedaan.

Karst T. heeft, toen hij nog bij kennis was na de aanrijding, tegen de politie bevestigd dat hij de bus met de koninklijke familie wilde raken. „De koningin, de koningin”, zei hij volgens justitie.

Het is aannemelijk, zegt justitie, dat Karst T. niet heeft geweten dat er publiek op de kruising stond op het moment dat hij vanaf de Bosweg vertrok voor zijn dodemansrit. T. toeterde, maar minderde op geen enkel moment vaart.

http://www.nrc.nl

****************************************************************************************************
'Kabinet moet Koninginnedag redden'

Het kabinet moet geld beschikbaar stellen om de viering van Koninginnedag betaalbaar te houden. Gemeentes worden nu afgeschrikt door de hoge kosten van het bezoek van de koninklijke familie.

De Bond van Oranjeverenigingen zegt in De Telegraaf dat vooral kleinere plaatsen geen geld hebben om de Oranjes goed te beveiligen. In Apeldoorn kwamen acht mensen om toen Karst T. met zijn auto op het publiek inreed.

Er is ook overheidsgeld beschikbaar voor Bevrijdingsdag, dus waarom niet voor Koninginnedag, zegt de Bond.
www.rtlnieuws.nl


Arie

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 15.077
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #349 Gepost op: 11 oktober 2009, 15:43:50
Je zou bijna medelijden met dat varken gaan krijgen zoals het verhaal in het NRC loopt.........  :-X
Redacteur van http://www.regio15.nl
Volg de regio15 twitter op http://twitter.com/regio15 voor de allerlaatste updates!!
De Regio15 tiplijn voor Haaglanden: 070 - 7373112


SvenV

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.420
 • Geslacht: Man
  • Brandweer Alphen aan den Rijn
 • Specialisatie: -
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #350 Gepost op: 11 oktober 2009, 15:45:24
Ook Puttense horeca wil compensatie na 30 april

PUTTEN - Na de dollemansrit van Karst T. op Koninginnedag, waarbij zeven mensen om het leven kwamen, werden in Putten rigoureuze maatregelen getroffen. Burgemeester Jan van Putten besloot het hele dorp op slot te gooien. Om zes uur 's avonds moesten alle horeca-ondernemers de deuren sluiten. Ook werd het Oranjefeest op het Kerkplein stopgezet.

De Oranjevereniging Putten (OP), organisator van het evenement, wordt gecompenseerd voor de geleden schade. Als het aan het college van B en W ligt ontvangt ze een bedrag van 14.000 euro. De gemeenteraad moet zich nog buigen over het voorstel.

Of de horeca-ondernemers in Putten eenzelfde behandeling krijgen is nog de vraag. "Gelijke monniken, gelijke kappen", vindt Wouter van Ruitenbeek, eigenaar van café de Heerdt. "Dat zou niet meer dan fair zijn. Wij werden, net als de OP, verplicht de boel op slot te gooien. Een keus hadden we niet. Natuurlijk valt er veel te zeggen voor dat besluit, maar feit blijft dat wij financiële schade hebben geleden door de beslissing van de burgemeester."

Van Ruitenbeek hoopt dat de horeca en de OP gelijk worden behandeld. Toch wil hij niet op de zaken vooruitlopen. "Volgende maand heeft de Puttense horeca een gesprek met de burgemeester. Dan komt eventuele compensatie ook ter sprake. We wachten dus gewoon af."

Henk van de Broek, eigenaar van restaurant de Waag, onderschrijft de woorden van Van Ruitenbeek. "Aangezien de OP een vergoeding krijgt, is het niet meer dan logisch dat de horeca ook een bedrag ontvangt."

Maar Van de Broek wil eerst, net als zijn collega, horen wat de burgemeester heeft te zeggen. "Misschien staan alle neuzen wel dezelfde kant op. Wie weet."

http://www.deondernemer.nl

*********************************************************************************************
‘Krijgt oranjevereniging geld, dan wij ook’


Als de oranjevereniging voor gemiste omzetten als gevolg van het Koninginnedag-drama wordt gecompenseerd, dan wij ook. Dat zeggen enkele horecaondernemers in Putten, die het vreemd vinden dat alleen de Oranjevereniging Putten gecompenseerd wordt voor omzetderving als gevolg van het stilleggen van de feesten.

‘Krijgt oranjevereniging geld, dan wij ook’

‘Gelijke monniken, gelijke kappen’, zegt Wouter van Ruitenbeek van café de Heerdt in De Stentor. Het college van B en W heeft voorgesteld om 14.000 euro te schenken aan Oranjevereniging Putten. De gemeenteraad moet zich nog buigen over het voorstel.

Van Ruitenbeek: ‘Wij werden,m net als de Oranjevereniging Putten, verplicht de boel op slot te gooien. Een keus hadden we niet. Natuurlijk valt er veel te zeggen voor dat besluit, maar feit blijft dat wij financiële schade hebben geleden door de beslissing van de burgemeester’.

Dollemansrit
Burgemeester Jan van Putten van de gemeente Putten besloot kort na de dollemansrit van Karst T. in Apeldoorn om de boel in Putten op slot te gooien. Vanaf 18.00 uur moesten alle horecazaken hun deuren sluiten.

Ook Henk van de Broek van restaurant De Waag in Putten streeft naar een gelijkwaardige behandeling. ‘Aangezien de Oranjevereniging Putten een vergoeding krijgt, is het niet meer dan logisch dat de horeca ook een bedrag ontvangt’.

dinsdag 22 september 2009,

http://www.missethoreca.nl


jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #351 Gepost op: 01 november 2009, 15:21:08
Man hielp urenlang bij De Naald, maar daarna kwamen de problemen

APELDOORN -
Welgeteld drie mensen kwamen gisterochtend in CODA naar de persoonlijke herdenking en verwerkingssessie van de aanslag bij De Naald op Koninginnedag. De bijeenkomst was georganiseerd door de Apeldoornse Margriet van der Veen ('begeleiding in verliessituaties'). De sessie werd een half jaar na de aanslag gehouden.

,,Er zijn veel minder mensen dan ik had verwacht,'' zegt Van der Veen. ,,Maar gezien de verhalen die zij mij al door de telefoon vertelden, vond ik het toch nodig het door te laten gaan.'' Een 78-jarige mevrouw uit Deventer nam gisteren de moeite om per trein naar Apeldoorn te reizen om in CODA te vertellen over haar emoties door de aanslag op Koninginnedag. Ze was er niet eens bij geweest. Hoorde erover toen ze die dag in Zutphen was. Ze was geschokt. De vrouw had in Apeldoorn gewoond, kende de omgeving De Naald goed. Een half jaar nadien had ze behoefte om er met anderen over te praten.

Een man uit Putten had met zijn neus op het kruispunt gestaan en alles van nabij zien gebeuren. De doden, de gewonden. Heel rustig en rationeel was hij opgetreden. Als assistent van de professionele hulpverleners. Urenlang. Publiek met zachte drang ruimte laten maken. Gezorgd dat de ziekenwagens bij de slachtoffers konden komen. Pas dagen later kwam de emotionele terugslag. De man had geluk dat hij op zijn werk goed werd opgevangen. Toch heeft hij maandenlang gesukkeld: prikkelbaar, slecht slapen, om het minste ruzie maken. Geruime tijd had hij contact met het maatschappelijk werk. Nu gaat het aardig goed met hem. Gisteren had de Puttenaar vooral behoefte om de verhalen van anderen te horen. Een vrouw uit Apeldoorn had eveneens pal op het bewuste kruispunt gestaan. Ze stond als bevroren aan de grond, kon niets meer. Ook zij had nog een sterke behoefte haar emoties te uiten. ,,Er zijn honderden mensen die het van nabij hebben gezien,'' weet Margriet van der Veen. ,,Dat die hier niet allemaal zijn, kan twee redenen hebben: of ze hebben geen behoefte er nog met anderen over te praten, of er is een drempel om hier te komen.'' In de Grote Kerk is zondag vanaf 19 uur een muzikale herdenking.

Tekst: destentor.nl


jurjen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 6.968
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #352 Gepost op: 19 augustus 2011, 17:38:25
Auto Karst T. moet vernietigd worden

ZUTPHEN -
De Suzuki waarmee Karst T. op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn zeven mensen doodreed, moet vernietigd worden.

De rechtbank Zutphen heeft dat vrijdag besloten, zo bevestigde een zegsvrouw een bericht daarover van De Gelderlander.

De nabestaanden van de slachtoffers hadden hiertoe een verzoek ingediend bij de rechtbank.

Tekst: Nu.nl