Auteur Topic: Korte berichten preventie  (gelezen 56619 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

jurjen

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 6.968
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #45 Gepost op: 11 september 2010, 18:56:19
Bron: http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2010%2Fseptember%2FTunnel%20A4%20voldoet%20niet%20aan%20veiligheidseisen

'Tunnel A4 voldoet niet aan veiligheidseisen'

'De tunnel die gepland staat in de nieuwe A4 bij Midden-Delfland voldoet niet aan de Europeese veiligheidseisen'. Dat zegt de commissie tunnelveiligheid, een adviesorgaan van de rijksoverheid. Rijkswaterstaat is het daar niet mee eens.

De zeven kilometer lange snelweg tussen Delft en het Kethelplein wordt half verdiept aangelegd en krijgt bij Schiedam een tunnel, die schade aan de natuur moet beperken. In het ontwerp staat dat de tunnel bij het Kethelplein twee buizen krijgt van ieder vier rijstroken. Dat is in strijd met het advies van de veiligheidscommissie, van begin dit jaar. Die pleitte voor vier buizen van twee rijbanen. Als er dan iets in de tunnel gebeurt, kunnen mensen beter vluchten.

Rijkswaterstaat was eigenlijk ook van plan om vier tunnelbuizen aan te leggen, maar de kans op files is dan groter. Bovendien zijn vier buizen duurder dan twee. Vorige week ondertekende demissionair minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat een convenant, die de aanleg van de snelweg mogelijk maakt.

Rijkswaterstaat relativeert de uitspraken dat er niet aan de veiligheidseisen wordt voldaan. Dat zegt projectdirecteur Richard Jorissen. Zo ontkent hij ook dat bewoners in Schiedam, die bij de afzuiginstallatie van de tunnel wonen, schadelijke lucht inademen.


Tekst: Rijnmond.nl

Link aangepast en de tweede youtube link verwijderd omdat deze niet werkte.

Team Brandweerforum
Dennis Kempers


SvenV

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.420
  • Geslacht: Man
    • Brandweer Alphen aan den Rijn
  • Specialisatie: -
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #46 Gepost op: 14 oktober 2010, 16:24:20
Brandweer controleert brandveiligheid van woningen

OLDEBROEK - In de maand oktober is er de Nationale Brandpreventieweek  van de brandweer. Tijdens deze week adviseert de brandweer u over de brandveiligheid in uw woning. De brandweer van de gemeente Oldebroek kan een bezoek brengen worden aan uw woning om u een advies op maat te geven over brandveiligheid van uw woning.

Een advies op maat
De controle houdt in dat een medewerker van de brandweer een ronde maakt door het huis. De brandweer zal u attent maken op situaties die brand kunnen veroorzaken of die bij brand gevaar opleveren. Zij zal u tevens adviseren over maatregelen om brand te voorkomen en over voorzieningen om de gevolgen van brand te beperken. De brandweer wil graag verschillende soorten woningen bezoeken: eengezinswoningen, flats en etagewoningen, zowel oude als nieuwe. Bewoners die hun medewerking verlenen aan de controle mogen rekenen op een presentje.

Waarom een brandveiligheidscontrole?
Elk jaar woeden er in Nederland zo'n 8000 branden in woningen. Bij die branden vallen veel slachtoffers: Jaarlijks gemiddeld 50 doden en 800 gewonden. De schade die brand aanricht is enorm. Denk daarbij niet alleen aan de materiële schade (ongeveer € 90 miljoen) maar ook aan het leed dat brandwonden veroorzaakt, het verlies van onvervangbare bezittingen, de ravage die brand aanricht.

Het blijkt dat veel mensen zich niet bewust zijn van het gevaar van brand. Wie denkt: "Brand overkomt mij niet", zal in het algemeen geen (of onvoldoende) voorzorgsmaatregelen hebben getroffen om brand te voorkomen. Het doel van de actie van de brandweer is dan ook: het brandveiligheidsbewustzijn van de bewoners te vergroten. Door het controleren van woningen krijgt de brandweer ook een beter inzicht in de brandveiligheid van woningen in het algemeen. Deze informatie is waardevol. De brandweer is daardoor in staat gerichter voorlichting te geven over brandpreventie.

Aandachtspunten
Bij het beoordelen van de brandveiligheid van de woning zal de brandweer op veel zaken letten. Bijvoorbeeld: zijn er één of meer rookmelders aanwezig en zijn ze op de juiste plaats aangebracht. Werken ze ook? Hebben de bewoners een vluchtplan gemaakt? Staan er fietsen of vuilniszakken achter de voordeur waardoor je bij brand niet snel kunt vluchten? Staat de tv ook 's nachts op de stand-by stand? Wordt de schoorsteen regelmatig geveegd? Heeft een verbouwing de woning brandonveiliger gemaakt? Waar worden licht brandbare stoffen bewaard? Zijn muren of plafonds afgewerkt met kunststof materialen die bij brand giftige rook verspreiden, enz. De brandweer in de gemeente Oldebroek organiseert deze actie tijdens de Nationale Brandpreventieweek. Maar ook in de rest van het jaar kunnen bewoners voor advies terecht bij de brandweer. Brandpreventie begint immers elke dag! Wilt u uw huis laten controleren door de vrijwillige brandweer? Meldt u zich dan nu aan via emailadres: brandweer@oldebroek.nl . Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken De eerste tien aanmeldingen ontvangen een rookmelder. De melder wordt ook nog eens bij u thuis geïnstalleerd!
BRON: LOCOURANT


Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
Reactie #47 Gepost op: 29 november 2010, 20:12:01
Extra controles brandveiligheid in winkels
maandag 29 november 2010 19:18
 

Utrecht - In de komende periode voert de brandweer extra brandveiligheids-controles in winkels uit.



 Foto: archief EHFDe brandweer doet dit omdat veel zaken na het sinterklaasfeest hun pand versieren en extra bevoorraden voor de feestdagen.

Het is belangrijk dat dit op een (brand)veilige manier gebeurt. De extra controles worden uitgevoerd in de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg.Tijdens de controles zal de brandweer onder meer letten op de hoeveelheid versiering en hoe deze bevestigd is.

Ook wordt er gekeken of versiering niet te laag hangt. In de periode voor de feestdagen slaan winkels ook vaak meer voorraad op dan gebruikelijk. Dat wil nog wel eens ruimtegebrek geven waardoor vluchtroutes worden geblokkeerd. Op het vrijhouden van vluchtwegen zal de brandweer dan ook extra letten.De medewerkers van de brandweer komen onaangekondigd bij de winkels langs.

Blik op nieuws


1300001-MR

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 3.474
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #48 Gepost op: 09 december 2010, 19:57:00
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/296636

Brandmelding Amersfoort moet naar brandweer
     
AMERSFOORT - Brandmeldingen in gebouwen van de gemeente Amersfoort moeten met spoed naar de brandweer worden gestuurd. Dat zegt een meerderheid van de gemeenteraad in de Keistad opnieuw na de brand bij Eemfors.

Het gaat om de tweede brand binnen 3 maanden in Park Schothorst. Daar ging dinsdag opnieuw een boerderij met een rieten kap in vlammen op.

Volgens de huidige procedure komen brandmeldingen binnen bij particuliere beveiligingsbedrijven. Als het aan de raad ligt, moet het alarm direct doorgeschakeld worden naar de brandweer.

De brandmeldingsprocedure kwam eerder, na de eerste boerderijbrand enkele maanden geleden, ook al aan de orde in de raad. Twee weken geleden nog riep de gemeenteraad het college op om alle tweehonderd gebouwen door de brandweer te laten bewaken.

Een directe doormelding naar de AC vanuit een boerderij met rieten kap. Lijkt mij absurd idee in het kader van het terugdringen van loze meldingen...


jurjen

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 6.968
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #49 Gepost op: 27 januari 2011, 14:15:46
Werknemer twijfelt bij brand

AMSTERDAM -
Circa 30 procent van de werknemers weet niet wat te doen als er brand uitbreekt in hun bedrijf. Als ze de nooduitgang hebben gevonden, wordt die in één op de tien gevallen geblokkeerd of is die op slot.

Dat blijkt uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Securitas, dat daarvoor vijfhonderd werknemers ondervroeg.

Tien procent van de ondervraagden noemen hun werkplek 'brandgevaarlijk'. Nog eens elf procent geeft aan dat de nooddeuren bij het bedrijf waar zij werken niet vrij toegankelijk zijn omdat er iets in de weg staat.

Onverantwoord

"In de praktijk zie ik regelmatig een kast, stoel of bureau voor een nooddeur staan. Soms zit deze deur zelfs op slot," zegt een medewerker van het beveiligingsbedrijf. "Dat is echt onverantwoord. Nooddeuren moeten altijd vrij zijn."

Ook weten werknemers niet altijd dat zij de lift niet mogen gebruiken bij brand. Volgens Securitas helpen minimaal twee brandoefeningen per jaar werknemers meer bewust te maken van de brandveiligheid in hun bedrijf.

Naast de verplichte voorschriften voor bedrijven, moeten werknemers ook hun verantwoordelijkheid nemen, stelt de woordvoerder. "Hou nooduitgangen vrij, zorg dat je weet hoe je met een brandblusser om moet gaan en verdiep je in het ontruimingsplan."

Tekst: Nu.nl




jurjen

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 6.968
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #50 Gepost op: 09 maart 2011, 17:54:36
Thema 2011 bekend
Na de campagne van oktober 2010 is onderzocht of mensen in heel Nederland de campagnevraag ‘Wat doe JIJ bij brand?' en de vervolgzin ‘Daar moet je nu over nadenken!' duidelijk vonden. 97% zei ja. Hun eerste reactie.... (65%) ‘Goh, eigenlijk nooit over nagedacht.' en ‘O, ja, daar moet ik eens wat mee.'. Daarnaast vinkte 20% aan: ‘Goede vraag. Ik ga meteen actie ondernemen.'

De kracht van een boodschap als ‘Wat doe JIJ bij brand?' zit hem in de herhaling. Willen we heel Nederland samen bereiken, dan is één campagnemaand niet genoeg. Er is in 2010 veel bereikt: zie voor de resultaten het kopje ‘Evaluatie...'. Omdat we nog veel meer willen bereiken, zal in 2011 ‘Wat doe JIJ bij brand?' herhaald en verstevigd worden.

Doelgroep
Dit jaar zullen we ons niet alleen meer op het hele Nederlandse publiek gaan richten, maar tevens focussen op twee doelgroepen. Dit zijn twee minder zelfredzame groepen: kinderen (via de ouders) en senioren; beide in hun thuisomgeving. De drie subthema's van het overkoepelende: 'Wat doe JIJ bij brand?' thema (1.) Maak uw huis brandveilig. (2.) Plaats rookmelders en (3.) Weet wat u doet bij brand.,  zullen worden doorgevoerd in de materialen naar de verschillende doelgroepen.

Archief
2010: Wat doe JIJ bij brand?
2009: Ontruimen moet je oefenen
2008: Rookmeldercampagne
2007: Rookmeldercampagne (geïntegreerd in campagne 2008)
2006: Rookmeldercampagne (geïntegreerd in campagne 2008)
2005: Veilig gebruik Elektrische Apparatuur
2004: Brandveiligheid van openbare gelegenheden
2003: Het brandveiligheidscontract
2002: Nationale Schoolontruimingsoefening
2001: Het vluchtplan

Tekst: brandpreventieweek.nl


Brandweerforum

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 32.167
  • Geslacht: Man
    • Stichting Fire & Safetyfora
  • Bezoek: Brandweer
Reactie #51 Gepost op: 24 juni 2011, 08:42:50
visitors can't see pics , please register or login


Rood licht naar de nooduitgang

Nooduitgang-bordjes bieden bij rookontwikkeling te weinig hulp omdat ze te hoog hangen, niet genoeg licht bieden en onduidelijk zijn. Dat concludeert oud TNO-onderzoeker en pr-consultant Louis Boer.

Boer deed onderzoek naar het gedrag van mensen in noodsituaties. "Je rent bij rookontwikkeling niet zomaar rond want je hebt altijd een idee waar je bent en heen wilt. Maar door rook gaan de ogen tranen, de keel wordt dichtgeknepen en je raakt versuft. Als je geen idee hebt waar je bent, zoek je naar nooduitgang-bordjes, maar die schieten dus tekort."

Jaarlijks woeden er in Nederland ruim veertienduizend branden waarbij iedere week iemand sterft. Naar schatting is vijftig tot tachtig procent van de sterfgevallen te wijten aan rook. Omdat rook naar boven gaat, is het natuurlijk dat je naar beneden kijkt.

Rood licht
"En toch hangen de nooduitgang-bordjes in de praktijk hoog boven deuren. Bovendien hebben de bordjes wit licht en dat wordt door de bestanddelen van rook weerkaatst", zegt Michael ten Wolde. Hij is directeur en bedenker van Nodazzle: een rood licht dat laag op de grond hangt en licht geeft als er beweging wordt gedetecteerd. "Het product is niet alleen voor openbare gebouwen bedoeld, maar ook voor huishoudens. De meeste mensen hebben al een rookmelder om gevaar op te merken, maar we hebben ook een hulpmiddel nodig om het gevaar veilig en op tijd te ontwijken.

Brandweercommandant Jack Ruiben meent dat het rode licht helpt om burgers zelfredzaam te maken, een speerpunt van het nieuwe beleid van de brandweer. "In vliegtuigen worden mensen altijd geadviseerd om laag kruipend de nooduitgang te zoeken. Er zijn daar speciale lichten die je moet volgen, maar op alle andere plekken in Nederland wordt dat niet gedaan. Onbegrijpelijk en achteraf zo simpel."

Bron: Spitsnieuws


Johan de C

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 3.379
  • Geslacht: Man
  • Bezoek: Brandweer
Reactie #52 Gepost op: 24 juni 2011, 09:38:29

Rood licht naar de nooduitgang

Nooduitgang-bordjes bieden bij rookontwikkeling te weinig hulp omdat ze te hoog hangen, niet genoeg licht bieden en onduidelijk zijn. Dat concludeert oud TNO-onderzoeker en pr-consultant Louis Boer.

Goh, ik dacht dat  dat heel lang geleden bekend was. Dat was in ieder geval een discussie die ik 15 jaar geleden voerde met onze lokale preventiemedewerker voor mijn eigen zaak.
ik kreeg wel gelijk maar de regels zouden geen laag bij de grondse bordjes toestaan. en als dat wel zou kunnen zou dat toch niet meteen aan te raden zijn want als je de enige bent worden die bordjes  toch niet als zodanig herkend.


brandpreventje

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 3.138
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: Bevelvoerder, Schipper, Instructeur, Brandpreventist
  • Bezoek: Brandweer
Reactie #53 Gepost op: 24 juni 2011, 13:35:49
Jammer die reactie op het Spitsnieuws over touwladders. Dat is namelijk een repressief middel, of te wel als er *** aan de knikker is gaan we via een gammel touwladdertje vluchten. Begin bij de rookmelder die je waarschuwt dat er brand is zodat je nog gewoon over je eigen vertrouwde trap kan vluchten.

Het is al langer bekend dat de groene bordjes hoog of zelfs tegen het plafond aan al snel bij rookontwikkeling niet meer zichtbaar zijn. Dat van die kleur wist ik nog niet maar zou best mogelijk kunnen zijn. Echter de wetgeving loopt hier achter de regelgeving aan en zou hier aan aangepast moeten worden. Dus ik zou zeggen ook bordjes en verlichting lager bij de grond. Over de kleur kunnen we dan nog discuceren.
Brandmeester, bevelvoerder en brandpreventist.


Firefighter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 10.869
  • Geslacht: Man
    • Brandweer Forum
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
Reactie #54 Gepost op: 27 juni 2011, 13:58:31
Je gezin beschermen tegen brand
ma 27 jun 2011, 09:422

visitors can't see pics , please register or login

Foto: Tjapko de Heus

Rook is doodsoorzaak nummer één bij calamiteiten.
Naar schatting wordt 50 tot 80 procent van de sterfgevallen bij brand veroorzaakt door rook.
Rook zorgt niet alleen voor slecht zicht, maar ook voor desoriëntatie.

De combinatie van deze factoren zorgt dat je veel minder snel de weg naar buiten vindt; zelfs in eigen huis.
Heb jij al nagedacht over wat er allemaal gebeurt als er brand uitbreekt?
En welke hulpmiddelen heb jij voor handen om jou en je gezin te beschermen?

83 procent van de 1956 vrouwen heeft een rookmelder in huis.
Rookmelders zijn je oren tijdens een brand, maar waar richt je je ogen op?
Tijdens rookontwikkeling heb je zeer beperkt zicht, waardoor je volledig gedesoriënteerd kunt raken.
Hoe weet je dan bij de deur te komen? Kún je zelf eigenlijk wel iets doen?

Voorbereiden op brand
Volgens Louis Boer, ex-TNO onderzoeker en consulent gedrag in noodsituaties,
kun je je deels voorbereiden op een brand met stevige rookontwikkeling:
Oefenen: loop de route vanuit je slaapkamer naar de deur eens een keer blind.
Leer ook je kinderen hoe zij moeten lopen én waar de noodverlichting hangt.

Locatie: hang de noodverlichting niet te hoog. Zo'n 50 centimeter boven de grond is hoog genoeg.

Zelfredzaamheid bij brand
Jaarlijkse woeden er circa 14.000 branden in Nederland. Per week zou er door brand en rookontwikkeling gemiddeld één dodelijk slachtoffer vallen.
 Jack Ruibing, programmadirecteur van veiligheidsregio Haaglanden, pleit voor zelfredzaamheid van burgers en het stimuleren van bewustwording.
'We streven naar minder doden, minder slachtoffers en minder schade', aldus de directeur.

Noodverlichting in huis
Maar wat houdt noodverlichting precies in? Er zullen maar weinig mensen Exit-bordjes boven de deur hebben hangen.
Nodazzle is een voorbeeld van noodverlichting. Dit apparaat hangt aan de muur en biedt noodverlichting tijdens brand en rookontwikkeling.
Je kunt het lichtje aan de muur schroeven of –voor mensen met twee linkerhanden- het apparaat gewoon op de muur plakken.

In de Nodazzle zitten bewegingssensoren die geactiveerd worden bij rook of als het donker is.
Het rode licht schiet aan als iemand op maximaal negen meter afstand beweegt.

Mensen die kleurenblind zijn, zien alsnog het contrast van het licht.

Noodverlichting is niet alleen praktisch indien er gevaar dreigt, maar ook een lampje met bewegingsensor dat functioneel is in de kinderkamer of slaapkamer?
Hoef je je kind of man niet wakker te maken, maar zie je toch waar je loopt.

Denk jij na over wat je moet doen als er brand uitbreekt? En welke hulpmiddelen heb jij voor handen?
Heb jij thuis rookmelders en/of noodverlichting? Of ben je er niet mee bezig? Ons panel gaf alvast haar mening.

Praat ook met ons mee

Op de bronsite staan al diverse reactie :

Bron : Telegraaf




MarcelBeug

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 1.980
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: Geen
  • Bezoek: Belangstellende
Reactie #55 Gepost op: 19 oktober 2011, 17:46:07
Brandgevaarlijke rolstoelen
14 okt 2011 | 14:34

visitors can't see pics , please register or login

 
Iedere week tekent onze held Hallie Lama een grappig stripje over gebeurtenissen, situaties of uitspraken uit onze provincie. Deze week een knipoogje naar het volgende bericht

Bron: RTV Noord-Holland



Waarschuwing: 'Elektrische rolstoelen brandgevaarlijk'
14 okt 2011 | 11:15

AMSTERDAM "Gebruik geen voor- of achterlichten totdat de monteur is langsgeweest." Die waarschuwing geeft rolstoelfabrikant Handicare aan alle gebruikers van elektrische rolstoelen van het merk Puma, Beatle, Alex of Ibis XP (levering vanaf 2003).

Aanleiding zijn meldingen van oververhitting van de lampen die aan de stoelen vastgekoppeld zitten. Daardoor zou het materiaal kunnen smeulen of zelfs vlam kunnen vatten. Landelijk gaat het om zo'n 8000 stoelen, waarvan een aanzienlijk deel in Noord-Holland.

In februari overleed een 83-jarige bewoonster van een verzorgingshuis in Amsterdam Osdorp, nadat haar rolstoel in brand was gevlogen. Ook die stoel is geproduceerd door Handicare, maar het is nog niet duidelijk of oververhitting van de lampen ook de oorzaak van deze brand is geweest. De stoel wordt momenteel onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. De verwachting is dat dat eind deze maand is afgerond.

Alle rolstoelgebruikers krijgen de komende tijd persoonlijk bericht van de fabrikant. Monteurs gaan er voor zorgen dat de huidige gloeiverlichting wordt vervangen door led-verlichting. Tot die tijd is het advies om de voor- en achterlichten niet aan te zetten. Rijden is wel gewoon mogelijk en ook de richtingaanwijzers zijn te gebruiken.

Eind januari moeten alle stoelen van nieuwe, veiligere verlichting zijn voorzien.

Bron: RTV Noord-Holland
Ren het vuur uit je sloffen!


spruitje11

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 4.818
  • Geslacht: Vrouw
  • Bezoek: Belangstellende
  • Rang: geen
Reactie #56 Gepost op: 27 september 2012, 15:18:54
Verwachte toename branddoden treft vooral zelfstandig wonende ouderen
2030: toename 80% aantal doden onder ouderen en 19% toename totaal aantal doden

Beverwijk, 27 september 2012 - Door de vergrijzing, een hogere levensverwachting en de trend om langer zelfstandig te blijven wonen, zal het aantal ouderen dat overlijdt door brand flink toenemen. Dit concludeert René Hagen, lector Brandpreventie: ‘Als we nu geen actie ondernemen, zal in 2030 bijna 50% van alle doden door woningbrand boven de 65 jaar zijn.' Daarom richten de Brandweer en de Brandwonden Stichting zich vanaf vandaag op senioren met de campagne ‘Wat doe JIJ bij brand?'
Ouderen lopen een groter risico een woningbrand niet te overleven. Vergeleken met mensen onder de 65 jaar, is de overlijdenskans 2,6 keer zo groot. ‘Op dit moment kennen wij gemiddeld 48 doden per jaar door woningbranden, waarvan 31% 65 jaar of ouder is. Bij ongewijzigd beleid (en uitgaande van ongewijzigd bevolkingsaantal) verwacht ik in 2030 dat dit stijgt naar 47%. Dit is een toename van 80% van het aantal doden onder ouderen en een toename van 19% op het totaal aantal doden bij woningbranden,' aldus René Hagen, lector Brandpreventie en voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken.

Aandacht voor brandveiligheidsbewustzijn
Met de landelijke publiekscampagne ‘Wat doe JIJ bij brand?' proberen we deze toename te verkleinen. Brandweerprofessionals vanuit 25 veiligheidsregio's werken samen met de Brandwonden Stichting aan brandveiligheidsbewustzijn om zo branddoden en gewonden te voorkomen. Daarnaast worden de eerste stappen gezet om duizenden vrijwilligers te trainen en in te zetten om rookmelders op te hangen bij mensen die dat niet zelf kunnen.

Wat doe JIJ bij brand?
De hele maand worden Nederlanders - en dan met name senioren - geconfronteerd met de vraag ‘Wat doe JIJ bij brand?'. De gezamenlijke campagne van de Brandweer en de Brandwonden Stichting moet mensen aan het denken zetten, maar vooral aansporen tot actie. Beperk de risico's op brand in huis, maar weet ook wat je moet doen als er brand is. Via www.watdoejijbijbrand.nl test je of je een brand in jouw huis overleeft. Lokale acties van brandweerkorpsen zoals een rookcontainer waarin je een brand beleeft, brandveiligheidschecks bij mensen thuis of samenwerkingsverbanden met thuiszorgorganisaties gecombineerd met de landelijke slagkracht van de Brandwonden Stichting zorgen er samen voor dat in oktober niemand aan de vraag kan ontsnappen. Dit alles om de verwachte toename van het aantal branddoden te verkleinen.

Rookmelderteam: vrijwilligers hangen rookmelders bij mensen die dat niet zelf kunnen
Een klein vlammetje is binnen drie minuten veranderd in een alles verslindende woningbrand. De hitte en giftige gassen die vrijkomen, zorgen ervoor dat je het simpelweg niet overleeft als je de brand te laat of helemaal niet opmerkt. Zonder werkende rookmelder ben je bij een woningbrand dus kansloos. Senioren en mensen die, om wat voor reden dan ook, zelf geen rookmelder kunnen plaatsen, kunnen de hulp inroepen van het Rookmelderteam. Dit team van vrijwilligers, geworven door de Brandwonden Stichting en getraind door de Brandweer, hangt rookmelders op bij mensen die dat niet zelf kunnen. Duizenden mensen hebben zich inmiddels aangemeld. Zij gaan binnenkort op pad om rookmelder(s) op te hangen en uit te leggen hoe je brandveilig(er) woont. Mensen die graag een rookmelder geplaatst willen krijgen, melden zich aan via www.brandwondenstichting.nl/hulpgevraagd .
Bron: www.brandwondenstichting.nl
Normale mensen rennen hard een brandend huis uit, brandweermensen juist in, dus brandweermensen zijn....buitengewoon


berg

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 2.367
  • Bezoek: Brandweer
Reactie #57 Gepost op: 30 september 2015, 20:59:51
Citaat
Beverwijk, 27 september 2012 - Door de vergrijzing, een hogere levensverwachting en de trend om langer zelfstandig te blijven wonen, zal het aantal ouderen dat overlijdt door brand flink toenemen. Dit concludeert René Hagen

Wat een verhaal zeg, hebben we eerst gezond geleefd komt er een zelfbenoemde lector langs om te vertellen dat we door brand sneller omkomen. Overigens is het geen trend maar een overheidswens om langer thuis te blijven wonen, immers zij zijn verantwoordelijk dat zorgcentra de deuren moeten sluiten. Nu moet mij ook van het hart dat wonen in een zorgcentrum geen garantie geeft te overleven bij brand.

Natuurlijk blijft het wel goed om de wettelijke taak zoals  Voorkomen van brand uit te blijven voeren maar brand discrimineert niet naar leeftijd!

Brandwonden als gevolg van overige bezigheden zoals hete vloeistoffen, koffie, thee, poeroet, douche, voorkom je niet met een rookmelder maar wenst de afdeling innovatie vooralsnog geen bijdrage te leveren aan nieuwe technologieën op het gebied van persoonlijke veiligheid met detectie, signaal en alarmfunctie!

Wie langer thuis woont en valt onder de decentralisatie en daarmee WMO kan weliswaar middels keukentafelgesprek worden ingedeeld tot de groep vermindert of niet zelfredzaam maar anticipeert de brandweer daarop nog niet! Inmiddels ligt er in een gemeente een concreet voorstel daartoe en is het wachten wie RemBrand van tafel veegt!


berg

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 2.367
  • Bezoek: Brandweer
Reactie #58 Gepost op: 30 september 2015, 21:22:24
Dit is hoe u doodging in 2014
*** in 2014 nummero uno doodsoorzaak
09-07-2015, 12:34  Tags: CBS, dood
Nieuwe  sterftecijfers van het CBS http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2015/steeds-minder-mensen-overlijden-aan-een-acuut-hartinfarct.htm. Altijd fijn voor het kansberekenen zodat u kunt gokken waaraan u het meest waarschijnlijk ooit zult doodgaan (***: 44763 doden) en waaraan heel waarschijnlijk niet (overlijden in het kraambed: 5 doden).

Het CBS schrijft zelf in het persbericht dat ‘dementie de grootste doodsoorzaak’ was in 2014, ook al stierven veel meer mensen aan ***. Dit komt doordat de eigenlijke doodsoorzaak bij *** een specifieke vorm van *** betreft: longkanker, borstkanker, etc. Er stierven in 2014 meer mensen aan specifieke oorzaak ‘dementie’ dan aan welke specifieke kankeroorzaak dan ook, maar als ‘***’ in totaal als doodsoorzaak wordt genomen is dat de grootste killer.

Via hiero kunt u zelf kiezen of u de doden naar geslacht wilt bekijken, in welke leeftijdscategorie de meeste doden vielen, eventueel vergelijkingen maken met andere jaren en uiteraard alle doodsoorzaken uitsplitsen naar gedetailleerde oorzaak.

Zetten wij nu snel even de opvallendste cijfers onder elkaar:

– In totaal stierven in 2014 139.223 Nederlanders. De overgrote meerderheid daarvan was oud: de sterftecijfers beginnen pas met pieken vanaf het 65ste levensjaar en bereikt een top in de leeftijdscategorie 85 tot 90 jaar (je verwacht het niet).
Wat zoveel wil zeggen als: Nederlanders worden heel erg oud en de kans om voor het 65ste levensjaar te sterven is bijzonder klein.

– Belangrijkste doodsoorzaak in 2014 was dus ***. Vooral longkanker is de grootste killer. Veel slachtoffers vielen trouwens ook door ‘overige kwaadaardige nieuwvormingen’, niet nader gespecifieerde kankervormen om precies te zijn. Verder pieken vooral borstkanker en bloed/lymfeklierkanker.
Wie de moeite neemt om naar leeftijd te splitsen zal zien dat het aantal slachtoffers van *** tot en met 40 jaar zo goed als nihil is. Pas vanaf je 40ste begin je echt mee te spelen in de kankerstaatsloterij, ook al stierven er slechts 479 personen in de leeftijd van 40 tot 45 jaar in 2014 aan de gevolgen van ***.
Het aantal (jonge) kinderen dat stierf aan *** is gelukkig op twee handen te tellen.

– Tweede belangrijkste doodsoorzaak: hart- en vaatziekten met 37.824 slachtoffers in 2014. Jarenlang waren hart- en vaatziekten dé grote killer maar nu door *** van de eerste plaats verdrongen. Dat komt vooral doordat mensen minder zijn gaan roken en doordat we steeds ouder worden, waardoor het aantal kankerslachtoffers toeneemt. En ook bij hart- en vaatziekten geldt: vanaf het 60ste levensjaar beginnen de cijfers pas echt op te lopen.

– Rond de 10.000 mensen stierven in 2014 aan dementie. Ook dit is een ouderdomsziekte. Omdat we steeds ouder worden sterven er ook elk jaar meer mensen aan dementie.

– Opvallend: aan AIDS ging bijna niemand dood. Slechts 38 mensen stierven in 2014 aan die ziekte. Tragisch genoeg ook twee mensen voor hun dertigste levensjaar.

– Het aantal verkeersdoden is al enkele jaren standaard zo rond de 500 per jaar. Maar door de ramp met de MH17 komen daar in 2014 bijna 200 extra slachtoffers bij wat het totaal aan ‘vervoersongevallen’ in 2014 op 770 brengt.
Op de weg kwamen door ongevallen exact 545 mensen om het leven. In 2013 waren dit er 551.
Ter vergelijking: in 1955 kwamen er maarliefst 1615 mensen in het verkeer om het leven. En dat in een tijd dat er nog geen 11 miljoen Nederlanders op aarde liepen…

– 123 Nederlanders werden in 2014 vermoord: 93 mannen en 30 vrouwen.

– Nog even over die 5 doden in het kraambed. Er stierven in 2014 dus 5 vrouwen bij het baren van hun kind. Maar in 1950 waren dit er nog 241.

– Ook opvallend: in 1950 stierven er maarliefst 5763 baby’s van 0 jaar. In 2014 waren dit er nog maar 630. Hup medische wetenschap, hup!


Peter

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 39.524
  • Geslacht: Man
  • Specialisatie: WVD
  • Bezoek: Brandweer
  • Rang: Manschap B
Reactie #59 Gepost op: 04 oktober 2016, 22:10:05
Oefenen in de wijk

De komende maand oktober staat in het teken van de Nationale Brandpreventieweken. Eén van de meest aansprekende onderdelen is de activiteit ‘Oefenen in de wijk’. Brandweer Midden- en West-Brabant verzorgt in diverse wijken in de regio woningbrand-oefeningen en nodigt buurtbewoners uit om hieraan mee te doen. Tijdens de oefening kunnen de wijkbewoners kennismaken met het werk van de brandweer. Ook worden ze meer bewust gemaakt van de brandveiligheid in en rondom het huis. Daarbij is er extra aandacht voor de minder zelfredzame ouderen die thuis wonen

Zie voor data en plaatsen de bronsite.