Auteur Topic: Korte berichten uit de regio Noord- en Midden Limburg  (gelezen 13632 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

spruitje11

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.818
 • Geslacht: Vrouw
 • Bezoek: Belangstellende
 • Rang: geen
Reactie #60 Gepost op: 30 oktober 2012, 00:28:14
De maat is vol: VBV stapt naar de rechter.
28 Oktober 2012

De VBV stapt naar de rechter.
 
De maat is vol voor de VBV. De VBV heeft al verschillende veiligheidsregio’s - waaronder Limburg-Noord - aangesproken over het feit dat zij de wet overtreden door zonder wettelijke steekhoudende argumentatie de opkomsttijden generiek te verhogen. Daar waar de burgers volgens de wet 6-8 minuten moeten wachten op brandweerhulp moeten zij in de toekomst 15 minuten wachten op hulp van de brandweer. De VBV heeft verschillende keren bij de minister van Veiligheid en Justitie erop aangedrongen om tot handhaving over te gaan.
 
In een brief heeft de minster onlangs de veiligheidsregio Limburg-Noord met klem verzocht het dekkingsplan op orde te brengen en de opkomsttijden te verbeteren. Desondanks heeft de gemeente Roermond besloten om de brandweerkazerne in Swalmen te sluiten en wordt de opkomsttijd van de brandweer in deze kern met 8600 burgers generiek verhoogt tot gemiddeld 15 minuten.
 
Naast Roermond zijn meer gemeenten in de veiligheidsregio Limburg-Noord voornemens om door het invoeren van deze in feite illegale maatregelen kazernes te sluiten, waaronder de gemeente Peel en Maas. Daar staan de posten in Maasbree en Baarlo voor sluiting op de nominatie. Ook hier is dan sprake van een generieke verhoging van de opkomsttijden en zal het aantal overschrijdingen van de wettelijk vastgelegde opkomsttijden in verschillende woongemeenschappen fors toenemen. Naar het oordeel van de VBV is dat onrechtmatig. Door de sluiting van deze kazernes zal ook de rampenbestrijding onder druk komen te staan. Bij b.v overstromingen zal daar waar de nood het hoogst is langer op assistentie gewacht moeten worden.
 
Met grote regelmaat zet de VBV zich in om sluiting van brandweerkazernes te voorkomen omdat deze vrijwel altijd de veiligheid van burgers, en in sommige gevallen brandweerpersoneel, ernstig in gevaar kunnen brengen. De VBV respecteert de democratische besluitvorming in de verschillende bestuurslagen van ons land, maar komt in het verweer zodra dat gebeurt op basis van wankele en oneigenlijke argumenten en drogredenen. De ‘casus’ Swalmen draagt allerlei kenmerken om op zijn minst te twijfelen aan de rechtmatigheid van het besluit.
 
Het uitgangspunt voor onze interventie ligt altijd in een afweging van de aangevoerde argumenten die worden gebruikt om te komen tot een democratisch genomen besluit. Soms zijn deze argumenten en gronden van de verantwoordelijk bestuurders plausibel en overtuigend, hoe bitter deze ook worden ervaren. Echter; steeds vaker zien we dat besluiten tot stand komen zonder een overtuigend, deskundig, vakinhoudelijk correct advies en vinden we voorstellen, adviezen en nota’s die volstrekt haaks staan op wettelijke bepalingen en algemeen geaccepteerde richtlijnen. Ook in de Tweede Kamer zijn regelmatig vragen gesteld over de sluiting van brandweerkazernes, heel recent nog over de voorgenomen sluiting van de post Swalmen.
 
Doordat een aantal veiligheidsregio’s - waaronder Limburg-Noord - besloten hebben niet meer te wachten op de antwoorden van de minister, neemt de VBV het initiatief door het indienen van bezwaar tegen het besluit tot sluiting van de post Swalmen bij de gemeente Roermond en zullen wij de bestuursrechter vragen om een voorlopige voorziening om het besluit te schorsen. Het uiteindelijke doel is het verkrijgen van een uitspraak van de rechtbank over de rechtmatigheid van het besluit tot sluiting van de post Swalmen en vervolgens de rechtmatigheid van dergelijke besluiten elders in het land.
 
Wordt vervolgd.
Bron: www.brandweervrijwilligers.nl
Normale mensen rennen hard een brandend huis uit, brandweermensen juist in, dus brandweermensen zijn....buitengewoon
Rein

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 572
 • Specialisatie: Centralist en VC
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #61 Gepost op: 30 oktober 2012, 15:45:24
En de volgende rechtszaak  :(

Brandweer Peel en Maas naar rechter
De 18 hoofdbrandwachten in Peel en Maas die naar de rechter zijn gestapt omdat ze het niet eens zijn met hun nieuwe functie-indeling, weigeren een gesprek met de gemeente.

Peel en Maas
Van onze verslaggeefster

Het college nam het advies van de commissie beroep- en bezwaarschriften over om met elk van hen een gesprek te hebben, om alsnog te bekijken of ze anders ingeschaald zouden moeten worden. De hoofdbrandwachten weigerden dat. Het college handhaafde daarop het oorspronkelijke besluit. Volgens gemeentedirecteur Henk Mensink hanteren ook andere brandweerdistricten de indeling van Peel en Maas.

bron: limburger.nl

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het gaat lekker in Limburg Noord...


tygerpower

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 21.449
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #62 Gepost op: 13 november 2012, 21:39:20
 
20:00:03 13-11-12   Melding   :   1 BR WEGVERVOER (PERSONENAUTO) OUDE LAARDERWEG 2 WEERT WT643      
   Regio   :   23 : [LIN] Limburg-Noord      
   Urgentie   :   O O O O O : HOOG      
   Eenheden   :   1001911 : Blusgroep-1 Weert      
      :   1001998 : Kazernetechniek Weert      
      :   1001915 : Bevelvoerder van Dienst Weert      
      :   1001498 : Monitorcode Limburg-Noord      
      :   1001482 : Dienstwisselcode Weert   

Opnieuw auto in brand in Weert

In Weert is dinsdagavond een auto in brand gevlogen.
Daarbij zijn geen gewonden gevallen. De brandweer had het vuur snel onder controle.

De exacte oorzaak van de brand in het voertuig dat geparkeerd stond aan de Oude Laarderweg is nog niet bekend. Maar de politie gaat uit van brandstichting en stelt een onderzoek in.

Weert wordt de laatste jaren geteisterd door autobranden

bron: www.L1.nl


Raoul

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.596
 • Geslacht: Man
  • Foto en Videoteam Brandweer Zuid-limburg
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #63 Gepost op: 14 november 2012, 21:11:18
Bosbrand voor film in Belfeld

In Belfeld zijn woensdagavond opnames voor de film Hemel op Aarde. Tijdens de opnames wordt een bosbrand in scene gezet.

Omdat er wordt gewerkt met echt vuur, is de brandweer bij de opnames aanwezig. Eerder werden al op andere plekken rondom Venlo opnames gemaakt. De film Hemel op Aarde is van de Tegelse regisseur Pieter Kuijpers. Het verhaal speelt zich af in de jaren '70 en is gebaseerd op jeugdherinneringen van Kuijpers. Hij schreef de film samen met scenarioschrijver Edward Stelder uit Venlo.

De film draait vanaf eind volgend jaar in de bioscoop.


Bron: http://www.l1.nl/nieuws/196689-bosbrand-voor-film-belfeld#.UKP6WIVDQZ0


spruitje11

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.818
 • Geslacht: Vrouw
 • Bezoek: Belangstellende
 • Rang: geen
Reactie #64 Gepost op: 16 november 2012, 17:19:08
Gewonden bij brand in zonnestudio
 
Bij een brand in een zonnestudio in het Limburgse Weert zijn afgelopen nacht vier mensen gewond geraakt. De brand ontstond nadat onbekenden de voorgevel van de studio met een auto hadden geramd.
Toen de brandweer arriveerde, stond de auto met draaiende motor in de vlammen van de uitslaande brand. Hoe het vuur precies is ontstaan, is nog onduidelijk. Van de dader of daders ontbreekt ieder spoor.
Ademhalingsproblemen
Politieagenten zijn erin geslaagd een achtergebleven persoon te redden uit een woning boven de zonnestudio. De andere bewoner had zelf het pand al verlaten. Beide bewoners en ook twee politieagenten moesten zich met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis laten behandelen.
De zonnestudio is helemaal uitgebrand, de woningen erboven hebben alleen rookschade. De politie is een onderzoek begonnen naar de toedracht van de brand.
Bron: www.nos.nl

02:22:49 16-11-12   GROUP-1   1 BR GEBOUW OVERIG ZONNESTUDIO SUN HOUSE MOLENSTRAAT 13 WEER WT652 WT642
   1001482   BRW Weert (Dienstwisselcode)
   1001782   BRW Roermond (Voorlichting)
   1001788   BRW Veiligheidsregio Limburg-Noord (OvD Weert)
   1001911   BRW Weert (Blusploeg 1)
   1001912   BRW Weert (Blusploeg 2)
   1001914   BRW Weert (Blusploeg 4)
   1001915   BRW Weert (BvD)
   1001916   BRW Weert (Chauffeurs ploeg 1)
   1001998   BRW Weert (Kazernetechniek)
_____________________________________
02:20:24 16-11-12   GROUP-1   1 BR GEBOUW OVERIG ZONNESTUDIO SUN HOUSE MOLENSTRAAT 13 WEER WT643
   
   1001482   BRW Weert (Dienstwisselcode)      
   1001911   BRW Weert (Blusploeg 1)      
   1001915   BRW Weert (BvD)      
   1001998   BRW Weert (Kazernetechniek)      
Normale mensen rennen hard een brandend huis uit, brandweermensen juist in, dus brandweermensen zijn....buitengewoon


Rein

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 572
 • Specialisatie: Centralist en VC
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #65 Gepost op: 11 december 2012, 07:11:05
Hoeveel zullen er nog volgen??

'Vrijbrief voor sluiting kazernes'


Met zijn uitspraak in de zaak tegen de sluiting van de kazerne in Swalmen geeft de bestuursrechter in Roermond een vrijbrief aan gemeenten om kazernes om financiële redenen dicht te gooien.


Venlo
van onze verslaggever

Te meer omdat de Veiligheidsregio Limburg Noord een afwijkende opkomsttijd voor het platteland heeft vastgesteld van een kwartier, terwijl de wet uitgaat van tien minuten. Dat zegt de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV), die de bestuursrechter in Roermond om een voorlopige voorziening had gevraagd om te voorkomen dat de kazerne in Swalmen eind dit jaar dichtgaat. De zaak werd gezien als een landelijke testcase voor de manier waarop Veiligheidsregio's omgaan met de nieuwe brandweerwet.
De bestuursrechter wijst het verzoek van de VBV af op louter formele gronden. Hij vindt dat hij inhoudelijk niet over de kwestie kan oordelen, omdat de sluiting van de kazerne in Swalmen geen bestuursrechtelijke gevolgen heeft. Met andere woorden: niemand wordt er rechtstreeks door benadeeld. Het argument van de VBV dat de sluiting van de kazerne gestoeld is op een ondeugdelijk dekkingsplan van de Veiligheidsregio en dat burgers in Swalmen langer op de brandweer moeten wachten, is voor de bestuursrechter niet ter zake doende. Hij erkent dat sluiting van 'Swalmen' nadelige gevolgen kán hebben, maar het is aan de burgerlijke rechter een oordeel te vellen als zich dat voordoet. "Dit wil zeggen dat een burger naar de rechter kan stappen als de brandweer na een melding niet binnen de wettelijke tijd op de stoep staat en hij daar schade van ondervindt. Maar dan is het leed al geleden”, zegt een woordvoerder van de VBV. De vakorganisatie vindt het te gek voor woorden dat ze nergens met haar protest terechtkan. "We hebben ook bij de beroep- en bezwarencommissie van Roermond bezwaar aangetekend tegen de sluiting, maar de rechter heeft in zijn uitspraak al gemeld dat het voor de hand ligt dat ook dat protest niet-ontvankelijk wordt verklaard. De rechter heeft duidelijk zijn vingers niet willen branden aan dit heikele onderwerp.” Voor de VBV is "het nu zaak zo snel mogelijk de Haagse politiek en minister Opstelten in beweging te krijgen.

Bron: limburger.nl


Rein

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 572
 • Specialisatie: Centralist en VC
 • Bezoek: Brandweer
Reactie #66 Gepost op: 05 februari 2013, 20:00:01
Tweede Kamer: Brandweerpost Swalmen moet open blijven De brandweerpost in Swalmen moet openblijven, zolang het dekkingsplan van de brandweer Limburg-Noord niet op orde is.
 
Dat vindt de Tweede Kamer, die daarover een motie heeft aangenomen.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie moet brandweerregio's aanzetten geen posten te sluiten, zolang niet duidelijk is of brandweerwagens wel op tijd bij een calamiteit kunnen zijn.

De post in Swalmen gaat in april dicht, zo is de planning. Twee jaar geleden werd hij nog voor ruim 6 ton verbouwd. De vrijwilligerskazerne in Swalmen zou overbodig zijn omdat de beroepsbrandweer vanuit Roermond net zo snel ter plaatse kan zijn.

Bron: l1.nl

Ongelofelijk dit: Swalmen is sinds afgelopen 1 januari al gesloten!


erres

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.798
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #67 Gepost op: 05 maart 2013, 09:57:39
Inbraak bij brandweerkazerne Belfeld

Zaterdagmiddag 2 maart zijn bij een inbraak in de brandweerkazerne van brandweer Belfeld gereedschappen gestolen. Nadat een van de vrijwilligers een gat in een raam ontdekte bleek dat er spullen uit de brandweerauto verdwenen waren. De gealarmeerde politie heeft de kazerne gecontroleerd en aangifte opgenomen.

Het is van belang dat alle materialen en de brandweerauto’s continu in orde zijn voor een eventuele uitruk. De gestolen spullen zijn daarom meteen vervangen door reserve-gereedschappen. De exacte waarde van de gestolen spullen en de hoogte van het totale schadebedrag is niet bekend.

Bron: www.Ruiver.nl


tygerpower

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 21.449
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
Reactie #68 Gepost op: 11 maart 2013, 17:34:25
Eisen opkomsttijden brandweer onhaalbaar


De eisen van minister Opstelten over de opkomsttijden van de brandweer zijn onmogelijk: ze zijn onhaalbaar, onrealistisch en onbetaalbaar.
Dat zegt de Veiligheidsregio Limburg Noord in reactie op de wettelijk uitruktijden van de brandweer.

Het Ministerie van Justitie en Veilighei dringt bij de brandweer in Noord-Limburg al maanden aan op een beter plan voor de opkomsttijden. In de wet is sinds 2010 vastgelegd binnen hoeveel tijd een brandweerwagen bij een brand moet zijn. De wettelijke richtlijnen zijn ouderwets zeggen deskundigen. Volgens hen is de brandweer per definitie te laat bij een brand om iemand te kunnen redden.

Ook de koepel van veiligheidsregio’s zet de aanval in op het ministerie. Gesteund door een TNO-rapport willen ze dat de wetten van Opstelten van tafel gaan.

bron + Rapport: http://www.l1.nl/nieuws/208360-eisen-opkomsttijden-brandweer-onhaalbaar


Firefighter1970

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.240
Reactie #69 Gepost op: 11 maart 2013, 20:16:46
Bezuinigingen op brandweer zonder plan

Overal in het land bezuinigingen gemeentes op kazernes van de vrijwillige brandweer. Veel kennis, ervaring en extra capaciteit op het gebied van brand- en rampenbestrijding gaat hiermee verloren. Tegelijkertijd worden gemeentes door het Ministerie van veiligheid bestookt met richtlijnen en eisen op het gebied van aanrijtijden die zo hoog zijn dat ze eigenlijk kazernes zouden moeten bijbouwen. De veiligheidsregio Limburg Noord is deze spagaat beu. Volgens burgemeester Antoin Scholten van Venlo zijn de eisen de minister Opstelten aan de brandweer stelt onhaalbaar, onrealistisch en onbetaalbaar.

Ook experts verzetten zich tegen de nieuwe wetgeving voor de brandweer die in 2010 van kracht werd. Een duidelijke en samenhangende visie voor een moderne en efficiente brandweer ontbreekt volgens hen. Een vertrouwelijk rapport van onderszoeksinstituut TNOin handen van L1 en EenVandaag veegt de vloer aan met het beleid van Opstelten. De veiligheidsregio in Limburg Noord maar ook in andere regio's liggen inmiddels op ramkoers als het gaat om de eisen die Opstelten ze oplegt.

Bron: tv item en gehele tekst is te zien en te lezen op: http://www.eenvandaag.nl/binnenland/45089/bezuinigingen_vrijwillige_brandweer_op_de_schop

PDF van het in de gehele tekst genoemde rapport is :  http://www.l1.nl/sites/default/files/contenttype-files/tno_rapport_rembrand_fase1_definitief.pdf
Peter

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 39.524
 • Geslacht: Man
 • Specialisatie: WVD
 • Bezoek: Brandweer
 • Rang: Manschap B