Facebook Brandweerforum Twitter Brandweerforum


Brandweer

AdvetorialAuteur Topic: Korte berichten uit de regio Gelderland-Zuid  (gelezen 11046 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Spark

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 251
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
 • Rang: Geen
Re: Korte berichten uit de regio Gelderland-Zuid
« Reactie #90 Gepost op: 14 december 2017, 19:56:08 »
Speciale acties van 'te late' brandweer voor Batenburgers; Beuningen en Druten raken tweede voertuig kwijt

DRUTEN/BEUNINGEN/BATENBURG - De brandweer in Maas en Waal kan met minder wagens af. Daarom gaan de kazernes in Beuningen en Druten allebei een tankautospuit inleveren, waarna er in beide plaatsen een overblijft. Daar staat wel tegenover dat de brandweer extra gaat investeren in het lastig bereikbare Batenburg.

e regionale brandweer zit met Batenburg in de maag. Dit Wijchense stadje ligt te ver van zowel de Wijchense als Drutense als Maasbommelse kazerne om binnen te streeftijden te worden gehaald. Waarbij Maasbommel er nog het snelste kan zijn: 2,5 minuut eerder dan de Wijchense brandweer. Het bouwen van een brandweerkazerne in Batenburg als oplossing is volgens de Veiligheidsregio disproportioneel duur: een miljoeneninvestering voor 650 inwoners. Ook het terugdringen van de aanrijrijden levert volgens berekeningen hooguit 26 seconden tijdswinst op.

Speciale maatregelen
Daarom studeert de regiobrandweer nu op maatregelen in het stadje zelf. Zo komen er voorlichtingssessies voor de Batenburgers over brandveiligheid, wordt gedacht aan het installeren van (meer) brandmelders in elke woning en wordt de peuterspeelzaal vaker gecontroleerd op brandveiligheid. Als laatste zullen voortaan bij elk incident in Batenburg twee brandweerposten direct en dus tegelijk gealarmeerd worden.

Het bestuur van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid - waar de burgemeesters van de zestien gemeenten deel van uitmaken - besluit vandaag over de brandweervoorstellen. Het plan voorziet een bezuiniging op de kosten van de brandweer in de regio, zonder dat de veiligheid er noemenswaardig op achteruit gaat.

Dat iets grotere brandweerposten, zoals Wijchen, Beuningen en Druten, niet één maar twee brandweerwagens hebben is historisch zo gegroeid. De tweede wagen rukt alleen uit bij grote incidenten. De drie kleinere posten in Maas en Waal - in Beneden-Leeuwen, Dreumel en Maasbommel - hebben al veel langer de beschikking over één tankautospuit. Aan een extra wagen kleven twee nadelen: het is relatief duur om dit tweede voertuig in bedrijf te houden en het is steeds lastiger om er voldoende manschappen als bezetting voor te vinden. Daarnaast beredeneert de Veiligheidsregio dat een tweede wagen, indien nodig, dan net zo goed van een buurkazerne kan komen; ook al is die dan een paar minuten langer onderweg. Alleen in Wijchen blijven, als grootste plaats in Maas en Waal, twee tankautospuiten gestald.

De brandweerploegen in Beuningen en Druten zagen de halvering van het spuitmaterieel al enige tijd aankomen. ,,Daarom is er berusting onder de vrijwilligers", zegt de Drutense groepschef Joost van de Klok. ,,Dit zat er aan te te komen, omdat we met vijf tot tien uitrukken per jaar weinig met die tweede wagen op pad gingen. Maar het blijft spijtig en jammer."

Druten hoopte echter wel op de komst van een ander voertuig: de hoogwerker annex ladderwagen. Dit voertuig zou vanuit de Groesbeekse kazerne overkomen. Want met een stalling in Druten is een iets betere dekking over de hele Veiligheidsregio te halen en in het bijzonder in het westelijk van de A50 gelegen deel van Maas en Waal. Maar de winst is beperkt en daarom zet de Veiligheidsregio dit voorstel nog even in de ijskast. ,,Jammer, want dat extra voertuig was mooi geweest. Misschien dat het in de toekomst alsnog gebeurt", zegt Van de Klok. ,,Al moeten we dan ook weer mensen gaan werven. Onze bezetting met twintig vrijwilligers is de laatste tijd al toegespitst op het overblijven van één tankautospuit."

Bron:
https://www.gelderlander.nl/maas-en-waal/speciale-acties-van-te-late-brandweer-voor-batenburgers-beuningen-en-druten-raken-tweede-voertuig-kwijt~a319f8b8/

Offline Spark

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 251
 • Geslacht: Man
 • Bezoek: Belangstellende
 • Rang: Geen
Re: Korte berichten uit de regio Gelderland-Zuid
« Reactie #91 Gepost op: 15 december 2017, 16:12:50 »
'Brandweer is straks met minder wagens wel sneller'

BENEDEN-LEEUWEN - Acht brandweerposten raken hun tweede tankautospuit kwijt. Alleen Wijchen en Tiel houden die. Dat betekent een bezuiniging op materiaal en vrijwilligers. Maar de brandweer is volgens het nieuwe Brandweerzorgplan straks wel sneller.

De brandweer Gelderland-Zuid heeft 36 brandweerposten met een tankspuitauto waarvan de bemanning voornamelijk uit vrijwilligers bestaat. Alleen in Nijmegen en Tiel werken beroeps. Volgens het nieuwe brandweerplan blijven alle brandweerposten behouden. Druten, Groesbeek, Beuningen, Culemborg, Maasdriel, Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen verliezen wel hun tweede tankspuitauto.

Oefenen
Volgens brandweercommandant Dennis van Zanten en Hans Beenakker - burgemeester van Tiel en portefeuillehouder brandweer bij de Veiligheidsregio - wordt de brandweerinzet er desondanks beter op. Dat komt doordat voor het eerst precies in kaart is gebracht hoe het zit met de opkomsttijden. ,,Waar die niet worden gehaald, investeren we in aanvullende maatregelen. Daar gaan we een behoorlijke verbetering boeken’’, belooft Beenakker. Meer chauffeurs in een ploeg, precies weten waar blusmiddelen zijn en vaker ter plekke oefenen zijn voorbeelden van maatregelen.

Andere kazerne
Als extra handen nodig zijn, rijdt een tweede tankautospuit uit. Die komt nu vaak vanaf dezelfde brandweerpost. ,,Straks regelen we het zo dat die vanuit een andere kazerne rijdt’’, zegt Van Zanten. ,,Het betekent dus niet dat die niet komt, hij komt alleen ergens anders vandaan.’’

Bron:
https://www.gelderlander.nl/maas-en-waal/brandweer-is-straks-met-minder-wagens-wel-sneller~af42532a/
 

Over het Brandweerforum

Stichting Fire & Safetyfora

Social Media